Επιλογή κεφαλής για Rega Planar 3

Re: Πρόβλημα με κεφαλή

Οπότε η Shure σε καλύπτει είναι στα 90 ευρώ περίπου τιμή αντιπροσωπείας... και η Jico SAS βελόνα για αργότερα στα 120 περίπου ευρώ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πρόβλημα με κεφαλή

Θα ήθελα να κινηθώ κοντά στα 150 , με την προϋπόθεση να έχω την ίδια ή καλύτερη απόδοση με την αρχική Elys.

Ό,τι σου προτείνει ο Chris,γνωστός και ψαγμένος βινυλιάκιας!

Last edited:

Βρήκα τη Shure. Να σε ρωτήσω: Έχει ένα σκουπάκι μπροστά από τη βελόνα; Ποιο σκοπό εξυπηρετεί; Τη Jico SAS δεν βρήκα να την πουλάει κάποιο κατάστημα.
Επίσης μου άρεσε πολύ (σαν φάτσα) και η AudioTechnica 440mla. Σκέφτηκα ότι αν είναι να πάρω κεφαλή με ανταλλακτική βελόνα, να πάρω μια καλή να ησυχάσω!!

Απάντηση: Re: Πρόβλημα με κεφαλή

Βρήκα τη Shure. Να σε ρωτήσω: Έχει ένα σκουπάκι μπροστά από τη βελόνα; Ποιο σκοπό εξυπηρετεί; Τη Jico SAS δεν βρήκα να την πουλάει κάποιο κατάστημα.
Επίσης μου άρεσε πολύ (σαν φάτσα) και η AudioTechnica 440mla. Σκέφτηκα ότι αν είναι να πάρω κεφαλή με ανταλλακτική βελόνα, να πάρω μια καλή να ησυχάσω!!

Για να καθαρίζει τον δίσκο.

Re: Απάντηση: Re: Πρόβλημα με κεφαλή

Ok, αλλά δεν είναι λίγο υπερβολικό να είναι το σκουπάκι πάνω στην κεφαλή;

Ok, αλλά δεν είναι λίγο υπερβολικό να είναι το σκουπάκι πάνω στην κεφαλή;

Όχι. Μιά χαρά είναι. Όσο πιο καθαρός ο δίσκος, τόσο καλύτερη η απόδοση της βελόνας και τόσο μεγαλύτερη η διάρκεια ζωής της.

Να το θέσω λίγο διαφορετικά:
Αν είχατε ενισχυτή Rotel RB980 BX και ηχεία Audio Spectrum CM3, ακούγατε μουσική από όλα τα είδη (από κλασσική ως μέταλ) κυρίως rock, ποιες είναι οι πρώτες 5 κεφαλές κατά σειρά απόδοσης μέχρι τα 150 (άντε και λίγο παραπάνω γιατί μου άρεσε και η AudioTechnica 440mla) που θα βάζατε στο Rega Planar σας, χωρίς (επαναλαμβάνω χωρίς) να επέμβετε στο vta; (παρακαλώ και τη δική σου γνώμη Chris1967)

Βασικά να πω ένα πράγμα, ότι το VTA αν αποκλίνει μερικές μοίρες δεν κάνει διαφορά στον ήχο. Είναι αρκετά τα χιλιοστά VTA που προκαλούν αλλαγές μοιρών που είναι εύκολα ακουστές.

Αυτό το λέω από προσωπική πείρα, έχοντας πολλούς και διάφορους βραχίονες στην κατοχή μου, και ιδιαιτέρως τον έναν που έχω τώρα επάνω στο πικάπ μου και έχει ρυθμιστή VTA on the fly... δηλαδή ρύθμιση της γωνίας ενώ παίζει ο δίσκος.

Βέβαια μπορεί να βρεθεί κάποιος και να σου πει ότι ρυθμίζει VTA ακόμα και για δίσκους διαφορετικού πάχους... δεν συμφωνώ καθόλου... αλλά όλες οι γνώμες δεκτές.

Όλες οι παραπάνω κεφαλές (εκτός της Ortofon που είναι αρκετά ψηλότερη από τις άλλες, αλλά ακόμα και αυτή πιστεύω δεν θα έχει πρόβλημα να παίξει λίγο tail down...) έχουν παρόμοιο ύψος, οπότε δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα ως αναφορά την γωνία ανάγνωσης.

