Επιβολή νέου φόρου στο νερό ...

Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες και χωρίς να είμαι νομικός, νομίζω ότι αναδρομικές χρεώσεις τέτοιου τύπου δεν θα σταθούν σε δικαστήριο. Κάποιος ξόδευε με βάσει ένα συμφωνητικό. Μονομερές ετεροχρονισμένο update είναι περίεργο.
Ούτε εγώ το ξέρω Γιώργο, αλλά ούτε έχει σημασία. Όπως είπε ο Τάσος, θα τα φας στα δικαστήρια. Έτσι λοιπόν, απλά τον αφήνουν απλήρωτο και περιμένουν τον επόμενο δήμαρχο να τα σβήσει. Μιλάμε για την απόλυτη τρέλα.

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ στους τρεις ταμιευτήρες ήταν 408,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, όταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο ήταν 644,7, δηλαδή υπολείπεται κατά 236 εκατομμύρια κ.μ.

Η χειρότερη χρονιά που καταγράφεται στην ιστορία των υδατικών αποθεμάτων ήταν το 1993

Τότε η κυβέρνηση σχεδόν επέβαλε «δελτίο» νερού με τους ταμιευτήρες στα 122 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, παίρνοντας έκτακτα μέτρα με δραστικούς περιορισμούς νερού και πρόστιμα υπερκατανάλωσης!

Το υδραγωγικό σύστημα της Αθήνας στηρίζεται κυρίως στον Εύηνο και τον Μόρνο. Μέχρι πρόσφατα, η λίμνη Υλίκη παρέμενε εφεδρική, λόγω του υψηλού κόστους άντλησης (καθώς βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο από την Αθήνα και απαιτεί διπλή ανύψωση νερού).

Ομως, η μείωση των αποθεμάτων ανάγκασε την ΕΥΔΑΠ από πέρυσι να εντάξει και την Υλίκη στο σύστημα, μαζί με τις γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας στις υπώρειες της Πάρνηθας.

Συνολικά, περίπου το 40% της κατανάλωσης της πόλης καλύπτεται πλέον από αυτές τις «εφεδρικές» πηγές, ενώ το υπόλοιπο 60% προέρχεται από τον Μόρνο και τον Εύηνο.

Ταυτόχρονα, μπροστά στον κίνδυνο των ελλειμματικών ταμιευτήρων, η ΕΥΔΑΠ αναβιώνει εγκαταστάσεις που είχαν εγκαταλειφθεί από τη δεκαετία του ’90.

Μέχρι να φτάσει στη μόνιμη και αξιόπιστη λύση που είναι η τροφοδοσία του ταμιευτήρα του Εύηνου μέσω της λίμνης Κρεμαστών και της σύνδεσης δύο ποταμών: αρχικά με τον Κρικελοπόταμο, με σήραγγα περίπου 12 χιλιομέτρων, και ακολούθως με τον Καρπενησιώτη, με δεύτερη σήραγγα 7 χιλιομέτρων με κόστος που εκτιμάται στα 450 εκατ. ευρώ.

Πάντως δεν μπορώ να μην χαμογελάω για το "...μέχρι να φτάσει στη μόνιμη και αξιόπιστη λύση..." είχε ειπωθεί όταν φτιαχνόταν η σύνδεση με το Μόρνο, μετά τα ίδια για τη σύνδεση με τον Εύηνο και τώρα ξανά με την λίμνη των Κρεμαστών.
Αλλά γιατί δεν λένε ότι γίνεται σύνδεση με τον Αχελώο; Η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών από τον Αχελώο βασικά δεν δημιουργήθηκε (οκ και των Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη);

Γιατί είναι ταμπού για του οικολόγους... Βλέπε κάτι έργα που τα πληρώσαμε και τα αφήνουμε αχρησιμοποίητα.

Γιατί είναι ταμπού για του οικολόγους... Βλέπε κάτι έργα που τα πληρώσαμε και τα αφήνουμε αχρησιμοποίητα.
Και οι οικολόγοι είναι τόσο χαζοί που δεν θα το δουν...και μετά δεν θα σκεφτούν καθόλου να πουν ότι πάλι η κυβέρνηση παραπλανεί...Ελλάς το μεγαλείο σου...

Τώρα είδα στον χάρτη που πέφτει αυτή η λίμνη των Κρεμαστών. Αυτή είναι αλλού γι'αλλου. Πάρα πολύ μακριά από Αθήνα.
Με την γνωστή πρόοδο των ελληνικών έργων, ώσπου να γίνουν έργα να έρθει το νερό από εκεί, θα ζούμε με αναθυμιάσεις.....

Τώρα είδα στον χάρτη που πέφτει αυτή η λίμνη των Κρεμαστών. Αυτή είναι αλλού γι'αλλου. Πάρα πολύ μακριά από Αθήνα.
Με την γνωστή πρόοδο των ελληνικών έργων, ώσπου να γίνουν έργα να έρθει το νερό από εκεί, θα ζούμε με αναθυμιάσεις.....
Καλά μόνο σύνδεση με τον Εύηνο πρέπει να γίνει, δεν είναι και τόσο μεγάλη η απόσταση. Το δυσκολότερο ήταν η σύνδεση με τον Μόρνο.

