Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Τότε να μείνουμε με το απαρχαιωμένο dvbt καμιά 10αρια χρόνια με τους σταθμούς να μοιράζονται 23mbps με συμπίεση στα 5,5mbps χωρίς φυσικά δυνατότητα για πολυκαναλο ήχο ac3 ή hbbtv υπηρεσίες στο μέλλον επειδή αδυνατούν κάποιοι να δώσουν 30 ευρώ έξυπνη ιδέα

Στάλθηκε από το Moto G 2014 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Και δεν γνωρίζεις και ειρωνεύεσαι. Φυσικά και στο DVB-T μπορεί να περάσει AC3, το hbbtv δεν έχει καμία σχέση με το πρότυπο εκπομπής. Με 3 κανάλια ανά αναμεταδότη βγαίνουν μια χαρά bitrates έχει. Και το ξαναλέω, πριν 2 χρόνια υπήρχε το DVB-T2, κάλλιστα θα μπορούσε να επιλεχθεί έναντι του DVB-T. Επειδή λοιπόν το HD δεν ήταν στα σχέδια της Digea το 2015 και έβγαιναν τα κουκιά όσον αφορά το bitrate δεν φταίει κανένας άλλος παρά το αρμόδιο υπουργείο που δεν μπορούσε να προβλέψει 2 χρόνια μπροστά. Σκοπιμότητες; Δεν γνωρίζω και δεν μας απασχολεί κιόλας εδώ πέρα. Το ζήτημα είναι ότι όταν ήταν να επιλεγεί πρότυπο δεν επιλέχθηκε το σωστό.
 
Φυσικά και περνάει αλλά θα πρέπει να μειωθεί πιο κάτω από τα ήδη λίγα 5,5mbps το bitrate τότε θα μιλάμε για αστείο bitrate για HD κανάλια ήδη είναι οριακό τώρα, δεν με νοιάζει το 2015 ποίος φταίει τι σκοπιμότητες ή αδιαφορία υπήρχε με νοιάζει όμως η ελεύθερη ψηφιακή τηλεόραση να μην μείνει πίσω 10 χρόνια από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με την δικαιολογία του κόστους ενός αποκωδικοποιητή

Στάλθηκε από το Moto G 2014 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Τότε να μείνουμε με το απαρχαιωμένο dvbt καμιά 10αρια χρόνια με τους σταθμούς να μοιράζονται 23mbps με συμπίεση στα 5,5mbps χωρίς φυσικά δυνατότητα για πολυκαναλο ήχο ac3 ή hbbtv υπηρεσίες στο μέλλον επειδή αδυνατούν κάποιοι να δώσουν 30 ευρώ έξυπνη ιδέα
Προσωπικα δε γουσταρω να χρησιμοποιω 2 χειριστηρια, ουτε εξωτερικο δεκτη
Και δεν τους βλέπω προθυμους να εκπεμψουν περιεχομενο ανταξιο της τεχνολογιας που θελουν να αλλαξουν
 
Δεν έχει ο κόσμος 20-30 ευρώ για dvb-t2 δέκτη μάλιστα μια ζωή μιζέρια στον τόπο γνωστά αυτά

Στάλθηκε από το Moto G 2014 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Και μάλιστα τα επόμενα 3 - 5 χρόνια...
 
Επειδή το ξαναέγραψες παραπάνω. Δεν γίνεται σε 2 χρόνια να αλλάξουν πάλι όλοι οι δέκτες.

Θα ξαναγράψω και ένα μέρος από το σκεπτικό της τροπολογίας Παππά:

"...ταυτόχρονα μέχρι 31-12-2021 σε SD, όπως επιτάσσει η σύγχρονη πραγματικότητα, κατά την οποία σημαντικός αριθμός τηλεοπτικών συσκευών είναι παλαιάς τεχνολογίας και δεν λαμβάνουν σήμα HD ή τουλάχιστον το σήμα HD που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα».

Αφού, λοιπόν, δίνει προθεσμία 4,5 ετών για να εξοπλιστούν όλοι οι τηλεθεατές με HD, το ίδιο επιβάλλεται να νομοθετήσει και για το DVB-T2/HEVC.
Διαφορετικά, να μην επιβάλλει μόνο το HD (επειδή έτσι τον συμφέρει) και να υποχρεώνει πολύ κόσμο να ξοδευτεί για να το αποκτήσει.
 
