Επιλογή low budget FF σώματος : canon R vs nikon Z vs Sony E

Δηλαδή σε forum διαβάζω πως για τους χρήστες της Sony το AF των νεότερων μοντέλων με το A.I. chip είναι κλάσεις ανώτερο από της τωρινής μου Α7Μ4 και πραγματικά αναρωτιέμαι πόσο πια.

Προφανως δεν παρακολουθω ολων των καμερων τις εξελιξεις αλλα ως χρηστης συστηματος Canon αυτα ξεσκονιζω. Δες εδω και κυριως εδω τα πρωτα κι ολας τεστ στο νεο συστημα AF της εταιρειας....σε σημειο που σε κανει να τρελλαινεσαι...αν θες γρηγορες εναλλαγες εστιασης χωρις καν να το σκεφθεις ΕΣΥ.

Πως το ελεγε εκεινο το διαφημιστικο : " Eχεις ξιφύγει...." :p

διαβασα και ειδα διαφορα reviews και ειμαι αναμεσα στη σονυ7α3 και νικονζ5 (ειδανικα θα θελα α7c αλλα ειναι ακριβη).
η ζ5 ειναι πιο φτηνη γενικα και ειναι και πιο καινουριο σωμα αλλα διαβαζω τωρα για το autofocus της σονυ 7α3 και λενε εκει για κατι απιστευτα face detection , eye detection ktl...ισχιει αυτο ?και ειναι χρισημο για φωτογραφια? της ζ5 ειναι χειροτερο?
εγω στην fuji ex2 εχω ενα facedetection της κακιας ωρας που το χρισιμοπιισα 2-3 φορες και το εσβησα
To ΑF όλων των σύγχρονων μηχανών είναι εξαιρετικό για συνήθη χρήση. Οι διαφορές φωτογραφικά εντοπίζονται σε extreme καταστάσεις sport/BIF και στο βίντεο.

Ποιος ο λόγος να μπλέξεις με μτχ. Α7ΙΙΙ ? γιατί καινούργια έχει 1500ευρω περίπου , νομίζω ξεφεύγει από αυτά που κοιταγες αρχικα , αν είναι να ασχοληθείς με μτχ Sony δες για α7RII και πάνω να έχεις και μια ανάλυση τελείως διαφορετική από αυτή που ξέρεις.

Η γνώμη μου για να ξεκινήσεις πάρε μια πιο σύγχρονη Z5 μαζί με τον κιτ είχαν βγει στο χιλιάρικο σε προσφορά ή έστω μια Ζ6 σώμα μτχ. φθηνότερα , θάναι σχεδόν καινούργια , αρκεί για να δεις αν το FF κουμπώνει σε αυτά που θες και δεν θαχεις κανένα πρόβλημα εστίασης, μέρα με τη νύχτα με την παλιά σου Fuji . Δεν θα χάσεις χρήματα πουλώντας τη στο μέλλον , όποτε αποφασίσεις να πας σε κάτι πιο ποιοτικό.

Last edited:
διαβασα και ειδα διαφορα reviews και ειμαι αναμεσα στη σονυ7α3 και νικονζ5 (ειδανικα θα θελα α7c αλλα ειναι ακριβη).
η ζ5 ειναι πιο φτηνη γενικα και ειναι και πιο καινουριο σωμα αλλα διαβαζω τωρα για το autofocus της σονυ 7α3 και λενε εκει για κατι απιστευτα face detection , eye detection ktl...ισχιει αυτο ?και ειναι χρισημο για φωτογραφια? της ζ5 ειναι χειροτερο?
εγω στην fuji ex2 εχω ενα facedetection της κακιας ωρας που το χρισιμοπιισα 2-3 φορες και το εσβησα
δεν ξέρω πότε έχεις σκοπό να κάνεις την αγορά, στη θέση σου θα περίμενα, ειδικά οι canon/nikon κάνουν περιοδικές προσφορές, πχ η Nikon z5 είχε φτάσει να πωλείται 800 ευρώ στην Ελλάδα, τώρα είναι ακριβή.

