Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Ο επιγραμματικός τρόπος γραφής μου (λόγω επαγγέλματος) δημιούργησε και πάλι την εντύπωση ότι εκνευρίστηκα κλπ
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ξεκάθαρα-bye-

Καλα, κατσε να σε περιλαβω να δουμε ποσο θα αντεξεις... :flipout::flipout::grinning-smiley-043

Παντως οι όποιες ασυνενοησιες υπαρχουν στις διαφορες συγκρισεις, προερχονται απο την επιμονη των μικροτερων να τονιζουν οτι εχουν λυσεις για ολα οσα προσφερουν οι μεγαλυτεροι και ετσι να νομιζουν οτι ειναι το ιδιο και το αυτο... Όπου μεγαλυτερος, οι FF και όπου μικροτεροι, τα διαφορα υβριδια, APS-C, μ4/3, CX κτλ κτλ.

Πχ.
για το βαθος πεδιου, σου λενε... πανε 3 βηματα μπροστα και εχεις το ιδιο (αν μπορεις να πας αυτα τα βηματα δεν απασχολει)
για τους φωτεινους φακους, σου λενε... βαλε τον 0,95 (ποσο κανει ή το οτι πρεπει να τον εχεις/κουβαλας και αυτον δεν απασχολει)
για τα υψηλα iso, σου λενε... εχω σταθεροποιηση αρα δεν χρειαζεται να ανεβω
για τον θορυβο, σου λενε... ε! δεν θα τυπωσω πανω απο Α4 και αν κανω σμικρυνση ερχεται στα ισα
για τον χειρισμο, σου λενε... θεμα συνηθειας, παλια πως τραβουσαν δηλαδη?
για την εστιαση, σου λενε... μπορει να αργει, αλλα αν κλειδωσει.... ξυραφι
για το μεγεθος/ογκο, σου λενε... μπορει να πρεπει να κουβαλας 5-6 φακους (για να καλυπτεις τις παραπανω περιπτωσεις), αλλα ειναι μικροι, αν τους δεις εναν εναν, χωρανε στην τσεπη σου

...κοινως, οντως υπαρχουν λυσεις, αλλα... σε τελικη αναλυση, δεν μου φαινονται και τοσο ευχρηστες οσο παρουσιαζονται (παντα σε σχεση με ενα ολοκληρωμενο συστημα).

ειχαμε κι εμεις και full frame και οτι θες!

Εγω εφυγα γιατι δεν αντεχα το βαρος - ογκο.
Πηγα πρωτα σε nex και το μονο που μου ελλειπε ηταν οι φακοι (κυριως ζοομ) και η ταχυτητα εστιασης (στις νεοτερες nex 6 kai 5r εχει βελτιωθει η κατασταση λογω υβριδικης εστιασης).

Τωρα πηγα σε m4/3 και δεν μου λειπει κατι σημαντικο … δεν θα ελεγα οχι σε καποια mirrorless FF , alla σε λογικο κοστος και μικρο βαρος-ογκο.
Το θεμα ομως θα παραμεινουν οι φακοι που θα ειναι (μαλλον) μεγαλοι και βαριοι.

Φυσικα και θα ηθελα την αποδοση στα υψηλα iso μιας 5D Mark III , οπως και το ρηχο βαθος πεδιου (αυτο το εχουμε με τους φακους που προανεφερα).

Η τεχνολογια προχωραει παντως και θα δουμε πολυ ωραια πραγματα στο μελλον… λεφτα ποιος εχει να τ αγοραζει μεχρι τοτε?-bye-

Απάντηση: Re: Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Πολλοί έχουν την μανία να συγκρίνουν συστήματα ισοπεδώνοντας προδιαγραφές , το βλέπω και εδώ το βλέπω και σε μεγαλύτερη έκταση στα ξενα forum π.χ. συγκρινουν την OM-D με την D800 και δειχνουν ποσο λίγο διαφέρουν σε IQ και βγάζουν διάφορα συμπεράσματα.
Και οι δυο είναι μηχανές που βγάζουν φωτογραφιες και τις βγάζουν άριστα με τον τρόπο που της εχουν μελετήσει και κοστίζουν και κάπου εκει τελειωνουν οι ομοιότητες.

