Επιλογη αυτοκινητου

Να σκεφτούμε βέβαια και την παραοικονομία και την φοροαποφυγή κλπ. Αυτοί είναι οι λόγοι που το ελληνικό κράτος επέβαλε το τεκμήριο διαβίωσης και μάλιστα όχι μόνο του, αλλά υπό την πίεση των δανειστών. Ή μήπως δεν θυμάμαι καλά; Είναι παλαιότερο;

Να σκεφτούμε βέβαια και την παραοικονομία και την φοροαποφυγή κλπ. Αυτοί είναι οι λόγοι που το ελληνικό κράτος επέβαλε το τεκμήριο διαβίωσης και μάλιστα όχι μόνο του, αλλά υπό την πίεση των δανειστών. Ή μήπως δεν θυμάμαι καλά; Είναι παλαιότερο;
Τα τεκμήρια πάνε πολύ πίσω. Καμμία σχέση με μνημόνια

Κάποια εποχή τα είχαν σταματήσει όμως και είχε γεμίσει ο τόπος διλιτρα. Θυμάται κανείς επί ποιας κυβέρνησης είχε γίνει αυτό; Σημίτη;

Ο πρώτος νόμος για τα τεκμήρια είναι από το 1978, αν δεν κάνω λάθος.

Απάντηση: Re: Επιλογη αυτοκινητου

Για τα δυο που αναφερεις το κρατος επεβαλε στους ελευθερους επαγγελματιες το τελος επιτηδευματος. Επειδη δεν ξερει ποιοι και ποσο κλεβουν για να βαλει συγκεκριμενα προστιμα , τους θεωρει ολους κλεφτες και μοιραζει την καμπανα σε ολους.

Απάντηση: Re: Επιλογη αυτοκινητου

Κάποια εποχή τα είχαν σταματήσει όμως και είχε γεμίσει ο τόπος διλιτρα. Θυμάται κανείς επί ποιας κυβέρνησης είχε γίνει αυτό; Σημίτη;
Νομιζω επι σημιτη το 2002. Τοτε ο πατερας μου αγορασε 1.6cc που μεχρι πριν ειχε τεκμηριο. Τωρα νομιζω ολα τα αυτοκινητα εχουν τεκμηριο και αυτα που ειναι απο 1996cc και πανω εχουν και φορο πολυτελειας. Αλλο παραλογο. Αμαξι audi που μπορει να ξεπερασει τιμη αγορας τα 50.000 δεν εχει φορο πολυτελειας επειδη εχει εναν μικρο Turbo κινητηρα, αλλα οπως εχει καλη ωρα το mazda 3 των 27.000 που μπορει να βγαζει και μονο 120 αλογα με 2.0cc κινητηρα...

Κάπου τότε ο πατέρας μου αγόρασε 1800 σκεπτόμενος "κάτσε μην τα ξαναφέρουν". Όπως ακριβώς και έγινε λίγα χρόνια μετά :)

Re: Απάντηση: Re: Επιλογη αυτοκινητου

Για τα δυο που αναφερεις το κρατος επεβαλε στους ελευθερους επαγγελματιες το τελος επιτηδευματος. Επειδη δεν ξερει ποιοι και ποσο κλεβουν για να βαλει συγκεκριμενα προστιμα , τους θεωρει ολους κλεφτες και μοιραζει την καμπανα σε ολους.

ναι ακριβώς έτσι είναι.

δεν υπάρχει γιατί
εδώ υπάρχει τεκμήριο διαβίωσης, δηλαδή ύπαρξης.
ασχετα αν εσύ ζεις ως ασκητής.

Το πιο αστειο να το πω; Ας το πω.
Ειμαι κηδεμονας σε μια σχολαχουσα κληρονομία, με θανατο πριν πολλα χρονια. Υποβαλλω ως κηδεμονας φορολογικες δηλωσεις. Μια χρονια λοιπον, την πρωτη εφαρμογης του τριχιλιαρου, ηρθε τεκμηριο ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ 3.000 ευρω... Για πεθαμενο 30 χρονια. Κλασικοι φωστηρες ελληνικου δημοσιου.

Νομιζω επι σημιτη το 2002. Τοτε ο πατερας μου αγορασε 1.6cc που μεχρι πριν ειχε τεκμηριο. Τωρα νομιζω ολα τα αυτοκινητα εχουν τεκμηριο και αυτα που ειναι απο 1996cc και πανω εχουν και φορο πολυτελειας. Αλλο παραλογο. Αμαξι audi που μπορει να ξεπερασει τιμη αγορας τα 50.000 δεν εχει φορο πολυτελειας επειδη εχει εναν μικρο Turbo κινητηρα, αλλα οπως εχει καλη ωρα το mazda 3 των 27.000 που μπορει να βγαζει και μονο 120 αλογα με 2.0cc κινητηρα...

