Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Είμαι της άποψης ότι η δυνατότητα μικρών επαγγελματικών σωμάτων είναι εφικτή, βλέπε OM-D και λιγότερο η GH-3. Σκεφθείτε και την RX-1 που είναι FF...

Απάντηση: Re: Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Απόλα θα εχει ο μπαξές και μικρά και μεσαία και μεγάλα σώματα mirrorless, ανάλογα ο καθενας τις αναγκες του και τους φακους του και την δυνατοτητα αμεσης προσαρμογης τους θα αγοράζει.

Υπαρχουν αρκετα πλεονεκτηματα στις ακαθρεπτες για αλλους σημαντικα για αλλους οχι, το EVF που μεχρι τωρα ήταν μειονεκτημα αρχιζει να γινεται πλεονεκτημα γιατι σε πολυ μικροτερο χωρο καταφερνουν να δινουν πολυ μεγαλυτερη εικονα απο τα περισσοτερα οπτικα σκόπευτρα, λεπτομερη, χρωματικα σωστη με αμεσες πληροφοριες στον χρηστη.
Η εστιαση των ακαθρεπτων επισης ειναι διαφορετικη και δινει το πλεονεκτημα της ακριβειας αφου η εστιααη πραγματοποειται πλεον πανω στο επιπεδο του αισθητηρα , τελος τα BF,FF και οι αποστολες στα service για την ρυθμιση φακων.
Το ησυχο κλειστρο που ολοι θελουμε εχει γινει πραγματικοτητα ηδη σε πολλες ακαθρεπτες, ενω η ριπη και στα πιο φθηνα μοντελα εχει πιασει νουμερα 6-9 fps.
Το βιντεο ειναι πολυ πιο ευκολο (λογω απουσιας του καθρεπτη , CDAF και EVF) να ενσωματωθει και να δουλευτει στις ακαθρεπτες.
Μολις φτιαχθει και το C-AF δεν βλεπω κατι αλλο να υπαρχει για να κρατησει καπoιον στις DSLR παρα μονο η συμβατοτητα των ηδη υπαρχόντων φακων του.
Και το βασικοτερο κατασκευαστικα στοιχιζουν λιγοτερο (ασχετο αν σημερα πωλουνται πολλες DSLR και αυτο απο μονο του χαμηλωνει το κοστος), οποτε στην ιδια τιμη θα περνει κανεις ενα ακαθρεπτο μοντελο με πολυ καλύτερα ή περισσοτερα χαρακτηριστικα απο μια DSLR.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

βέβαια θα πρέπει να υπάρχει κι αξιοπιστία σε ένα τέτοιο σκόπευτρο, γιατί ήδη εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα προβληματικά σκόπευτρα, που άλλοτε δείχνουν γραμμές κι αυτές εμφανίζονται και στις φωτο κι άλλοτε ασπρίζουν εντελώς .... δείτε και http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=46450.new#new .

Προσωπικά θα ήθελα κάθε εταιρεία, αν είναι να καταργήσει τους καθρέφτες, να κυκλοφορεί και μια σειρά (ακριβότερη από τις άλλες φυσικά) που να δέχεται τους σημερινούς φακούς της και μάλιστα να κάνουν AF κανονικά κι όχι με τον τρόπο που κάνει σήμερα η Oly τους φακούς 4/3. Γιατί θα είναι πολύ δύσκολο πελάτες που έχουν δώσει πολλά χρήματα για φακούς ή έχουν απλώς πλήρη συλλογή με ακριβούς φακούς, να πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν.

Προσωπικά υπολογίζω ότι αν ήθελα να πάω από ένα σημερινό σύστημα της ΝΙΚΟΝ σε αντίστοιχο ακάθρεφτο της ΝΙΚΟΝ και να ξανααγοράσω όλο τον εξοπλισμό μου, τότε θα χρειαζόμουν περισσότερα από 11.000 ευρώ (!!!!) κάτι ανέφικτο, όχι μόνον στις εποχές που ζούμε, αλλά και στις προηγούμενες.