Δεν κοιταζει καινουργια καμερα το εχει ξεκαθαρισει αυτο για μτχ κοιταζει ( και καλα κανει κατα την αποψη μου )

Και η sony a73 τα χριστουγεννα επαιζε στο χιλιαρικο καινουργια στην Ελλαδα. Και παρολη την ηλικια της εριχνε σε af σε παρα πολλες καμερες εκει εξω.

Και οι δυο καμερες παντως που εχει εστιασει μια χαρα του κανουν του Παυλου για την φωτογραφια που κανει μην πω οτι ειναι και overkill. Το λεω αυτο γιατι ειναι απο τους ελαχιστους που ξερω εδω μεσα που δεν ασχολειται πολυ με το τι μπλιμπλικι εχει η καμερα τελικα αλλα δινει βαρος στην πεμπτουσια της φωτογραφιας αυτης καθαυτης.

Οποτε οποια βρει απο τις δυο σε καλη τιμη θα ελεγα εγω σε σωμα μονον ωστε να εχει την ανεση να βρει μετα και τους μαγικους φακους prime για να συνεχιζει αυτο που κανει στον υπερθετικο βαθμο.

δεν ξέρω πότε έχεις σκοπό να κάνεις την αγορά, στη θέση σου θα περίμενα, ειδικά οι canon/nikon κάνουν περιοδικές προσφορές, πχ η Nikon z5 είχε φτάσει να πωλείται 800 ευρώ στην Ελλάδα, τώρα είναι ακριβή.

Ακριβώς αυτό βασικά. Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς η Ζ6 ΙΙ με τον εξαιρετικό 24-70 f/4.0 είχε φτάσει στα 1.500 ευρώ που προσωπικά τη θεωρώ εξαιρετική τιμή.

Αντίστοιχα όπως είπες η Ζ5 στα 800 ευρώ και με τον ίδιο kit στα 1.200 όπως και παλιότερα. Πέραν των όσων γράφουμε εδώ, όντως αξίζει να περιμένει λίγο ο OP.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές μεταχειρισμένες Ζ5 που βλέπω στο marketplace και στο Insomnia (ίσως και εδώ δεν ξέρω) σε πολύ κατάσταση, μερικές σχεδόν καινούργιες, μεταξύ 550 - 600 ευρώ που επίσης είναι μια χαρά τιμές αν δε θέλει να περιμένει.

γενικα ξεκινισα πρωτα για fuji ex3 η εχ4, αλλα οταν ειδα οτι η ζ5 και RP παιζουν στα ιδια λεφτα η και λιγοτερα , και ειναι και πιο καινουρια σωματα και fullframe ειπα να παω σε αυτες.
Και επειδη σαν χριστης ειμαι πολυ basic δεν χρειαζομαι κατι πιο advanced, ειδικα τωρα που πλεον τραβαω μονο για μενα χωρις προιοντα γαμους βαφτισια κτλ. αυτα τα σωματα πιστευω θα με καλύψουν.
η σκεψη ειναι να εχω την ζ5 για καθε μερα και θα κρατισω την fuji για ταξιδια η οταν θελω κατι compact.
παντως αν τα λεφτα δεν θα επαιζαν ρολο θα χτηπαγα την sony a7c, νομιζω ειναι το ιδανικο σωμα για σταθερους φακους
τεσπα πηρα μια ζ5 με λιγα κλικ , θα παρω και κανα 50αρι απο ευδομαδα και βλεπουμε

Είναι καλό να έχεις δύο συστήματα, όχι μόνο επειδή αλληλοσυμπληρώνονται αλλά και γιατί καταπολεμάς την ρουτίνα και την βαρεμάρα,

έκανες πολύ καλά που κράτησες τη Fuji, έχεις τον ftz αντάπτορα;

o ftz ειναι αυτος που κανει τους ΔΣΡΛ φακους να παιζουν στην ζ5?
δεν τον εχω, δεν χανουν στη ταχυτητα εστιασης?

o ftz κάνει τους φακούς "af-s" και "af-p" να "παίζουν" στις Ζ μηχανές της Νikon, όχι όμως τους παλαιότερούς AF μιας και αυτοί δεν έχουν εσωτερικό μοτέρ οπότε χάνουν την ικανότητα αυτόματης εστίασης.

