Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Επίσης όσσοι έχουν δουλέψει με FF είναι δύσκολο, αν όχι απίθανο να ξεχάσουν το παράθυρο προς τον κόσμο που δίνει το FF.

Bλάσση αυτο ειναι αλήθεια, την καθαρότητα που έχει το οπτικό σκόπευτρο δεν την εχουν ακόμη και τα καλύτερα EVF , η διαφορά είναι ομως ότι για να βρείς σε μέγεθος οπτικό σκόπευτρο πολυ καλό και μεγάλο πρεπει να αγοράσεις ακριβή DSLR, ενω μια Panasonic G3 των 300Ε έχει αρκετα μεγαλο σκοπευτρο και με καλή ανάλυση, η δευτερη διαφορά αφορά το πως βλέπεις στο σκοτάδι - εκει που σταματας να βλεπεις με το οπτικο σκοπευτρο συνεχιζεις να βλέπεις με ενα καλό EVF (ακόμη και με λίγο θόρυβο).

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

.... η δευτερη διαφορά αφορά το πως βλέπεις στο σκοτάδι - εκει που σταματας να βλεπεις με το οπτικο σκοπευτρο συνεχιζεις να βλέπεις με ενα καλό EVF (ακόμη και με λίγο θόρυβο).

Είναι όμως μόνο ο αυξημένος θόρυβος που βγαίνει στα σκοτάδια ή συνοδεύεται απο μειωμένη δυναμική περιοχή (κλιπαρισμένα μαύρα και φωτεινά) + αύξηση της υστέρησης + μειωμένο frame rate (jerky motion) ..

Ρωτάω διότι σε παλιό φτηνό EVF + μικρό-μέτριο αισθητήρα (fuji 6500 μοντέλο 2007) σε μειωμένο φως συμβαίνουν όλα τα παραπάνω ...

Για να βάλουμε τα πράγματα σε σωστή βάση πρέπει να πούμε οτι την μισή δουλειά σε αυτές τις περιπτώσεις την κάνει ο αισθητήρας, οσο καλύτερος - μεγαλύτερος - ταχύτερος σε εξαγωγή δεδομένων τόσο καλύτερα. Μετά παρεμβαίνει ή ποιότητα-ταχὐτητα των ηλεκτρονικών του σώματος και ο τρόπος που μεταφέρεται το σήμα του αισθητήρα στο EVF, οσο λιγότερο line-pixel scipping τόσο καλύτερα, οσο καλύτερο downsampling τοσο καλύτερα. Τέλος ερχεται το EVF που πρέπει να έχει μπόλικη ανάλυση-ευκρίνεια και αρκετή ταχύτητα ωστε να εκμεταλεύεται την εξοδο του αισθητήρα - ηλεκτρονικών.

Για παράδειγμα ενα καλό EVF (π.χ. το καλό της Olympus) διαφορετικά θα συμπεριφερθεί στης "αρχαίες" EP1 / E-PM1 και διαφορετικά στις σύγχρονες E-PM5 / EP-3 ..

Επιπλέον οσον αφορά την σύγκριση EVF vs OVF

- Πιστεύω οτι η προσαρμογή του ματιού στα σκοτάδια σε κάνει να βλέπεις σωστά σε συνθήκες που χρειάζεσαι ISO6400+ για να έχεις ενα στοιχειώδες 1/50 σε ταχύτητα. Ειναι αλήθεια βέβαια οτι αυτή η προσαρμογή της ανθρώπινης όρασης στα σκοτάδια δεν είναι ακαριαία, θέλει τον χρόνο της .. παντως μετά απο 1/2 λεπτό τα δικά μου (ήδη αδυνατισμένα ειδικά στα σκοτάδια) μάτια προσαρμόζονται σε επίπεδα που ξεπερνούν τις επιδόσεις καλών EVF που δοκίμασα (GH1-GH2 π.χ.).

- Ειναι άλλο να συγκρίνεις με ενα OVF απλής 4/3 (π.χ Oly E-500 - viewfinder magnification 0.96) και άλλο με FF (έστω και εισαγωγική 6D/D600 - viewfinder magnification 0.7 ). Oσο μικρότερο το "magnification" τόσο πιο φωτεινό είναι. Επίσης αλλο pentamirror άλλο πεντάπρισμα. Χώρια το μέγεθος - ευκρίνεια.

