Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Η δυνατότητα λήψης και αποδιαμόρφωσης σε κάθε περιοχή της χώρας είναι γνωστή για να ληφθούν υπόψιν στις αποφάσεις παραμέτρων εκπομπής. Η ΕΕΤΤ κάνει τις μετρήσεις .
Οχι δεν ειναι. Στο αναλογικο switch off εμειναν ολοκληρες περιοχες χωρις σημα.
Ακομα υπαρχουν πραγματα που πρεπει να γινουν.

Αν οι Έλληνες θέλουμε να θεωρούμε παρωδία τις μελέτες εμπειρογνωμοσύνης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου ή οποιουδήποτε άλλου από τα κορυφαία πανεπιστήμια διδακτορικού και μεταδιδακτορικού επιπέδου, τότε απλώς δεν δεχόμαστε ότι υπάρχουν σοβαρές μελέτες...
Θα ήθελες να υποδείξεις κάποια από τα σημεία για τα οποία την θεωρείς παρωδία, αλλά και να εξηγήσεις γιατί σε αυτά έχει κάνει λάθος;
Tο media.gov.gr ειναι μπλοκαρισμενο(???) εκτος Ελλαδος (λογω αναπτυξης προφανως), οποτε δεν μπορω να σου υποδειξω ακριβως τα σημεια της διαφωνιας μου με την συγκεκριμενη ερευνα.
Επιπλεον δεν ειναι απαραιτητο η ερευνα να ειναι λανσθασμενη, αλλα τα ερωτηματα που κληθηκε να απαντησει να ηταν λανθασμενα.

Συνηθως, οταν κανεις μια ερευνα/εργασια σε ενα προπτυχιακο μαθημα ή εναν μεταπτυχιακο τιτλο, απαντας σε ερωτηματα και προκλησεις του μελλοντος.
Οταν η συγκεκριμενη ερευνα λαμβανει υποψη το DVB-T (1997) και το H.264 (2003), αγνωοντας τα νεα προτυπα εν ετει 2016 πως περιμενεις να την χαρακτηρισω;
Διαφωνω 1000% με τη συγκεκριμενη ερευνα, και δεν μπορω να καταλαβω που κολλαει το "Αν οι Έλληνες θέλουμε", οσοι διαφωνουν κι ειναι Ελληνες ειναι κατωτεροι;
Ολες οι πανεπιστημιακες ερευνες ειναι de facto σωστες κι ιερες; Απαγορευεται να εκφρασουμε αμφιβολιες;


Σε ποιά πρότυπα αναφέρεσαι; Από ποιόν/πού προέρχονται και για ποιό θέμα έχουν τεθεί;
DVB-T2, HEVC, VP9 (οταν το υποστηριξουν τα καταναλωτικα προιοντα).
Ηδη στην Γερμανια εφαρμοζεται το DVB-T2/HEVC
Τωρα αν με ρωτας στα σοβαρα, απο ποιον προερχεται το HEVC κι το VP9.... τι να πω.
 
Αντιγράφω από το pdf της μελέτης:
d. Preliminary Conclusions
From the initial analysis, above, a few preliminary conclusions can be drawn:
i. Before auctioning the new TV licenses, the Greek Administration should adopt a New Frequency Plan.
ii. To be future-proof, and to guarantee the best use of resources and the healthy development of the TV market, the New Frequency Plan should only use the frequencies assigned to Greece by the GE06 agreement.
iii. The 700 MHz frequency band could be dedicated to (and auctioned for) mobile communications, and the New Plan should use only GE06 frequencies in the sub-700 MHz band (Channels 21 – 48).
iv. The maximum number of multiplexes assigned to Greece in the sub-700 MHz band, by GE06 agreement, is 4. 2 of them are reserved for public TV broadcasting, while the other 2 could be used for private TV broadcasting. Since a multiplex using the current technology and a robust coding scheme can carry 20 Mbit/s, and hence a maximum of 2 HD channels, the total number nationwide private channels that can be transmitted in Greece is 4. Considering that each license will be issued for a slot relating to one nationwide channel only, the number of licenses that should currently be auctioned by the Greek Administration cannot therefore exceed the 4.
v. This should not exclude the possibility that, in the future, when new technologies will allow any multiplex to carry more than 2 HD channels, more licenses could be issued. In fact, the object of the license that will be granted through auction is not the frequency, but only a single programme that can be transmitted over it.

Τι μας λέει δηλαδή; Να δώσουμε άδειες αφού πρώτα γίνει ένας νέος χάρτης συχνοτήτων, βασισμένος στην GE06. Η GE06 θα ισχύσει μετά το τέλος του 2018. Μέχρι το τέλος του 2018 δεν υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί. Μέχρι το τέλος του 2018 οι "μελλοντικές" τεχνολογίες που αναφέρει θα υπάρχουν. Για την ακρίβεια, υπάρχουν ήδη σήμερα! Οπότε όλα τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε τελείως λάθος δεδομένα!
 
Και μία είδηση σχετικά με το νέο χάρτη συχνοτήτων:

Ο νέος ψηφιακός χάρτης που θα δοθεί από το υπουργείο Υποδομών κρύβει εκπλήξεις για όλους. Παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της ομάδας καθηγητή Σωκράτη Καψάλη την περασμένη Τετάρτη στη γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών. Με πρωτοβουλία της ΕΠΕΚ ο καθηγητής και η ομάδα του παρουσίασαν στους ιδιοκτήτες των σταθμών της περιφέρειας τους νέους χάρτες, σύμφωνα με τους οποίους (όπως είχε αποκαλύψει και το digitaltvinfo.gr, http://digitaltvinfo.gr/news/media-news/item/18118-neos-psifiakos-xartis-allazoun-ola-ta-dedomena ), αυξάνονται τα σημεία εκπομπής από 156 σε 307 σε όλη την Ελλάδα.
......
Το πρόβλημα που αποκαλύφθηκε στη συνάντηση είναι πως νέος χάρτης περιορίζει το φάσμα συχνοτήτων, φθάνοντας ως τη συχνότητα 50η. Αιτία είναι η απόφαση της ΙΤU και των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ψηφιακό Μέρισμα 2, το φάσμα των 700 MHz που θα δοθεί στις τηλεπικοινωνίες. Έτσι η ελεύθερη τηλεόραση περιορίζεται ουσιαστικά στα UHF ως και τη συχνότητα 47, αφού θα μετακομίσουν προς την 50η οι επικοινωνίες του στρατού. Πρακτικά όπως εξηγήθηκε μένουν ελεύθερα συνολικά τέσσερα multiplex από τα έξι που διατίθενται σήμερα!

Πηγή: https://digitaltvinfo.gr/news/media...orismos-tou-fasmatos-me-to-neo-psifiako-xarti

Συνεπώς οι συχνότητες για πανελλήνια κανάλια πέφτουν σε 4 από 6 ενώ μειώνονται και οι συχνότητες περιφερειακών. Τα 307 κέντρα βέβαια βοηθούν στο να χρησιμοποιηθεί καλύτερο coding.
 
