Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Ξέρει κανείς γιατί παίζει συνέχεια διαφήμιση η Digea στα κανάλια ότι προσφέρει τεχνολογία κλπ .Μήπως ετοιμάζεται η μετάβαση σε T2 ή κάτι συνδρομητικά και το πάνε πλάγια ;
 
Κάτι θα παίζει. Πάντως στο εξωτερικό τα ιδιωτικά κανάλια γίνονται συνδρομητικά έστω με μια μικρή συνδρομή το χρόνο.
 
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Ξέρει κανείς γιατί παίζει συνέχεια διαφήμιση η Digea στα κανάλια ότι προσφέρει τεχνολογία κλπ .Μήπως ετοιμάζεται η μετάβαση σε T2 ή κάτι συνδρομητικά και το πάνε πλάγια ;
Και σε μένα έκανε εντύπωση.
Τι ακριβώς διαφημίζουν;
Μια εταιρεία που λειτουργεί μονοπωλιακα και διαφημίζεται από τα κανάλια που είναι μέτοχοι της.
 
Προφανώς δεν έχεις ηλικιωμένο άτομο στην οικογένεια, όπως τον πατέρα μου που έχει και το πρόβλημα με το teletext, που κάθομαι εγώ και διαβάζω τα μηνύματα στο κινητό του γιατί δεν ξέρει πως ανοίγει ένα μήνυμα για να το διαβάσει. Ή την γειτόνισσα στο χωριό, που ήθελε να της ρυθμίσω εγώ κάτι στο τηλέφωνο, και είδα 200 αδιάβαστα μηνύματα, προφανώς το όριο της συσκευής. Και μετά σου λένε ότι σε αυτούς τους ανθρώπους θα στείλει το 112 μήνυμα για να τους ειδοποιήσει σε περίπτωση προβλήματος.
Φαινομενικά είναι άσχετο με την κουβέντα, αλλά το ανέφερα για να δείξω ότι δεν πρέπει να κολλάμε στον μικρόκοσμο μας και να τα θεωρούμε όλα αυτονόητα. Η τεχνολογική επάρκεια που είναι αυτονόητη σε ένα φόρουμ τεχνολογίας, δεν είναι καθόλου αυτονόητη στην κοινωνία. Το δεν υπάρχει άλλη λύση, και κόψε τον λαιμό σου να ακολουθήσεις, ή μείνε εκτός πλαισιου, της κοινωνίας κτλ, εγώ προσωπικά το βρίσκω πολύ αυτάρεσκο και περιοριστικό, αφού αφήνει έναν ολόκληρο κόσμο εκτός. Πρέπει πάντα να τους δίνουμε εναλλακτικές
Μπορει ο ηλικιωμενος να μη θελει να μαθει.
Το ιδιο ειχαμε πριν 20 χρονια με τα κινητα. Οι τοτε 50ρηδες ειναι σημερα 70, παλι το ιδιο εχουμε, και σε 10-20 χρονια τα ιδια θα ξαναλεμε
 
Όλα τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια έπρεπε να έχουν teletext καθώς και υβριδική. Τόσα εκατομμύρια πετάνε στα reality... Τσάμπα...

Στάλθηκε από το Redmi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Δεν πετάνε μονο λεφτά για την παραγωγη ρηάλιτυ που την επόμενη μέρα της προβολής τους δεν εχουν καμία απολύτως αξία, αλλά πληρώνουν και για τα πνευματικά δικαιώματα της ιδέας κάπου στο εξωτερικο.
 
Αναρωτιέμαι άραγε η διαφήμιση της digea που παίζετε τώρα τελευταία από τα κανάλια μήπως έχει να κάνει με αυτό https://kozan.gr/archives/153538
και όχι με την μετάβαση σε dvb-t2 άλλωστε καμια ανακοίνωση δεν υπάρχει από την πολιτεία ούτε για μετάβαση σε dvb-t2 αλλα ούτε και για νέο χάρτη συχνοτήτων και η digea απλός θέλει να διαφημιστή στους υποψηφίους πελάτες των λεύκων περιοχών να προτιμήσουν αυτήν και όχι τον άλλο παροχο
 
Δεν μπορώ να φανταστώ να έχει μείνει άνθρωπος χωρίς MPEG4 αποκωδικοποιητή και να έβλεπε μόνο αυτά, οπότε no harm done, μόνο πρόοδος.

