Κέρδισε το ψηφιακό στοίχημα η Digea στη Θεσσαλονίκη
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τέταρτο περιοχικό switch-off στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τις πρώτες πρωινές ώρες (21/11/2014). Η μετάβαση η οποία ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή της Θεσσαλονίκης καθώς υπήρχε ο “σκόπελος” των περιφερειακών καναλιών που αντιδρούσαν στην καταβολή τιμήματος για τη χρήση των συχνοτήτων, ξεπεράστηκε με ουσιαστική επικράτηση της πολιτείας αλλά και δικαίωση της Digea.
Το εγχείρημα αυτή τη φορά παρουσίαζε ιδιαιτερότητες καθώς στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, "ομάδα" περιφερειακών καναλιών, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα αντιδρούσε στο προβλεπόμενο από το νόμο τίμημα για την χρήση των συχνοτήτων, θεωρώντας ότι είναι “ιδιαίτερα υψηλό”, χωρίς ωστόσο από την άλλη πλευρά να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στον σχετικό διαγωνισμό για να μεταφέρει το σήμα των καναλιών της, μόνη της.
Το επιχείρημα, το οποίο όπως απεδείχθη είχε τελικά μόνο πολιτική και όχι ουσιαστική βάση, κατέπεσε καθώς απορρίφθηκε από την πλειονότητα των περιφερειακών καναλιών, μόλις ενημερώθηκαν για το πως έχουν ακριβώς τα πράγματα σε σχέση με τη χρήση των συχνοτήτων και με το τίμημα που πρέπει να καταβάλλεται.
Επισημαίνεται ότι στο ψηφιακό περιβάλλον, δε νοείται χρήση του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων χωρίς την καταβολή τιμήματος, πράγμα που κατά κανόνα συνέβαινε στο αναλογικό περιβάλλον ειδικά με τα περιφερειακά κανάλια και αποτελεί το βασικό λόγο αντίδρασης.
Η ενημέρωση έφερε τη λογική
Μετά από μια σειρά διεξοδικών ενημερωτικών συναντήσεων από την πλευρά των στελεχών του ψηφιακού παρόχου, κατέστη σαφές στους εμπλεκομένους, ότι αν οι συχνότητες είχαν παραχωρηθεί από το κράτος ακριβότερα από τα 18,6 εκατ ευρώ -που ήδη καταβλήκαν στο Ελληνικό Δημόσιο-, το τίμημα που τώρα χαρακτηρίζεται κυρίως από την πλευρά στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -αλλά και ευκαιριακών, λόγω επιχειρηματικών ή άλλων συμφερόντων, “συνοδοιπόρων” του- ως “υψηλό”, θα ήταν υπερπολλαπλάσιο για τους περιφερειακούς σταθμούς.
Αποτέλεσμα της ουσιαστικής αυτής ενημέρωσης από την πλευρά της Digea, ήταν, οι 9 από τους 14 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, -μεταξύ αυτών και το δημοτικό TV100 του δημοφιλούς και αντιπολιτευόμενου δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη-, να συμφωνήσουν με τον ψηφιακό πάροχο για την εκπομπή του σήματός τους.
Αυτό μάλιστα, παρά το ότι μόλις λίγες ώρες πριν την έναρξη της μετάβασης, μετά από προσφυγή περιφερειακών καναλιών, εκδόθηκε Δικαστική Απόφαση ασφαλιστικών μέτρων για τη συνέχιση των εκπομπών των καναλιών αυτών, μέχρι τη εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο χρόνο.
Δικαστική απόφαση “παγίδα”
Η προσωρινή απόφαση αυτή, αρχικά αντιμετωπίστηκε σαν “νίκη” από την πλευρά των προσφεύγοντων, παρόλα αυτά ωστόσο, φαίνεται ότι τελικά θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα για αυτούς, πράγμα το οποίο όσο περνά ο χρόνος αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και αυτοί.
Συγκεκριμένα τα πράγματα έχουν ως εξής: από σήμερα οι τηλεθεατές θα προχωρήσουν σε επανασυντονισμό για την λήψη των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας που θα εκπέμπονται πλέον από τις νέες τελικές συχνότητες.
Οι πέντε προσφεύγοντες θα παραμείνουν στις μεταβατικές συχνότητες από τις οποίες εκπέμπουν τώρα. Ακόμα και στην περίπτωση που δικαιωθούν και αποφασίσουν τελικά να μεταφέρουν μόνοι τους το σήμα των καναλιών τους, εν ευθέτω χρόνω, θα πρέπει να αλλάξουν συχνότητα εκπομπής, υποχρεωτικά.