Αν θυμάμαι καλα τα περιφερειακά κανάλια ειχαν παραπονεθεί για αυτόν το θεμα αφου οι συχνότητες που τους μενουν είναι αυτές που λόγο τηλεφωνίας θα μένανε ορφανές για αυτούς
 
Αυτο ελειπε να μας χαριζε συχνοτητες η ITU χωρις να τις διεκδηκησουμε. Απουσα η ελλαδα απο τα διεθνη φορα τα τελευταια 2 χρονια.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Οχι δεν ειναι. Στο αναλογικο switch off εμειναν ολοκληρες περιοχες χωρις σημα.
Η δυνατότητα λήψης κάθε περιοχής είναι γνωστή. Το τι δεν κάνουν Digea και ERT για να υπάρχει ικανοποιητική ικανότητα σε κάθε περιοχή, είναι επίσης γνωστό.
Ορίστε ο χάρτης μετρήσεων: www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/Consumer/Electronics/search.html?cat=DTVC


Tο media.gov.gr ειναι μπλοκαρισμενο(???) εκτος Ελλαδος (λογω αναπτυξης προφανως)
Στην Ισπανία λειτουργεί μια χαρά, άρα ούτε μπλοκαρισμένο ούτε τίποτα.


Επιπλεον δεν ειναι απαραιτητο η ερευνα να ειναι λανσθασμενη, αλλα τα ερωτηματα που κληθηκε να απαντησει να ηταν λανθασμενα.
Εσύ είπες για την έρευνα. Αυτήν αποκάλεσες παρωδία. Αιτιολόγηση και στοιχεία τεκμηριώνουν απόψεις υπέρ ή κατά μιας έρευνας. Δεν έδωσες τίποτα όμως.


Οταν η συγκεκριμενη ερευνα λαμβανει υποψη το DVB-T (1997) και το H.264 (2003), αγνωοντας τα νεα προτυπα εν ετει 2016 πως περιμενεις να την χαρακτηρισω;
Η έρευνα λαμβάνει υπόψιν την υποδομή της χώρας, όχι τι θα ήταν ωραίο να είχαμε να ξοδέψουμε.
Οι ημερομηνίες που δίνεις είναι παραπλανητικές. Το MPEG-4 δημιουργήθηκε τότε ως κωδικοποίηση, αλλά δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην τηλεόραση για πολλά χρόνια επειδή ήταν βαρύ. Να θυμίσω ότι οι αποκωδικοποιητές DVB-T MPEG-4 ουσιαστικά εμφανίσθηκαν περίπου από το 2009, λόγω υψηλού κόστους. Έως τότε ήταν μόνο MPEG-2.
To DVB-T2 πρωτοεκπέμφθηκε 2009-2010. Έως τότε υπήρχε μόνο το -Τ (από το 1998, στην Αγγλία).
Και φυσικά το κόστος των παραπάνω δεν έγινε προσιτό άμεσα, οπότε πήραν χρόνο μέχρι να εδραιωθούν στην αγορά ως καινούρια τεχνολογία.


DVB-T2, HEVC, VP9 (οταν το υποστηριξουν τα καταναλωτικα προιοντα).
Σε χώρα που ολοκλήρωσε την μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση λιγότερο από 2 έτη (Φεβρουάριος του 2015), η αντικατάσταση της υπάρχουσας τεχνολογίας είναι ιδιαιτέρως πρόωρη. Πέραν του γεγονότος ότι δεν της το επιτρέπουν τα οικονομικά της, δεν αλλάζεις τεχνολογικό εξοπλισμό σε λιγότερο από 2 έτη, ιδίως όταν κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και επηρεάζει τις ζωές (και τσέπες) εκατομμυρίων -φτωχών- ανθρώπων.


Διαφωνω 1000% με τη συγκεκριμενη ερευνα
Την διάβασες από αλλού; Γιατί είπες «δεν μπορω να σου υποδειξω ακριβως τα σημεια της διαφωνιας μου» επειδή δεν μπόρεσες να ανοίξεις την σελίδα να κατεβάσεις την έρευνα.


Ολες οι πανεπιστημιακες ερευνες ειναι de facto σωστες κι ιερες; Απαγορευεται να εκφρασουμε αμφιβολιες;
Να την διαβάσουμε και να έχουμε αμφιβολίες, αλλά τεκμηριωμένες. Εσύ την χαρακτήρισες «παρωδία», μόνο.


Αυτο ελειπε να μας χαριζε συχνοτητες η ITU χωρις να τις διεκδηκησουμε. Απουσα η ελλαδα απο τα διεθνη φορα τα τελευταια 2 χρονια.
Οι συχνότητές είναι όλες δικές μας. Η κατανομή διευθετείται. Τί εννοείς;
Απούσα; Έχεις στοιχεία ή υποθέτεις;



Η GE06 θα ισχύσει μετά το τέλος του 2018.
Ισχύει ήδη, εδώ και πάνω από ένα έτος.
https://www.itu.int/en/ITU-R/terres...on and notification procedures-IG-WRS12-E.pdf
http://www.yme.gr/index.php?tid=684
http://eclass.uoa.gr/modules/docume...TS SUBMITTED-2011/OMADA 7/Ψηφιακό Μέρισμα.doc
Ποιά είναι η πηγή σου;
 
Last edited:
Η GE06 ισχύει ήδη, αλλά δεν είναι υποχρεωτική στο θέμα του ψηφιακού μερίσματος 2. Η ευρωπαϊκή επιτροπή έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία το 2020 (και όχι 2018 που έγραψα). Για τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το όριο είναι το 2030, όπως όρισε η ITU. Συνεπώς γιατί μας έπιασε πρεμούρα να το κάνουμε από το 2016; Επειδή το ζητάνε τα λόμπι της κινητής από την κομισιόν;
 
Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Σχεδόν ποιυθενά δεν εκπέμπονται κανάλια HD σε DVB-T. Όπου εκπέμπεται HD, έχει περάσει σε DVB-T2. Η Digea έχει 4 συχνότητες. Θα πρέπει στις 2 να κρατήσει τις SD εκδόσεις για μία μεταβατική περίοδο 1-2 ετών και στις άλλες 2 να εκπέμπει τα 8 (;) HD σε DVB-T2/H.264 ή H.265.

Προσωπικα πιστευω οτι χωρανε 3 HD καναλια ανα συχνοτητα με δυναμικο bitrate σε καλη ποιοτητα με τα σημερινα δεδομενα.
Αλλα αυτο ειναι μια προσωπικη και μονο εκτιμηση απο την σχετικη εμπειρια που εχω, θα ακουσεις κι αλλες αποψεις απο αλλα εμπειρα μελη.

Σε καθε περιπτωση δεν μπορει ενα τετοιο ερωτημα να απαντηθει με ασφαλεια, υπαρχουν πολλες παραμετροι που επηρεαζουν τη ληψη και το ελληνικο αναγλυφο δεν βοηθαει ιδιαιτερα.
Το μονο που μπορει να απαντησει σε αυτο το ερωτημα με ασφαλεια ειναι μια σοβαρη πανελλαδικη τεχνικη μελετη (κι οχι παρωδιες τυπου Φλωρεντιας).

To bluray είναι συνήθως στα 20Mbit/s και 1080p «για ένα πρόγραμμα», οπότε φυσικά και κανείς δεν περιμένει κάτι τέτοιο. Το DVB-T στην Ελλάδα έχει για όλα τα προγράμματα που εκπέμπουν ταυτοχρόνως στην συχνότητα, 17MBit/s (Digea) ή οριακώς 20MBit/s (ΕΡΤ). Επιπλέον, το HD τους είναι 1080i.

