send
AVClub Fanatic
Παιδιά λάβετε υπόψιν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις που αναφέρετε,δηλαδή σε περίπτωση που το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό εισόδημα τότε υπάρχει στη φορολογική δήλωση συγκεκριμένος κωδικός για να συμπληρώσεις το λεγόμενο "ανάλωτο κεφάλαιο από προηγούμενα φορολογικά έτη".
Για όσους δεν γνωρίζουν να πω συνοπτικά πως λειτουργεί αυτό το "ανάλωτο κεφάλαιο από προηγούμενα φορολογικά έτη" :
Αν κάποια από τα προηγούμενα φορολογικά έτη είχες πραγματικό εισόδημα μεγαλύτερο από το τεκμαρτό σου,τότε αυτή η θετική διαφορά (πραγματικό εισόδημα - τεκμαρτό εισόδημα) αποτελεί το λεγόμενο "ανάλωτο κεφάλαιο" για το συγκεκριμένο φορολογικό έτος.Δηλαδή είναι με απλά λόγια το κεφάλαιο εκείνο που δικαιούσαι με βάση το νόμο να ισχυριστείς ότι δεν το έφαγες,και επομένως το έχεις καβάτζα.
Ο νόμος επίσης σου δίνει το δικαίωμα να γυρίσεις έτσι "πίσω" όσα έτη θέλεις! Δεν υπάρχει κανείς περιορισμός! Ακόμα και 40 χρόνια πίσω μπορείς να γυρίσεις και να ισχυριστείς ότι η διαφορά πραγματικό εισόδημα - τεκμαρτό εισόδημα είναι ανάλωτη για το εν λόγω έτος.
Μπορείς να αθροίσεις ανάλωτα κεφάλαια όσων ετών χρειάζεσαι π.χ. αναλωτο κεφάλαιο 2006 : 6000 ευρώ + αναλωτο κεφάλαιο 2008 : 3000 ευρώ + κλπ
Στην περίπτωση λοιπόν που έχεις τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο από το πραγματικό,αρκεί να αθροίσεις από διάφορα προηγούμενα έτη (όποια επιθυμείς εσύ και όσα χρόνια πίσω θέλεις,δεν υπάρχει περιορισμός) ανάλωτο κεφάλαιο ίσο με τη διαφορά που σου λείπει (τεκμαρτό εισόδημα - πραγματικό εισόδημα).
Μόλις το κάνεις αυτό τότε με βάση το νόμο φορολογείσαι με βάση το πραγματικό σου εισόδημα (που είναι μικρότερο από το τεκμαρτό σου στην περίπτωση αυτή) και όχι με το τεκμαρτό!!
Αυτό το παραπάνω περί ανάλωτου κεφαλαίου σκοπίμως ποτέ δεν αναφέρουν οι διάφοροι "δημοσιογράφοι" διαφόρων "καναλιών" ώστε σκοπίμως να παραπλανούν τον κόσμο περί υπερφορολόγησης και άλλων...
Λένε σκόπιμα ψέμματα ότι :
Αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό τότε θα φορολογηθείς πάντα με το τεκμαρτό! <------- ΨΕΜΜΑ
Σωστο, μεχρις ενος σημειου. Απο οταν αρχισαν τα τεκμηρια στα ιχ και ιδιως στην κατοικια συν το 3χιλιαρο/5χιλιαρο (αυτα δεν υπηρχαν καθολου πριν, και ηδη μετρουν αρκετα χρονια) το διαθεσιμο προς αναλωση μειωθηκε εως εκμηδενιστηκε.
Χειροτερα απο το "ψεμμα" που αναφερεις ειναι η παρανοηση οτι τα τεκμηρια απλως σημαινουν πως "δεν ειναι δυνατον ο εχων διλιτρο να μην βγαζει τουλαχιστον 8.800". Αυτο ειναι λαθος. Το τεκμηριο ιχ σημαινει, "ο εχων διλιτρο ξοδευει για το διλιτρο 8.800 ετησιως, ΠΕΡΑΝ ολων των αλλων εξοδων του". Στο παραδειγμα που ανεφερα παραπανω, το τεκμηριο ζευγους στα 32 χιλιαρικα (για σεναριο διαβιωσης που μπορει να μην ειναι ιδιαιτερα " πολυτελες" ή ασύνηθες, ήτοι, σπιτι 130 τμ με παρκινγκ, στεγαστικο για αυτο 800 το μηνα, και διλιτρο παλαιοτητας 5-10) αναλωνεται ολοκληρο και δεν αφηνει ουτε ενα σεντ για αναλωση ή δικαιολογηση αποκτησης πχ νεου ιχ στα επομενα ετη.