Σωστα θυμασαι, 2η κυβερνηση Σημιτη (2000-2004).

Τα 2λιτρα+ εχουν σημερα φορο πολυτελειας μεχρι τη 10ετια απο την πρωτη κυκλοφορια. Ασχετως του τεκμηριου. Το τεκμηριο μειωνεται 30% στην 5ετια και 50% στη 10ετια (παραλογο που στσματα εκει.... λες και καποιος κυκλοφορει με αμαξι του 1990 απο επιλογη). Χωρια απο αλλες μειωσεις (πχ συνταξιουχου).

Δεν ισχύει αυτό που λες, για τον απλούστατο λόγο ότι τα διάφορα τεκμήρια συρρέουν σωρευτικώς.

Δλδ 5.000 τεκμ. διαβίωσης εγγάμου, + 10.000 (παράδειγμα) τεκμήριο βάσει τετραγωνικών κατοικίας + 10.000 τεκμήριο από δόσεις στεγαστικού για την παραπάνω κατοικία + 8.800 τεκμήριο για κατοχή δίλιτρου. = 33.800 + ό,τι άλλα τεκμήρια μπορεί να έχεις (πχ μια ψαρόβαρκα). Και όλο αυτό το ποσό η εφορία θεωρεί ότι το ξοδεύεις μέχρι τελευταίο σεντ (δεν απομένει δλδ τίποτα στο πόθεν έσχες για δικαιολόγηση αγοράς νέου στοιχείου). Εξακολουθεί να σου φαίνεται λογικό;

Τάσο λογικό μου φαίνεται. Με μία ένσταση, την περίπτωση βίαιης πτώσης εισοδήματος. Που κι εκεί, αν χρονίσει και συντηρείς αγαθά, κάτι δεν πάει καλα.
Για το παραδειγμά σου, φυσικα και πρέπει να δηλώνω 33.000 αν έχω σπίτι 200 τμ, 2000κυβικά , είμαι παντρεμένος, στέλνω τη μικρή - ο σε ιδιωτικό κτλ. Εσένα δηλαδή σου φαίνεται λογικό να τα κάνω αυτά και να δηλώνω 18.000 ;;;;

Τάσο λογικό μου φαίνεται. Με μία ένσταση, την περίπτωση βίαιης πτώσης εισοδήματος. Που κι εκεί, αν χρονίσει και συντηρείς αγαθά, κάτι δεν πάει καλα.
Για το παραδειγμά σου, φυσικα και πρέπει να δηλώνω 33.000 αν έχω σπίτι 200 τμ, 2000κυβικά , είμαι παντρεμένος, στέλνω τη μικρή - ο σε ιδιωτικό κτλ. Εσένα δηλαδή σου φαίνεται λογικό να τα κάνω αυτά και να δηλώνω 18.000 ;;;;
Τα τεκμήρια έχουν μια βάση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ειδικά τα τεκμήρια των αυτοκινήτων είναι από ένα σημείο και πάνω παράλογα. Αν βάλεις τέλη, ασφάλεια, ένα σέρβις τον χρόνο, καύσιμα, μπορείς να υπολογίσεις ένα λογικό ποσό. Έτσι λέει:
- Για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά σε 4.000 .
Κι από κει και πάνω αρχίζουν τα δύσκολα:
- Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 600 ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά,
Και από ένα σημείο και πάνω τα παράλογα:
- Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ανά 100 κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά και
- Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 1.200 ανά 100 κυβικά εκατοστά.
Και να μην ξεχνάμε και τον φόρο πολυτελείας. Που τον πληρώνεις όταν αγοράζεις του ΙΧ, αλλά και μετά για 10 χρόνια.

10000 τεκμηριο κατοικιας αντιστοιχει πχ σε μονοκατοικια 130 τμ με βοηθητικους χωρους (πχ γκαραζ) 30 τμ. Οχι σε "ακριβη" περιοχη.
200 τμ μονοκατοικια (ανευ βοηθητικων χωρων) = 17.520.

Παιδιά λάβετε υπόψιν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις που αναφέρετε,δηλαδή σε περίπτωση που το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό εισόδημα τότε υπάρχει στη φορολογική δήλωση συγκεκριμένος κωδικός για να συμπληρώσεις το λεγόμενο "ανάλωτο κεφάλαιο από προηγούμενα φορολογικά έτη".

Για όσους δεν γνωρίζουν να πω συνοπτικά πως λειτουργεί αυτό το "ανάλωτο κεφάλαιο από προηγούμενα φορολογικά έτη" :

Αν κάποια από τα προηγούμενα φορολογικά έτη είχες πραγματικό εισόδημα μεγαλύτερο από το τεκμαρτό σου,τότε αυτή η θετική διαφορά (πραγματικό εισόδημα - τεκμαρτό εισόδημα) αποτελεί το λεγόμενο "ανάλωτο κεφάλαιο" για το συγκεκριμένο φορολογικό έτος.Δηλαδή είναι με απλά λόγια το κεφάλαιο εκείνο που δικαιούσαι με βάση το νόμο να ισχυριστείς ότι δεν το έφαγες,και επομένως το έχεις καβάτζα.