Μια χαρά... δίχως αρκετό bitrate για HD 1080i (~8MBit/s) σε κανένα πρόγραμμά του; Με με το ίδιο bitrate που δίνεται στα SD; Και δίχως να εκπέμπει HD περιεχόμενο σε όλα τα προγράμματά της ταυτοχρόνως. Με τις μισές ταινίες των καναλιών να είναι ασπρόμαυρες (έχουν μικρότερες απαιτήσεις).

Η GE06 ισχύει ήδη, αλλά δεν είναι υποχρεωτική στο θέμα του ψηφιακού μερίσματος 2. Η ευρωπαϊκή επιτροπή έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία το 2020 (και όχι 2018 που έγραψα). Για τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το όριο είναι το 2030, όπως όρισε η ITU.


Ευχαριστώ τους παραπάνω για τις εμπεριστατωμένες απόψεις. Ξέρω ότι κανείς δεν μπορεί να γίνει Πυθία και να ξέρει τι πρότυπα θα επιλεγούν στο μέλλον αλλά οι τεκμηριωμένες γνώμες από γνώστες του αντικειμένου πάντα είναι ενδιαφέρουσες.
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Η έρευνα λαμβάνει υπόψιν την υποδομή της χώρας, όχι τι θα ήταν ωραίο να είχαμε να ξοδέψουμε.
Οι ημερομηνίες που δίνεις είναι παραπλανητικές. Το MPEG-4 δημιουργήθηκε τότε ως κωδικοποίηση, αλλά δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην τηλεόραση για πολλά χρόνια επειδή ήταν βαρύ. Να θυμίσω ότι οι αποκωδικοποιητές DVB-T MPEG-4 ουσιαστικά εμφανίσθηκαν περίπου από το 2009, λόγω υψηλού κόστους. Έως τότε ήταν μόνο MPEG-2.
To DVB-T2 πρωτοεκπέμφθηκε 2009-2010. Έως τότε υπήρχε μόνο το -Τ (από το 1998, στην Αγγλία).
Και φυσικά το κόστος των παραπάνω δεν έγινε προσιτό άμεσα, οπότε πήραν χρόνο μέχρι να εδραιωθούν στην αγορά ως καινούρια τεχνολογία.
Καθολου παραπλανητικες δεν ειναι οι ημερομηνιες. Ειναι οι ημερομηνιες που οριστικοποιηθηκαν τα προτυπα, και ο h.264 αρχισε να κανει την εμφανιση του σε καταναλωτικα προιοντα ηδη απο το 2005. 11 χρονια πριν δηλαδη.
Realtek, Sigma designs, Chips&Media ειχαν αναπτυξει τσιπακια αποκωδικοποιησης.
Δεν μπορεις να γενικευεις οτι ο αλγοριθμος ηταν βαρυς επειδη ο P4/Athlon64 ζοριζοταν.
Και σχεδιαζουμε τωρα με τον ιδιο codec για τα επομενα 15 χρονια. Απλα τραγικο.
11+15=26 χρονια, παντα μπροστα στις τεχνολογικες εξελιξεις η Ελλαδα.

Σε χώρα που ολοκλήρωσε την μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση λιγότερο από 2 έτη (Φεβρουάριος του 2015), η αντικατάσταση της υπάρχουσας τεχνολογίας είναι ιδιαιτέρως πρόωρη. Πέραν του γεγονότος ότι δεν της το επιτρέπουν τα οικονομικά της, δεν αλλάζεις τεχνολογικό εξοπλισμό σε λιγότερο από 2 έτη, ιδίως όταν κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και επηρεάζει τις ζωές (και τσέπες) εκατομμυρίων -φτωχών- ανθρώπων.
Στη δημοπρασια συγκεντωθηκαν παραπανω απο 240 εκ , μονο φτωχο δεν τον λες τον κλαδο των media παρα τη συρρικνωση του.
Μια χαρα μπορουν να επενδυθουν χρηματα για την υιοθετηση νεων προτυπων. Αλλα ξεχασα, αυτα τα χρηματα πρεπει να δοθουν για συνταξεις και για παιδικους σταθμους (γελανε κι οι αρχαιες πετρες της Ακροπολης).
Φτωχος ο Ελληνας, εκτος κι αν εχει λεφτα να πληρωνει με το ετσι θελω την ΕΡΤ στους λογαριασμους της ΔΕΗ για να βλεπει στη χαση και στη φεξη κανα αθλητικο γεγονος. Γιατι οχι αλλωστε;

Η καλυτερη αποδειξη οτι μια χαρα χωρανε παραπανω απο 2 καναλια ανα multiplexer ειναι η ιδια η εφαρμογη. Ηδη η Digea εκπεμπει 4 καναλια ανα multiplexer χωρις τα περισσοτερα πρωτοεμφανιζομενα προβληματα πλεον.
3 καναλια απο 6,7 Mbps το καθενα, 20,1 Mbps ανα multiplexer, κι αν ισχυει οτι θα αυξηθουν δραματικα τα κεντρα εκπομπης ανα την επικρατεια μπορουμε να δωσουμε και λιγο παραπανω bitrate.
Χωρια με τεχνικες στατικης πολυπλεξιας (δεν χρειαζεται ο Ευαγγελατος 6,7 Mbps την ιδια ωρα που παιζει ταινιες το Star).
Χωρια αν επενδυθουν λεφτα απο τις νεες δημοπρασιες για να εφαρμοστει το DVB-T2/HEVC.

Ο νομος Παπα κριθηκε αντισυνταγματικος, οι ερευνες του Πανεπιστημιου της Φλωρεντιας πλεον ειναι στον καλαθο της ιστοριας. Οποτε δεν εχει νοημα να συζητησω αλλο, οι αποψεις διιστανται, αντιλαμβανομαστε διαφορετικα την αναπτυξη του κλαδου.
Ας συσταθει το ΕΣΡ απο το πολιτικο προσωπικο κι ας αποφασισουν οι τεχνοκρατες τα δεοντα.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

... ο h.264 αρχισε να κανει την εμφανιση του σε καταναλωτικα προιοντα ηδη απο το 2005. 11 χρονια πριν δηλαδη.
Realtek, Sigma designs, Chips&Media ειχαν αναπτυξει τσιπακια αποκωδικοποιησης.
Δεν μπορεις να γενικευεις οτι ο αλγοριθμος ηταν βαρυς επειδη ο P4/Athlon64 ζοριζοταν.
Χαρακτήρισα παραπλανητικές τις ημερομηνίες σου επειδή:
  1. Ο αλγόριθμός ήταν βαρύς για τα SoC που υπήρχαν διαθέσιμα σε προσιτό κόστος για χρήση σε τηλεοράσεις DVB-T. Γι' αυτό ακόμη και το 2008 οι τηλεοράσεις που υποστήριζαν mpeg-4 ήταν σχετικά λίγες και πιο ακριβές. Κι αυτές στο εξωτερικό, επειδή εδώ ουσιαστικώς δεν διατίθεντο, διότι συχνά το ίδιο μοντέλο TV ερχόταν στην Ελλάδα με δυνατότητα αποκωδικοποίησης μόνο του mpeg-2 (έτσι την πατήσαμε με μια Philips).
  2. Η 1η χώρα που έκανε αποκλειστική χρήση του DVB-T mpeg-4 είναι η -πλουσιότατη- Νορβηγία, μόλις το 2008.
  3. Stb αποκωδικοποιητές με τσιπ ικανό να υποστηρίξει mpeg-4, ουσιαστικά είδαμε το 2009.
  4. Από το 2003 που ανέφερες και έως την ευρεία εφαρμογή του mpeg-4 σε DVB-T, είναι τουλάχιστον 5 χρόνια. Για το DVB-T, από το 1997 ως το 2010 (που πρωτοεμφανίσθηκε το Τ2), έχεις άλλα 13 χρόνια απόκλισης.
  5. Ακόμη και η εύπορη Αυστραλία, μόλις το 2015 άρχισε την χρήση mpeg-4 για HD περιεχόμενο! (και συνεχίζει το HD σε mpeg-2)