Θα ήθελα να δώ κανένα τέστ που να αφορά την υστέρηση του EVF σε διαφορες συνθήκες (νορμαλ /σκοτάδια). Για παράδειγμα οπως μετρούν την υστέρηση στις LCD .. Ενα χρονόμετρο με γρηγορη απεικόνιση και μια φωτό που να περιλαμβάνει ταυτόχρονα την ένδειξη του χρονόμετρου και την απεικόνισή του στο EVF. H κάτι αντίστοιχο ...

Last edited:
σε καλα evf , οπως της sony nex - alpha που ειχα και της gh3 που εχω τωρα, στο σχεδον σκοταδι , βλεπεις πολυ καλυτερα απο οποιοδηποτε OVF.
Σαφως και εχει αυξημενο θορυβο, αλλα δεν εχει σημασια, γιατι μπορεις και στοχευεις ανετα σε συνθηκες που αλλιως δε θα μπορουσες.
Ουτε για μενα παιζει ρολο η σχετικα μειωμενη δυναμικη περιοχη - contrast - αφου αν τυραβας σε RAW και με το live histogram ON , το απτελεσμα ειναι παντα σωστο.

Απάντηση: ΕVF VS OVF

Φίλε Ηλία οι επισημάνσεις σου είναι οπως πάντα ουσιαστικές και άρτιες τεχνικά, απλά επεξηγω:

η παρατήρησή μου για το μεγάλο μέγεθος και το αυξημένο κόστος ενος καλού οπτικού σκόπευτρου που συναντας συνήθως σε μια ακριβή DSLR αφορούσε ακριβώς την χρήση πενταπρίσματος και οχι pentamirror,

τα EVF σκόπευτρα των GH1-GH2 ειναι περασμένης γενιας , τα EVF των ΟΜ-D, GH-3 , εξωτερικο VF-2 (και ορισμενων μοντελων της π.χ. Sony NEX 6) ειναι της τωρινης γενιας και ειναι αρκετα βελτιωμένα σε ολους τους τομεις που ανέφερες καθως και το νεο προσθετο Ολυμπους VF-4 (2.36 million pixel resolution LCD, 1.48x magnification, 100% field of view) που είναι τεραστιο σε μεγεθος.

Η αποδοσή των ανωτέρω EVF στα σκοτάδια δεν παρουσιάζει ουτε αύξηση της υστέρησης , ουτε μειωμένο frame rate (jerky motion), παρουσιαζει όμως σε πολυ χαμηλο φωτισμό μειωμένη δυναμική περιοχή (κλιπαρισμένα μαύρα και φωτεινά) χωρις να μπορω να εκτιμησω το ποσοστο, αλλά μιλω σε φωτισμό που ουτε με την παλια μου αναλογική ΟΜ , ουτε με πενταπρισμα ακριβης DSLR βλέπω, βεβαια παραδεχομαι οτι τα μάτια μου εχουν χασει αρκετη ευαισθησια, οποτε καποιος αλλος μπορει να τα βλεπει διαφορετικά.

Εχεις δίκιο παντως και θελει προσοχή γιατί υπάρχουν και συγχρονα EVF ακριβών μηχανων οπως π.χ. των Fuji XE-1, X-pro 1 που εχουν και μειωμένο frame rate (jerky motion) ακομη και σε ημερησιο φως και ειναι ενας βασικος λόγος που δεν θα τις αγόραζα παροτι μου αρεσουν πολύ.

Last edited:
σε καλα evf , οπως της sony nex - alpha που ειχα και της gh3 που εχω τωρα, στο σχεδον σκοταδι , βλεπεις πολυ καλυτερα απο οποιοδηποτε OVF.
...

Πολύ !!! καλύτερα .. Ακόμα και από FF OVF ?? !!!.

Δεν βγάζω άκρη ... δεν είναι και όλα τα μάτια ίδια ..

