[Επίσημο] iPad Pro (M5) @2025

Το θέμα είναι ότι σε laptops και σε tablets παίζει ουσιαστικά μόνη της η Apple, οπότε όταν δεν υπάρχει ικανός ανταγωνισμός θα δίνει χαλαρές αναβαθμίσεις. Οταν π.χ. το Macbook Air το παλιό με τον Μ1 και 8gb ram που έχω δώσει στην σύζυγο, συσκευή 5 ετών, πάει σφαίρα, δεν ζεσταίνεται, είναι αθόρυβο και η μπαταρία ακόμα και μετά από 5 χρόνια βγάζει όλη την μέρα, καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεσκιστούν στις αναβαθμίσεις. Το Mac book pro με τον νέο M5 τα έχει όλα, ελαφρύ, άψογη κατασκευή, τρομερος επεξεργαστής, απίστευτη διάρκεια μπαταρίας, το καλύτερο trackpad και πληκτρολόγιο της αγοράς, αθόρυβο χωρίς να ανεβάζει θερμοκρασίες, εξαιρετική οθόνη, πολύ καλά ηχεία και κάμερα κλπ. Βασικά δεν του λείπει τίποτα, laptop που μπορείς να το έχεις ακόμα και 10-12 χρόνια χωρίς θέματα!!

Τα ίδια και το Ipad pro, τα έχει όλα, εδώ ακόμα και το απλό Air 3ετίας με τον m1 που έχω μοιράζει πόνο και είναι πολυβόλο. Πέρασα αυτόν τον χρόνο δοκιμάζοντας και αγοράζοντας ένα σωρό καλά Tablets από άλλους κατασκευαστές και εν τέλει πάλι στο ipad γύρισα...καλώς ή κακώς είναι μονόδρομος όσον αφορά τα Tablets.

Μα, ανεξαρτήτως του ανταγωνισμού, η Apple δεν δίνει «χαλαρές» αναβαθμίσεις, το αντίθετο. Κάθε χρόνο βελτιώνει το performance. Αν αυτό είναι overkill για τη καθημερινότητα μας είναι άλλο θέμα.

Μα, ανεξαρτήτως του ανταγωνισμού, η Apple δεν δίνει «χαλαρές» αναβαθμίσεις, το αντίθετο. Κάθε χρόνο βελτιώνει το performance. Αν αυτό είναι overkill για τη καθημερινότητα μας είναι άλλο θέμα.
Aπλά σε Ipad πιο σημαντικό είναι να δώσει περισσότερο αποθηκευτικό χώρο στο base model, καλύτερο wifi, καλύτερη οθόνη, μεγαλύτερη αυτονομία, πιο γρήγορη φόρτιση κλπ. παρά καλύτερες επιδόσεις που είναι ήδη τρομερές. Δεν μιλάμε για υπολογιστή, εκει έχει νόημα, σε Tablet είναι overkill τέτοια επεξεργαστική ισχύ που ελάχιστοι θα την χρησιμοποιήσουν...εδώ με τον Μ1 στο Air που έχω είναι παραπάνω από σφαίρα, παιχνίδια, photo editing, video editing, multitasking, office κλπ. Δεν έχω βρει κάτι που να καθυστερεί έστω και λίγο...ως παραείναι γρήγορο θα έλεγα!!χαχα

Είχα το iPad Pro M2 11’, πριν 8 μήνες περίπου πήρα το Μ4 13’, κάνω τις ίδιες δουλειές με πριν και η διαφορά σε ταχύτητα είναι ελάχιστη, εκτός από το Video processing που εκεί είναι αισθητά πιο γρήγορο το Μ4 υποθέτω ότι οι διαφορές μεταξύ Μ5 & Μ4 θα είναι ένα 15-20% στα heavy tasks σύμφωνα με τα γραφόμενα της Apple.

