Επιλογή vintage ηχοσυστήματος.Dual vs Sanyo

ο άξονας περιστροφής είναι αυτός που "διαπερνάει" τον δίσκο στην μέση του πλατώ.
όχι δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα κάνει μπιπ ο βραχίονας με τον άξονα ή με το μοτέρ ή με οτιδήποτε άλλο.
πολλά πικάπ παρέα με τον βραχίονα γειώνουν και άλλα μέρη..
πχ στο technics sl 1200/1210 σε όλα τα mark του, ο βραχίονας με το που ακουμπάει στο "σασί" κάνει σώμα άσχετα αν έχει και καλώδιο εσωτερικά που μεταφέρει και "επίσημα" την γείωση παραπέρα. φυσικά όταν ήταν σε παραγωγή είχε 2πολικό καλώδιο άσχετα την χώρα εξαγωγής.

πρόσφατα που απομόνωσα τον βραχίονα από το υπόλοιπο μηχάνημα και έβγαλα από μέσα του το καλώδιο που μετέφερε την γείωση, είδα αποτέλεσμα που με άφησε με το στόμα ανοιχτό!
φυσικά το υπόλοιπο μηχάνημα γειώνεται απευθείας στο δίκτυο με 3πολικό που είχα βάλει εδώ και χρόνια.
τώρα ο βραχίονας παίρνει γείωση μόνο από το phono.. το οποίο παίρνει από τα "-" των rca από τον προ, ο οποίος με την σειρά του από τον τελικό, ο οποίος έχει 3πολικό φυσικά.
περισσότερες λεπτομέρειες θα γράψω σε δικό μου νήμα (ίσως και σήμερα) όπου λέω και δείχνω βήμα βήμα το upgrade στο M5G μου.

για την ανακαλωδίωση στον βραχίονα μην βιάζεσαι.. να αποκτήσεις πρώτα λίγη πείρα στις επεμβάσεις... :smile:

Last edited:
Δοκίμασα λοιπόν το beeper...πουθενά δεν άκουσα Μπιπ!
Δοκίμασα τον βραχίονα με τον άξονα περιστροφής, με το μοτέρ , με το πλατό ,με το πιάτο κάτω από το πλατο (αυτό δεν είναι αγωγιμο...δεν ξέρω ίσως η βαφή του γιατί το μπιπ δεν δούλεψε ούτε όταν είχα και τα δύο άκρα του πολυμετρου σε αυτό), με την τροχαλία κίνησης , με διάφορες βίδες και με το σιδεράκι που ελέγχει τον ιμάντα όταν αλλάζεις στροφές.
Επίσης δοκίμασα τον άξονα περιστροφής με το πλατό και με άλλα μέρη , γενικώς τίποτα. Όλα φαίνονται πολύ σωστά μονωμένα !!!!

(Το πολύμετρο δουλεύει καλά, το δοκίμασα κιόλας ^^ )

Ανεβάζω φωτογραφία με το καλώδιο και την υποδοχή ρεύματος του πικάπ:

https://imgur.com/gallery/MYPktAY

Δοκίμασα με ακουστικά και την αυτόματη επιστροφή του βραχίονα. Ακούστηκε ένα πολύ μικρό χτυπηματακι (τσίγγινο) και πολύ χαμηλά με πολύ δυνατά την ένταση της φωνής κλάσματα δευτερολέπτου πριν σηκωθεί ο βραχίονας αν όχι την ώρα που σηκωνόταν. Διάρκεια του θορύβου κλάσματα δευτερολέπτου επίσης.

Με επηρεάζει κάπου στην ποιότητα ήχου ? Δεν με χαλάει προσωπικά μόνο κατά την επιστροφή να ακούγεται ( αν και από τα ηχεία δεν το ακούω)

Έκανα την ίδια δοκιμή με το beep και στο dual πικάπ. ΠΑΝΤΟΥ βαράει, όλα μεταξύ τους επικοινωνούν σε αντίθεση με το pioneer.