Last edited:
Re: Απάντηση: ΕVF VS OVF

Φίλε Ηλία οι επισημάνσεις σου είναι οπως πάντα ουσιαστικές και άρτιες τεχνικά, απλά επεξηγω:

η παρατήρησή μου για το μεγάλο μέγεθος και το αυξημένο κόστος ενος καλού οπτικού σκόπευτρου που συναντας συνήθως σε μια ακριβή DSLR αφορούσε ακριβώς την χρήση πενταπρίσματος και οχι pentamirror,

τα EVF σκόπευτρα των GH1-GH2 ειναι περασμένης γενιας , τα EVF των ΟΜ-D, GH-3 , εξωτερικο VF-2 (και ορισμενων μοντελων της π.χ. Sony NEX 6) ειναι της τωρινης γενιας και ειναι αρκετα βελτιωμένα σε ολους τους τομεις που ανέφερες καθως και το νεο προσθετο Ολυμπους VF-4 (2.36 million pixel resolution LCD, 1.48x magnification, 100% field of view) που είναι τεραστιο σε μεγεθος.

Η αποδοσή των ανωτέρω EVF στα σκοτάδια δεν παρουσιάζει ουτε αύξηση της υστέρησης , ουτε μειωμένο frame rate (jerky motion), παρουσιαζει όμως σε πολυ χαμηλο φωτισμό μειωμένη δυναμική περιοχή (κλιπαρισμένα μαύρα και φωτεινά) χωρις να μπορω να εκτιμησω το ποσοστο, αλλά μιλω σε φωτισμό που ουτε με την παλια μου αναλογική ΟΜ , ουτε με πενταπρισμα ακριβης DSLR βλέπω, βεβαια παραδεχομαι οτι τα μάτια μου εχουν χασει αρκετη ευαισθησια, οποτε καποιος αλλος μπορει να τα βλεπει διαφορετικά.

Εχεις δίκιο παντως και θελει προσοχή γιατί υπάρχουν και συγχρονα EVF ακριβών μηχανων οπως π.χ. των Fuji XE-1, X-pro 1 που εχουν και μειωμένο frame rate (jerky motion) ακομη και σε ημερησιο φως και ειναι ενας βασικος λόγος που δεν θα τις αγόραζα παροτι μου αρεσουν πολύ.

Eυχαριστώ για τις επεξηγήσεις.

Οι ακριβή Dslr που αναφέρεις είναι FF ??.

Μήπως τυχαίνει να έχεις εμπειρία για την συμπεριφορά καλού EVF σε παλιό σωμα με θορυβώδη αισθητηρα σε σχέση με την συμπεριφορά σε σύγχρονο-εξελιγμένο ??.

Στη νύχτα όντως τα καλά evf έχουν καλύτερη επίδοση. Γι αυτό κι εγώ γυρνώ στο live view και συνεχίζω. Επίσης πολύ σημαντικό ότι αυτές οι μηχανές έχουν καλύτερη προσαρμοστικότητα στο wb εσωτειρκού χώρου σε σχέση με όλες τις ρεφλέξ.

Αλλά στη μέρα και στα δύσκολα ακόμη μένουν αρκετά πίσω. Τον προηγούμενο μήνα σε τουρνουά ποδοσφαίρου πιτσιρικάδων στην Καστοριά κάποιος πατέρας που πήγε για σουβλάκια μου έδωσε μια nex6 με τον 55-210 για να τραβήξω μερικές φωτογραφίες το γιο του. Την κράτησα τα 2/3 ενός αγώνα, δηλ. περίπου 40 λεπτά και τράβηξα περίπου 250 φωτογραφίες. Μετά τελείωσε η κάρτα. να μην τα πολυλογώ σε συνθήκες σπορ δεν ήταν ανταγωνιστική σε σχέση με την nikon d5100. Φυσικά στην αρχή τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα καθώς έπρεπε να συνηθίσω τη νέα μηχανή και τη διαφορετικότητά της. Όμως και στη διάρκεια του β' ημιχρόνου το σκόπευτρο της nex6 δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί το οπτικό της d5100 σε συνθήκες όχι ιδιαίτερα απαιτητικού σπορ. Για την απόδοση της μηχανής σε τελικό αποτέλεσμα δεν μπορώ να πω τίποτε, διότι την παρέδωσα στον -χορτάτο πλέον- ιδιοκτήτη της.