1761830843420.png

Μεχρι να τελειωσουν τα εργα που θα αποκαταστησουν τον υπαρχοντα κινδυνο λυψειδριας, η Αθηνα θα εχει φορτωθει 2.000.000 πληθυσμο επιπλεον, οποτε φτου κι απ΄την αρχη! Οπως εγινε με το Μετρό που θα ελυνε το κυκλοφοριακο....... Η λυση ειναι μια: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ!

Λέμε εμείς που είμαστε μια πορδή πληθυσμός. Οι άλλες οι πραγματικά μεγαλουπόλεις Λονδίνα, Παρίσια κλπ τι κάνουν; ή μήπως η κλιματική αλλαγή έχει κατσικωθεί μόνο πάνω από την ελλάδα;

• Like
Reactions: Tzimisce
Λέμε εμείς που είμαστε μια πορδή πληθυσμός. Οι άλλες οι πραγματικά μεγαλουπόλεις Λονδίνα, Παρίσια κλπ τι κάνουν; ή μήπως η κλιματική αλλαγή έχει κατσικωθεί μόνο πάνω από την ελλάδα;
Το Λονδίνο και το Παρίσι είναι χτισμένα πάνω σε ποτάμια, τον Τάμεση και το Σηκουάνα αντίστοιχα. Μεγάλα ποτάμια, με ΠΟλΥ νερό.

Η χιονόπτωση είναι κρίσιμη στη διατήρηση του κύκλου του νερού. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα

Η μείωση των χιονοπτώσεων στην Ελλάδα τα τελευταία είναι αδιαμφισβήτητη και έχει συμβάλλει σημαντικά στο φαινόμενο της λειψυδρίας.

Περνούσα από την γέφυρα του Κρικελλοποταμου ανάμεσα στα χωριά Κρίκελλο και Δομνιστα κάθε καλοκαίρι από το 1991 ως το 2023.Τα τελευταία χρόνια ο ποταμός δεν είχε ούτε σταγόνα.Τι θα εκτραπεί;Το ΠανταΒρεχει;

07:00 άνοιξα το παράθυρο. Τι είναι αυτό; Από βροχή; Βγαίνω έξω και είχε σπάσει κάτι, απέναντι. Ανάβλυζε ένα μικρό σιντριβάνι απέναντι. Δεν ήταν στο σπίτι, ήταν έξω. Μπαίνω μέσα και τηλεφωνώ στην ΕΥΔΑΠ. Αφού άκουσα τα διάφορα, μία ευγενέστατη κοπέλα μου λέει ότι έχουν ειδοποιήσει ήδη. Ωραία λέω. Και κατά τις 08:30 έφυγα «κολυμπώντας».
Τεράστια διαρροή όπως βλέπετε στη φωτογραφία.
Γύρισα περίπου στις 11:00. Ακριβώς ίδια εικόνα. Ξαναπαίρνω τηλ. την ΕΥΔΑΠ. Μία άλλη κυρία απάντησε, όπου ναι μεν ήξερε για τη βλάβη στη συγκεκριμένη διεύθυνση αλλά δεν εύρισκε στο αρχείο το δικό μου τηλεφώνημα.
Της είπα για την επικείμενη αύξηση του νερού και από την άλλη τουλάχιστον 4 ώρες τόσο χαμένο νερό, μου έδωσε δίκιο και με διαβεβαίωσε ότι θα έρθουν και ότι καθυστερούν επειδή έχουν πολλές βλάβες. Έκλεισα και έβγαλα φωτογραφία, έτσι για την ιστορία.
Ήρθαν 12:50 με αυτοκίνητο. Αφού το κοιτούσαν κάνα 10λεπτο μιλούσαν στο τηλέφωνο. Μπόρεσα ν' ακούσω διαλόγους στο κινητό τύπου: "Δεν έχεις διάγραμμα για ν' απομονώσουμε την οδό............" Συγχίστηκα και μπήκα σπίτι. Τελικά το έκλεισαν σχεδόν μετά από μία ώρα!!!!!!!
Φεύγοντας με είδε που ήμουν στην αυλή και μου φώναξε ότι θα έρθουν να το φτιάξουν.
Ήρθαν στις 18:30 και δούλευαν μέχρι έντεκα παρά, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση.
Τίποτε άλλο.
ΕΥΔΑΠ ΜΕΓΑΛΕΙΟ 1_1.jpg

Εγω παντως σε 2 φορες που υπηρχε μικρη διαρροη απο τα ρολογια (στο διακοπτη πριν το μετρητη), κεντρο αθηνας, τους εστειλα βιντεο στην εφαρμογη, και τις 2 φορες και σε 3-4 μερες ηρθε συνεργειο και τους αλλαξε.
Μια ωρα ειναι καλα σαν χρονος ανταποκρισης (εχω δει αλλα να τρεχουν μερες).

Τωρα τα περι λειψυδριας ειναι σχετικα. Το διαθεσιμο νερο ειναι 4x απο οτι ηταν επι γερο-Μητσοτακη οταν ειχαν ληφθει μετρα (καμπανια και αυξηση τιμης) και ο πληθυσμος της αττικης επισημα ειναι 8% παραπανω.