Και σχεδιαζουμε τωρα με τον ιδιο codec για τα επομενα 15 χρονια. Απλα τραγικο.
11+15=26 χρονια, παντα μπροστα στις τεχνολογικες εξελιξεις η Ελλαδα.
Τώρα δεν σχεδιάζει κανείς τίποτα. Χρησιμοποιούμε ό,τι επέβαλε -αυθαιρέτως- η Digea το 2009. Για ιστορικούς λόγους, αναφέρω ότι οι προδιαγραφές της Digea για τους αποκωδικοποιητές δεν περιελάμβαναν το παραμικρό για υποστήριξη HD: http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=94850&p=1637600&viewfull=1#post1637600
Βάσει των γεγονότων που αναφέρω πιο πάνω, μια χαρά είμαστε τεχνολογικώς.


Στη δημοπρασια συγκεντωθηκαν παραπανω απο 240 εκ , μονο φτωχο δεν τον λες τον κλαδο των media παρα τη συρρικνωση του.
Μια χαρα μπορουν να επενδυθουν χρηματα για την υιοθετηση νεων προτυπων. Αλλα ξεχασα, αυτα τα χρηματα πρεπει να δοθουν για συνταξεις και για παιδικους σταθμους (γελανε κι οι αρχαιες πετρες της Ακροπολης).
Αντί να γελά κανείς, καλύτερα να εξηγεί και να τεκμηριώνει.
Να πληρώσουν τα κανάλια χρήματα για το δίκτυο της εταιρίας που θα έπρεπε να τους το παρέχει... Τα 255 εκ. δόθηκαν από υποψηφίους παρόχους περιεχομένου-κανάλια (Σκάι 43,6, Αντ1 75,9, Alter ego 73,9, Dimera 61,5). Όχι από παρόχους δικτύου, οι οποίοι είναι οι επενδυτές σε τεχνολογίες δικτύων εκπομπής επίγειου σήματος.
Για παρόχους δικτύου, φροντίστηκε να μην διαγωνισθεί με κανέναν η Digea, παρότι ανήκει σε μετόχους τηλεοπτικών σταθμών (ενάντιο στην Ε.Ε.), παρότι δεν είχε καν μελέτη βιωσιμότητας, και παρά το ενδιαφέρον από άλλες 2 εταιρίες (ΟΤΕ και Nova).

Υπάρχει κόστος και στον απλό κοσμάκη για την υποστήριξη του δικτύου των εταιριών. Που πήρε τηλεόραση ή/και αποκωδικοποιητές για το σύστημα που του επέβαλαν πλήρως από τον Φεβρουάριο του 2015, όχι για να βγάλει χρήματα όπως οι παραπάνω όμιλοι επιχειρήσεων, αλλά για να έχει πρόσβαση στο ίσως πιο διαδεδομένο τεχνολογικό αγαθό του πλανήτη και στην ενημέρωση μέσω αυτού.
 
Last edited:
Όλοι θα συμφωνήσουμε στο τελευταίο, το πρώτο όμως ΔΕΝ είναι ακριβώς έτσι.

Η Digea εκπέμπει τα κανονικά της 4 SD κανάλια με 16,5 Mbps σε κάθε stream και η ΕΡΤ που εκπέμπει με 19,9 Mbps για να στριμώξει 1 HD + 4 SD + 6 ραδιόφωνα σε ένα stream, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λήψης σε πολλές περιοχές, επειδή χρησιμοποιεί 64QAM. Ο τρόπος που εκπέμπει η ΕΡΤ (64QAM) απαιτεί +6db δηλαδή τυπικά 4πλάσια ισχύ για να δώσει την ίδια κάλυψη με την Digea (16QAM)

Η εκπομπή των 24,8 Mbps έχει χαρακτηριστεί δοκιμαστική, ακριβώς επειδή εκτός από τον τρόπο διαμόρφωσης, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της (Code Rate & Guard Interval) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πραγματικότητα για εκπομπή στον αέρα – επιλέχθηκαν για αυτή την δοκιμαστική εκπομπή για να μας πουν και καλά ότι χωράνε 4 κανάλια HD στο DVB-T, πράγμα που ΔΕΝ είναι αληθές.
Γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά για εκπομπή στον αέρα, είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία – απλά να σημειώσω ότι σε κλειστά δίκτυα χρησιμοποιούμε συνδυασμούς ψηφιακών παραμέτρων που μας δίνουν 31,67 Mbps και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα – όμως η εκπομπή στον αέρα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Ευχαριστώ για τις άρτιες τεχνικές επεξηγήσεις. Στα κλειστά δίκτυα πάει και πάνω από το 64QAM;

Για εσάς που έχετε τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία, ποιες παράμετροι θα ήταν ιδανικές για DVB-T σε HD και πόσοι σταθμοί θα χωρούσαν ανά συχνότητα; Επίσης, θα μπορούσατε να πιθανολογήσετε με περισσότερη σιγουριά πόσες πανελλαδικές συχνότητες θα απομείνουν για κρατικά και ιδιωτικά μετά το ψηφιακό μέρισμα 2;

Πάντως με όλη αυτή την αναστάτωση με τις άδειες εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα σε ότι αφορά τις προδιαγραφές εκπομπής.
Όπως αναφέρει παραπάνω και ο Θανάσης και όπως έχει ξανα αναφερθεί σε προηγούμενες σελίδες, με τις σημερινές δυνατότητες για κάθε συχνότητα θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν δύο HD κανάλια συν ένα sd αν θέλουμε να έχουμε σοβαρή ποιότητα εικόνας και ήχου.

Είναι τεράστιο το θέμα με τις βέλτιστες επιλογές των ψηφιακών παραμέτρων εκπομπής, ώστε να επιτύχουμε ανθεκτική εκπομπή και υψηλό bit rate. Θα κάνω μια προσπάθεια να αναφέρω περιληπτικά τα βασικά και να απαντήσω τα παραπάνω ερωτήματα, αφού οι τερατολογίες που έχω διαβάσει στον τύπο (αλλά και εδώ από κάποιους φίλους), είναι εκτεταμένες …

Στην ιστοσελίδα μου, στην ενότητα: ανακτήσεις – Ελλάδα/κάλυψη DVB-T, υπάρχουν τα αρχεία pdf με τις τιμές bit rates για τους διαθέσιμους συνδυασμούς διαμόρφωσης, code rate & guard interval, για DVB-T & DVB-T2.
Ένα γραφικό με τις τιμές για το DVB-T φαίνεται παρακάτω.


DVB-T_coding_rates-v2a-0600px.jpg


Οι τιμές με έντονο πράσινο είναι αυτές που εκπέμπει η ΕΡΤ και με έντονο μπλε αυτές που εκπέμπει η Digea τα SD κανάλια. Με ανοιχτό πράσινο είναι οι παράλογες τιμές που εκπέμπει «δοκιμαστικά» η Digea τα κανάλια HD.