Ναι, αλλά τώρα που οι ενσωματωμένοι Mpeg 2 δέκτες στις τηλεοράσεις που πήραμε το 2008 είναι πλέον και τυπικά άχρηστοι, θα μας πει κανείς από την ΕΕΤΤ ποιος από τους δύο παρόχους σήματος έκανε τη λάθος επιλογή; Η ΕΡΤ ή η Digea; Να ξέρουμε τουλάχιστον ποιος φταίει που γέμισε το σπίτι κουτάκια (αποκωδικοποιητές) δίπλα σε καινούργιες τηλεοράσεις και χάσαμε και μια είσοδο HDMI στην κάθε τηλεόραση (στις μικρές τηλεοράσεις τη μοναδική HDMI είσοδο). Μου φαίνεται περίεργο ότι οι δύο πάροχοι επέλεξαν διαφορετικά πρότυπα εκπομπής και είναι και οι δύο σωστοί με τους κανονισμούς. Δηλαδή τι είπε η ΕΕΤΤ; "Mpeg 2 ή Mpeg 4 ας κάνει ο κάθε πάροχος σήματος ότι τον φωτίσει ο Θεός"; Δεν μπορεί...

ΥΓ: Για να μην αναφερθούμε στην ποιότητα των MPEG4 δεκτών που αναγκαστηκαμε να αγοράσουμε, οι οποία είναι χαμηλή ακριβώς λόγω του ότι καμία άλλη χώρα δεν έκανε διπλή μετάβαση εντός του DVB-T και άρα η παγκόσμια αγορά για αυτές τις συσκευές είναι σχετικά μικρή.
 
Κάποτε κάποιος "πολιτικός" είχε πει για κάτι αεροπλάνα που αποκτήσαμε τη φράση:
Πάρε τα Fxx έχουν ψωμί!

P.S.: νομίζεις κανείς από εκεί να νοιάζεται για την είσοδο hdmi... Ας έφτιαχναν οι κατασκευαστές περισσότερες όχι 3ς

sent using taptalk
 
Κάποτε κάποιος "πολιτικός" είχε πει για κάτι αεροπλάνα που αποκτήσαμε τη φράση:
Πάρε τα Fxx έχουν ψωμί!

P.S.: νομίζεις κανείς από εκεί να νοιάζεται για την είσοδο hdmi... Ας έφτιαχναν οι κατασκευαστές περισσότερες όχι 3ς

sent using taptalk

Ναι ΟΚ, αλλά ακόμα και στην μπανανία-που-δεν-παράγει-καν-μπανάνες (Ελλάδα) υπάρχουν τυπικά επιτροπές τυποποίησης που ορίζουν πρότυπα. Αυτοί τι πρότυπο όρισαν; Mpeg 2 ή Mpeg 4; Αυτό ποτέ δεν μας το είπανε. Αντίθετα και οι δύο πάροχοι παρουσιάστηκαν σαν "νόμιμοι" και "ο μπωω... ρε φίλε έναν απλό αποκωδικοποιητή MPEG4 σου είπαμε να πάρεις" (με δικό του -χάλια-τηλεκοντρόλ, χάλια software, κακό responsiveness και RGB blooming στο scart). Τελικά ποιος έκανε το λάθος ποτέ δε μάθαμε.
 
Μα δεν υπάρχει "λάθος" πως δεν το καταλαβαίνεις! Εμείς έπρεπε να μην τα αγοράσουμε...
Και εννοείτε ότι δεν πρόκειται να μας πουν πως ήταν λάθος.

sent using taptalk
 
Μα δεν υπάρχει "λάθος" πως δεν το καταλαβαίνεις! Εμείς έπρεπε να μην τα αγοράσουμε...
Και εννοείτε ότι δεν πρόκειται να μας πουν πως ήταν λάθος.

sent using taptalk
Τυπικά κάποιος έκανε το λάθος. Είτε η ΕΡΤ ή η Digea βγήκαν εκτός προτύπων, ή η ΕΕΤΤ δεν όρισε πρότυπο αλλά επέτρεψε την ψηφιακή εκπομπή σε δημόσιες συχνότητες όπως και να 'χει. Όσο και αν το ξεχνάμε, στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι, άρα σύμφωνα με το νόμο ποιος έκανε το λάθος. Και εκεί είναι το εξοργιστικό. Δεν μας λένε ποιός. Αν και υποψιάζομαι ΕΕΤΤ γιατί μας έχει συνηθίσει στο ερτζιανό χάος από παλιά (διπλή μετάβαση σε SECAM και PAL), άρα που να το παραδεχόμαστε τώρα και να ανοίγουμε την πόρτα για αποζημιώσεις...