Θα σου πρότεινα να προμηθευτείς και έναν ftz αντάπτορα, γιατί θα σου ξεκλειδώσει δεκάδες Nikon F καθώς και F φακούς τρίτων εταιρειών, τους οποίους μπορείς να βρεις σε πάρα πολύ καλές τιμές. Για το θέμα της ταχύτητας ας απαντήσουν άλλοι χρήστες που έχουν εμπειρία.

ΥΓ links με τη συμβατότητα με τον ftz

Mount Adapter FTZ/FTZ II lens compatibility​

Last edited:
Σε FTZ ανταπτορα μονο τον ii ....ο πρωτος που ειχε βγαλει δεν....
Αυτό εγώ δεν το γνωρίζω, από ότι ξέρω η δεύτερη έκδοση βγήκε μόνο για λόγους εργονομίας, πχ χρυσή σε τρίποδο, ή χρήση γκριπ κατά τα άλλα λειτουργούν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

Θα σου πρότεινα να προμηθευτείς και έναν ftz αντάπτορα, γιατί θα σου ξεκλειδώσει δεκάδες Nikon F καθώς και F φακούς τρίτων εταιρειών, τους οποίους μπορείς να βρεις σε πάρα πολύ καλές τιμές.

Εγω παλι θα προτεινα να μην ασχοληθει με ανταπτορα αφου δεν εχει τετοιους φακους .
Αν ειχε ηταν αλλη κουβεντα.

Αλλα αφου δεν εχει βρισκεις τα κερατα μου σε nikon Z φακους γιατι να μπλεξει με ανταπτορα ?

Κοιτα εδω γκαμα φακων πχ για εναν 50αρη με μοντουρα Ζ σε πιανει ζαλαδα

Απο 65 γιουρος εως 2500-3000 ο προσφατος zeiss otus ( για πολυ τσαχπνιδες υπαρχει και ο NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct στα 7500 :ROFLMAO:

Last edited:
  • Haha
Reactions: stratigos24
Αυτό εγώ δεν το γνωρίζω, από ότι ξέρω η δεύτερη έκδοση βγήκε μόνο για λόγους εργονομίας, πχ χρυσή σε τρίποδο, ή χρήση γκριπ κατά τα άλλα λειτουργούν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

δεν λειτουργουν με τον ιδιο τροπο υπηρχαν θεματα με τον πρωτο...εχω z5 δεν εχω ανταπτορα αλλα πολυ φιλος ειχε τον 1 τον εδωσε ανταλαγη με τον 2 και το af και γενικοτερα οι φακοιτου πηγαιναν σφαιρα ....με τον 1 ποτε δουλευε σωστα ποτε οχι....αλλωστε θυμαμαι υπηρχαν πολλα αρνητικα σχολια για τον 1 σε αντιθεση με της κανον για τις rf και περιμεναν τον 2 οπου πολλα θεματα λυθηκαν....

γενικα ξεκινισα πρωτα για fuji ex3 η εχ4, αλλα οταν ειδα οτι η ζ5 και RP παιζουν στα ιδια λεφτα η και λιγοτερα , και ειναι και πιο καινουρια σωματα και fullframe ειπα να παω σε αυτες.
Και επειδη σαν χριστης ειμαι πολυ basic δεν χρειαζομαι κατι πιο advanced, ειδικα τωρα που πλεον τραβαω μονο για μενα χωρις προιοντα γαμους βαφτισια κτλ. αυτα τα σωματα πιστευω θα με καλύψουν.
η σκεψη ειναι να εχω την ζ5 για καθε μερα και θα κρατισω την fuji για ταξιδια η οταν θελω κατι compact.
παντως αν τα λεφτα δεν θα επαιζαν ρολο θα χτηπαγα την sony a7c, νομιζω ειναι το ιδανικο σωμα για σταθερους φακους
τεσπα πηρα μια ζ5 με λιγα κλικ , θα παρω και κανα 50αρι απο ευδομαδα και βλεπουμε
Μέγεια, καλές λήψεις!!