Όπως βλέπουμε υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμος συνδυασμων των 3 παραμέτρων: διαμόρφωσης, code rate & guard interval, οι οποίοι δίνουν εντελώς διαφορετικές τιμές bit rate.
Οι ακραίες τιμές δίνουν σχεδόν 5 Mbps ανά stream για τον ακραίο συνδυασμό διαμόρφωσης QPSK, CR ½, GI 1/4 και σχεδόν 32 Mbps για τον άλλο ακραίο συνδυασμό διαμόρφωσης 64QAM, CR 7/8, GI 1/32.
Η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό είναι πως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το συνδυασμό που μας δίνει την μεγαλύτερη δυνατή τιμή ροής δεδομένων και αυτό κάνουμε σχεδόν πάντα στα κλειστά (προστατευμένα) δίκτυα, υπάρχουν όμως βασικές δυσκολίες που περιορίζουν τις επιλογές μας όταν πρόκειται για εκπομπή στον αέρα.
Οι κύριες αιτίες είναι οι εξής:

1. Guard Interval:
Σε άλλη ιστοσελίδα μου υπάρχει ένα εκλαϊκευμένο άρθρο με τίτλο Dynamic echoes analysis, το οποίο περιγράφει πως εντοπίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται στα SFN όταν το Guard Interval είναι μικρό για την περιοχή που εφαρμόζεται (φωτο 1και 2).
Με απλά λόγια, όταν το Guard Interval έχει τιμή 1/4, επιτρέπει διαφορετικές διαδρομές σήματος με μέγιστη διαφορά απόστασης 75 Km, σε αντίθεση με το Guard Interval με τιμή 1/8 όπου η μέγιστη επιτρεπόμενη διαφορά διαδρομής είναι 37,5 Km.
Δηλαδή η ΕΡΤ που χρησιμοποιεί Guard Interval 1/4, μπορεί να συγχρονίσει σε ένα σημείο όπου έχουμε λήψη από δύο Κέντρα Εκπομπής με διαφορά διαδρομής από το κάθε κέντρο μέχρι τη λήψη 75 Km, ενώ αντίθετα η μέγιστη απόσταση για την Digea που χρησιμοποιεί Guard Interval 1/8, μπορεί να συγχρονίσει με διαφορές μόνο μέχρι 37,5 Km.
Για την ιστορία να πούμε ότι οι διαθέσιμες τιμές 1/16 & 1/32 είναι σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν στην πράξη για το Guard Interval σε SFN, αφού οι μέγιστες διαφορές αποστάσεων γίνονται 19 & 9,5 Km αντίστοιχα. Φυσικά για τον ίδιο λόγο είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί σε εκπομπή στον αέρα και σε SFN το Guard Interval του 1/128 για το DVB-T2 από τον πίνακα που παρέθεσε ο Slalom, αφού σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μέγιστες διαφορές διαδρομών της τάξης των 2,5 Km.
Από την άλλη πλευρά, όλες αυτές οι τιμές είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για κλειστά δίκτυα και εκεί τις χρησιμοποιούμε κατά κόρο.

2. Διαμόρφωση:
Από τον πίνακα φαίνεται πως η ροή δεδομένων είναι διπλάσια στο 16QAM σε σχέση με το QPSK, ενώ στα 64QAM η ροή γίνεται τριπλάσια!!!
Η απλή λογική λέει ότι θα έπρεπε πάντα να χρησιμοποιούμε το 64QAM, όμως το 16QAM είναι πολύ πιο ανθεκτικό από το 64QAM και το QPSK ακόμα πιο ανθεκτικό από το 16QAM. Πρακτικά, για να επιτύχουμε την ίδια κάλυψη σε ένα πομπό 64QAM σε σχέση με ένα πομπό 16QAM τοποθετημένο στην ίδια θέση και με το ίδιο διάγραμμα ακτινοβολίας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ονομαστική ισχύ (και EIRP) κατά 6 db υψηλότερη - δηλαδή τετραπλάσια ισχύ.
Με άλλα λόγια, αν έχουμε δύο ίδιους πομπούς στην ίδια θέση και με ίδιο διάγραμμα ακτινοβολίας, εκ των οποίων ο ένας είναι 64QAM και ό άλλος 16QAM, η εμβέλεια του πρώτου θα είναι ακριβώς η μισή από αυτή του δεύτερου -€“ πχ αν ένας μας δίνει οριακό συγχρονισμό σε απόσταση 20 Km, ο δεύτερος θα μας δώσει τον ίδιο οριακό συγχρονισμό σε απόσταση 40 Km.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όταν έχουμε οριακή λήψη, χάνουμε πρώτα την ΕΡΤ η οποία εκπέμπει με διαμόρφωση 64QAM και μετά τη Digea που εκπέμπει με 16QAM.
Γιατί η ΕΡΤ επιλέγει να εκπέμψει με 64QAM? Μα επειδή πρέπει από ένα stream να δώσει 4 κανάλια SD, ένα HD και 6 ραδιόφωνα!!! Δεν θα μπορούσε να το κάνει διαφορετικά και για αυτό το λόγο έχει σπρώξει όλες τις τιμές στα όρια (20 Mbps με 64QAM, 2/3 & 1/4), χάνοντας αναγκαστικά σε εμβέλεια αφού οι πομποί της εκπέμπουν στην ίδια ισχύ με αυτών της Digea και όχι σε 4πλάσια όπως θα έπρεπε.
Αντίστοιχα η Digea εκπέμπει χαλαρά τα 4 SD κανάλια της με (16,5 Mbps με 16QAM, 3/4 & 1/8), θυσιάζοντας μάλιστα το εύκολο συγχρονισμό στο SFN για να κερδίσει μόνο 1,5 Mbps από το GI που επιλέχθηκε να είναι 1/8 αντί για το πιο λογικό 1/4.

3. Code Rate:
Κατά τη διαδρομή των δεδομένων σε ένα μέσο και για διάφορες αιτίες χάνονται κάποια από αυτά. Για αυτό το λόγο κάθε ψηφιακή εκπομπή στέλνει μαζί με τα χρήσιμα δεδομένα και ένα σοβαρό αριθμό διορθωτικών δεδομένων και οδηγιών, με σκοπό να μπορέσει το σύστημα λήψης να βάλει στη θέση τους τα δεδομένα που χάθηκαν κατά τη μετάδοση.
Την πραγματική εικόνα για τα χαμένα bit την έχουμε από τις παραλλαγές του BER (Bit Error Rate): CBER (χαμένα δεδομένα πριν τη διόρθωση στη λήψη) & VBER (χαμένα δεδομένα μετά τις διορθώσεις από το κυκλώματα Viterbi & Reed Solomon).
Το Code Rate είναι λοιπόν η παράμετρος η οποία ορίζει ποια ποσότητα δεδομένων εκπέμπουμε για να βάλουμε στη θέση τους τα δεδομένα που χάθηκαν λόγω της μετάδοσης. Τα κλάσματα δείχνουν το πραγματικό αριθμό χρήσιμων δεδομένων σε σχέση με τα διορθωτικά δεδομένα – δηλαδή 7/8 σημαίνει ότι τα 7/8 των δεδομένων είναι χρήσιμα δεδομένα και το 1/8 (12,5%) διορθωτικά, ενώ το 3/4 σημαίνει ότι το 1/4 (25%) είναι διορθωτικά και το 2/3 σημαίνει ότι το 1/3 (33,3%) είναι διορθωτικά.
Είναι φανερό λοιπόν ότι δεδομένη διαμόρφωση & Guard Interval, το πραγματικό bit rate ενός stream αυξάνεται η μειώνεται ανάλογα με το Code Rate. Στα κλειστά δίκτυα δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερη προστασία, άρα το 7/8 είναι η κλασσική επιλογή, ενώ στις εκπομπές συνήθως χρησιμοποιείται το 2/3 όταν έχουμε διαμόρφωση 64QAM και το 3/4 όταν έχουμε διαμόρφωση 16QAM.
Σημειώνεται ότι η χρήση του Code Rate 2/3 από την ΕΡΤ είναι δόκιμη αφού με μικρή σχετικά απώλεια στο bit rate δίνει από πλευράς σταθερότητας μια καλύτερη λειτουργία στη διαμόρφωση 64QAM.