οσο σκεφτομαι οτι οι παλιοι μεγαλοι του ειδους, εβγαιναν βολτα με μια μηχανη και εναν σταθερο φακο σε ολη τους σχεδον την ζωη, με ζωνουν οι σκεψεις οτι οι περισσοτεροι - συμπεριλαμβανομενου και εμενα, φυσικα - εχουμε επικεντρωθει στον εξοπλισμο μας και οχι σε αυτη καθε αυτη την φωτογραφια...

λες και ειχε ο Bresson και ο Koudelka CDAF, EVF, Tilt Screen, αξιοποιησιμα 12800 asa (και οχι iso), 1080/50p και PDAF... τρομαρα μας...

εβγαζαν κινουμενα θεματα με manual φακους και τα βλεπουμε σημερα και κλαιμε ακομα... τρομαρα μου...

Last edited:
paИ-baL;1056840856 said:
οσο σκεφτομαι οτι οι παλιοι μεγαλοι του ειδους, εβγαιναν βολτα με μια μηχανη και εναν σταθερο φακο σε ολη τους σχεδον την ζωη, με ζωνουν οι σκεψεις οτι οι περισσοτεροι - συμπεριλαμβανομενου και εμενα, φυσικα - εχουμε επικεντρωθει στον εξοπλισμο μας και οχι σε αυτη καθε αυτη την φωτογραφια...

λες και ειχε ο Bresson και ο Koudelka CDAF, EVF, Tilt Screen, αξιοποιησιμα 12800 asa (και οχι iso), 1080/50p και PDAF... τρομαρα μας...

εβγαζαν κινουμενα θεματα με manual φακους και τα βλεπουμε σημερα και κλαιμε ακομα... τρομαρα μου...

δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα... είναι και λίγο μύθος αυτό που λες. Π.χ. ο Bresson και ο Kapa πάντα είχαν τις καλύτερες Leica την εποχή που η Leica δεν ήταν για τους πολλούς. Επίσης είχαν πάντα ένα φακό πάνω στη μηχανή, αλλά όχι έναν φακό. Είχαν πολλούς φακούς. Μάλιστα ο Doisneau ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τους 35 και 28. Ο δε Ansel Adams όχι μόνο κατείχε τον καλύτερο εξοπλισμό της εποχής, όχι μόνο είχε μουλάρι για να τον μεταφέρει, αλλά συμμετείχε στην εξέλιξη των φακών διαφόρων εταιριών και ήταν σύμβουλος σε μια εταιρεία χημικών, μου φαίνεται στην Kodak. Επίσης μην φανταστείς ότι ο Avedon φωτογράφιζε σε ένα παραγκάκι. Είχε στούντιο σχεδόν 1000 τ.μ. με ό,τι μπορείς να φανταστείς και τις σημαντικότερες εταιρείες δίπλα του. Για να μην μιλήσουμε για τον Man Ray ή τον Kudelka που ό,τι κατέβαζε το μυαλό τους ήθελαν να τους το κάνουν οι εταιρείες πράξη. Να πούμε για την Nelly που έβαλε την Contax να της φτιάξει τον φακό 135 για να φωτογραφήσει τη ζωφόρο του Παρθενώνα; να πούμε για τη Riefenstahl που ζήτησε και της έφτιαξαν τον Sonar 180 (Olympia 1936)? Επίσης οι φωτογράφοι τότε δεν ήταν μόνοι τους. Είχαν στρατιές βοηθών. Όταν η Λένυ φωτογράφιζε και κινηματογραφούσε τα συνέδρια των ναζί είχε στη διάθεσή της περισσότερους από 800 (!!!) βοηθούς και δικό της αεροπλάνο (!!!!) Δείτε στην ταινία Ο θρίαμβος της θέλησης , μια ταινία που όλοι πρέπει να δουν για να καταλάβουν τί θα πει προπαγάνδα, https://www.youtube.com/watch?v=GHs2coAzLJ8 ότι έχει το δικο της αεροπλάνο. Για τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου είχε στη διάθεσή της σχεδόν 500 άτομα. και ζήτησε και της έφτιαξαν υπεργρήγορους φακούς και housings για λήψεις κάτω από το νερό, ώστε να μπορεί να πιάνει τις κινήσεις των αθλητών χωρίς να θολώνει, ούτε καν στο σπλαςςς. Η ίδια σε συνέντευξή της έχει αναφερθεί ότι είχε ζητήσει και της είχαν φτιάξει φακούς 1,2 με διόρθωση διάθλασης του νερού ήδη από το 1935 (!!!). Ο Avedon είχε επίσης δεκάδες βοηθούς. Τώρα τόσα άτομα δεν έχει κανένας, ούτε καν οι διευθυντές φωτογραφίας της Disney.