Αγαπημένη μηχανή την είχα τρία χρόνια. Την άλλαξα (αν και την έχω ακόμα δεν έχει φύγει σε αγγελία που την έχω) γιατί βγήκε προσφορά στο μπλακ η Ζ6ιι στα 1100 και ήθελα να έχω τα παραπάνω fps για κάτι λήψεις που θέλω να κάνω Μάκρο κάποια στιγμή.

Πέραν του ότι δυσκολεύεται κάπως σε χαμηλό φωτισμό στο AF και ότι είναι 4.5 fps (για όποιον τον ενδιαφέρει) κατά τα άλλα για εμένα είναι πολύ καλή μηχανη. Εξαιρετική στιβαρή κατασκευή, πολύ καλή εργονομία, έχει focus bracketing, έχει eye af και έχει και για ζώα. Ωραιο ματάκι και οθόνη.

Κάνε ενημέρωση αν δεν είχε ήδη (δες σε ποια version είσαι, από την 1.40 ή 1.41 βελτιώθηκε παρά μα πάρα πολύ το af).
Προσωπικά σε μέρα δεν είχα ποτέ πρόβλημα, γενικά σε νορμάλ φωτισμό. Μέσα στο σπίτι νύχτα ήταν πιο δύσκολα αλλά όχι κάτι το τραγικό. Με φωτεινούς φακούς που έπαιζα εγώ σε ανοιχτά διαφράγματα τα πάει καλύτερα.

Ένα αρνητικό της μην ξεχάσω, γεμίζει πολύ θόρυβο ψηφιακό στην οθόνη και στο ματακι αν είσαι κάπου πολύ σκοτεινά. Σε κάποιες διακοπές πέρσυ προπερσυ έκανα μια απόπειρα για άστρο φωτογραφία (αν και δε με ενδιαφέρει καθόλου πλέον σαν είδος ) και ήμουν σε ένα πολύ σκοτεινό περιβάλλον δε μπορούσα να καταλάβω τι είναι αστέρι και τι θόρυβος.... 😄 Τα κατάφερα βέβαια με λιιιγη δυσκολία, όχι κάτι το ιδιαίτερο.

Τέλος, έτσι για να το γράψω, με τη Ζ6ιι είδα καλύτερη συμπεριφορά σε πουλιά πχ που πετάνε τα καταλάβαινε ενώ η Ζ5 όχι και επίσης ότι σε χαμηλό φωτισμό εστιάζει πιο καλά.

Αφήνω μια σκέψη μου για το τελος, με τον μάκρο 105mm Ζ σε afc mode και single spot νομίζω ότι λοκαρε/γαζωνε το θέμα πιο εντατικά/λεπτομερειακά, κολλούσε και πάλευε εκεί να είναι συγκεκριμένη σε αυτό που της λες να κάνει και ένιωθες την ελαφριά δόνηση στα χέρια σου ότι είναι εκεί, δίνει πόνο. Υπάρχει ενδεχόμενο σε αυτή τη χρήση να είναι χειρότερη η Ζ6ιι ή τα ίδια και απλά επειδή δεν κάνει τόση δόνηση να σκέφτομαι ότι κοιμάται ... Θα το δω στο μέλλον... Πάντως επειδή είχε θέματα στο af αρχικά η Ζ5 και έφαγε θαψιμο έβγαλαν το update 1.40 και εκ τότε για μένα ίσως είναι και καλύτερη σε AF (πλην σε χαμηλό φωτισμό) απο τη Ζ6.

Σε ότι μπορώ να βοηθήσω αν θες να ρωτήσεις κατι, ελεύθερα, χαρά μου.

Last edited:
  • Like
Reactions: paulmarinis

Και εγώ αυτό θυμάμαι και μην πω ότι ο πρώτος έβγαζε λιγότερα errors.

Προσωπικά πήρα παλαιότερα της Viltrox τον NF-Z (αντιγραφή του πρώτη ftz) και έπαιξα Sigma 105mm f2.8 ex nikon f mount χωρίς θέμα .

Με τον ftzii που πήρα αρχικά πέταγε ερρορ η μηχανή με το φακό αυτό.
Και τον πήγα στο μαγαζί βγάλαμε και άλλον από κουτί ftzii και έκανε τα ίδια.