Και μια απορία, έβαλα ράδιο να ακούσω από την μονάδα της dual και έπαιζε πολύ δυνατά και καθαρά ο ήχος σε πολύ χαμηλό volume στον ενισχυτή. Για να πάρω αντίστοιχη ένταση ήχου από πικάπ η κασέτα το πρέπει να γυρίσω το volume αρκετά πιο πάνω... Ξέρετε γιατί ;

Re: Απάντηση: Επιλογή vintage ηχοσυστήματος.Dual vs Sanyo

Δοκίμασα λοιπόν το beeper...πουθενά δεν άκουσα Μπιπ!
Δοκίμασα τον βραχίονα με τον άξονα περιστροφής, με το μοτέρ , με το πλατό ,με το πιάτο κάτω από το πλατο (αυτό δεν είναι αγωγιμο...δεν ξέρω ίσως η βαφή του γιατί το μπιπ δεν δούλεψε ούτε όταν είχα και τα δύο άκρα του πολυμετρου σε αυτό), με την τροχαλία κίνησης , με διάφορες βίδες και με το σιδεράκι που ελέγχει τον ιμάντα όταν αλλάζεις στροφές.
Επίσης δοκίμασα τον άξονα περιστροφής με το πλατό και με άλλα μέρη , γενικώς τίποτα. Όλα φαίνονται πολύ σωστά μονωμένα !!!!

(Το πολύμετρο δουλεύει καλά, το δοκίμασα κιόλας ^^ )

Ανεβάζω φωτογραφία με το καλώδιο και την υποδοχή ρεύματος του πικάπ:

https://imgur.com/gallery/MYPktAY

όλα λαμπρά λοιπόν, εκτός από το "δοκίμασα τον άξονα περιστροφής με το πλατό"
αυτά πρέπει να κάνουν μπιπ. πρέπει να είναι αγώγιμα μεταξύ τους γιατί ότι στατικό μπορέσει να πάρει το πλατώ, μέσω του άξονα θα πρέπει να μπορεί να τον "διώξει" με την γείωση.
ας πει και κάποιος άλλος την γνώμη του...

μπράβο στην pioneer για το 3πολικό. και μένα δεν μου φαίνεται να έχει αλλαχθεί.

Δοκίμασα με ακουστικά και την αυτόματη επιστροφή του βραχίονα. Ακούστηκε ένα πολύ μικρό χτυπηματακι (τσίγγινο) και πολύ χαμηλά με πολύ δυνατά την ένταση της φωνής κλάσματα δευτερολέπτου πριν σηκωθεί ο βραχίονας αν όχι την ώρα που σηκωνόταν. Διάρκεια του θορύβου κλάσματα δευτερολέπτου επίσης.

Με επηρεάζει κάπου στην ποιότητα ήχου ? Δεν με χαλάει προσωπικά μόνο κατά την επιστροφή να ακούγεται ( αν και από τα ηχεία δεν το ακούω)

τα εύσημα στην pioneer ακόμα μια φορά!!
άστο όπως είναι.....

Έκανα την ίδια δοκιμή με το beep και στο dual πικάπ. ΠΑΝΤΟΥ βαράει, όλα μεταξύ τους επικοινωνούν σε αντίθεση με το pioneer.

χέστο αυτό! με αυτό θα ασχολούμαστε τώρα;; :flipout:

Και μια απορία, έβαλα ράδιο να ακούσω από την μονάδα της dual και έπαιζε πολύ δυνατά και καθαρά ο ήχος σε πολύ χαμηλό volume στον ενισχυτή. Για να πάρω αντίστοιχη ένταση ήχου από πικάπ η κασέτα το πρέπει να γυρίσω το volume αρκετά πιο πάνω... Ξέρετε γιατί ;

είναι φυσιολογικό κασέτα και πικάπ να παίζουν πιο σιγά από cd και ράδιο..
μην σε απασχολεί.

Θα ηταν χρησιμο να μετρουσε τι κανει επαφη με το πιν γειωσης της υποδοχης του πικαπ.
Αν καποια μερη δεν εχουν επαφη μεταξυ τους, πως γειωνονται? Λογικα θα επρεπε να ειχαν ολα επαφη με το πιν γειωσης της υποδοχης του πικαπ.
Αυτο δεν μας ενοχλει, φτανει ο βραχιονας (κυρίως το armtube) να γειωνεται μονο του ξεχωριστα στη γειωση του phono η του ενισχυτη.

Οπότε για να καταλαβαίνω κι εγώ ο "αγράμματος" τι λέτε , τι να μετρήσω και βασικά , πως ; ^^

Ολα τα μεταλικα μερη του πικαπ σε σχεση με το πιν γειωσης της υποδοχης ρευματος του πικαπ και σημειωσε τα.