H Audio Technica 440 είναι πολύ καλή κεφαλή, άλλωστε στην έχω συστήσει... το θέμα με την Shure είναι, ότι με την Jico βελόνα πηγαίνει σε άλλο επίπεδο τελείως... οπότε είναι δική σου η επιλογή... αγοράζεις την 440 και μένεις σε αυτό το επίπεδο, ή παίρνεις την 97ex και έχει περιθώριο μεγάλης αναβάθμισης στο μέλλον, μόνο αλλάζοντας την δική της βελόνα με μια Jico SAS. Βέβαια το συνολικό κόστος της Shure/Jico είναι μεγαλύτερο από το μπάτζετ σου, αλλά και πάλι μελλοντικά μπορείς να προσθέσεις την βελόνα όπως προείπαμε.

Κάνε λίγο υπομονή να απαντήσουν και άλλα παιδιά, καλοδεχούμενες όπως είπα όλες οι γνώμες.

Παρόλο που έχω πιο ακριβές κεφαλές ,ακόμη και κινητού πηνίου ,ψηφίζω Shure M97E, ψαγμενη... Κεφαλή .

Ο Χρηστος σου εκανε πολυ καλες προτασεις Πανο.

Αν θες να το πας και ενα βημα πιο κατω οικονομικα η shure 97 θα ειναι καλη περιπτωση γιατι ξεκινας με 80 ευρω και μετα απο κανα 2 χρονια προχωρας και με την καλυτερη Ιαπωνικη βελονα. Απο μονη της σαν κεφαλη δεν ειναι κακια (αν και εχει και καποιους που δεν θελουν ουτε να την βλεπουν). Εγω την εχω και για τα χρηματα της την θεωρω αρκετα καλη.

Αν θελεις παλι να κλεισεις αμεσα κοιτα ειτε μια Nagaoka ειτε μια HOMC Denon (110, 160). Οι ντενον ειναι γεματες σε ηχο αλλα θελουν ενα σχετικα ευαισθητο phono stage.

Απο θεμα ματσαρισματος οι Nagaoka ειναι οι καλυτερες απο ολες για τον βραχιωνα σου (οι ντενον λιγο σκληρες, θα ηθελαν λιγο παραπανω σε βαρος. αυτο δεν σημαινει πως δεν θα δουλεψουν) Ειχα μια Nagaoka και μια Goldring και ταιριαζαν καλα, πολυ καλα. Και η 160 δεν ειναι κακη σαν ματσαρισμα, απλα οχι απολυτα ιδανικο.

Αυτες που δεν μου αρεσαν ποτε ηταν οι Ortofon. λιγο αψυχες για τα γουστα μου. Οι Audio Technica ειναι λιγο πιο ιδιαιτερες στον ηχο, ισως ενα κλικ λαμπρες ψηλα και μπορει να σε κουρασει με την παροδο του χρονου.

Εισαι στον σωστο δρομο. Εγω θα επερνα μια Nagaoka, και οι αλλες ομως ειναι καλες προτασεις.

Είναι γεγονός ότι με τις κεφαλές δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή αποτελέσματα ...Και αυτό έχει να κάνει ,συνδυασμός μάζας και βραχίωνα ,phono stage,να τερματίσεις σωστά την κεφαλή ,που αυτό έχει να κάνει και με την χωρητικότητα των καλωδίων ,αλλά και με το είδος μουσικής που ακούς ,προσωπικά θεωρώ οτι η mm, πχ (Shure m97) συμπεριφερεται καλύτερα σε dance ,pop,rock,blues ακούσματα...

Είναι γεγονός ότι με τις κεφαλές δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή αποτελέσματα ...Και αυτό έχει να κάνει ,συνδυασμός μάζας και βραχίωνα ,phono stage,να τερματίσεις σωστά την κεφαλή ,που αυτό έχει να κάνει και με την χωρητικότητα των καλωδίων ,αλλά και με το είδος μουσικής που ακούς ,προσωπικά θεωρώ οτι η mm, πχ (Shure m97) συμπεριφερεται καλύτερα σε dance ,pop,rock,blues ακούσματα...

Ναι ο συνδυασμός όλων των παραμέτρων μπορεί να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικά συστήματα...

Αλλά εδώ πρόκειται για μια κλασσική δοκιμασμένη λύση RegaPlanar3/ RB300/ το καλώδιο βραχίονα είναι συγκεκριμένο (κατά 99%) και συνήθως αυτά τα πικάπ συνδυάζονται με μικρής/μεσαίας κατηγορίας ολοκληρωμένους με ενσωματωμένα phono όπως στην περίπτωση του φίλου μας με τον πολύ τίμιο Rotel...

Οι κεφάλες που του πρότεινα προτείνονται στα έγκυρα παγκόσμια φόρουμ επίσης, με την διαφορά ότι λιγότεροι γνωρίζουν (ολοένα και περισσότεροι τα τελευταία χρόνια) την μεταμόρφωση με τις βελόνες SAS.

Και εμένα μου αρέσουν οι Nagaoka.