Last edited:
Τέλος, έτσι για να το γράψω, με τη Ζ6ιι είδα καλύτερη συμπεριφορά σε πουλιά πχ που πετάνε τα καταλάβαινε ενώ η Ζ5 όχι
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, δεν είχα ποτέ κανένα ΖΟΟΜ φακό για πουλιά πχ 100-400 ή 180-600 κλπ για να δω πως τα πάει η Ζ5....
σε λήψεις τεστ που είχα κάνει την πρώτη βόλτα μου με τη Ζ6ιι στο Ζάππειο με τον 105 Ζ έβγαλα τις 2 παρακάτω λήψεις για να δω αν το af-c στο auto area και επιλεγμένο το "ζώα" θα έκανε κάτι και τελικά τα κατάλαβε τα πουλιά. Η Ζ5 σε τέτοιο μικρό αντικείμενο νομίζω δε θα τα καταλάβαινε.

Attachments

• Screenshot_2025-02-27-20-38-46-805.jpg
    Screenshot_2025-02-27-20-38-46-805.jpg
    175.3 KB · Views: 15
  • Screenshot_2025-02-27-20-37-53-782.jpg
    Screenshot_2025-02-27-20-37-53-782.jpg
    169.1 KB · Views: 15
ΕΥχαριστω.
Το firmware ειναι 1.43 οποτε ειμαι οκ μαλλον.
Αν αναγνωριζει παιδια που τρεχουν καλα ειμαστε:)
Δεν εχω φακο ακομα ομως, μολις τον εχω θα γραψω και αλλα.
Σαν κατασκευη δεν φτανει την fuji, αλλα μια χαρα πιοτικη μηχανη ειναι
Το μεγεθος τελικα δεν εχει μεγαλη διαφορα με fuji που το φοβομουν λιγο.
γενικα ειναι ανετη, στο χερι ειναι μια χαρα, ta menu επισης ευκολα.

ΕΥχαριστω.
Το firmware ειναι 1.43 οποτε ειμαι οκ μαλλον.
Αν αναγνωριζει παιδια που τρεχουν καλα ειμαστε:)
Δεν εχω φακο ακομα ομως, μολις τον εχω θα γραψω και αλλα.
Σαν κατασκευη δεν φτανει την fuji, αλλα μια χαρα πιοτικη μηχανη ειναι
Το μεγεθος τελικα δεν εχει μεγαλη διαφορα με fuji που το φοβομουν λιγο.
γενικα ειναι ανετη, στο χερι ειναι μια χαρα, ta menu επισης ευκολα.
Να είσαι καλά.
Αν είσαι Αθήνα και θες να δοκιμάσεις κανένα φακό μου (24-70 Ζ f4, 105 Z macro και Viltrox 85 1.8) στείλε πμ να το κανονίσουμε να πάρεις μια ιδέα.

Μια χαρά αναγνωρίζει τα παιδιά, ο δικός μου που είναι 3.5 και γενικά όλο τρέχει κλπ κανένα θέμα με τους φακούς που προείπα. Κολλημένο το af στο μάτι του παιδιού.

Afc θα βάλεις, auto area και εστίαση στο μάτι. Καλό θα ήταν να τη δουλέψεις στο afc με το back button focus γιατί τσιτωνει τη μηχανή περισσότερο.. 😄

Last edited:
  • Like
Reactions: paulmarinis
Εγω παλι θα προτεινα να μην ασχοληθει με ανταπτορα αφου δεν εχει τετοιους φακους .
Αν ειχε ηταν αλλη κουβεντα.

Αλλα αφου δεν εχει βρισκεις τα κερατα μου σε nikon Z φακους γιατι να μπλεξει με ανταπτορα ?

Κοιτα εδω γκαμα φακων πχ για εναν 50αρη με μοντουρα Ζ σε πιανει ζαλαδα

Απο 65 γιουρος εως 2500-3000 ο προσφατος zeiss otus ( για πολυ τσαχπνιδες υπαρχει και ο NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct στα 7500 :ROFLMAO:
Μας έχουνε τρελανει στους πραιμ Κινέζοι και μη στο Ζ mount... Άστα ....