Επεξεργασία φωτογραφιών με IPad Pro και IPhone

Άντε μπράβο Δημήτρη και όταν τα μάθεις καλά ετοίμασε εντατικο σεμινάριο ,

πληρώνω σπεσιαλ καφεδιά :giggle:

• Haha
Reactions: cacau
Έχω αγανακτήσει με την οργάνωση (???) αρχείων και το εικονικό πληκτρολόγιο, κατά τα άλλα καλά πάμε...

edit: το τραγικότερο είναι ότι η βασική εφαρμογή διαχείρισης των φωτογραφιών Photos, αλλάζει τα ονόματα των αρχείων αν τα εισάγεις μέσω αυτής ή ακόμα κι αν τύχει να περάσουν μέσω αυτής από κάποια εφαρμογή σε άλλη. Πρέπει να πίνουν ληγμένα κακής ποιότητας εκεί στο Cupertino... :mad::ROFLMAO:😵‍💫🥴

Last edited:
Εδώ και 5 χρόνια που έχω ipad τους το γράφω αλλά δεν με διαβάζουν :)

γιαυτο στειλτα απευθείας σε εφαρμογή το Lrmobile κρατάει ονόματα , το ίδιο και το Cascade για μεταφορά μέσω wifi

Έχω αγανακτήσει με την οργάνωση (???) αρχείων και το εικονικό πληκτρολόγιο, κατά τα άλλα καλά πάμε...

edit: το τραγικότερο είναι ότι η βασική εφαρμογή διαχείρισης των φωτογραφιών Photos, αλλάζει τα ονόματα των αρχείων αν τα εισάγεις μέσω αυτής ή ακόμα κι αν τύχει να περάσουν μέσω αυτής από κάποια εφαρμογή σε άλλη. Πρέπει να πίνουν ληγμένα κακής ποιότητας εκεί στο Cupertino... :mad::ROFLMAO:

Τι εννοεις;
Μια χαρα διατηρει τα ονοματα των αρχειων οταν τα κανεις import.

Sent from my iPad using Tapatalk

Last edited:
Λοιπόν εντάξει με το Photos, όντως κρατάει τα στοιχεία των αρχείων κατά την εισαγωγή. Κάποιο μπέρδεμα με το caption γίνεται καμιά φορά, όταν τα βάζεις μαζικά, αλλά δεν μπόρεσα να αναπαράγω το πρόβλημα.

Προς το παρόν έχω δοκιμάσει επεξεργασία με τα LR (πλήρες), Affinity και Pixelmator Photo. Το τελευταίο είναι 90% ίδιο με το LR, αλλά δουλεύει πιο γρήγορα και έχει κάποια "εξτραδάκια" - γενικώς μου φαίνεται πιο ολοκληρωμένο, με την έννοια ότι σίγουρα δεν χρειάζεσαι 2ο στάδιο, δηλαδή επεξεργασία με PS ή Affinity. Όμως το δίνουν πλέον μόνο με συνδρομή ~28€ ετησίως, δηλαδή λίγο παραπάνω από την εφάπαξ αγορά του Affinity, και κάπου εδώ τα χαλάμε λίγο. Ειδικά αν τυχαίνει να έχεις ήδη το (πανάκριβο) Photography Plan της Adobe, δεν τίθεται καν θέμα - φέρνεις και τα presets σου από το classic και είσαι μια χαρά + το PS (που έχει βελτιωθεί πολύ απ΄όσο πρόλαβα να δω) μέσα στο πακέτο.

Για το affinity τα ξέρετε, απίστευτο vfm στα ~20€, μακράν η πρώτη επιλογή αν δεν θέλεις να μπλέξεις με συνδρομές. Τώρα είμαι στην φάση που ψάχνω τα πρόσθετα που παίρνει...

Αυτό που μου λείπει σε σχέση με τον υπολογιστή είναι κάτι σαν το DxO, που χρησιμοποιώ ως πρώτο layer επεξεργασίας, αφού διορθώνει μαζικά τις ατέλειες του πακέτου σώμα+φακός, κάνει εξαιρετική αφαίρεση θορύβου, και σου σερβίρει τα dng για παρακάτω... Το Pixelmator Photo, έχει ένα συμπαθητικό αυτόματο NR το οποίο θα χαρακτήριζα βασικό. Είναι περίπου σαν το "High Quality" του DxO, το πρώτο από τα... τέσσερα επίπεδα που προσφέρει η τελευταία (6η) έκδοση του PhotoLab. Οπότε προς το παρόν στο iPad, φέρνεις στο 100% την εικόνα, κοιτάς στα "ύποπτα" σημεία και βάζεις χεράκι, όπου εδώ το LR τα καταφέρνει μάλλον καλύτερα από το Pixelmator - για το Affinity επιφυλάσομαι, δεν έχω προλάβει να μπω στα βαθειά.