ΥΓ: Ας είχες ακουμπήσει ένα σωρό λεφτά για 42άρα Sharp (που ακόμα αποδίδει καλύτερα από όλες τις Edge LED στην αγορά) και 26άρα Samsung 6 series, και θα σου πω για πότε θα αγόραζες έστω και τους ασταναπάν αποκωδικοποιητές που είχαμε ως επιλογές για να προστατέψεις την επένδυση σου.
 
Μωρέ εννοείται ότι ΚΑΠΟΙΟΣ πήρε την απόφαση να περάσουμε σε dvb-t και όχι σε Τ2! Αλλά εδώ στη μπανανία οι νόμοι υπάρχουν για εμάς μόνο οι... άλλοι εξαιρούνται.
Μαζί τα φάγαμε, θυμάσαι xD

sent using taptalk
 
Όπως είπα με edit πιο πάνω, η υπόθεση βρωμάει λάθος από την ΕΕΤΤ. Δηλαδή επέτρεψε ψηφιακές εκπομπές χωρίς να έχει προηγηθεί τυποποίηση, για αυτό και το κουκουλωμα όπως-όπως της υπόθεσης.
 
Αυτή η συζήτηση είχε γίνει και το 2009 όταν η Digea είχε αποφασίσει να ακολουθήσει το πρότυπο MPEG-4. Πολλοί είχαν πει πως αυτό έγινε σε συνεννόηση με τους εισαγωγείς δεκτών ώστε να τονωθεί η αγορά όπως και έγινε. Φαίνεται ότι το ίδιο πάει να γίνει και τώρα, να προκαταλάβει η Digea τις όποιες αποφάσεις της EETT. Αυτά συμβαίνουν γιατί δεν έχουμε ισχυρές ανεξάρτητες αρχές που θα ορίζουν τα πρότυπα έγκαιρα ώστε να μην βγαίνει ζημιωμένος ο καταναλωτής.
 
Το 2006 η ΕΡΤ έπραξε τα εντελώς αυτονόητα και φυσιολογικά. Για να το πούμε πιο σωστά: δεν υπήρχε άλλη επιλογή το 2006 και η ΕΡΤ ακολούθησε αυτό που έκαναν και όλοι οι άλλοι πάροχοι δικτύου στην Ευρώπη.
Επομένως: καμία ευθύνη για την επιλογή της ΕΡΤ το 2006._

Το 2008/2009 η Digea μας «κούφανε» με την επιλογή της για DVB-T με MPEG4 – μια επιλογή που μέχρι τότε δεν είχε κάνει κανένας άλλος πάροχος δικτύου.
Άκουσε τα εξ αμάξης εκείνη την εποχή, αφού εκτός από τους πολίτες που είχαν αγοράσει ένα (ακριβό τότε δέκτη MPEG2), ήταν πολλά και τα μαγαζιά/εισαγωγείς που είχαν μεγάλο στοκ σε δέκτες MPEG2.

