Επιλογή low budget FF σώματος : canon R vs nikon Z vs Sony E

paulmarinis

Supreme Member
7 September 2007
4,651
καλημερα
θελω να παρω μια οικονομικη full frame mirrorless με ενα 50αρι φακο (και στο μελλον μπορει 28/35μμ)
δεν με ενεδιαφερει ουτε το βιντεο ουτε ποσο γρηγορα εστιαζουν, την θελω καθαρα για χομπι
και ειμαι αναμεσα στην ΕΟΣ RP η νικον Ζ5.
πια θα λεγατε ειναι πιο καλη σαν συστημα
ετσι που κοιταξα λιγο προχειρα η canon ειναι πιο οικονομικη απο αποψη φακων.

Μεταξύ των δύο σωμάτων θα επέλεγα τη Ζ5 με κλειστά μάτια. Ωστόσο, το κύριο ζητούμενο είναι όντως οι φακοί.

Παρά το κλειστό σύστημα της Canon για την ώρα, υπάρχουν συγκεκριμένοι φακοί που είναι αρκετά οικονομικότεροι από εκείνους της Nikon λαμβάνοντας υπόψιν μόνο το εστιακό μήκος. Μπορεί δηλαδή να μην είναι ίδιας οπτικής απόδοσης αλλά από την περιγραφή που κάνεις παραπάνω μάλλον δε σε απασχολεί αυτό το κομμάτι.

Προσωπικά ανάμεσα σε αυτά τα δύο συστήματα θα επέλεγα Nikon καθώς οι χαμηλότερου κόστους φακοί της Canon δε μου αρέσουν, συγκεκριμένα οι σταθεροί.

Από εκεί και πέρα όμως αν βρίσκεις τους φακούς που θες στην Canon σε τιμή στην οποία μπορείς να ανταπεξέλθεις συγκριτικά με τη Nikon και σε βολεύει εργονομικά η RP, τότε εκείνη είναι η λογική επιλογή.

• Like
Reactions: Highpriest
μια Z5 αρχικα με τον nikon 40mm f2 ειναι οτι πρεπει.

Η canon RP ειναι παλια μηχανη , πολυ αργη , δεν θα την επελεγα με τιποτα, ισως εναλλακτικα την EOS R μεταχ/νη.

και εμενα το σωμα της νικον μαρεσει πιο πολυ αλλα προχειρα που κοιταξα λιγο οι φακοι της κανον βγαινουν πολυ πιο φτηνοι.
η RP Που λες οτι ειναι πιο αργη, εννοεις στην εστιαση?

Η canon RP ειναι παλια μηχανη , πολυ αργη , δεν θα την επελεγα με τιποτα, ισως εναλλακτικα την EOS R μεταχ/νη.

Oμοιως.

Ειναι μεγαλη η διαφορα και στο αρχειο της R (30,3mp τωρα ειναι διαφορα οπως και να το δεις εγω ακομα συγκριτικα με την R6II μου λειπει ) και στο σκοπευτρο και σε ολο το πακετο

και εμενα το σωμα της νικον μαρεσει πιο πολυ αλλα προχειρα που κοιταξα λιγο οι φακοι της κανον βγαινουν πολυ πιο φτηνοι.
η RP Που λες οτι ειναι πιο αργη, εννοεις στην εστιαση?

γενικα ειναι αργη και στην εστιαση και στη χρηση.

Ο nikon 40mm ειναι πολυ φτηνος και πολυ καλος , 300 ευρω εχει καινουργιος και 200 μεταχ/νος.

To ιδιο ακριβως εχει και ο nikon 28mm f2.8... πολυ μικροι , ελαφριοι και καλοι φακοι.

Βρισκεις και την nikon z6 ιδια τιμη σχεδον με την z5 μεταχ/νη, θα την προτιμουσα .

Υγ... προτιμησε να παρεις καποια απ αυτες μεταχ/νες, δεν αξιζει να δωσεις χρηματα για καινουργιες, ειναι ερασιτεχνικες μηχανες , ελαχιστα χρησιμοποιημενες οι περισσοτερες και τις βρισκεις και με εγγυηση.
Το ιδιο και οι φακοι που συζηταμε.
Αν θελεις λεπτομερειες πες μου.

Last edited:
με χαλαει στη νικον που δεν εχει φτηνο 50αρι, στη fuji που εχω τωρα το 70-80% ειναι τραβηγμενα με 50αρι
το 40αρι καπως το φοβαμαι, μου φαινεται λιγο ακιρο εστιακο μηκος:)
επισης στη κανον ειδα οτι το focus ring μπορει να γινει και aperture ring, στη νικον γινεται αυτο?

μπα μη το φοβασαι, ειναι σαφως προτιμοτερο για μενα που ειχα και τους 3 (35, 40, 50)

Σε βγαζει απο το διλλημα να εχεις 2 φακους (35 και 50) κι εχει και πολυ καλυτερο χαρακτηρα ο 40ρης .

ειναι best buy αγορα στα σιγουρα.

απ οτι θυμαμαι ειναι δυνατον να βαλεις οποια παραμετρο θελεις στο ring και στη Nikon ...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

για μεταχειρισμενη σκεφτομαι και εγω, και αποτι βλεπω εχει περισοτερες νικον στην αγορα.
τα φτηνει η εχ2 μου σιγα σιγα, αλλα τα σωματα της fuji ειναι στο ιδιο κοστος με αυτα, για αυτο το σκεφτομαι

εξαρταται τι θελεις... εγω τα εχω δοκιμασει σχεδον ολα, η fuji ειναι η αγαπημενη μου αλλα το εχει παραξηλωσει με τις τιμες κι εχει μεινει πισω στο θεμα εστιασης.