Αν κανείς θέλει ότι καλύτερο κυκλοφορει και είναι αδιάφορος για το βάρος - μεγεθος επιλέγει μια καλή FF με τους εφάμιλα καλους φακους και δεν ψάχνεται.

'Οταν αρχίζει κανείς και θέλει μια μικρή μηχανή για να την έχει παντού μαζί του, στην βόλτα ή στην δουλειά του και θέλει καλυτερη ποιοτητα απο compact (και να υπολείπεται σε 10-20% - δική μου εκτίμηση απο FF) επιλέγει mirrorless ειτε μ4/3 ειτε ΑPS-C. Πόσες φορές έχουμε βρεθει μπροστά σε κάτι αναπάντεχο και θέλουμε να το φωτογραφίσουμε και η μηχανή μας με τις τοπ φακουδάρες μας κοιμάται στην ντουλάπα?

Εδώ και 2.5 χρόνια εχω σχεδόν παντού μια mirroless μαζί μου : στην δουλειά (ειμαι πολιτικος μηχανικός) κατα περιοδους με ένα λιλιπουτειο fisheye 7.5mm Samyang που ξυρίζει, ή με τον <τεράστιο σε μέγεθος και βάρος:worshippy: mZuiko 9-18mm> , ή στην βόλτα μου με τους pancake Pansonic 14mm/2.5, 20mm/1.7.

Aν κανείς ασχολείται κυρίως με μακρο ή τοπίο ο διπλασιασμός του βάθους (Οlympus , Panasonic) είναι πλεονέκτημα, αν κάνει πορτρετο ας κοιτάξει περισσότερο τις mirroless APC-S (Sony - Fuji - Samsung) και αν θέλει εστιάση τσιγαρόχαρτου πάει υποχρεωτικά σε FF. Αν ασχολείται με σπορ που έχουν μεγάλες ταχυτητες ας περιμένει την επόμενη γενιά mirrorless.

Στην πράξη κανείς δεν επιλέγει mirrorless με βασικό κριτήριο αγοράς το βάθος πεδιου - υπάρχουν εκατοντάδες δειγματα των mirrorless φακων απο διαφορες αποστάσεις στο διαδικτυο που ευκολα κανείς μπορει να διαπιστωσει αν του αρκει ή οχι το βάθος πεδίου για την εφαρμογή που θέλει.

εγω παντως θα χτυπαγα την fuji αν ειχα λεφτα, εχει τους πιο ενδιαφερον φακους, και γενικα ειναι το μονο συστημα που μου δυμιουργει την εντυπωση οτι φτιαχτικε απο φωτογραφους για φωτογραφους.
Αλλα μαλλον θα χτυπησω καμια panasonic gx1 απο ιντερνετ τωρα που η τιμη της ειναι χωμα

Απάντηση: Re: Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Αλλα μαλλον θα χτυπησω καμια panasonic gx1 απο ιντερνετ τωρα που η τιμη της ειναι χωμα

Χωρίς σκοπευτρο υπάρχουν πολλές λύσεις στο μ4/3 μεταξυ αλλων και η gx1 που ειναι απιστευτα μικρή αλλά και αρκετα ποιοτικό σωμα. Σε σχεση με την Ε-PM1 που παιζει στα ιδια χρηματα εχει καλυτερο αισθητηρα και ενσωματωμενο φλας αλλα δεν εχει σταθεροποιηση.
Η προσφορά παιζει και Ευρωπη αλλά οχι στα επιπεδα της Αμερικής που είναι <τσάμπα>