Κάποιος «φωστήρας» έκανε τότε αυτή την εντελώς αυθαίρετη επιλογή, αφού ναι μεν η συμπίεση κατά MPEG4 είναι λίγο καλύτερη από την συμπίεση κατά MPEG2, δεν υπήρχε όμως επίσημο τεχνολογικό πρότυπο DVB-T με MPEG4 στον οργανισμό DVB, αλλά μόνο τα πρότυπα DVB-T με MPEG2 και DVB-T2 με MPEG4.
Ο «φωστήρας» έκανε λοιπόν μια αυθαίρετη μίξη χαρακτηριστικών από δύο επίσημα πρότυπα.
Φυσικά η διαθεσιμότητα τέτοιων δεκτών ήταν εκείνη την εποχή πολύ μικρή και η τιμή τους εξαιρετικά υψηλή σε σχέση με τους δέκτες MPEG2 που χρησιμοποιούσε όλη η Ευρώπη, ενώ το MPEG2 ήταν ήδη ενσωματωμένο στις καινούριες τηλεοράσεις εκείνης της εποχής - όχι όμως το MPEG4.
Από τεχνολογική πλευρά η επιλογή της Digea δεν δικαιώθηκε ιστορικά, αφού το κύριο έργο της είναι τα 3 ή 4 πανελλαδικά κανάλια που είχε πάντα ανά δίαυλο και τα οποία θα δουλεύαν μια χαρά και στο MPEG2, το οποίο είναι υπεραρκετό για αυτή τη χρήση.
Άλλωστε αν χρειαζόντουσαν στο μέλλον μεγαλύτερο bit rate, θα μπορούσαν να επιλέξουν διαφορετικό συνδυασμό παραμέτρων εκπομπής, ώστε να φύγουν από το «φτωχό» 16,5 Mbps που χρησιμοποιεί ακόμα η Digea για τα SD κανάλια της και να πάει στα 20 Mbps που χρησιμοποιεί η ΕΡΤ ή στα 25 Mbps που χρησιμοποιεί σήμερα η ίδια για τα HD κανάλια της -€“ δείτε και τον επισυναπτόμενο πίνακα.

DVB-T_modulation_table02.jpg


Επομένως οι επιλογή του «φωστήρα» να προωθήσει ένα σύστημα που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο, δεν απέδωσε ούτε τεχνολογικά, ούτε σε ποιότητα απεικόνισης στις τηλεοράσεις μας.
Αν η επιλογή ήταν DVB-T2 με MPEG4, θα ήταν μεν πρώιμη, θα είχε όμως μια λογική και θα έπρεπε να τη συζητήσουμε σαν πιθανή επιλογή, με δεδομένο ότι η πραγματική ψηφιακή μετάβαση καθυστέρησε στην χώρα μας μια δεκαετία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Για να πούμε βέβαια τα πράγματα με το όνομα τους, η ευθύνη για τον ορισμό τέτοιων προτύπων σε κάθε κράτος, βαρύνει την εκάστοτε κυβέρνηση, το αντίστοιχο υπουργείο και την ανεξάρτητη αρχή που είναι επιφορτισμένη να ορίζει ποια είναι η σωστή επιλογή για την κάθε χώρα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας όλα αυτά ξεχάστηκαν – ήταν σαν να μην υπήρχε καμία αρχή στο κράτος και άφησαν τους καναλάρχες να καθορίσουν για τη χώρα μας ένα πρότυπο που δεν ήταν επίσημο πρότυπο των διεθνών οργανισμών - σύμφωνα μόνο με αυτά που τότε θεώρησαν ότι θα εξυπηρετήσουν τους ίδιους.
Ήταν μια λογική συνέχεια των πολιτικών που εφάρμοζαν πάντα όλοι οι εκάστοτε κυβερνώντες, με την οποία για 25 χρόνια τα κανάλια δεν πλήρωναν τίποτα στο κράτος για τη χρήση των συχνοτήτων και για 30 χρόνια λειτουργούσαν χωρίς καμία επίσημη αδειοδότηση.

Συνοψίζοντας για να απαντήσουμε στο αρχικό ερώτημα του kurkosdr.
1. Η ΕΡΤ δεν έκανε κανένα λάθος το 2006.
2. Η Digea έκανε μια λάθος επιλογή.
3. Η τελική ευθύνη είναι των κρατικών φορέων και της ΕΕΤΤ που άφησαν μια ιδιωτική εταιρεία να ορίσει τα πρότυπα για την Ελλάδα και δεν το έκαναν όπως όφειλαν οι ίδιοι, μέσω του αρμόδιου υπουργείου και της ανεξάρτητης αρχής που είναι επιφορτισμένη για αυτό το έργο.
 