Αλλά θα ήθελα να δω τη συμπεριφορά ενός τέτοιου εξελιγμένου μόνιτορ σε κόντρα ήλιο, σε αμμουδιά, και σε άλλα, όπως σε ανακλάσεις σε μεταλλικές επιφάνειες, κλπ. Η επαφή που είχα με την OMD του Λεωνίδα δεν ήταν αρκετή.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΕVF VS OVF

Οι ακριβή Dslr που αναφέρεις είναι FF ??.
Olympus E-5, Nikon D700

Μήπως τυχαίνει να έχεις εμπειρία για την συμπεριφορά καλού EVF σε παλιό σωμα με θορυβώδη αισθητηρα σε σχέση με την συμπεριφορά σε σύγχρονο-εξελιγμένο ??.

Χωρις να εχω κανει αμεση συγκριση τo εξωτερικο VF-2 σε σώμα E-PL1 τα παει περιφημα σε ημερα, οταν πεφτει το φως έχει περισσοτερο θορυβο και αν δεν κανω λάθος επειδή δεν εχει την High rate συχνοτητα ως επιλογη οπως η ΟΜ-D ειναι και πιο αργό , αν μπορεσω θα κάνω και ενα τεστακι και θα ξαναναφερω,

το νεο VF-4 θα δουλευει μονο με νεο firmware και σχεδόν σε ολα τα παλια μοντελα μ4/3 της Ολυ αλλά δεν θα αποδιδει χρωματικά και με την ιδια λεπτομερεια οπως στην OM-D , EP-5

Προφανως!
Το evf boosταρει πολυ την εικονα (δινει πολυ gain) με αποτελεσμα να βλεπεις πολυ καλυτερα , αλλα με αυξημενο θορυβο .

Εχω δοκιμασει σχεδον ολα τα OVF - EVF και στο λεω με σιγουρια.

Πολύ !!! καλύτερα .. Ακόμα και από FF OVF ?? !!!.

Δεν βγάζω άκρη ... δεν είναι και όλα τα μάτια ίδια ..

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΕVF VS OVF

Olympus E-5, Nikon D700

Χωρις να εχω κανει αμεση συγκριση τo εξωτερικο VF-2 σε σώμα E-PL1 τα παει περιφημα σε ημερα, οταν πεφτει το φως έχει περισσοτερο θορυβο και αν δεν κανω λάθος επειδή δεν εχει την High rate συχνοτητα ως επιλογη οπως η ΟΜ-D ειναι και πιο αργό , αν μπορεσω θα κάνω και ενα τεστακι και θα ξαναναφερω,

το νεο VF-4 θα δουλευει μονο με νεο firmware και σχεδόν σε ολα τα παλια μοντελα μ4/3 της Ολυ αλλά δεν θα αποδιδει χρωματικά και με την ιδια λεπτομερεια οπως στην OM-D , EP-5

Το οτι σύγκρινες με Νικον D700 με πείθει.

Αρα απότι φαίνεται, εκείνο το πραγματάκι που είχα ξεχάσει και λέγεται "focusing screen" κόβει μπόλικο φως στα ανοιχτά διαφράγματα ... όπως βέβαια κόβει και το "DOF preview" .. Τώρα που τα λέμε θυμήθηκα και την γκρίνια φίλου με Ε-500 οτι η εικόνα στο OVF δεν αλλάζει (φωτεινότητα, DOF preview) σε διαφράγματα πιο ανοιχτά απο f/4.0 !!. Eίναι θεμα των μικροφακών που απαρτίζουν αυτό το focusing screen και τι f/xx έχουν.

Εδώ και 10 μέρες έχω στα χέρια μου την OLY E-P3.
Και ναι είναι αυτό που ήθελα,αν και 12αρης αισθητήρας,σώμα όμορφο,και ''γεμάτη'' στα χέρια μου...
Ήρθε για να μείνει...
Και δεν μετανιώνω που έγινα ''ολύμπιος''...

εγω επειτα απο ενα ταξιδακι στην Μυτιληνη, μεσω Τουρκιας κτλ κτλ , με την 60D μου στο λαιμο, ξεκαθαρισα αρκετα στο τι θελώ... την 60D μου ΔΕΝ την αλλαζω ακομα... αλλα ενας 15-85 θα ναι κουτι για τις αναγκες μου! χο χο χο.. τον παραγκειλα απο Αουστραλια και σε κανα δυο βδομαδες θα αντικαταστησει τον 17-70 μου! xexexe...