Μετά τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο ακραίος συνδυασμός διαμόρφωσης 64QAM, CR 7/8, GI 1/32 που μας δίνει σχεδόν 32 Mbps, δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί στον αέρα επειδή η εμβέλεια του περιοριζόταν δραματικά αφού δεν είναι ανθεκτικός σε θόρυβο, παρεμβολές, ανακλάσεις κλπ.
Για τους ίδιους λόγους ο συνδυασμός 64QAM, 3/4 & 1/8 που έχει χρησιμοποιήσει η Digea για την «ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ» εκπομπή με 4 κανάλια HD, δίνει μεν 24,8 Mbps αλλά ΔΕΝ είναι δόκιμη για κανονική χρήση στο DVB-T.
Ο συνδυασμός της ΕΡΤ 64QAM, 2/3 & 1/4 που δίνει 19,9 Mbps, είναι ο πλέον συνηθισμένος, ενώ οριακά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Digea ο συνδυασμός 64QAM, 2/3 & 1/8 που δίνει 22,1 Mbps, αφού έτσι και αλλιώς έχει «κάψει» το χαρτί του συγχρονισμού στα SFN σε διαφορές αποστάσεων μεγαλύτερες από 37,5 Km.

Με αυτά τα δεδομένα πολύ δύσκολα χωράνε 3 κανονικά κανάλια HD σε ένα stream, εάν θέλουμε να έχουμε αξιοπρεπή εικόνα HD. Τα 4 πραγματικά HD κανάλια για εκπομπή DVB-T είναι απλά στη σφαίρα της φαντασίας.
Το πιο λογικό είναι να βάλουμε δύο κανάλια HD με συνολικό ρυθμό 19,9 Mbps και πιστεύω ότι αυτό ακριβώς είπε το περίφημο ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να παίξουν τα HD κανάλια έχοντας το μόνο μειονέκτημα που έχει και σήμερα η ΕΡΤ (χάνεται πιο εύκολα από την Digea), αλλά όσοι έχουν καλή λήψη, θα έχουν αξιοπρεπέστατη εικόνα HD.
Εναλλακτικά θα μπορούσαν προσωρινά να παίξουν στα 22,1 Mbps, εάν είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν παράλληλα τα ίδια κανάλια και σε εκπομπή SD ώστε να δοθεί ένα χρονικό διάστημα στους καταναλωτές να αναβαθμίσουν τηλεοράσεις & STB. Σε αυτή την περίπτωση το περιεχόμενο SD θα βγει με αρκετά χαμηλή ποιότητα (1,5-2 Mbps όπως και τα περισσότερα περιφερειακά σημερα), απλά για λόγους προσαρμογής της αγοράς.
Εννοείται πως για όλα τα παραπάνω είναι αναγκαία η στατιστική πολυπλεξία (και όχι στατική όπως ανέφερε ο MasterChief), ώστε να αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο το διαθέσιμο bit rate ανάλογα με τη ροή του περιεχομένου.

Ελπίζω ότι τα παραπάνω απλοποιημένα και περιληπτικά, φωτίζουν κάπως το σύνθετο θέμα με τις βέλτιστες επιλογές των ψηφιακών παραμέτρων εκπομπής, ώστε να επιτύχουμε ανθεκτική εκπομπή και παράλληλα το υψηλότερο δυνατό bit rate, βάζοντας στη θέση τους τις τερατολογίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από εύπιστους δημοσιογράφους, για την εύκολη εκπομπή δεκάδων καναλιών HD στο πρότυπο DVB-T.


Για τις επιμέρους ερωτήσεις του liad8:
1. Στα κλειστά δίκτυα μπορούμε να χρησιμοποιούμε και σήμερα DVB-C αντί για DVB-T, αρκεί να είναι συμβατές οι τηλεοράσεις του κλειστού δικτύου.
Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε 256QAM και τα bit rate ξεπερνά τα 50 Mbps.

2. Μετά το LTE2 έχει αποφασιστεί ότι θα έχουμε 2 +2 συχνότητες για κρατικά και ιδιωτικά κανάλια αντίστοιχα, πιθανολογώ όμως ότι θα μπορούσαμε να δεσμεύσουμε τουλάχιστον ένα ακόμα για τα ιδιωτικά (2 + 3).
Κατά την άποψη μου είναι αναγκαίο να μπορέσουμε να δεσμεύσουμε και ένα έκτο stream για τα περιφερειακά, αφού δεν βλέπω άλλο τρόπο για να εξακολουθήσουν να εκπέμπουν.
Να μην ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα είναι διαθέσιμα 2 + 4 streams για τα πανελλαδικά και ανάλογα με την περιοχή 1 έως 3 streams για τα περιφερειακά β€“ δηλαδή συνολικά από 7 έως 9 streams (λεπτομέρειες στο: Χάρτης τελικών συχνοτήτων του ASO στην Ελλάδα).
 
Last edited:
@ThanassisK: Γενικά καλά τα λες. Η Φλωρεντία ζητά να γίνει χάρτης συχνοτήτων βάσει της GE06 πριν δωθούν άδειες, όμως δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο τώρα αλλά το 2020. Μέχρι το 2020 μπορούμε να εκπέμπουμε σε 4 συχνότητες σε DVB-T και το 2020 να περάσουμε σε 2 ή 2,5 αλλά σε DVB-T2 και HEVC. Επίσης, τα 22 Mbps μια χαρά αρκούν για 3 HD κανάλια. Και αν θέλουμε να λιγοστέψουμε λίγο το απαιτούμενο bandwidth, μπορούμε να μεταδίδουμε σε 1440*1080 αντί για 1920*1080. Μια χαρά HD θα είναι ένα 1440*1080 στα 7 Mbps.

Επίσης, σε αυτά που γράφεις, το modulation και το code rate είναι άμεσα συνδεδεμένα με το target C/N - με το ελάχιστο σήμα δηλαδή που χρειάζεται να έχεις για να λαμβάνεις τα κανάλια. Συγκεκριμένα:
Code:
Modul.	Code rate	C/N
QPSK	1/2 		6.9
QPSK	2/3		9.9
QPSK	3/4		12.0
16QAM	1/2		12.4
16QAM	2/3		15.4
16QAM	3/4		17.8
64QAM	1/2		17.0
64QAM	2/3		20.9
64QAM	3/4		23.6
Έτσι λοιπόν το 64QAM 2/3 απαιτεί 3 dB παραπάνω από το 16QAM 3/4 και όχι 6 dB. 6 dB απαιτούνται αν το code rate μείνει ίδιο.