Last edited:
Και μιας και μιλάμε για υποχρεωτικό HD: Πότε θα οριστεί νομικά η έναρξη εκπομπής των καναλιών ΕΡΤ-1 HD, EPT-2 HD, EPT-3 HD και Βουλή HD;

Απάντηση σ' αυτό το ερώτημα υπάρχει;
 
N. Παππάς: Οικονομικά παράλογο οι δύο πάροχοι δικτύου

(απόσπασμα συνέντευξης στην ΕΡΤ)

Έχουμε εδώ πέρα ερωτήσεις τηλεθεατών οι οποίοι λένε ΕΡΤ ή Digea ο πάροχος, προφανώς αναφέρονται στο γεγονός, να το υπενθυμίσουμε, να το εξηγήσουμε για όσους δεν το ξέρουν. Όταν η ΕΡΤ έκλεισε δεν είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, ο οποίος έληγε, Ιούνιος ήταν, στα τέλη Ιουνίου αν δεν κάνω λάθος του 2013, για τον πάροχο τη διανομή του σήματος και έτσι μόνη εταιρεία βρέθηκε η Digea, η οποία έχει και την ευθύνη. Εδώ υπάρχουν παράπονα ότι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως ακριτικές δεν βλέπουν, δεν έχουν σήμα και θέλω να σας ρωτήσω, μέσα σε αυτή τη νέα διαδικασία η οποία αρχίζει, αν έχετε κάποια μέριμνα για αυτό.

Κυρία Πετούρη νομίζω ότι με την ερώτησή σας αναδείξατε το διπλό μαύρο, το οποίο έπεσε στην ελληνική τηλεόραση. Διότι έπεσε το μαύρο της ΕΡΤ, το οποίο είχε κατά τη γνώμη μου και τη σκοπιμότητα ακριβώς η ΕΡΤ να μείνει εκτός του διαγωνισμού για τον πάροχο δικτύου. Τι εννοούμε πάροχο δικτύου; Εννοούμε την εταιρεία η οποία θα κατέχει το δίκτυο των κεραιών μέσα από τις οποίες μεταδίδεται το τηλεοπτικό σήμα και το δεύτερο βεβαίως, επειδή τα μεγάλα δίκτυα όταν τα αναπτύσσεις με κριτήρια ιδιωτικού κέρδους δεν κάνεις καλή δουλειά, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, είχε και το μαύρο στις δύσκολα προσβάσιμες περιοχές σε πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής επαρχίας.

Και αυτός είναι και ο ρόλος ενός δημόσιου φορέα είτε είναι οι μεταφορές είτε είναι η επικοινωνία

Ακριβώς διότι ο ιδιώτης δεν είχε κάποιο συμφέρον να αναπτύξει το δίκτυο με τρόπο τόσο άρτιο ούτως ώστε να καλύπτονται όλοι οι Έλληνες. Και αυτή τη στιγμή είμαστε ακριβώς στη διαδικασία, όπου και τα κεραιοσυστήματα μπορούν να βελτιωθούν και να καλύψουμε ένα από το εναπομείναν ποσοστό 4% του πληθυσμού μας δεν μπορεί να δει τηλεόραση και νομίζω ότι είναι μία ντροπή αυτή, την οποία πρέπει να καλύψουμε. Και με τη βελτίωση των κεραιοσυστημάτων αλλά και με την δορυφορική τηλεόραση μπορούμε αυτό το κενό να το έχουμε καλύψει. Ξεκινήσαμε ήδη από τις ακριτικές περιοχές και τα νησιά. Τη Δευτέρα θα βρεθούμε στην Τήλο ακριβώς για αυτή τη δράση, η οποία στη Θράκη ήδη έχει αναπτυχθεί και νομίζω ότι πάρα πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τον τρόπο και το χρόνο με τον οποίο το σύνολο της επικράτειας θα καλύπτεται.

Μοναδικός πάροχος θα παραμείνει η Digea; Γιατί εδώ υπάρχει και ένα θέμα διαγωνισμού, ο οποίος έχει γίνει.

Κληρονομήσαμε και κάποιες συμβάσεις, αυτό είναι ένα δεδομένο από το οποίο δεν μπορεί δυστυχώς να ξεφύγει κανείς. Αλλά πρέπει να σας πω ότι κατά το νόμο η ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να αναπτύξει το δικό της δίκτυο, σε κάθε περίπτωση όμως και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε, στερείται οικονομικής λογικής μία χώρα να έχει δύο δίκτυα ή τρία δίκτυα.

