Αυτό που περιγράφετε δεν είναι κανάλι γενικού περιεχομένου. Ούτε πληρεί τις νομοθεσίες π.χ. περί κάλυψη θεματολογίας όλων των κατηγοριών, πρωτογενούς παραγωγής προγράμματος των απαιτούμενων κατηγοριών κτλ. Κασέτες βάζει ο οποιοσδήποτε, ακόμη και οι ραδιοπειρατές με μηδέν προσωπικό. Ποιό σοβαρό κανάλι γενικού περιεχομένου κάνει τέτοια δουλειά στον κόσμο με κασέτες και δίχως τόσο (πάγιο ή μη) προσωπικό;
Γι' αυτό δεν γίνεται να έχεις λιγότερο από 400, όπως άλλωστε αποδεικνύεται στην πράξη από κανάλια όπως το Σκάι (500 άτομα, σύμφωνα με την Κοσιώνη στην συνέντευξη του Παπά), το οποίο να σημειώσουμε ότι ξεκινάει πρώτη φορά πρωτογενή παραγωγή μυθοπλασίας κατά τις απαιτήσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας. Εκτός κι αν έχετε παραδείγματα καναλιών που είναι γενικού περιεχομένου και -κυρίως- τηρούν την νομοθεσία και τις υποχρεώσεις τους με λιγότερα από 400 άτομα.
Και γιατί παραπονούμαστε εμείς όταν ουδείς επιχειρηματίας εξέφρασε παράπονο για ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των απαιτούμενων υπαλλήλων για την επιχείρησή του; (δεν άκουσα κάποιον καναλάρχη ή υπερθεματιστή)
Γιατί παραπονούμαστε όταν στην 1η χώρα σε ανεργία (και μαζί με την Τουρκία) υποχρεούνται σε ένα ελάχιστο όριο υπαλλήλων κάποιες εταιρίες εκατοντάδων εκατομμυρίων, οι οποίες θέλουν να είναι και εθνικής εκπομπής και γενικού περιεχομένου; Και φυσικά εμείς θέλουμε να έχουν καλό πρόγραμμα, πληρώντας
τουλάχιστον τα απαιτούμενα που θέτει η νομοθεσία της χώρας προς αυτό.
Κυρίως, γιατί θέλουμε τα τοπ/μεγαλύτερα κανάλια της χώρας, δηλαδή τα γενικού περιεχομένου και εθνικής εμβέλειας, να είναι των 60 ή όσων λίγων ατόμων θέλουν, με την αντίστοιχη ποιότητα (η οποία έχει και ποσοτικά κριτήρια, όπως εξήγησα παραπάνω), αλλά «να βαζει μια κασετα να παιζει ολη μερα» κτλ;
Δες το παραδειγμα του Mega, με τα μυρια προβληματα, ακομα πρωτο ειναι, χαρη στις βιντεοκασετες, φαινεται οτι ο κοσμος τις προτιμαει.
Επειδή το Mega λέει ότι είναι 1ο, δεν σημαίνει κι όλας ότι είναι. Ακόμη κι αν είναι, με ελάχιστο ανταγωνισμό από την ελλείψει παραγωγών, δεν θα ήταν έκπληξη. Με 4 κανάλια γενικού περιεχομένου να κάνουν πολλές σύγχρονες παραγωγές, όπως απαιτεί η νομοθεσία, δεν ξαναβλέπεις για 20η φορά την σειρά-κονσέρβα του 90 που ακόμη σου δίνουν επειδή δεν έχει λιώσει η κασέτα.
Να μπουν απαραιτήτως ποιοτικά χαρακτηριστικά τόσο σε πρόγραμμα όσο και τεχνικές διαγραφές για όποιον πάρει άδεια. Πράγματα που δεν είχε ούτε ο νόμος που κυρήχθηκε αντισυνταγματικός.
Υπάρχουν από πολύ παλιά (πάνω από 15 χρόνια, τα διάβασα κάποτε σε αναφορές παλιού ελληνικού βιβλίου μάρκετινγκ) νόμοι που τα κανονίζουν. Βάζουν όρια ακόμη και στις διαφημίσεις του προγράμματος, μη κοιτάς που όλοι τους αγνοούν. Γιατί όχι άλλωστε; Αφού μπορούν ακόμη και να λειτουργούν παρανόμως, σύμφωνα με 4 αποφάσεις του ΣτΕ, επί 27 έτη!