Επιλογή low budget FF σώματος : canon R vs nikon Z vs Sony E

Μας έχουνε τρελανει στους πραιμ Κινέζοι και μη στο Ζ mount... Άστα ....

Ελα ρε θα πεσει φωτια να σας καψει μην ειστε αχαριστοι ;) τι να πουμε και εμεις οι της RF που ειμαστε ακομα σε φακοαπαγορευση ? :mad:

Nikon Z5 στα 800€ θα έλεγα ότι είναι η καλύτερη πρόταση από αυτά που ψάχνεις.
Γενικά οι προσφορές της Νίκον Ελλάς στα σώματα δεν υπάρχουν πουθενά σε ΕΕ - πέρα από παράγκες παραεισαγωγής.
Ο 50αρης f1.8 S Νίκον δεν έχει καμία σχέση με τους 50f1.8 που δίνουν οι άλλοι κατασκευαστές.
Είναι μερικές κλάσεις πάνω από άποψη ποιότητας.
Εάν θέλεις φτηνό και τίμιο, ο 40αρηςf2 της Νίκον είναι η λύση που ψάχνεις.

Όσον αφορά τις Sony, θα έλεγα να μη δεις τίποτα κάτω της A7III.
Προσωπικά δεν θα έπαιρνα ούτε τη Α7ΙΙΙ, διότι η διαφορά στην εργονομία από τη Mk.III στη Mk.IV είναι πολύ μεγάλη.
Με τις III δεν την πάλευα.
Α7C επίσης κλάμα για φωτογραφία. Η A7CII πολύ καλύτερη λύση (την έχω και με αρέσει ιδιαίτερα για καθημερινή), αν και βέβαια πολύ έξω από αυτό που ψάχνεις.

Τέλος περί FTZII, προσωπικά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος.
Μπορεί άλλοι να έχουν προβλήματα με φακούς τρίτων, προσωπικά με Nikon D & F που βάζω δεν έχω δει τίποτα.

Ο Παύλος ήδη πήρε την Ζ5 όπως έγραψε. Αλλά καλά έκανες και έγραψες τη άποψη σου αφού έχεις δουλέψει τις μηχανές που προτάθηκαν ώστε άλλα παιδιά που μπορεί να βρεθούν στην ίδια θέση τύχει να διαβάσουν το νήμα.

Για τον Ζ 50/1.8 συμφωνώ και εγώ , τον έχω δουλέψει σε Ζ6 και είναι ένας εξαιρετικός φακός, τα αξίζει τα λ7 του 100% και αξίζει να περιμένεις να τον βρεις γιατί δεν είναι και φθηνουτσικος (σε προσφορές παίζει στο παντακοσαρικο)

Last edited:
  • Like
Reactions: LongTom
Ο Παύλος ήδη πήρε την Ζ5 όπως έγραψε. Αλλά καλά έκανες και έγραψες τη άποψη σου αφού έχεις δουλέψει τις μηχανές που προτάθηκαν ώστε άλλα παιδιά που μπορεί να βρεθούν στην ίδια θέση τύχει να διαβάσουν το νήμα.

Για τον Ζ 50/1.8 συμφωνώ και εγώ , τον έχω δουλέψει σε Ζ6 και είναι ένας εξαιρετικός φακός, τα αξίζει τα λ7 του 100% και αξίζει να περιμένεις να τον βρεις γιατί δεν είναι και φθηνουτσικος (σε προσφορές παίζει στο παντακοσαρικο)
Μάλιστα.
Δεν το είδα ότι λύθηκε το θέμα.

Περί 50f1.8S. Είναι τοπ, τον έχουν όλοι όσοι έχουν Ζ κάμερα στο φωτοκλάμπ που είμαι.
Εδώ τον βρίσκεις κάπου στα 300€-350€ μεταχειρισμένο - του κουτιού - από μαγαζιά με 6 μηνη εγγύηση.
Για αυτά τα λεφτά είναι εξαιρετικό VfM.

Εχει δοκιμασει κανεις τον αντιστοιχο 50αρη μακρο ? (στα ιδια λεφτα βγαινει αλλα λιγο πιο σκοτεινος στο f2,8

thanks , εγω τον 50/1.4 κοιταω, ειναι και πιο φτηνος και αποτι ειδα οπτικα παλι μια χαρα θα ειναι, τον εχει κανεις η τον εχει δοκιμασει κανεις?

• Like
Reactions: gpapjohn and Kosh
thanks , εγω τον 50/1.4 κοιταω, ειναι και πιο φτηνος και αποτι ειδα οπτικα παλι μια χαρα θα ειναι, τον εχει κανεις η τον εχει δοκιμασει κανεις?
o 50 1.8 S είναι τοπ. Μη βιαστείς, θα τον βρεις σε καλή τιμή... χαμηλότερη στην Ελλάδα που έχει παίξει καινούρίος ήταν στα 530 και τον βρίσκεις συχνά πυκνά σε αγγελία 400-450 καθώς επίσης και σε καταστήματα με μεταχειρισμένα σε ίδια τιμή (400-450) με εγγύηση 3 μήνες κλπ.
Όσο έχει ο 1.4 τώρα (580) είχε πριν 2-3 μήνες σε προσφορά ο 1.8 S.

ΥΓ: Επίσης, like new απο Mpb στα 470: https://www.mpb.com/en-eu/product/nikon-nikkor-z-50mm-f-1-8-s/sku-2962216
Στα ιδια σφραγισμενος από e infinity: https://www.e-infin.com/eu/el/item/3821/nikon_φακός_nikon_nikkor_z_50mm_f/1.8_s

Last edited:
  • Like
Εγώ τον είχα τον 50mm 1.8 , όντως πολύ καλός φακός αλλά αν έπαιρνα ξανά τώρα θα πήγαινα για τον 1.4

Μεγαλύτερο διάφραγμα και καλύτερο χαρακτήρα οπτικά.