Άρα θα μείνουμε στο ένα;

Να το σκεφτεί ο κόσμος ως εξής: θα ήταν οικονομικά λογικό να έχουμε δύο ΕΥΔΑΠ; Δηλαδή δύο δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης; Όχι δεν θα ήταν οικονομικά λογικό. Θα ήταν τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες θα αφορούσαν μία ταυτόσημη υπηρεσία στον ίδιο χώρο.

Άρα καταλαβαίνω ότι περιμένουμε να λήξουν οι συμβάσεις.

Να καταλάβετε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, καταρχήν για να μπορούν όλοι οι Έλληνες να βλέπουν τηλεόραση.

Και δεν είναι μόνο η τηλεόραση πάρα πολλά mail μιλούν και για το ραδιόφωνο, δεν πιάνουν ραδιόφωνο.

Ναι είναι αντίστοιχο πρόβλημα. Αλλά νομίζω ότι το πέρασμα στο ψηφιακό ραδιόφωνο είναι μία διαδικασία, την οποία υποχρεούμεθα να κάνουμε και θα μας δώσει και την ευκαιρία και το τοπίο να ρυθμίσουμε αλλά και να καλύψουμε όλη την επικράτεια.


Ολόκληρη η συνέντευξη στο:

http://www.mindigital.gr/index.php/...sipte-nikos-pappas-stin-ekpompi-epta-stin-ert
 
Και ποιος εμποδίζει την Digea να βγάλει σε μια συχνότητα dvd-t2 και hevc για όσους από τους πελάτες της ενδιαφέρονται να εμπεψουν σε υψηλό bit rate με πολυκαναλο ήχο και 4K;
Ας το κάνει.
 
Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Απ ότι καταλαβαίνω και από τη συνεντευξη Παππά αλλά και γενικότερα από το κλιμα η Digea θα αναλάβει να βγάλει από τους 4 πανελλαδικούς πολυπλέκτες της και τα ιδιωτικά και τα κρατικά (εκεί πάει η δουλειά) για λόγους γενικότερα οικονομίας για όσο τουλάχιστον διαρκεί η σύμβασή της (ως το 2019). Σε αυτούς βέβαια με μείωση των συχνοτήτων που θα γίνει ως το 2021 θα μπορουμε να προσθέσουμε στο προσεχές μέλλον και κάποιον-ους περίσσιους πολυπλέκτες από τα περιφερειακά.

Αυτο σημαίνει ότι:
α) Η Digea έχοντας πομπούς συμβατους και για DVB-T2/MPEG4, δεν τη συμφέρει να αγοράσει νέους (για HEVC) πριν εφαρμόσει την τεχνολογία που έχει ήδη προμηθευτεί, ή εναλλακτικά θα πρέπει να μετακυλήσει την προμηθεια πομπών για 156 Κ.Ε. στα κανάλια πελάτες της. Συνεπώς δεν πολυθέλει το HEVC αντίθετα με την εφαρμογή του DVB-T2/MPEG4. Βεβαίως το θέμα υπάρχει στο τραπέζι και δεν το αποφεύγει ούτε η Digea.

β) Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες αλλά επειδή είμαστε στην Ελλάδα, δεν γίνεται να αποκλειστει πληθυσμός από κάποια κανάλια, συνεπώς αν εφαρμοστεί το DVB-T2/HEVC θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την παρούσα εκπομπή των DVB-T/Μpeg4. Σε αυτή την περίπτωση για τα ιδιωτικά οι δύο πολυπλέκτες θα είναι DVB-T/Mpeg4 και ένας DVB-T2/HEVC με όσα κανάλια το αντέχουν και ενδιαφέρονται. Η ΕΡΤ αναγκαστικά θα παραμείνει με μία πολυπλεξία (συν αυτή που εκπέμπει τα ξένα από 13 Κ.Ε.) μέχρι να προστεθεί κάποια από τις περισσευούμενες των περιφερειακών.
 
Last edited:
Συγνωμη δικό μου τυπογραφικό λάθος... ως το 2029 ειναι η σύμβαση της DIGEA (15 χρόνια), αν μπορει να γίνει edit στο ποστ θα ήταν καλύτερα. Ευχαριστώ.
 