Φυσικά και υπάρχουν κι άλλοι φωτογράφοι π.χ. ο Winograd που πράγματι χρησιμοποιούσαν ένα σώμα για πολλά χρόνια. Αλλά όσοι ήθελαν και μπορούσαν να αγοράσουν το έκαναν. Υπήρχαν κι άλλοι που απλώς δεν μπορούσαν. Π.χ. ο τρελο saudek μπορεί να φωτογράφιζε ελεύθερα τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του, αλλά όταν τον μάγκωσαν οι κομμουνιστές και τον έβαλαν να δουλεύει σε ορυχείο, αναγκάστηκε να συνεχίζει να φωτογραφίζει με τη μια μηχανή που είχε στο υγρό και καταυθλπτικό υπόγειο που έμενε. Αυτό που βλέπετε http://www.saudek.com/en/jan/fotografie.html?r=1976-1980&typ=f&l=0 δεν είναι σκηνικό, αλλά ο τόπος που έμενε και φωτογράφιζε. Αυτό όμως ήταν τότε και τώρα έχει στη διάθεσή του τον καλύτερο εξοπλισμό. Όταν τον είδα στην μόνιμη έκθεσή του στην Πράγα το 2009 έπαιζε (όχι τίποτε άλλο, μάλιστα βαριόταν) με μια Phase One πλάτη πάνω σε μια Rollei 6008. Φαντάσου έναν 70άρη μισομεθυσμένο φωτογράφο με 30.000-40.000 ευρώ στα χέρια του (cf39 αν θυμάμαι καλά να "παίζει".

@Kbouk: ευχαριστώ για την περιεκτική και διαφωτιστική απάντηση

@ΒΛΑΣΙΔΗΣ: ωραια ιστορικά στοιχεία!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Προσωπικά θα ήθελα κάθε εταιρεία, αν είναι να καταργήσει τους καθρέφτες, να κυκλοφορεί και μια σειρά (ακριβότερη από τις άλλες φυσικά) που να δέχεται τους σημερινούς φακούς της και μάλιστα να κάνουν AF κανονικά κι όχι με τον τρόπο που κάνει σήμερα η Oly τους φακούς 4/3. Γιατί θα είναι πολύ δύσκολο πελάτες που έχουν δώσει πολλά χρήματα για φακούς ή έχουν απλώς πλήρη συλλογή με ακριβούς φακούς, να πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν.

Προσωπικά υπολογίζω ότι αν ήθελα να πάω από ένα σημερινό σύστημα της ΝΙΚΟΝ σε αντίστοιχο ακάθρεφτο της ΝΙΚΟΝ και να ξανααγοράσω όλο τον εξοπλισμό μου, τότε θα χρειαζόμουν περισσότερα από 11.000 ευρώ (!!!!) κάτι ανέφικτο, όχι μόνον στις εποχές που ζούμε, αλλά και στις προηγούμενες.

Εδώ (και όχι μόνο) με αφήνεις 100% σύμφωνο (αν δεν βγαλει σωματάκι για τους SHG 4/3 φακούς θα πεσει πολύ κλαμα).