• Like
Reactions: takisot
Είχα το iPad Pro M2 11’, πριν 8 μήνες περίπου πήρα το Μ4 13’, κάνω τις ίδιες δουλειές με πριν και η διαφορά σε ταχύτητα είναι ελάχιστη, εκτός από το Video processing που εκεί είναι αισθητά πιο γρήγορο το Μ4 υποθέτω ότι οι διαφορές μεταξύ Μ5 & Μ4 θα είναι ένα 15-20% στα heavy tasks σύμφωνα με τα γραφόμενα της Apple.
Eγώ πήγα από macbook Air M1 σε macbook Air M4....πέρα από Video Editing και κάποια βαριά παιχνίδια (π.χ. Resident Evil 4) που βρήκα διαφορές, στο day to day, ότι και αν έκανα δεν μπόρεσα να δω διαφορές με το παλιό....είναι τόσο γρήγοροι οι Μ επεξεργαστές που και ο απλός στην απλή έκδοση Μ1 είναι υπαρκετός για τις περισσότερες δουλειές.

Βασικά βλέπω να ξαναλλάζω από Μ7-Μ8 και μετά!!

• Like
Reactions: jig
Μην μπερδεύουμε τα upgrades με τα refreshes. Και τα τρια που παρουσιάστηκαν χθες ήταν ξεκάθαρα λογικής refresh. Ήτοι, για κάποιον που αγοράζει iPad, να πάρει κάτι με τρέχοντα specs, όχι για κάποιον να αλλάξει το M4 πχ.

Αναμένεται τελικά το 13άρι 1ΤΒ, με την στάνταρ οθόνη και keyboard + pencil pro (perks of Academia). Βέβαια θα παραλάβω μάλλον πιο μετά από όλους, αλλά παράπονο δεν έχω.

Η μέρα με τη νύχτα, καλή φάση να περιμένεις 7 χρόνια για αναβάθμιση, μετράει πολύ! :D

Φοβερά ελαφρύ (μόνο του), ενώ το πληκτρολόγιο με το trackpad χωρίς πολλά πολλά το κάνει κανονικό MacBook. Η οθόνη όπως το περίμενα δε μου έκανε τρομακτική διαφορά στην κανονική χρήση γραφείου, θα τη δω όμως και νύχτα να δω πόσο αξίζει το OLED. Πάντως οι αντανακλάσεις είναι σαφώς πιο αισθητές από το παλιό μου, σε βαθμό που αναρωτιέμαι μήπως έκανα μαλακία και δεν πήρα τη nano (που τελικά, αφού πήγα στο 1ΤΒ θα μου ερχόταν ένα κατοστάρικο πάνω μόνο). IMG_0158.jpeg

To μόνο μειονέκτημα ως τώρα είναι ότι, όσο πρακτική είναι η θήκη-πληκτρολόγιο για να δουλεύεις, τόσο άβολη και βαριά είναι για οτιδήποτε άλλο. Οπότε χρειάζεται οπωσδήποτε μια απλή θήκη. Η μαμίσια παραείναι ακριβή, θα δω καμιά 3rd party.

To μόνο μειονέκτημα ως τώρα είναι ότι, όσο πρακτική είναι η θήκη-πληκτρολόγιο για να δουλεύεις, τόσο άβολη και βαριά είναι για οτιδήποτε άλλο. Οπότε χρειάζεται οπωσδήποτε μια απλή θήκη. Η μαμίσια παραείναι ακριβή, θα δω καμιά 3rd party.

Μεγειες. Εγώ έχω καταλήξει να το έχω μονίμως στο μαγνητικό Magic Keyboard και απλά να το ξεκολλώ απο αυτό για πιο casual χρήση χωρίς καν θήκη.

• Like
Reactions: Maestro and jig
Μεγειες. Εγώ έχω καταλήξει να το έχω μονίμως στο μαγνητικό Magic Keyboard και απλά να το ξεκολλώ απο αυτό για πιο casual χρήση χωρίς καν θήκη.

Θαενκς, το σκέφτηκα κι αυτό, όταν είμαι στο σπίτι έχει νόημα, απλά θέλω και κάτι ελαφρύ για άλλες περιπτώσεις, αεροπλάνα κλπ. Το αστείο είναι ότι η πανάκριβη folio είναι 600gr από το πουθενά, ενώ μια φτηνιάρικη κόπια της ESR που περιμένω έχει το μισό βάρος. Θα δω, αν είναι πολύ χάλια τη γυρνάω.

• Like
Reactions: takisot
Μεyes.

Με το keyb γίνεται ντουκι, δεν έχει νόημα (πας σε MacBook Air και κάνεις περισσότερα).

Αν δεν είδες τερατώδη διαφορά σε σχέση με την απλή (ούτε καν mini led) οθόνη, να το κοιτάξεις (pun intended 😋)

Ή θήκη χρειάζεται και για casual χρήση (στήριξη).