α) Διάβασε παλιότερη ανακοίνωση της Digea,

http://www.enimerosi24.gr/132489/παρατηρήσεις-ειτησεε-για-τη-μελέτη-το/

όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Από την παράθεση των στοιχείων πάνω στην οποία βασίστηκε η μελέτη (της Φλωρεντίας) είναι εμφανές ότι το Υπουργείο Επικρατείας δεν παρέδωσε στοιχεία, αλλά ούτε οι μελετητές τα αναζήτησαν σχετικά με βασικά θέματα όπως:

...

Την δυνατότητα άμεσης εγκατάστασης της νέας τεχνολογίας DVB-T2 +HEVC στην πολυπλεξία της Digea που δίδει την δυνατότητα μετάδοσης 18 προγραμμάτων υψηλής εμβέλειας (όπως αναφέρει η ίδια η μελέτη). Η μελέτη βέβαια ρητώς αναφέρει ότι η Ε.Ε έχει ήδη προγραμματίσει την μαζική διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου με αυτή την τεχνολογία (σχετικά και σε δελτίο τύπου Ε.Ε με ημερομηνία 2/2/2016 http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-206_de.htm). Στην ανακοίνωση της Ε.Ε ρητώς αναφέρεται ότι προϋπόθεση του δευτέρου ψηφιακού μερίσματος είναι η χρήση της νέας τεχνολογίας πολυπλεξίας με στόχο της αύξησης του αριθμού των μεταδιδόμενων τηλεοπτικών προγραμμάτων".

β) Νομίζω ότι δεν διαφωνεί κανένας σε μια μεταβατική ταυτόχρονη εκπομπή (simulcast) των συστημάτων DVB-T/MPEG-4 και DVB-T2/HEVC σε διαφορετικούς πολυπλέκτες.
 
Εφόσον λοιπόν ισχύει η συμβατότητα των σημερινών πομπών και για HEVC, είναι λογικό η αναβάθμιση να γίνει πηδώντας τεχνολογικά στάδια (όπως γίνεται και σε όλο τον κόσμο) φτάνοντας κατευθείαν στο πλέον πρόσφατο. Και βέβαια αν το επιτρέπουν οι πολυπλεκτες και ο αριθμός τους θα μπορουσαμε να έχουμε παράλληλη χρήση των δύο συστημάτων για ένα διάστημα. Αυτο που δεν είναι δυνατο να γίνει είναι να εκπέμπουν τρεις φορές τα ίδια προγραμματα δηλαδη και sd και hd και τα ίδια σε dvb-t2/ΗΕVC προκειμένου να ικανοποιηθούν όλοι.
 
Πανελλαδική άδεια και στα "τυπικής ευκρίνειας" κανάλια έως το 2021


«Αυτονόητη νομοθετική πρωτοβουλία» χαρακτήρισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, την τροπολογία που κατέθεσε και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια. Με αυτή ακυρώνονται οι διατάξεις του νόμου που είχαν «καταπέσει» στο ΣτΕ τον περασμένο Αύγουστο σχετικά με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Ο Νίκος Παππάς υποστηρίζοντας την τροπολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκε και στο σκέλος εκείνο όπου διατυπώνει την υποχρέωση προς τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, να έχουν «και την τυπική και την υψηλή ευκρίνεια μέχρι το 2021» λέγοντας, «επειδή πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν τηλεοπτικούς δέκτες οι οποίοι να μπορούν να αναμεταδώσουν τα προγράμματα υψηλής ευκρίνειας, εάν απότομα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, και τα κανάλια τα αδειοδοτημένα εκπέμπουν μόνο σε υψηλή ευκρίνεια πάρα πολλοί, ιδιαίτερα χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων δεν θα μπορούν να βλέπουν τηλεόραση».

Και πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζεται η χώρα μας άλλο ένα μαύρο και νομίζω ότι με τη συγκεκριμένη παρέμβαση αυτό δεν θα συμβεί». Για τον λόγο αυτό ο υπουργός μάλιστα κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση επί του κειμένου της τροπολογίας με την οποία διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση ταυτόχρονης μετάδοσης τυπικής και υψηλής ευκρίνειας αφορά τα κανάλια εθνικής εμβέλειας καθώς θα ήταν τεχνικά αδύνατο να αφορά και τους περιφερειακούς σταθμούς.