Για να μην παρεξηγούμαι, δεν υπονόησα οτι έχει κανένας προσωπικό ενδιαφέρον ή εμμονές. Προς θεού.
Ούτε και είπα οτι οι μ4/3 δεν μπορούν να έχουν ρηχό βάθος πεδίου. Αυτό που είπα είναι οτι έχουν στα ίδια μμ και συνθήκες μεγαλύτερο βάθος πεδίου. Για τα παραδείγματα συγκεκριμένα, αυτό που λέω είναι οτι τα περισσότερα απο αυτά είναι τραβηγμένα σε μήκη τηλεφακού (50χ2) και σε κοντινές αποστάσεις. Όταν θέλουμε να κάνουμε ένα στενό πορτραίτο ή ένα μάκρο, είναι αρκετό. Και εκεί πρέπει να πάς σε μέγεθος κόμπακτ για να μην το έχεις. Εκεί που υστερεί σε σχέση με το APS είναι το βάθος πεδίου σε μήκη 35-50 και αποστάσεις για ολόσωμο καδράρισμα. Και αυτό περισσότερο λόγο μηχανικής φακών και λιγότερο λόγο αισθητήρα. Διότι θες φακούς 17-25 με διαφράγματα 1.8 και 1.4. Που είναι λίγοι και ακριβοί.
Με το APS έχεις λίγο περισσότερες δυνατότητες. Αυτό μόνο.

Παρόλα αυτά, όπως πολύ σωστά λέει ο Kbouk το βάθος πεδίου είναι το μικρότερο κριτήριο επιλογής μεταξύ μ4/3 και APS για μένα. Και για τον Πάνο δεν πιστεύω οτι παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όσο η ακρίβεια της εστίασης. Η OMD είναι κατα πάσα πιθανότητα η καλύτερη λύση αν θέλει να έχει native AF φακούς. Για την ΝΕΧ οι λύσεις σε λογικές τιμές είναι περιορισμένες (Κυρίως οι δυο Σιγμα). Σίγουρα υπάρχει ο Sonnar και οι νέοι Touit αλλά οι τιμές τους είναι απαγορευτικές και δεν τους παίρνω υπόψη μου. Η ΝΕΧ παίρνει κεφάλι μόνο αν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τους manual φακούς που έχει με έναν Speed Booster αντάπτορα για να έχει Full Frame.
Έτσι κιαλλιώς με ενσωματωμένο σκόπευτρο δεν είναι πολλές μηχανές στην κατηγορία.

διαβαζω με ενδιαφερον τις αποψεις σας και δεν θα σταματησω να σας ευχαριστω για το ενδιαφερον σας... ειλικρινα...

στα του προβληματισμου μου...

το viewfinder ειναι αδιαπραγματευτο... δεν δινω την D90 για να παρω μηχανη χωρις οθφαλμοσκοπιο...

το μικρο μεγεθος, που θα με κανει να την παρω ΠΑΝΤΟΥ μαζι μου, ειναι και αυτο σημαντικο...

εκει που πρεπει να βρεθει η χρυση τομη ειναι η αποδοση του συστηματος αυτοματης εστιασης και το κοστος ενος καλου φακου πραγματικων 35mm...

απο την αλλη η Nex δεν φαινεται για επαγγελματικη μηχανη σε σχεση με την OMD και αυτο ειναι πλεονεκτημα στον δρομο...

νομιζω οτι το νημα θα βοηθησει στο μελλον πολυ κοσμο γιατι θεωρω οτι η μεταβαση σε mirrorless ειναι θεμα χρονου για τους περισσοτερους απο εμας...

Εάν δεν θέλεις να φαίνεται σαν βαρβάτη μηχανή, ε τότε αναγκαστικά κάποια πεν ή πανασόνικ ή νεχ, τι το συζητάμε. Αλλιώς, καλύτερα να κάτσεις στα αυγά σου.... μια χαρά μηχανή είναι η D90.

paИ-baL;1056815406 said:
διαβαζω με ενδιαφερον τις αποψεις σας και δεν θα σταματησω να σας ευχαριστω για το ενδιαφερον σας... ειλικρινα...

στα του προβληματισμου μου...

το viewfinder ειναι αδιαπραγματευτο... δεν δινω την D90 για να παρω μηχανη χωρις οθφαλμοσκοπιο...

το μικρο μεγεθος, που θα με κανει να την παρω ΠΑΝΤΟΥ μαζι μου, ειναι και αυτο σημαντικο...

εκει που πρεπει να βρεθει η χρυση τομη ειναι η αποδοση του συστηματος αυτοματης εστιασης και το κοστος ενος καλου φακου πραγματικων 35mm...