Ο νόμος επίσης σου δίνει το δικαίωμα να γυρίσεις έτσι "πίσω" όσα έτη θέλεις! Δεν υπάρχει κανείς περιορισμός! Ακόμα και 40 χρόνια πίσω μπορείς να γυρίσεις και να ισχυριστείς ότι η διαφορά πραγματικό εισόδημα - τεκμαρτό εισόδημα είναι ανάλωτη για το εν λόγω έτος.
Μπορείς να αθροίσεις ανάλωτα κεφάλαια όσων ετών χρειάζεσαι π.χ. αναλωτο κεφάλαιο 2006 : 6000 ευρώ + αναλωτο κεφάλαιο 2008 : 3000 ευρώ + κλπ

Στην περίπτωση λοιπόν που έχεις τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο από το πραγματικό,αρκεί να αθροίσεις από διάφορα προηγούμενα έτη (όποια επιθυμείς εσύ και όσα χρόνια πίσω θέλεις,δεν υπάρχει περιορισμός) ανάλωτο κεφάλαιο ίσο με τη διαφορά που σου λείπει (τεκμαρτό εισόδημα - πραγματικό εισόδημα).

Μόλις το κάνεις αυτό τότε με βάση το νόμο φορολογείσαι με βάση το πραγματικό σου εισόδημα (που είναι μικρότερο από το τεκμαρτό σου στην περίπτωση αυτή) και όχι με το τεκμαρτό!!

Αυτό το παραπάνω περί ανάλωτου κεφαλαίου σκοπίμως ποτέ δεν αναφέρουν οι διάφοροι "δημοσιογράφοι" διαφόρων "καναλιών" ώστε σκοπίμως να παραπλανούν τον κόσμο περί υπερφορολόγησης και άλλων...

Λένε σκόπιμα ψέμματα ότι :

Αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό τότε θα φορολογηθείς πάντα με το τεκμαρτό!
<------- ΨΕΜΜΑ

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε Νίκο,να είσαι καλά! Λογιστής δεν είμαι,απλά έτυχε να το μάθω το συγκεκριμένο.

Για να μην αδικήσω κάποιους σωστούς επαγγελματίες και δημοσιογράφους,είναι κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις που έχω ακούσει επαγγελματίες σε τηλεόραση να το αναφέρουν!Έχω δει όμως πάμπολλες περιπτώσεις όπου κυριολεκτικά "δημοσιογράφοι" δεν τους αφήνουν να το πουν αυτό γιατί προφανώς δεν εξυπηρετεί το αφήγημα περί ακραίας "υπερφορολόγησης των πάντων"
Ναι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχει υπάρξει κάποια επιβάρυνση αλλά όχι όπως πάνε κάποιοι να τα παρουσιάσουν.Πολλοί δεν ήξεραν καν τι σημαίνει εφορία μέχρι σήμερα: Ολα μαύρα,δήλωναν αστεία ποσά για εισοδήματα αφού αποδείξεις δεν ξέρανε τι σημαίνουν...

Θυμάστε πόσοι αποκαλύφθηκε ότι δήλωναν "φιλοξενούμενοι" για να μην επιβαρυνθούν το τεκμήριο της κύριας κατοικίας???

Όλοι αυτοί που για πρώτη φορά "πήγαν στο ταμείο" ως όφειλαν,ενώ τόσα χρόνια δεν ήξεραν τι σημαίνει εφορία και έπιναν στην υγειά των κορόιδων (μισθωτών δημόσιων υπάλληλων - συνταξιούχων = τα μόνιμα υποζύγια που δεν μπορούν να κλέψουν την εφορία) ,τώρα τους κακοφαίνεται που πήγαν για πρώτη φορά στο ταμείο και μιλάνε για υπερφορολόγηση...

Επειδη εκανα αναλωση κεφαλαιου οταν αγορασα το αμαξι μπορεσα να το κανω για 4 απο τα 5 χρονια του δανειου γιατι θα εισοδηματα μου δεν το καλυπταν καθως ημουν μισθωτος μονο 4 χρονια που ειχα απολυθει απο τον στρατο και τα εισοδηματα μου αυτα τα 4 χρονια δεν μπορουσαν να καλυψουν παραπανω . Οποτε παντα με συμβουλη λογιστη και οχι αλογιστη χρηση της αναλωσης .

Κακομοιροι συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι. Πόσο έχουν υποφέρει τα χρόνια της κρίσης...
Οκ, unsubscribe γιατί δεν έχω όρεξη να το ρίξω στα ηρεμιστικά.