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Επομένως οι επιλογή του «φωστήρα» να προωθήσει ένα σύστημα που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο, δεν απέδωσε ούτε τεχνολογικά, ούτε σε ποιότητα απεικόνισης στις τηλεοράσεις μας.
Αν η επιλογή ήταν DVB-T2 με MPEG4, θα ήταν μεν πρώιμη, θα είχε όμως μια λογική και θα έπρεπε να τη συζητήσουμε σαν πιθανή επιλογή, με δεδομένο ότι η πραγματική ψηφιακή μετάβαση καθυστέρησε στην χώρα μας μια δεκαετία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το θεμα ειναι οτι το 2009 που ξεκινησε η Digea,καμια απο τις τηλεορασεις που κυκλοφορουσαν τοτε δεν υποστηριζε DVB-T2,παρα μονο mpeg-4/DVB-T.Το μεγαλυτερο φταιξιμο πιστευω οτι το εχουν οι κατασκευαστες τηλεορασεων που δεν κυκλοφορησαν απ'την αρχη τηλεορασεις που να υποστηριζουν ολα τα προτυπα(mpeg-2,mpeg-4,dvb-t,dvb-t2).Εφοσον το dvb-t2 πρωτυποποιηθηκε απο το 2009 ,θα επρεπε οι κατασκευαστες να ειχαν ψυλλιαστει απο τοτε οτι αυτο θα ειναι μονοδρομος στο μελλον και να κατασκευαζαν τηλεορασεις με dvb-t2 ωστε να μην αχρηστευτει καμια τηλεοραση σε περιπτωση αλλαγης του προτυπου εκπομπης ή εστω να δινουν μια δυνατοτητα αναβαθμισης των τηλεορασεων τους με αλλαγη του δεκτη ωστε να αποφευγονται τα αχρηστα κουτια.Οπως π.χ. σε εναν υπολογιστη μπορεις να αλλαξεις την καρτα γραφικων με μια καλυτερη αν καποια στιγμη εκεινη που εχει δεν σε καλυπτει,ετσι θα επρεπε να υπαρχει και δυνατοτητα αλλαγης του εσωτερικου δεκτη της τηλεορασης σε περιπτωση μελλοντικης αλλαγης των προτυπων εκπομπης.
 
Hardware σε τιβι δεν αλλάζεις. Δεν βάζεις χέρι, μόνο ο κατασκευαστής)) Αν ήταν έτσι όπως τα λες οι κατασκευαστές τηλεορ θα είχαν κλείσει ΟΛΟΙ

sent using taptalk
 
Το DVB T2/MPEG-2 δεν ξέρω πραγματικά που εφαρμόστηκε στον κόσμο στην εποχή του 2009 , μήπως είναι λίγο υπερβολή η αναφορά σε αυτό? Στην πραγματικότητα η Digea ειχε να επιλέξει ανάμεσα σε αυτο που ειχε φέρει η ΕΡΤ το 2006 και σε κάτι πιο εξελιγμένο που εφαρμοζόταν ήδη τότε (ως γνωστον τα πάντα ερχονται με καθυστερηση στην Ελλάδα).

Η αλήθεια ειναι όπως είπε σωστά και ο Θανάσης ότι στην πράξη σε όλα αυτα τα δέκα χρόνια που πέρασαν από τότε η Digea δεν μεγιστοποίησε τις δυνατότητες του επιλεγμένου συατηματος και έμεινε με 4 κανάλια SD σε κάθε mux κάτι που θα μπορούσε να έχει και με το Mpeg-2 και χωρίς να βάλει σε έξοδα τους πολίτες-πελάτες της. Οπωσδηποτε η παραμετροι σε επίπεδο Mpeg-4 εδιναν και δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα από το Mpeg-2 αλλά ενδεχομένως οι προβληματισμοί τότε ήταν για πιθανη αύξηση των καναλιών (λόγω της ψηφιακότητας του σήματος) κάτι που όμως δεν συνέβη.

Οσον αφορά το τώρα πιστευω κι εγω ότι η ΕΕΤΤ πρέπει να βγει μπροστα αφου κάνει διάλογο με τους παρόχους και να δώσει την καλύτερη λύση και αυτή πιστευω ότι πρέπει να εμπεριέχει μια μεταβατική περίοδο μιας τριετίας -τετραετίας που θα εκπέμπει παράλληλα το παρόν σύστημα και το όποιο επιλεγεί για επόμενο το οποίο πιστευω ότι πρέπει να ειναι το πλέον εξελιγμένο DVB-T2/HEVC. Ακριβώς όπως έγινε με το SD και το ΗD.