για μεταχειρισμενη σκεφτομαι και εγω, και αποτι βλεπω εχει περισοτερες νικον στην αγορα.
τα φτηνει η εχ2 μου σιγα σιγα, αλλα τα σωματα της fuji ειναι στο ιδιο κοστος με αυτα, για αυτο το σκεφτομαι

Αφού δε σε ενδιαφέρει τόσο η ταχύτητα εστίασης γιατί να μην παραμείνεις στην ίδια εταιρεία με τους υπάρχοντες φακούς, παίρνοντας απλώς μια Χ-Τ2 ή Χ-Τ3 που είναι εξαιρετικές σα σώματα με μόνη έλλειψη τη σταθεροποίηση ; Τις βρίσκεις σε αρκετά νορμαλ τιμή.

Last edited:
ναι σκεφτομαι οτι στην ιδια τιμη περιπου μπορω να παρω μια ΦΦ, και μου φαινεται οτι η fuji με κοροιδευει:)
πηρα την εχ2 πριν 10 χρονια μεταχειρισμενη, και τωρα η ιδια μηχανη πουλιεται σχεδον στα διπλασια λεφτα

δεν δουλευει ενα κουμπι στο σταυρο πλεον, θα την κρατισω γιατι μαρεσει πολυ το ολο interface της FUJI με τις ροδελες κουμπια κτλ
εδω και κανα χρονο τραβαω και φιλμ με ομ2 και 50/1.4 και μαρεσει η εικονα που βγαζει το ΦΦ

ναι σκεφτομαι οτι στην ιδια τιμη περιπου μπορω να παρω μια ΦΦ, και μου φαινεται οτι η fuji με κοροιδευει:)
πηρα την εχ2 πριν 10 χρονια μεταχειρισμενη, και τωρα η ιδια μηχανη πουλιεται σχεδον στα διπλασια λεφτα

Mε αυτην την λογικη μην το σκεφτεσαι παρε μια mirrorless FF.

Πλεον με τις νεες μοντουρες εχουν μικρυνει και θα μικρυνουν δραματικα οι φακοι και με τα νεα υλικα το βαρος τους εχει μειωθει επισης πολυ.

Kοιτα εδω πχ ποσο ειναι ενας συγχρονος 70-200 f4 σε μηκος....

Μικροτερος και απο τον 24-70 f2,8.

Και εδω με την Eos R φορεμενος διπλα στην R6II με τον παλιο ΕF

Last edited:
Θα σου έλεγα να πάρεις κάποια μεταχειριμένη και όχι καινούρια FF....απέφυγε την Canon RP...δες από Canon την R και από Nikon Z6 σαν πρώτη πρόταση και σαν δεύτερη Ζ5....όποια από αυτές τις 3 και αν πάρεις θα μείνεις ευχαριστημένος......θα σου βάλω και μια έχτρα επιλογή δες και την Panasonic S5....δεν είναι ακριβή και είναι τίμια επιλογή και αυτή....

Υ.Γ. Αν τραβάς Jpeg βέβαια καμιά τους δεν έχει τα Jpeg που βγάζει η Fuji που έχεις...

Μεταξυ RP, Ζ6 (πρωτη) και Panasonic S5 (πρωτη) αφου δεν καιγεσαι για ταχυτητα εστιασης δες την S5 που σου ανεφερε ο Καραμελα

εξαιρετικη σταθεροποιηση για αυτη την γενιά μηχανων που κοιταζεις , η RP και η R απο οσο θυμαμαι δεν εχουν, πολυ καλος αισθητηρας στα ψηλα ISO

δινει και HIRES 96Μp αρχειο σε τριποδο και εχεις φακους απο την Sigma την σειρα Contrempory με δαχτυλιδι διαφραγματος

Mτχ παιζει στα 600-700 ευρω η S5 και καινουργια το μοντελο 2024 ειναι σε καλη προσφορα , ονομαζεται S5 (D) με φακο τον νεο 18-40mm στα 1200-1300 ευρω με ΦΠΑ ,

τον φακο αν θες τον κραταω εγω να σου βγει πιο οικονομικα και τσιμπας ενα πιο φωτεινο επιλογης σου απο την σειρα της Sigma με δαχτυλιδι

Oι sigma contemporary για L ωραιοι φακοι μαζεμενοι αλλα κοστιζουν 6 και 7 καστορικα εκαστος.

Για 2-3 φακουδακια θες ενα σκασμο λεφτα

Yπαρχουν και φθηνοτεροι αναλογα το διαφραγμα, καθε εξαμηνο κανει προσφορες 50-150 ευρω κατω η Sigma τους φακους και βρισκει και μτχ. στα μισα λεφτα .

Ειναι ομως μεταλλικοι με ροδελα διαφραγματος και επειδη ειναι μερακλης με τα παλια σωματα ισως να πρεπει να το δει ως επιλογη .

Εγω εχω παρει τον 24mm/2 αλλα υπαρχει και ο φθηνοτερος και πολυ μικρος 24mm/3.5 , 45mm/2.8 που μτχ. παιζουν στα 250 ευρω