Παρήγγειλα λοιπόν πριν 15 μέρες περίπου τον πολυσυζητημένο tamron 17-50 f2.8 από τους κινέζους του simplyelectronics στα 250 ευρώ τελική τιμή.
Δεν υπήρχε επιλογή για paypal αλλά έστειλα mail και μου έστειλαν γρήγορα ένα invoice για παραγγελία με paypal, την οποία και αποδέχτηκα.
Εδώ ξεκινούν τα e-mail ότι είναι άλλο το όνομα στο paypal από το λογαριασμό μου στο site(η πιστωτική και το paypal έχουν τα στοιχεία της γυναίκας μου) και ότι θα το στείλουν στη διεύθυνση του paypal.
Τους απαντάω οκ γιατί είναι ίδια διεύθυνση μόνο το όνομα αλλάζει.
Περνάνε 2-3 μέρες και αναμονή αποστολής και ως από μηχανής Θεός εμφανίζεται ο Βλάσης ο γνωστός ο Θεσσαλονικιός ο συμφουρίτης και μου λέει για τελωνεία και fedex από το simplyelectronics.
Τους στέλνω mail και μου απαντάνε δεν υπάρχει πρόβλημα και να φάω τελωνείο θα μου επιστρέψουν τη διαφορά και θα πληρώσω μόνο τα 250 αλλά πολλά email και μπλα και ο Βλάσης επέμενε να ζητήσω τα λεφτά μου πίσω όπως και έκανα.
Στην αίτηση μου για refund μου λένε να το ξανασκεφτώ και γιατί να θέλω επιστροφή και να μη φοβάμαι.
Εγώ ήμουν κάθετος και του λέω θέλω άμεσα τα χρήματα και μου απαντάτε οκ θα κάνουμε την επιστροφή αλλά θα πάρει 15+ μέρες.
Εκνευρισμένος τους στέλνω mail ότι αν δεν γίνει άμεσα το refund θα τους καταγγείλω στο paypal.
Άμεσα έλαβα μήνυμα καλοπιάσματος και την επόμενη μέρα είχαν στείλει εντολή για refund και σε 3 μέρες τα χρήματα ήταν πίσω στην πιστωτική μου.
Ξαναευχαριστώ δημόσια το Βλάση.
Βλέπω στο adorama στα 295 ευρώ το φακό και με τα μεταφορικά θα πάει κοντά στα 300 ευρώ οπότε με βλέπω να κινούμαι προς τα εκεί.

Χμ,νομίζω οτι και το κατάστημα που διάλεξες δεν φημίζεται για την αξιοπιστία του.

Αν δεις στο dpgr υπάρχουν αρκετές αναφορές για κάκιστη υποστήριξη μετά την πώληση. Το μόνο πλεονέκτημα είναι οτι μιλάνε Ελληνικά.

Έχω και εγώ διλήμματα επαναπροσδιορισμού άλλης μορφής.

Αναγκαστικά πάω σε 2 συστήματα. Το ένα θα είναι για παιδικές παραστάσεις, γυμναστικές επιδείξεις κλπ για τα παιδιά μου.

Ο συνδυασμός θα είναι Nikon + 70-200 f2.8, ίσως μαζί με έναν 85άρη 1.8 μιας και θέλω να τραβάω και πορτραίτα. Υπάρχει και ένας 50mm 1.8
Η επιλογή σώματος θα εξαρτηθεί από το τι θα παρουσιάσει η Nikon φέτος σαν αντικαταστάτη της D300s

Το άλλο σύστημα θα πρέπει να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες, να είναι ελαφρύ και εύκολα μεταφέρσιμο και να προσφέρει καλή ποιότητα εικόνας (και βίντεο). Εδώ θέλω βοήθεια καθότι δεν ξέρω και δεν μπορώ να αποφασίσω αν η πιο σωστή προσέγγιση είναι ένα m4/3 σύστημα (ή SONY NEX) ή να πάω σε μια premium compact (Sony RX100 ή Panasonic LX7)

Last edited:
στην ιδια κατασταση ημουν κι εγω… και κατεληξα σε 2 συστηματα.