Θα ηταν χρησιμο να μετρουσε τι κανει επαφη με το πιν γειωσης της υποδοχης του πικαπ.
Αν καποια μερη δεν εχουν επαφη μεταξυ τους, πως γειωνονται? Λογικα θα επρεπε να ειχαν ολα επαφη με το πιν γειωσης της υποδοχης του πικαπ.
Αυτο δεν μας ενοχλει, φτανει ο βραχιονας (κυρίως το armtube) να γειωνεται μονο του ξεχωριστα στη γειωση του phono η του ενισχυτη.

αφού έχει 3πολικό ας έχει χώρια το armtube.
στα άλλα ας βαράει μπιπ μεταξύ τους.. στο armtube όχι

Αυτο ακριβως εννοω. Αλλα να ειναι ολα τα υπολοιπα γειωμενα εκει στο πιν. ( πλατω, σασι πικαπ,αξονας,πηγαδι............)

Καλησπέρα παιδιά! Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά.
Λοιπόν, φαντάζομαι το pin της γείωσης πίσω στο βύσμα ρεύματος είναι το μεσαίο... Με το πολύμετρο λοιπον στο beeper χτύπησε το μεσαίο pin ΜΟΝΟ με την τροχαλία του μοτέρ που δίνει κίνηση στον ιμάντα! Ούτε στο πλατό ούτε στον βραχίονα...
Καλό είναι αυτό τώρα η κακο ? Το πικάπ δουλεύει σωστά προς το παρών...

ΥΓ. Επειδή είμαι βσε φάση να κλείσω συμφωνία για ηχεία , πείτε μου γνώμη για τα Technics sb cs95 , κοιτάω επίσης και τα jvc sp x440 αν και γέρνω προς τα technics για δικούς μου πρακτικούς λόγους...ωστόσο θέλω την γνώμη σας και για αυ στο ξεχωριστά αλλά και σε σύγκριση μεταξύ τους.
Φυσικά θα παίξουν στον dual cv1400 (αστέρι είναι παίζει άψογα ο άτιμος μετά από τόσα χρόνια, με ένα γερό καθάρισμα διακοπτών μόνο...)

Καλησπέρα παιδιά! Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά.
Λοιπόν, φαντάζομαι το pin της γείωσης πίσω στο βύσμα ρεύματος είναι το μεσαίο... Με το πολύμετρο λοιπον στο beeper χτύπησε το μεσαίο pin ΜΟΝΟ με την τροχαλία του μοτέρ που δίνει κίνηση στον ιμάντα! Ούτε στο πλατό ούτε στον βραχίονα...
Καλό είναι αυτό τώρα η κακο ? Το πικάπ δουλεύει σωστά προς το παρών...

ΥΓ. Επειδή είμαι βσε φάση να κλείσω συμφωνία για ηχεία , πείτε μου γνώμη για τα Technics sb cs95 , κοιτάω επίσης και τα jvc sp x440 αν και γέρνω προς τα technics για δικούς μου πρακτικούς λόγους...ωστόσο θέλω την γνώμη σας και για αυ στο ξεχωριστά αλλά και σε σύγκριση μεταξύ τους.
Φυσικά θα παίξουν στον dual cv1400 (αστέρι είναι παίζει άψογα ο άτιμος μετά από τόσα χρόνια, με ένα γερό καθάρισμα διακοπτών μόνο...)

ναι το μεσαίο είναι και καλό θα είναι να χτυπάει σε όλα τα μεταλλικά μέρη, εκτός τον βραχίονα.
αυτό δεν έχει να κάνει με την λειτουργία του πικάπ σε βάθος χρόνου...

για τα ηχεία αυτά δεν έχω ιδέα.

Αν επιμένεις ντε και καλά να πάρεις ηχεία της εποχής εκείνης, vintage, πάρε της βρετανικής σχολής, ή έστω ευρωπαϊκής (Γαλλία, Ιταλία). Ή αμερικανικής (δυσεύρετα).

Η Ιαπωνία ήταν πολύ καλή για άλλα, αλλά για τα ηχεία της δεν φημιζόταν, πως να το κάνουμε; :nounder:

Με ελάχιστες, σπανιώτατες εξαιρέσεις.