απο την αλλη η Nex δεν φαινεται για επαγγελματικη μηχανη σε σχεση με την OMD και αυτο ειναι πλεονεκτημα στον δρομο...

νομιζω οτι το νημα θα βοηθησει στο μελλον πολυ κοσμο γιατι θεωρω οτι η μεταβαση σε mirrorless ειναι θεμα χρονου για τους περισσοτερους απο εμας...

Φιρί-φιρι το πας για Fuji X100s (την καινούργια) .. εχει σταθερό 24Χ1,5/f2 = 35, υβριδικό σκόπευτρο (οπτικό-ηλεκτρονικό), υβριδικό AF (Phase detection + contrast detection) split screen, κλπ κλπ .. http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujifilm_x100s/

μου εχει προκαλεσει πολυ μεγαλο ενδιαφερον η Fuji τελευταια με την σειρα Χ...

μου αρεσει και η Χ100s... πολυ...

αλλα να δωσω 1.2οο ευρω για μια πολυ ομορφη μηχανη, η οποια εχει πανω της εναν φακο, μου ειναι δυσκολο γιατι εχω αποφασισει να κρατησω μια μηχανη κυριας χρησεως...

με δεσμευει πολυ που δεν εχω την δυνατοτητα - αν μου την βαρεσει - να μην μπορω να βαλω πανω της αλλον φακο...

σε αλλες εποχες θα κραταγα την d90 και θα επαιρνα για δευτερη (ή για πρωτη) την X100s...

τωρα, οχι...

Αλεξ, κατεγραψε σε παρακαλω την εμπειρια σου απο το AF της 7αρας σου...

με ενδιαφερει η αποψη καποιου που την εχει... ή την ειχε...

κι εσυ Γιαννη, αν μπορεις... εχεις αλλαξει τοσες μηχανες...

μονο για το AF, μιλαω...

Last edited:
υπαρχει πιθανοτητα να κατεβω αυριο στον Φλοισβο για να παω τον μικρο βολτα...

θα επιχειρησω εξοδο με D90 μετα απο πολυ καιρο... θα της δωσω μια ευκαιρια, λοιπον...

(τι γινεται αν βαλω στην NEX εναν LA-EA2 ανταπτορα και εναν Sony Alpha φακο? θα εχω καλυτερο focus σε κινουμενα?)

Εχοντας διαβάσει απο την αρχή, ψηφιζω μια καινουρια στυλατη τσάντα για την D90 και τους φακούς της.
Πρώτον δεν είναι τόσο τρομερό το κουβαλημα και δεύτερον, με πορδες δεν βάφουν αυγά. Ενα σύστημα απαιτήσεων έχει τον όγκο και το βάρος του. Το ενδεχόμενο να γλυτωσεις λίγο, δεν δικαιολογεί το να τα αλλάξεις όλα για να πάρεις περίπου το ίδιο αποτέλεσμα.

Εχοντας διαβάσει απο την αρχή, ψηφιζω μια καινουρια στυλατη τσάντα για την D90 και τους φακούς της.
Πρώτον δεν είναι τόσο τρομερό το κουβαλημα και δεύτερον, με πορδες δεν βάφουν αυγά. Ενα σύστημα απαιτήσεων έχει τον όγκο και το βάρος του. Το ενδεχόμενο να γλυτωσεις λίγο, δεν δικαιολογεί το να τα αλλάξεις όλα για να πάρεις περίπου το ίδιο αποτέλεσμα.
+1