Το πρωτο ειναι η GH3 με τους 2 Pany 12-35 kai 35-100 για σοβαρες καταστασεις και για δευτερο συστημα, καθημερινο , αφου ειχα δοκιμασει πολλες λυσεις (μικρες compact , sony nex κλπ) κατεληξα σε μιαμ καλη compact.
Την Oly XZ2.
Παρομοιες ειναι και η Pany LX7 , Sony RX100 κλπ .

Νομιζω ειναι η χρυση τομη … αφου εσυ εχεις καταληξει στο πρωτο συστημα, το δευτερο μπορει να ειναι μια απο τις πολυ καλες νεες compact.

Αυτο που καταλαβα , τοσα χρονια ψαχνοντας, ειναι οτι οι mirrorless (για δευτερο συστημα) , για να τις εκμεταλευτεις σωστα θελεις καλους φακους , κυριως prime (μιας και οι zoom ειναι μετριοι - σκοτεινοι.) … αυτο σημαινει πολλα χρηματα και κυριως ογκο.

Last edited:
Θα συμφωνήσω με τον Γιάννη, μια και προσπαθώντας να αποφύγω την αγορά της πανάκριβης RX100, πέρασα από το στάδιο της e-pm1+14/2,5 (τον φακό τον είχα, πήρα μόνο σώμα). Δεν έγινε δουλειά παρά τα εξαιρετικά προσόντα του "πακέτου". Κατ' αρχήν είναι μεγάλο - για τα δικά μου δεδομένα - δεν μπαίνει σε τσέπη. Κατά δεύτερο, όπως και να το κάνουμε πρέπει να είσαι πολύ "σκληροπυρηνικός" για να βολευτείς με σταθερό εστιακό μήκος στην ποικιλία καταστάσεων που πρέπει να αντιμετωπίσεις με την γενικής χρήσης μηχανή που θα έχεις πάντα μαζί σου. Το πάλεψα αλλά δεν... Οπότε το σώμα επωλήθη, και τα "έσπρωξα". Οι επιλογές πολλές και δυστυχώς η "τέλεια" δεν υπάρχει:

- Κορυφαία σε ποιότητα εικόνας η RX100, με υπέρ της το πραγματικά μικρό μέγεθος, την ταχύτητα χειρισμού - εστίασης και τους "τρελούς" αυτoματισμούς της Sony - που μερικές φορές βοηθάνε να βγούν φωτογραφίες που Δεν βγαίνουν υπό Κ.Σ. Μειονεκτήματα? Επεκτασιμότητα (φλας, σκόπευτρα κ.λ.π.), φακός "28mm" στο ευρυγώνιο ενώ η Canon S110 και Pany LX7 είναι στα 24.
- H ΧΖ2 εκτός από το κορυφαίο jpeg, είναι και η πιο "επαγγελματική", με φοβερή παραμετροποίηση και επεκτασιμότητα. Θα ήθελα τον 24άρη της LX7 και τον αισθητήρα της Sony (προς το παρόν δεν γίνεται, αλλά...).
- Η LX7 είναι ξαδέλφη της προηγούμενης, με πιο ευρυγώνιο φακό, επιτέλους καλό jpeg, φωτεινότερο φακό, αλλά το δαχτυλίδι δεν κάνει όλες τις δουλειές...
- Βάζω στο κόλπο και την S110, λόγω μεγέθους και 24άρη φακού.

Edit: Η RX100 mkII λύνει πολλά από τα (όποια) θέματα της πρώτης, αλλά αναμένετα στα 700 + έλεος... Παράλληλα βέβαια θα πέσει λίγο η τιμή της "παλιάς".
Edit2: Αναμένεται και η Panasonic LF1 πολύ ευέλικτη με τον φακό 28-200 και το ενσωματωμένο EVF γύρω στα 500 ...

Last edited:
Σε ποιότητα βίντεο τι παίζει με δαύτες ; Ξέρω οτι η Sony ειναι εξαιρετική (την εχω δοκιμάσει επισταμένα σε φίλο) αλλά με τις άλλες 2 τι παίζει ;
Έχω διαβάσει καλά σχόλια για την LX7 και λιγότερο ενθουσιώδη για την XZ-2 .

Γιάννη και Δημήτρη τι λέτε ;