Όταν αυτό συμβεί, για να μπορούν οι τηλεθεατές να λαμβάνουν το σήμα στους αποκωδικοποιητές τους θα πρέπει να ξανακάνουν επανασυντονισμό σε όλα τα κανάλια. Θεωρείται απίθανο ότι κάτι τέτοιο θα γίνει από την πλευρά των τηλεθεατών ενώ για να πετύχει χρειάζεται τεράστια επένδυση -καμπάνια ενημέρωσης επί μακρών και κίνητρα στους τηλεθεατές- από την πλευρά των καναλιών. Στο πλαίσιο αυτό οι πέντε σταθμοί που έμειναν εκτός θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα με τη διαφημιστική αγορά και άρα και με τα έσοδα τους.
Όπως γίνεται κατανοητό, η απόφαση αυτή, θα αποδειχθεί τελικά “παγίδα” για τους προσφεύγοντες, οι οποίοι εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα αναζητήσουν μόνοι τους τη συνεργασία με τον αδειοδοτημένο από το κράτος, ψηφιακό πάροχο.
Καθυστέρηση επενδύσεων για την κινητή τηλεφωνία
Εκτός των άλλων, η παραμονή των πέντε καναλιών στις μεταβατικές συχνότητες, καθυστερεί την απόδοση του ψηφιακού μερίσματος στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Οι ανάδοχοι του φάσματος, οι οποίο εντός των επομένων δυο μηνών θα κληθούν να καταβάλλουν το τίμημα για το μέρος των συχνοτήτων που απέκτησαν μετά από δημοπρασία έναντι 381 εκατ ευρώ, δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του πόρου, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, λόγω των πέντε καναλιών. Πρόκειται για ένα ακόμα κωμικοτραγικό ελληνικό παράδοξο όπου ενώ συνεχώς γίνεται λόγος για προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, ανάπτυξη και ψηφιακή αναβάθμιση, ακόμα κι όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις (το φάσμα έχει αποδοθεί, έχει πληρωθεί, οι εταιρείες θέλουν να κάνουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων) μια μικρή ομάδα, καταφέρνει να δημιουργεί προβλήματα, προς όφελος των προσωπικών της συμφερόντων και εις βάρος όλων των υπόλοιπων.
Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, όταν θα έρθει η ώρα, το Φεβρουάριο του 2015 να κάνουν χρήση του πόρου που πλήρωσαν αλλά δεν θα πάρουν.
ΣΧΟΛΙΟ
Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Παρά το γεγονός πάντως ότι η υπόθεση εξελίχθηκε ομαλά τόσο για την πολιτεία όσο και για τον ψηφιακό πάροχο, μνημιώδες θα μείνει χθεσινό ψήφισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών.
Στο ψήφισμα, το οποίο ήταν ομόφωνο, οι βουλευτές της κυβέρνησης, οι ίδιοι άνθρωποι που ψήφισαν υπέρ της αξιοποίησης του εθνικού πόρου των συχνοτήτων και που στήριξαν τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης καθώς και την προσπάθεια των στελεχών του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, για το θέμα της ψηφιακής εκπομπής, πήραν πίσω τη θέση τους αυτή, είτε στο βωμό των μικροπολιτικών συμφερόντων της εκλογικής τους περιφέρειας, είτε λόγω … άγνοιας.
Για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν τίθεται θέμα, καθώς από θέση είναι ενάντια σε οποιαδήποτε κυβερνητική πρόταση (πράγμα βέβαια που και αυτό θα έπρεπε να αλλάξει, ωστόσο, εδώ που βρισκόμαστε και με αυτό που έχουμε να κάνουμε, ας μην είμαστε και πολύ απαιτητικοί.)
Το ψήφισμα της Επιτροπής, πέρα από την πολιτική ορθότητα ή όχι που θα μπορούσε κανείς να του αποδώσει, στερείται επιστημονικής επάρκειας και γνώσεως των νόμων του Κράτους, καθώς τα μισά από όσα αναφέρει, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που πραγματικά ισχύει. Δεδομένου αυτού, αναρωτιέται κανείς για την επάρκεια των ανθρώπων που μας εκπροσωπούν στο Κοινοβούλιο, για τη δουλειά που πραγματικά κάνουν και κυρίως για τις αποφάσεις που λαμβάνουν σε μια σειρά από θέματα που τελικά επηρεάζουν την καθημερινότητά όλων μας.
http://www.mediacell.gr/#!Κέρδισε-τ...κη/c10l2/EC4F982A-2FFF-4AB7-94DA-46A0C0816010