Μόλις ήθελα να γράψω όχι με τις γνώσεις μου αλλά με την εμπειρία μου ως κυνηγός καλού στιγμιότυπου παιδιού κάτι ανάλογο. Και μικρότερος να είναι ο όγκος ΠΑΝΤΑ κάτι θα κουβαλάς. Οπότε σχεδόν μόνιμα κουβαλάω την Κανον 550 μόνο και μόνο για την ταχύτητα της σε φωτό αλλά και το αρκετά καλό βίντεο της. Ένα παιδί αλλά και "On the fly" φωτογραφίες χρειάζονται πρώτα από όλα ΠΟΛΥ γρήγορη ταχύτητα της μηχανής στην εστίαση αλλά ΚΑΙ στην αποθήκευση γιατί κανένα παιδί δεν κάθεται ακίνητο για πολύ ώρα να περιμένει την κάρτα class 4 και την αργή μηχανή να γράψει. Ο όγκος για μένα είναι δευτερεύων παράγοντας αν θέλω το καλύτερο αποτέλεσμα από τον εξοπλισμό μου. Όσο και αν θα ακουστεί αστείο πλέον οι 2 compact και η μία βιντεόκάμερα Sony που έχω (σχετικά καλές και ακριβές στην εποχή τους) κάθονται σπίτι γιατί πολύ απλά το κινητό μου είναι αρκετά πιο γρήγορο στις λειτουργίες. Φυσικά δεν βγάζει την ίδια ποιότητα ούτε σε φωτό ούτε σε βίντεο σε καμία περίπτωση αλλά αν δεν θέλω καθόλου όγκο μαζί μου αρκούμαι σε αυτό που ούτως ή άλλως πάντα κουβαλάω. Αν θέλω κάτι καλύτερο τότε η 550 είναι μονόδρομος. Μάλιστα δεν την κουβαλάω σε ξεχωριστή θήκη που θα μου "φαινόταν" παρά την έχω σε μια απλή υφασμάτινη και την βάζω σε μία κανονική τσάντα στην οποία βάζω και τα υπόλοιπα αναγκαία. Όταν χρειάζεται απλά την τραβάω από μέσα όπως θα έκανα και με μία mirrorless ή μία απλή compact.

Οπότε, συνοψίζοντας θα πρότεινα να μην "σπαταλήσεις" χρήματα για να πάρεις σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα, όπως αναφέρει και ο vasada. Για "καλές" φωτό έχεις ήδη καλό εξοπλισμό (το κρίνω με τις λίγες γνώσεις μου). Για καθημερινές φωτό θα ακουστεί παράδοξο αλλά καλύτερα "αναβάθμισε" το κινητό σου (αν τυχόν έχεις μέτριο στο κομμάτι της φωτογραφίας) το οποίο πάντα θα έχεις μαζί δίπλα σου (στην καφετέρια, στο κομοδίνο, στην παραλία, στις επισκέψεις, στην παιδική χαρά). Και ειδικά όταν θα αρχίσει το "κυνηγητό" (δεν ξέρω τι ηλικία έχει ο μπόμπιρας σου) ίσως είναι το μοναδικό κομμάτι τεχνολογίας που θα μπορείς να κουβαλάς (θα αυξηθούν οι τσάντες του μικρού, το καροτσάκι και ένα σωρό άλλα πράγματα, οπότε δεν θα μπορείς να κουβαλάς και άλλα δικά σου ή πιο σωστά θα μπορείς αλλά θα είσαι σαν γαϊδούρι...) ή απλά πάρε μία all around τσάντα (όχι φωτογραφική απαραίτητα) που θα έχεις την D90 μαζί σου. Στο σπίτι την έχω πάντοτε ετοιμοπόλεμη την αντίστοιχη δική μου σε ψηλό ράφι.

Φυσικά, θα έγινε κατανοητό από όλους ότι ΔΕΝ μιλάω για τεχνολογικά συν και πλην αλλά απλά θέλω να δώσω μία εικόνα του τι "μπορεί" να κάνει ένα φωτογράφος υπο κάποιες συνθήκες και όχι τι "πρέπει" ή τι "θα ήθελε", οπότε σχωράτε μου την αναφορά του κινητού ως "σοβαρού" φωτογραφικού εξοπλισμού. :D

Last edited:
ο μικρος ειναι σχεδον 20 μηνων και οπως καταλαβαινετε τον κηνυγαω συνεχεια...

μου ειναι δυσκολο να το κανω με την D90 πια... ακομα και με ξεχασμενο πανω της τον 35/1.8...

για τον 18-105 ουτε λογος... ειναι μονιμος κατοικος ντουλαπας...

αυριο θα της δωσω μια ευκαιρια ακομη...