Τελευταίο άφησα το καλύτερο: σε όλα τα προγράμματα φαίνεται η ισχύς του m1, η πλειοψηφία των παρεμβάσεων είναι ακαριαίες. Στο LR ας πούμε ρυθμίζεις το NR σχεδόν live - μόλις αφήσεις το slider βλέπεις άμεσα το αποτέλεσμα...

Edit: επίσης είχα την εντύπωση ότι με την εντολή share τα αρχεία μεταβιβάζονται ως έχουν από εφαρμογή σε εφαρμογή, δηλαδή ως raw, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι . Γίνεται export jpeg.

Last edited:
Παιδια καλημερα,

Νεος κατοχος του iPAD Air 2022 και με το θεμα επεξεργασιας φωτογραφιων καπου εδω το εχασα.....
ΘΕΛΩ ενα app οπου να μπορει να διαβαζει raw αρχεια απο canon-nikon και φυσικα jpeg.
Θελω ΑΝ ειναι δυνατον να βλεπω τα αρχεια που με ενδιαφερει να δω κατευθειαν απο τον εξωτερικο nvme χωρις την ανακη να τα μεταφορτωνω στν εσωτερικη μνημη.
ΔΕΝ με ενδιαφερει η μαζικη επεξεργασια φακελων κτλ μιας και ειμαι -πια 'απλος χρηστης' που εχει βασικα αποτραβηχθει απο το χωρο- και αν ειναι δυνατον να μην υπαρχει αναγκη να τα ξαναφορτωνω σε LR κτλ για τα περαιτερω, να τελειωνω τα βασικα στο ipad Air 2022.

Tι προτασεις εχουμε??

Αν εχεις νομιμο Lr με το Cloud οχι το Classic που ειναι μονο για υπολογιστη φορτωνεις κανονικα την full mobile LR εκδοση και παιζεις μπαλα με οτι θες και RAw και Jpeg. Υπάρχει και free εκδοση που ομως δεν ανοιγει τα RAw και εχει και καποιους αλλους περιορισμους π.χ. δεν κανει γεωμετρικες διορθωσεις, δεν φορτωνεις τα preset που εχεις στο πισι κλπ.

. Το Lr mobile ανοιγει απο οπου θες αρχεια αλλά τα φερνει σε δικο του καταλογο πρωτα

Pixelmator θα σου πει ο Δημητρης που το ψαχνει αυτο τον καιρό, εχει δυο εκδοσεις , δεν εχω δοκιμασει απο τον εξωτερικό NVME να τα ανοιξω αλλά λογικα θα το κανει. Θα το δοκιμασω και θα σε ενημερωσω

Τριτη επιλογη το Affinity που ειναι πληρες προγραμμα με ενα σκασμο εργαλεία

Και το "μαμα" Photos διαβαζει και επεξεργαζεται raw. Εκτος του Pixelmator Photo που χρησιμοποιω, εξαιρετικο ειναι και το Raw Power.

Τα δοκιμασα ολα ανοιγουν το φακελο απο εξωτερικο δισκο , Lr, Affinity, Pixelmator, RawPower αναλογα το προγραμμα το επεξεργαζονται ειτε εκει απαευθειας π.χ. το Affinity με εντολή Open ειτε το φερνουν μεσα και το σωνουν σε δικο τους φακελο με την εντολή Import.

έχω ένα εξωτερικό NVMe 1 Tb όπου έχω πολλές φωτό σε υποφακελους, μερικες φορές όταν κάνω προσπέλαση και είμαι μέσα στους φακέλους και ψάχνω φωτό παγώνει και ξεκινα μετά από λίγο ή παγώνει τελειως και πρέπει να ξαναμπώ γυρνώντας πίσω στο ευρετήριο του files. Οποτε πάντα τραβώ τα αρχεία μέσα πρώτα τα επεξεργαζομια και μετά τα ξανά φοράω πίσω. Δεν τα ανοιγω απευθείας εκεί με τον φόβο μην χάσω δουλίτσα

δεν ξέρω αν φτάνει το εξωτερικό κουτί που τον έχω βαλει , το καλώδιο USBC που όμως είναι πιστοποιημένο για ταχύτητες σχεδόν Thunderbolt ή το IPad Pro

Ναι αυτό υποθέτω και εγώ , είχα δοκιμασει και άλλον και δεν ήταν πολύ συμβατός, τεσπα τη δουλειά μου την κάνω με λίγο,προσοχή

Ok, κυριοι, αρκετα κατατοπιστικοι..
Σας ευχαριστω, θα δοκιμασω πρωτα affinity να δω

Ωραίο Update για το Pixelmator photo, δωρεάν για όσους έχουν το app εγκατεστημένο στο ipad. Για μένα πάντως η συγκεριμενη εφαρμογή είναι η καλυτερη για επεξεργασία φώτος από άποψη ευχρηστίας/δυνατοτήτων και τιμής αγοράς (το είxα πάρει 5 ευρώ και μάλλον είναι τα καλύτερα λεφτά που έχω δώσει σε app).