Αυτό, που δίνεις τα 2000 και μετά βάζεις βέτο στα 100 της θήκης, με πεθαίνει 🤣

Εγώ ακόμα ψάχνω θήκη με keyboard με bt σύνδεση που να το αφαιρείς και να ελαφραίνει η θήκη ή να το δουλεύεις και δίπλα στο ταμπλετ όχι μόνο από κάτω του όπως βολεύει για γραφιστικά.

• Like
Reactions: Maestro
Μεyes.

Με το keyb γίνεται ντουκι, δεν έχει νόημα (πας σε MacBook Air και κάνεις περισσότερα).

Αν δεν είδες τερατώδη διαφορά σε σχέση με την απλή (ούτε καν mini led) οθόνη, να το κοιτάξεις (pun intended 😋)

Ή θήκη χρειάζεται και για casual χρήση (στήριξη).

Αυτό, που δίνεις τα 2000 και μετά βάζεις βέτο στα 100 της θήκης, με πεθαίνει 🤣

Θαενκς!

Δεν είναι το οικονομικό ρε, αφενός έδωσα 0, αφετέρου και για τη θήκη το πανεπιστήμιο θα καθαρίσει :D (εντάξει, απλά για τη φτηνιάρικη δε θα ασχοληθώ καν να μπω στη διαδικασία να την περάσω στα έξοδα). Απλά τώρα συνειδητοποιώ ότι το 600γρ που διάβασα σε κάποιο ΑΙ search result είναι μάλλον μούφα, οπότε τσάμπα φρενάρισα. Φταίει και η Apple που κλασσικά δε γράφει πουθενά specs στο site. Αυτό που λέει ο Τάκης (πληκτρολόγιο ή τίποτα) είναι το πιο σωστό, αρκεί να μην σου φύγει απ’τα χέρια και κλαις.

Το πληκτρολόγιο είναι όντως ντούκι, όμως μαζί με το τρακπαντ το κάνει πραγματικά πλήρες. Στο παλιό είχα το πληκτρολόγιο χωρίς τρακπαντ και δε μπορούσα για κανένα λόγο να δουλέψω ουσιαστικά (ωραία η touchscreen αλλά θα μου πάρει μήνες για να γίνει πραγματικά κομμάτι του workflow μου, ειδικά σε δουλειές γραφείου.) Το βασικότερο πρόβλημα του keyboard είναι ότι δεν ανοίγει κατά 180 μοίρες, ώστε να καλύψει πλήρως την πλάτη του iPad όσο δεν το χρειάζεσαι.

Η οθόνη εντάξει, σβήνοντας τα φώτα και χαζεύοντας ταινίες κλπ είναι προφανώς αποκάλυψη, σε κανονική χρήση τύπου browsing κλπ λέω ότι δεν έχει καμιά φοβερή διαφορά. Αντίθετα μάλιστα, είναι με διαφορά πολύ πιο ενοχλητικές οι αντανακλάσεις, σε βαθμό που άρχισα να σκέφτομαι να πάρω κάνα screen protector που να τις μειώνει.

Last edited:
Χωρίς τη θήκη δεν έχεις στήριξη για να το δουλέψεις και πρέπει να το κρατάς συνέχεια με το ένα χέρι….

Εγώ ακόμα ψάχνω θήκη με keyboard με bt σύνδεση που να το αφαιρείς και να ελαφραίνει η θήκη ή να το δουλεύεις και δίπλα στο ταμπλετ όχι μόνο από κάτω του όπως βολεύει για γραφιστικά.

• Like
Reactions: evanfotis
Ωραίο! Αν είχε και trackpad και μια θήκη για να μή πέφτει το μολύβι,θα ήταν πλήρες.

• Like
Reactions: Maestro
Αφού του έπλεξα το εγκώμιο, να πω και τα στραβά: η μπαταρία του είναι απολύτως μη εντυπωσιακή. Θα έλεγα μέχρι και -μάλλον- χειρότερη από το στυμμένο 12.9 Pro 2018. Βέβαια θα περιμένω να φτορτίσω 4-5 φορές πρώτα να δω πιο σίγουρα.

Τελικά αναμένεται και η μαμά folio θήκη και είμαστε πλήρεις.

• Like
Reactions: vadergr