Οσο για το θεμα του σκόπευτρου (οντως εχουν αναφερθει 1-2 περιστατικα) θα το απεδιδα γενικότερα στον έλεγχο και στην ποιοτητα παραγωγης που δυστυχως φθεινει οσο οι μηχανές μεταλλάσσονται σε Η/Υ με περισσότερα και πιο περίπλοκα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

εχω, λοιπον στα χερια μου και μια δανεικη Olympus E-PL3 (THANX AGAIN και δημοσια! YOU KNOW WHO YOU ARE!) με εναν Panasonic 14/2.5 και εναν Panasonic 20/1.7...

σε γενικες γραμμες και χωρις να εχω προχωρησει σε κανενα σοβαρο τεστ, μου φαινεται καλυτερη η Nex 5n...

αφηστε που δεν μπορω να συνηθισω ευκολα αυτο το 4:3 aspect...

θα επανελθω...

Last edited:
σημαντικη διαφορα λοιπον το aspect ratio...

ειμαι συνηθισμενος στο 3:2 και δυσκολευομαι στο 4:3... αυτη ειναι η αληθεια...

μου θυμιζει παλια αναλογικη τηλεοραση...

paИ-baL;1056842610 said:

Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα. Γιατί δεν το γυρίζεις σε 3:2;

paИ-baL;1056842610 said:

όντως είναι πολύ σημαντική διαφορά. Αλλά για πορτρέτα με τη μηχανή όρθια, οι αναλογίες είναι καλύτερες. Δοκίμασε και θα δεις. Τα πορτρέτα έχουν χώρο να αναπνεύσουν καλύτερα....

paИ-baL;1056842610 said:

θεμα συνηθειας είναι, στην ουσια απο το crop χανεις μερικά ΜP απο τον αισθητηρα, αλλά το σουπερ πλεονέκτημα είναι οτι δεν χανεις αλλά κερδίζεις σε υψος αφου ένας 28αρης (analogia στα 35mm) τόσο σε 4/3 όσο και σε APS-C δίνει ιδιο ακριβως πλάτος ευρυγωνίου.

Επισης σε ταμπλετα η απεικονηση είναι πιο σωστή και το πορτρετο οπως ειπε και ο Βλασης πριμοδοτείται.

περιμενω λοιπον εναν απλο και φθηνο ανταπτορα m42-nex για να δοκιμασω τους δυο φτωχους πλην τιμιους takumar μου και ταυτοχρονα προσπαθω να πεισω τον εαυτο μου οτι μ´αρεσει το 4:3...

βεβαια ολα μια συνηθεια ειναι οποτε μεσα στην βδομαδα και πανω στην δανεικη e-pl3 θα δοκιμασω τα ορια και τις αντοχες μου πριν αποφασισω τελικα αναμεσα σε Nex 6 και Olympus ΟΜ-D...

αυτο το απιστευτο βινιεταρισμα με τον 16-50 σε .apw ειναι φυσιολογικο στην 5n?

αληθεια, υπαρχει περιπτωση να βρω καπου μια OM-D για να την δοκιμασω για κανα δεκαλεπτο με τους δυο Panasonic (20/1.7 και 14/2.5) που εχω στα χερια μου?

paИ-baL;1056843867 said:
αληθεια, υπαρχει περιπτωση να βρω καπου μια OM-D για να την δοκιμασω για κανα δεκαλεπτο με τους δυο Panasonic (20/1.7 και 14/2.5) που εχω στα χερια μου?

Αν σε βολευει κεντρο Αθηνα πρωί εως μεσημερι ή Πειραιας μετα απο το μεσημερι εως απογευμα στειλε μου μυνημα να την εχω μαζί μου - θα εχω και 3-4 φακουδακια επιπλεον που δεν θα εχεις...

Αν σε βολευει κεντρο Αθηνα πρωί εως μεσημερι ή Πειραιας μετα απο το μεσημερι εως απογευμα στειλε μου μυνημα να την εχω μαζί μου - θα εχω και 3-4 φακουδακια επιπλεον που δεν θα εχεις...

με βολευει περισσοτερο να κατεβω Πειραια κανενα απογευμα μεσα στν βδομαδα αυτη...

θα σου στειλω μηνυμα για να τα πουμε απο κοντα...

thanx in advance!!!