Δεν Μ αρέσει και πολύ η τελειότητα άλλωστε...

Sent from my 24030PN60G using Tapatalk

Και πολυ καλα θα κανεις. Αν δεν σε ενδιαφερει το θεμα του βαρους ογκου εγω θα κοιταζα και πιο εξωτικες λυσεις οπως ο laowa 45mm f0.95 :love: ή ο Νοκτον 50mm f1.0 (που ειναι και μαζεμενος )

Αφου θα εισαι με δυο τρια εστιακα μηκη που γουσταρεις μπορει αυτα να ηταν και καπως πιο φωτεινα μιας και πλεον οι mirrorless επιτρεπουν τετοιες προσεγγισεις που καποτε ηθελες ενα φορτηγο για να τον φτιαξεις σε dslr.

Εδω οι εξωτικοι φακοι κατω του f1,4 που ειναι διαθεσιμοι για mount Z

Εγώ τον είχα τον 50mm 1.8 , όντως πολύ καλός φακός αλλά αν έπαιρνα ξανά τώρα θα πήγαινα για τον 1.4

Η αλήθεια είναι αυτή, βγάζει περισσότερο χαρακτήρα.

ΥΓ. Δεν ειναι weather sealed που ο 1.8 S είναι για όποιον τον ενδιαφέρει και αυτό το χαρακτηριστικό.

• Like

Να πω την αλήθεια δεν με εντυπωσίασε ο 50f1.4.
Λίγο το δοκίμασα στο μαγαζί σε μια Z6III μου φάνηκε αδιάφορος. Κάτι που επιβεβαίωσα και με τα αρχεία RAW από review.

Άσε που εδώ (Σουηδία) είναι 50€ ακριβότερος του 50f1.8 (καινούργιοι), κάτι που είναι αρκετά γελοίο πιστεύω εάν συγκρίνεις τι οπτική ποιότητα παίρνεις με τον 1.8S.

"Χαρακτήρα" f1.4 βρίσκεις αρκετούς σε F mount, πολλές φορές με 200 ή 250€.
Δε βλέπω το λόγο να δώσεις 500αρες και 600αρες για τον Z 50f1.4.

Εχει δοκιμασει κανεις τον αντιστοιχο 50αρη μακρο ? (στα ιδια λεφτα βγαινει αλλα λιγο πιο σκοτεινος στο f2,8
Είναι μάρκο και έτσι πάει αναγκαστικά στα f2.8.
Όπως η συντριπτική πλειοψηφία των πραγματικών μάκρο.

Εκεί που θα έχεις θέμα είναι στο ότι πετιέται ένα σουβλί όταν κάνεις ζουμ.
Κάτι που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και αποκλείει κάθε σοβαρό weather sealing.
Γενικά δεν έχω δει κανέναν να τον χρησιμοποιεί. Εφόσον σκοτώνουν - τουλάχιστον εξωτερικό - τον εξαιρετικό MC105f2.8 στα 700-800, δεν νομίζω πολλοί να πάνε στον χλιαρό 50αρη.

BTW: Είχα ανάλογο φακό για Pentax, τον 50f2.8 με screw focus, κάθε φορά που έκανε ζουμ μάζευε αρκετό πράμα ο σωλήνας που έβγαινε.
Πέρα του σκιαδίου που ήταν τεράστιο.

Last edited:
  • Like
Reactions: Kosh
αν δε θελει ανταπτορα δεν εχει αλλη επιλογη ομως σε 1.4

Εγω που τον ειδα για λιγο μου αρεσε περισσοτερο απο τον αδιαφορο για μενα 1.8.

Αλλα γουστα ειναι αυτα...

ηρθε και ο φακος.
ειναι αρκετα μεγαλη σαν πακετο:)
σαν κατασκευη παντως πολυ καλη, δεν φαινεται οτι ειναι το πιο φτηνο σωμα της σειραςz5.jpg

Last edited by a moderator:
καπιες δοκιμες με την ζ5 και τον 50/1.8, απο photoshop μονο levels

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Μεγειά
Πώς το βλέπεις το combo?

Last edited by a moderator:
  • Like
Reactions: paulmarinis
Απο αποψη ποιοτητας εικονας δεν εχω παραπονο, ειναι πολυ καλος και ο φακος και η μηχανη. Και η ποιοτητα κατασκευης ειναι πολυ καλη, αν και η fuji ειναι πιο ομορφη
Μετα την fuji ομως ειναι τεραστια και βαρια ολα , πρεπει να ειναι πανω απο ενα κιλο,και θελω ακομα να συνηθισω την εργονομια.
Η οθονη που σπαει βαλευει πολυ, και το σκοπευτρο ειναι απιστευτο μετα την χε2 μου

• Like
Reactions: stratigos24
Παύλο αυτό είναι το μεγάλο πέναλτυ όταν πας σε FF. Αλλά θα αποζημιωθείς στην πορεία.

Είσαι τυχερός εσύ γιατί δεν έχεις ανάγκη πολλούς φακούς γιαυτα που συνήθως τραβάς. Έκανες πολύ καλά που πήρες τον 50 f1.8

το δημιουργικό ταλέντο δεν σου λείπει , εύχομαι το πακέτο να σου χαρίσει ωραίες φωτο.

• Like
Reactions: stratigos24
αυτό το βάρος και ο όγκος των FF... έχω την canon R5.
Γιαυτό τον λόγο αρχίζω να καλοβλέπω την panasonic s9!