Το affinity είναι πλήρες μεν, άλλα δύσκολο, λίγο πολύπλοκο για τα δικά μου δεδομένα, ενώ και η τιμή του στα 24 ευρώ μάλλον είναι τσιμπημένη για App σε Tablet.

• Like
Reactions: cacau and takisot
Μαζί με την αναβάθμιση επανήλθε και η δυνατότητα lifetime αγοράς, στα 65€... ...Πάρα πολλά λεφτά για ipad app, αλλά γλυτώνεις από το μηνιαίο άρμεγμα 12€ (!!!) της adobe αν δεν σε ενδιαφέρει το πακέτο LR+PS που βέβαια παίζει και σε υπολογιστή - και είναι το στάνταρ της πιάτσας. Έχοντας δουλέψει και τα δύο, μπορώ να πω ότι το p/mator είναι τουλάχιστον εφάμιλλο του LR CC για τα raw αρχεία, ενώ με την ποικιλία εργαλείων του καθιστά την χρήση PS ή/και affinity σχεδόν περιττή - μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις θα χρειαστείτε κάποιο από αυτά.

Εδώ να πώ ότι υπάρχει μια εγγενής αδυναμία του iPados, που δεν σε αφήνει να εξάγεις αρχεία raw, dng κ.λπ. οπότε η επιπλέον "περιποίηση" των φωτογραφιών με 2ο πρόγραμμα, γίνεται μόνο ως jpeg (ή tiff). Οι ευσεβείς πόθοι μου λοιπόν για κάτι σαν το DxO pure raw, μάλλον θα μείνουν τέτοιοι - προς το παρόν...

οι τιμες εχουν ανεβει για καποιον που μπαινει τωρα στο συστημα, ειναι προβλημα (αν και οχι τοσο οσο το μοντελο της adobe).
Για μα ς που ειμαστε απο παλια, ειμαστε τυχεροι γιατι τις πηραμε τσαμπα (5 ευρω αν θυμαμαι καλα)!

το ιδιο και για πολλες αλλες εφαρμογες, οπως το filmic pro, fusion, affinity κλπ

Τωρα πολλες πανε στο subscription model ή αυξανουνε δραματικα τις τιμες.

Από την άλλη βέβαια, lifetime σημαίνει... lifetime, δηλαδή σταματάει και το περίπου διετές άρμεγμα των major updates που γίνεται από DxO, Capture1 κ.λπ. με "φιλική τιμή" για τους loyal users από 80-90 έως και κάποιες εκατοντάδες ευρώ.

Γι' αυτό έγραφα σε προηγούμενο ποστ, ότι πήρα iPad για να... κάνω οικονομία. Όπου να 'ναι λήγει η δωρεάν συνδρομή μου στην adobe, και θα το σκεφθώ πολύ πλέον πριν ξεκινήσω να τους πληρώνω πάλι...

Μαζί με την αναβάθμιση επανήλθε και η δυνατότητα lifetime αγοράς, στα 65€... ...Πάρα πολλά λεφτά για ipad app

ε οχι....

Δινουν το τυρακι του lifetime για κατι που δεν ξερεις καν αν θα χρησιμοποιεις στα σιγουρα για σοβαρη χρηση...

οι τιμες εχουν ανεβει για καποιον που μπαινει τωρα στο συστημα, ειναι προβλημα (αν και οχι τοσο οσο το μοντελο της adobe).
Για μα ς που ειμαστε απο παλια, ειμαστε τυχεροι γιατι τις πηραμε τσαμπα (5 ευρω αν θυμαμαι καλα)!

το ιδιο και για πολλες αλλες εφαρμογες, οπως το filmic pro, fusion, affinity κλπ

Τωρα πολλες πανε στο subscription model ή αυξανουνε δραματικα τις τιμες.
Ας ειναι καλά ο Τάκης , εγώ το πήρα σε προσφορά μηδέν εις το πηλίκον , επειδή το Pixelmator κάνει και σούπερ επεξεργασία στο υπέρυθρο , έχει υποστήριξη του pencil , βλέπεις πλέον τις αλλαγές χωρίς Apply λέω να το τιμήσω δεόντως , α ξέχασα μου ανοίγει και τα Raw της ΟΜ1 …

για κάτσε να δω αν το Photos το κάνει με την αναβάθμιση του 16.1 , δεν το τσεκαρα

• Like
Reactions: takisot