Βασικά για έναν laid back ήχο μαμά Shure (με SAS αλλάζει χαρακτήρα και παίρνει λεπτομέρεια και δυναμικά εφάμιλλα με την μεγάλη κατηγορία MM), δυναμικός και ισορροπημένος χαρακτήρας Nagaoka, πιο φλατ ήχος με αέρα στα ψηλά Audio Technica.

Αλλάζω τον τίτλο τον τίτλο του νήματος σε: Επιλογή κεφαλής για Rega Planar 3.

Χρήστο ,Συγνώμη αν είμαι εκτός θέματος ...Θεωρείς ότι η shure με SAS ...Είναι εφάμιλλη με την παλιά shure V15 με το βηρύλλιο (Από τις αγαπημένες κεφαλές που είχα )

Όχι δεν είναι εφάμιλλη, η Shure V15 mk3 με Jico SAS είναι μια από τις καλύτερες MM που υπάρχουν και είχα την τύχη να την ακούσω εκτεταμένα παρότι δεν την είχα ποτέ.

Αλλά είναι (η 97) αρκετά καλή με την SAS... αν δεν έχεις κάνει την δοκιμή σου το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Όχι δεν έχω κάνει δοκιμη ,αλλά έχω σκοπό να την δοκιμασω με SAS,Δυστυχώς η v15 mk3 με βηρύλλιο δεν πρόκειται να ξαναβγεί και αυτό έχει να κάνει με το κόστος ...Λόγω ελλειψης του συγκεκριμενου υλικού ...Αυτή ήταν η απάντηση τις shure με mail που είχα στείλει ...

Δεν κυκλοφορούν πια... δεν ξέρω λόγω έλλειψης βηρύλλιου... δεν το νομίζω αυτό... απλά έγινε συρρίκνωση της εταιρίας μετά την πτώση πωλήσεων του βινυλίου...

Μπορείς να βρεις σε μεταχειρισμένες κυκλοφορούν στο e-bay... έχω δει και NOS (new old stock, αλλά αυτές πολύ σπάνιες και ακριβές)...

Last edited:
Να σου πω την αλήθεια ....Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια, πτώση πωλήσεων του βινυλίου ,και όπως γνωριζεις στις mm ,την μεγάλη διαφορά κάνει η βελόνα...Thanks θα το ψάξω.

Όχι δεν έχω κάνει δοκιμη ,αλλά έχω σκοπό να την δοκιμασω με SAS,Δυστυχώς η v15 mk3 με βηρύλλιο δεν πρόκειται να ξαναβγεί και αυτό έχει να κάνει με το κόστος ...Λόγω ελλειψης του συγκεκριμενου υλικού ...Αυτή ήταν η απάντηση τις shure με mail που είχα στείλει ...

QUESTION:
I have an old V15 Type IV cartridge that needs a new stylus. Radio Shack seems to have one for about $40.00. Another choice is for me is to buy a new M97XE. Would I be better off with a new M97XE or the old V15 Type IV with a new stylus.
ANSWER:
The M97xE will provide superior performance. We suggest the new cartridge over the replacement V15IV stylus.

http://shure.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/1651

ΧΑ ΧΑ ΧΑ ,ευχαριστώ, το πιστεύεις ?Αν θέλεις την προσωπική μου άποψη ,η shure m97 ,υπήρχε από την δεκαετια του 90 ,ήταν δεύτερη στην σειρά μετά την V15, είχε γίνει ανάρπαστη (V15) ότι και να πω για αυτήν την κεφαλη θα είναι λίγο ...Καπια στιγμή βγήκε off και μπήκε στο χρονοντουλαπο της ιστορίας ,λόγω έλλειψης ,αντικαταστασης βελόνας . Αυτό που μπορώ να πω, την shure m97 την αγόρασα πριν ένα χρόνο ,ήταν παραγωγής 2011και με εξέπληξε ευχάριστα,από την συσκευασία της οδηγίες χρήσεως ,μέχρι και κατσαβίδι είχε ...Αλλά το κυριότερο με το άκουσμα της ,προσωπικά δεν την βρήκα ζεστή όπως αναφέρεται στο διαδίκτυο ...Την βρήκα ουδέτερη ,συχνοτικα πλήρης ,και με άκρα που δεν σε κουράζουν ,και όλα αυτά στο σύστημα μου τερματισμένη στα 220 pf.Πιστεύω ότι μέχρι τα 600 ευρώ ,είναι ανταγωνιστικη ,και σε καμία περίπτωση δεν πιστεύεις αυτό που ακούς στα 80 και 90 ευρώ που ζητάει και ο λόγος προφανής ,μαζική παράγωγη και κατασκευασμενη στο Μεξικό .