Με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα ορίζεται επίσης ότι το πρόγραμμα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όλων των κατηγοριών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, το ΕΣΡ θα κληθεί να καταθέσει τη γνώμη του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθούν, όπως και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης για κάθε μία από αυτές ανοίγοντας τις διαδικασίες της νέας δημοπρασίας.

http://www.newsit.gr/politikh/Panelladiki-adeia-kai-sta-typikis-eykrineias-eos-to-2021/734444
 
Επειδή κ. Παππά, «η χώρα μας δεν χρειάζεται άλλο ένα μαύρο», μήπως το ΕΣΡ πρέπει να χορηγήσει τουλάχιστον τόσες άδειες, όσοι είναι και οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν σήμερα;

Μήπως, κ. Παππά, η υποχρέωση ταυτόχρονης μετάδοσης τυπικής και υψηλής ευκρίνειας είναι τεχνικά δυνατό να αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΡΤ-1, ΕΡΤ-2, ΕΡΤ-3, Βουλή;
 
Aν όμως το ΕΣΡ πει 9 άδειες για HD κανάλια- όσες εχει προτείνει και ο πάροχος δικτύου -και ο Υπουργός επιμείνει στις 6 ? Τότε δεν θα έχουμε διαγωνισμό γιατι προυπόθεση του διαγωνισμού είναι να συμφωνήσουν οι δυο τους. Αρα πιστευω ότι ο Υπουργός τελικά θα υποχωρήσει γιατί προέχει να γίνει ο διαγωνισμός.

Επίσης και για το τίμημα δεν μπορει να δεσμευτεί το ΕΣΡ ότι σε ανάλογη διαδικασία πλειοψηφικού διαγωνισμού π.χ. με 9 άδειες (δηλαδή που να χωράνε και την υφιστάμενη κατάσταση αλλα να πάρουν και νέους) ότι θα πιάσει τα 240εκατ. Απλά την τιμή εκκίνησης για κάθε είδος άδειας θα ορίσει το ΕΣΡ.
 
Last edited:
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Μήπως, κ. Παππά, η υποχρέωση ταυτόχρονης μετάδοσης τυπικής και υψηλής ευκρίνειας είναι τεχνικά δυνατό να αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΡΤ-1, ΕΡΤ-2, ΕΡΤ-3, Βουλή;
Μαζί σου! Αν και για την βουλή, χαράμι θα πάει το bitrate.

μήπως το ΕΣΡ πρέπει να χορηγήσει τουλάχιστον τόσες άδειες, όσοι είναι και οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν σήμερα;
Δώσε κι εμένα μπάρμπα; Μπάτε αλέστε; Όποιος θέλει παίρνει;
Όπως δεν γίνεται στα υπόλοιπα είδη επιχειρήσεων που πρέπει να βγάλεις άδεια, την οποία χρυσοπληρώνεις και για την οποία δεν μπορώ να πω «δώστε μου τσάμπα την άδεια αλλιώς το κλείνω/ρίχνω μαύρο».
Αλλά μιλάμε καναλάρχες, όλα γίνονται γι' αυτούς, 27 χρόνια τώρα.
 
Re: Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Δώσε κι εμένα μπάρμπα; Μπάτε αλέστε; Όποιος θέλει παίρνει;

Θέλω να δω τι θα λέει ο κύριος Παππάς, όταν οι πολλοί (ή ελάχιστοι) εργαζόμενοι ενός οποιουδήποτε ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού μείνουν άνεργοι (σε εποχή που η ανεργία καλπάζει), επειδή ο σταθμός αυτός δεν θα έχει πάρει άδεια…

Θέλω, να δω τι θα κάνουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι όταν γνωρίζουν (ή θα πληροφορηθούν στη συνέχεια) ότι η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει και στον τηλεοπτικό σταθμό τους να εκπέμπει στα UHF. Απλά, το κράτος τους «έκοψε» γιατί ο σταθμός δεν πέτυχε σε διαγωνισμό αδειοδότησης τύπου «Big Brother - Survivor».

Τέλος, αναρωτιέμαι αν «πόνος» και «ευαισθησία» για το «μαύρο», υπάρχει μόνο αν το όνομα σου είναι ΕΡΤ…