Φίλε μου με όλο το θάρος, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν γιά να λές ότι το frame interpolation φαντάζει στα μάτια σου πιο εντυπωσιακό, ή είσαι καινούργιος στον κόσμο της βιντεοπροβολής ,ή είσαι καινούργιος στον κόσμο της βιντεοπροβολής. Ενα απο τα δύο σίγουρα (με το μπαρντόν δηλαδή)
Κανένα πρόβλημα και μάλλον έχεις δίκιο.
Καταλαβαίνω ότι κάποιοι πιο παλιοί φίλοι της μεγάλης οθόνης περιμένουν με γλυκιά προσμονή τη ζεστασιά του judder κατα την κίνηση των 24άρων καρέ το δευτερόλεπτο (fps) είτε στο σινεμά είτε στο home cinema για να νιώσουν "σαν το σπίτι" τους. Ίσως έχουν συνηθίσει να ξεχωρίζουν έτσι τις σοβαρές ταινίες από τις φτηνοπαραγωγές για VCR, είτε οι προσαρμογές του εγκεφάλου τους πλέον είναι τέτοιες που έχουν εθιστεί στο judder, έτσι ώστε να μην νοείται ταινία χωρίς αυτό.
Πράγματι ταινίες έβλεπα περιστασιακά στο σινεμά, άντε να έχω δει καμιά εκατοστή συνολικά. Δεν είχα παρατηρήσει το judder, μέχρι που το... έβαλα σπίτι μου, όταν τα "έχωσα" για home cinema. Η άμεση σύγκριση των 24fps των ταινιών με τα 50/100 της τηλεοπτικής εικόνας και των 60+ του gaming στην ίδια οθόνη ξεγύμνωσε το τέρας του judder, το οποίο δεν μπορούσε πλέον να κρυφτεί πίσω από το "wow factor" της τεράστιας εικόνας και ήχου του σινεμά. Δεν το πίστευα ότι μετά από τόση τεχνολογική εξέλιξη στο AV (FullHD αναλύσεις, απόλυτο ήχο DTS-MA, TruHD κλπ. είχαμε μείνει στα 24fps. Σαν Ferrari με ξύλινες ρόδες.
Επίσης προέρχομαι από τη σχολή των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των video games όπου η
ανώμαλη κίνηση ήταν και είναι καταδικαστέα. Από το parallax scrolling του Commodore 64 και μετέπειτα της Amiga στα 80s, στο κυνήγι των μέγιστων fps στο Duke Nukem 3D και το Quake και στην λατρεία της πρώτης 3DFX voodoo που έφερε την επανάσταση στο gaming.
Ακόμα και το scrolling του browser που δεν είναι ομαλό με πειράζει!
Διαβάζω που υποστηρίζουν ότι το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται μέχρι 30fps και φρικάρω! Εγώ αντιλαμβάνομαι άνετα διαφορές από τα 100 στα 120fps π.χ. Θεωρώ τα 24fps τη "μάστιγα" της θέασης.
Με το F.I. δεν "βρήκα τη σωτηρία" ακόμα λόγω των παρενεργειών (artifacts, σκότωμα CPU κλπ), αλλά σειρά 720 γραμμών δεν θα ξαναδώ στα 24. Πιστεύω ότι η ευρεία αποδοχή του F.I. από τους κατασκευαστές τηλεοράσεων και προβολέων θα περάσει και στο software υπολογιστών. Ελπίζω ότι μέσα στο χρόνο θα υπάρχει στο PowerDVD ίσως και στον MPC-HC με πιο απλό τρόπο.