Αν πάμε σε DVB-T2, μπορούμε στο ίδιο C/N να έχουμε +50% bitrate. Ενώ αν περάσουμε σε HEVC μπορούμε να έχουμε την ίδια ποιότητα εικόνας σε Full HD με περίπου το 60% του bitrate. Συνεπώς, αν χρησιμοποιήσουμε C/N αντίστοιχο του 16QAM 3/4 (που δίνει 16,5 Mbps), μπορούμε να έχουμε 25 Mbps. Με DVB-T2 λοιπόν στο ίδιο C/N που εκπέμπει τώρα η Digea μπορούμε μετά το 2020 να έχουμε είτε 6 (3+3) κανάλια των 8 Mbps σε H.264 είτε 8 (4+4) των 6 Mbps σε HEVC. Όχι 4, αλλά 6 ή 8. Αυτά, αν ήταν σοβαρή η έρευνα θα αναφέρονταν. Επιπλέον, αν τελικά, με την επικείμενη αύξηση των κέντρων σε 300 από 150, περάσουμε σε C/N σαν το QAM64 2/3 (+3 dB δηλαδή), μπορούμε να έχουμε 30 Mbps με DVB-T2 και να έχουμε 4+4 HD σε H.264 των 7,5 Mbps ή 5+5 HD των 6 Mbps σε HEVC. Δηλαδή 8 ή 10 αντίστοιχα - σε δύο συχνότητες. Η δε ΕΡΤ μπορεί να βολευτεί με μία συχνότητα στο μέλλον. Ακόμα κι αν εκπέμπει τα 3 της κανάλια σε HD, φτάνει και περισσεύει μία συχνότητα μετά το 2020.

Συνεπώς αυτό που πρέπει να γίνει δεν είναι να δωθούν 4 άδειες σήμερα με βάση την εφαρμογή της GE06 από σήμερα, αλλά να δωθούν ως και 12 (3 ανά συχνότητα των 20 Mbps σε 1440*1080) και να προγραμματίσουμε πέρασμα σε DVT-2/HEVC και ταυτόχρονη εφαρμογή της GE06 μέχρι το τέλος του 2020. Αυτά θα έλεγε μία σοβαρή έρευνα και όχι μία που έπρεπε να βγάλει το 4 κατά παραγγελία.
 
Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Σωστά Παναγιώτη.
Το 64QAM 2/3 απαιτεί 3 dB παραπάνω από το 16QAM 3/4 και όχι 6 dB. Τα 6 dB απαιτούνται αν το code rate μείνει ίδιο και αυτό είχα στο μυαλό μου.
Από την άλλη πλευρά είναι γεγονός ότι η ΕΡΤ εκπέμπει με χαμηλότερη εμβέλεια από την Digea των SD και η Digea HD εκπέμπει με άλλα 3 db μειονέκτημα (σύνολο 6 db σε σχέση με τα SD) εφ’ όσον η ονομαστική ισχύ και τα διαγράμματα ακτινοβολίας είναι τα ίδια.

Όλες οι αναφορές μου παραπάνω μένουν στο DVB-T που έχουμε σήμερα και σε αυτό αναφέρεται ρητά η μελέτη της Φλωρεντίας, όπως και στα κανάλια γενικού περιεχομένου, όχι στα θεματικά.
Η αλλαγή στο DVB-T2 είναι σίγουρη, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρη η ημερομηνία της για το 2020. Έχουμε άλλωστε δει πόσο έξω από τις προθεσμίες φτάσαμε για τη μετάβαση στο DVB-T.
Επομένως μιλώντας για το σήμερα, νομίζω πως η συζήτηση θα πρέπει να μείνει στο DVB-T.
Και βασισμένος σε μετρήσεις bit rate που έχω κάνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης στο DVB-T, τα 7 Mbps δεν φαίνονται αρκετά για σωστή εκπομπή HD και έτσι δεν βλέπω να χωράνε πάνω από 2 κανάλια στα 19,9 Mbps με 64QAM, 2/3 & 1/4 που θεωρώ την πιο ορθή επιλογή.

Η επικείμενη αύξηση των κέντρων από 150 σε 300, δεν θα βελτιώσει το C/N. Γιατί το λες αυτό? Αφού κυρίως λευκές περιοχές θα καλυφθούν.

Από εκεί και πέρα έχω γράψει ξανά ότι οι 4 άδειες για πανελλαδικά κανάλια γενικού περιεχομένου έχουν μια λογική, αφού είναι φανερό ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον άλλα τόσα ή περισσότερα θεματικά.
Τα Μακεδονία & Ε είναι τα πρώτα υποψήφια για τέτοιες άδειες, αλλά και τα MAD, MTV (μουσικά), Smile, Nickelodeon (παιδικά), Kontra, Blue Sky (ενημερωτικά) και πολλά ακόμα περιφερειακά ενδιαφέρονται για τέτοιες θεματικές άδειες.
Με αυτό το σκεπτικό θεωρώ υπερβολικό και πολιτικά κατευθυνόμενο το θόρυβο που έχει γίνει για τον αριθμό των αδειών.
Άλλωστε σε αυτή την κατάσταση μας έχει φτάσει η εμμονή των κομμάτων να μην συμφωνούν για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Είναι σαν να ζούμε θέατρο του παράλογου: τα κόμματα σαμποτάρουν τη σύσταση του ΕΣΡ και το κοινά παραδεκτό πρόβλημα της ανυπαρξίας αδειών οδηγείται ηθελημένα σε αδιέξοδο, αδυνατεί να λυθεί εύκολα όπως θα θέλαμε όλοι και γίνεται κεντρικό θέμα αντιπαραθέσεων στα ελληνικά ΜΜΕ.
Λες και δεν έχει άλλα προβλήματα η χώρα μας …
 
1440*1080 με 7 Mbps έχουν πολύ καλή εικόνα. Αρκετά γαλλικά και ισπανικά κανάλια εξέπεμπαν σε αυτή την ανάλυση για καιρό. Για 1920*1080 σίγουρα χρειάζονται 9+.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι η μελέτη επικεντρώνεται στο DVB-T, αυτό μπορείς να πεις ότι είναι θεμιτό αφού για το άμεσο μέλλον θα έχουμε μόνο DVB-T. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι η μελέτη θεωρεί ως δεδομένο την άμεση εφαρμογή της GE06 και τον περιορισμό των συχνοτήτων σε 2 για τα πανελλήνια κανάλια - κάτι που όμως δεν χρειάζεται να γίνει τώρα αλλά το αργότερο στο τέλος του 2020 για τις χώρες της ΕΕ και ως το τέλος του 2030 για τις χώρες μέλη της ITU. Ο διαχωρισμός καναλιών σε θεματικά ή μη δεν έχει νόημα για μένα. Ας κάνει ο καθένας ότι κανάλι θέλει, εφ' όσον πληρώσει τις σχετικές άδειες.
 
Στην πραγματικότητα φανερό δεν είναι τίποτα και λόγος για θεματικές άδειες δεν υπήρξε ούτε υπάρχει από την κυβέρνηση και τον σημερινό αρμόδιο υπουργό Παππά. Ούτε καν υπαινιγμός. Πολλές φορές υποστηρικτές και στελέχη της κυβέρνησης εμφάνιζαν -ως άσο στο μανίκι- τις θεματικές σαν εναλλακτική λύση, σε συνεντευξεις και συζητήσεις σε πάνελ, περισσότερο για να μειώσουν την κακη εντυπωση του μαύρου σε εξι λετουργούντες Τ/Σ (έλα μωρε αφού ΘΑ υπάρχουν θεματικές να πάτε όσοι κλείσετε, έλεγαν) κι όχι γιατί είχαν σαφή ενημέρωση, ενώ επανειλημμενως το αρμόδιο υπουργείο, ενώ εβλεπε να πλανιέται η φήμη περι θεματικών, επίσημα αρνιόταν ότι είχε τέτοιο σκοπό και το θεωρούσε όνειρο θερινής νυκτός των "αποτυχόντων". Φαύλος κύκλος [που προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο χώρο]. Οταν μάλιστα προέκυψαν οι 4 υπερθεματιστές, φόρτωσαν επάνω τους την ευθύνη που δε βγαίνουν άλλες άδειες θεματικές, γιατι (λέει) θα είχαν μείωση της "πίτας" σε σχέση με τα εκατομμύρια που έδωσαν για να έχουν ολιγοπώλιο οπότε και ξανα-ξεκαθάρισε ο υπουργός ότι άλλες άδειες πανελλαδικές καθε είδους δεν θα υπάρξουν. Το μόνο που τότε ειπώθηκε-γράφτηκε είναι σε επίπεδο περιφερειακών και μόνο μηπως εκεί υπάρξουν θεματικές άδειες και πάλι με την πιθανότητα ραδιο αρβύλας και αστήρικτης φημολογίας αυξημένη και το υπουργείο απών. Όλο αυτό για μένα αποτελεί τη γνωστή μέθοδο του σαλαμιού σε σύγχρονη "ψηφιακή" έκδοση. Να κόβουμε λίγο λίγο μειώνοντας με φήμες και ψέματα τις αντιδράσεις και στο τέλος να πουμε σαν υπουργείο: τι να κάνουμε; τώρα έγινε, φαγωθηκε το σαλάμι -και τελικά πότε είπαμε εμείς για θεματικές?

Θεωρω λάθος το σκεπτικό των 4 αδειών του Υπουργείου αλλά και την λογική των αποκλειστικά 2 σε κάθε πολυπλεξία από τις δύο και "αντίο σας" χωρίς μάλιστα κανένα αγωνα και διεκδίκηση και 3ης συχνότητας για τα ιδωτικά πανελλαδικά μετά το 2020 (ούτε καν 2,5 συχνότητες), ούτε καν προσπάθειας μήπως σε αυτή την έρμη πολυπλεξία χωράνε τεχνικά και άλλοι σταθμοί, όπως πολύ όμορφα κατάφεραν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της ΕΡΤ να βγάλουν μια γεμάτη πολυπλεξία με πολλά κανάλια και ραδιόφωνα. Που πήγε όλη η αγωνιστικότητα και η διαπραγματευτικότητα? Ακόμα και ο τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ ο Μιχαλίτσης (που δεν είναι αντιπολιτευόμενος) σημείωσε υπεύθυνα ότι τεχνικά αντέχουν ικανοποιητικά 3HD +3HD κανάλια στις 2 πολυπλεξίες των ιδιωτικών. Αντίθετα ό,τι σκέφτεται να κάνει ο κ. Παππάς δείχνει φανερά μια αδιαφορία και εκδικητικότητα για τα ιδιωτικά για μικροπολιτικούς - κομματικούς λόγους.

Λάθος και να χωρίζονται οι άδειες σε γενικές και θεματικές πουθενα δεν γίνεται αυτό, τα κανάλια στον κόσμο αυτοπροσδιορίζονται μετά την απόκτηση της άδειας και όπως θέλουν εκείνα.
Ενώ όμως αποφασίσθηκε να γίνει εδώ από πριν ο διαχωρισμός, είναι λάθος η μη προκήρυξη θεματικών ταυτόχρονα και εν γνώσει των υποψηφίων για γενικές.

Επίσης λάθος θεωρώ τη στρατηγική και επιδίωξη των υπέρογκων (ασύλληπτων συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά) ποσών για το τίμημα. Κάποια στιγμή η ίδια λογική θα μεταφερόταν και στα θεματικά (αν κάποτε γίνονταν) αλλά και στα περιφερειακά, όπως επίσημα αφέθηκε να εννοηθεί (πιλότο αποκαλούσαν το διαγωνισμό για τον αντίστοιχο των περιφερειακών). Αναρωτιέμαι αν το τιμημα είναι κατά μέσο όρο 60εκατ. ευρώ για ένα πανελλαδικό, τότε για ένα περιφερειακό Αττικής αντιστοιχα πόσο θα είναι? 10? 20εκατ. ? Ποιό κανάλι θα μπορούσε να δώσει τόσα? Και ποια μικρή επιχειρηματική ομάδα όπως του Action24, του Κόντρα ή του Blue Sky, εκτός από εφοπλιστες και εργολάβους δημοσίου? Θα ειχαμε εφοπλιστικά και μεγαλοσχήμονα κανάλια και μόνο ή όχι?

Με αυτά τα δεδομένα, με αυτές τις απόψεις των υπευθυνων και αντίθετες με την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου, ΕΣΡ ευλόγως δεν προκύπτει...
 
Last edited:
Που πήγε όλη η αγωνιστικότητα και η διαπραγματευτικότητα? Ακόμα και ο τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ ο Μιχαλίτσης (που δεν είναι αντιπολιτευόμενος) σημείωσε υπεύθυνα ότι τεχνικά αντέχουν ικανοποιητικά 3HD +3HD κανάλια στις 2 πολυπλεξίες των ιδιωτικών. Αντίθετα ό,τι σκέφτεται να κάνει ο κ. Παππάς δείχνει φανερά μια αδιαφορία και εκδικητικότητα για τα ιδιωτικά για μικροπολιτικούς - κομματικούς λόγους.
Αυτο αναρωτιεμαι κι εγω. Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι τα 7 Mbps ανα καναλι ειναι οριακα, αλλα αξιοπρεπη (αλλωστε σε τετοια bitrates βλεπουμε OTE TV). Αλλα

1) Με DVB-T2 αυξανουμε το bitrate στα 30 Mbps με τα σημερινα δεδομενα (64QAM, 2/3), κραταμε 3 καναλια ανα πολυπλεξια κι αυξανουμε το bitrate στα 10 Mbps ανα καναλι (αρα συνολικα 6 καναλια για 2 πολυπλεξιες),
2) Με HEVC για ιδια ποιοτητα χρειαζομαστε 6 Mbps, αρα χωραμε 5 καναλια ανα πολυπλεξια (10 συνολικα καναλια)
3) Αν επιπλεον διεκδικησουμε και 3η πολυπλεξια, παμε αισιως στα 15 καναλια συνολικα.

Ολα αυτα θελουν μακροπροθεσμο σχεδιασμο κι αγωνιστικοτητα οπως ανεφερες, αλλα που τετοια τυχη.
 
Ο νόμος έθετε ένα πλαίσιο για τα εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου. Δεν ήσουν ένα από τα δύο, δεν σε άγγιζε. Ήδη λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο πάνω από 100 κανάλια στην χώρα.
 
Last edited: