[Επίσημο] iPhone 17 Pro | 17 Pro Max

Η αναγκαστική χρήση θήκης όμως υποψιάζομαι θα έχει και κάποιο αντίκτυπο στην απαγωγή θερμότητας, κάτι που ίσως μετριάσει την αποτελεσματικότητα του νέου design. Νομίζω ο βασικός λόγος που η Apple πήγε σε unibody aluminum σκελετό είναι καθαρά το κόστος. Κάπως θα έπρεπε να απορροφήσουν τους δασμούς και το έκαναν με την μείωση του κόστους παραγωγής. Δεν είναι μόνο το ίδιο το υλικό που έχει μικρότερο κόστος, αλλά και η ίδια η παραγωγή πλέον έχει απλοποιηθεί με το unibody design. Ενδιαφέρον έχει και αυτό το άρθρο https://rjcmold.com/iphone-17-pro-abandons-titanium-for-aluminum/ , Εν κατακλείδι : Manufacturing Realities Drive Design.

• Like
Reactions: karamela
Δεν ξέρω σε ποια απάντηση της Apple αναφέρεσαι, αλλά η πλάτη δεν γρατζουνιεται εύκολα, ειδικά εκεί που είναι το Ceramic Shield 2, σύμφωνα με τα τεστ που είδα.

Και για να μην παρεξηγηθώ ως hater, και να μην καλύψει το θέμα με τις γρατζουνιές την ποιότητα στα επιμέρους στοιχεία, θεωρώ ότι το 17Pro είναι κορυφαίο. Και όχι μόνο αυτό, μου φαίνεται ότι έχει ουσιαστικές αναβαθμίσεις. Πιο πολλές από άλλες φορές.

Η αναγκαστική χρήση θήκης όμως υποψιάζομαι θα έχει και κάποιο αντίκτυπο στην απαγωγή θερμότητας, κάτι που ίσως μετριάσει την αποτελεσματικότητα του νέου design. Νομίζω ο βασικός λόγος που η Apple πήγε σε unibody aluminum σκελετό είναι καθαρά το κόστος. Κάπως θα έπρεπε να απορροφήσουν τους δασμούς και το έκαναν με την μείωση του κόστους παραγωγής. Δεν είναι μόνο το ίδιο το υλικό που έχει μικρότερο κόστος, αλλά και η ίδια η παραγωγή πλέον έχει απλοποιηθεί με το unibody design. Ενδιαφέρον έχει και αυτό το άρθρο https://rjcmold.com/iphone-17-pro-abandons-titanium-for-aluminum/ , Εν κατακλείδι : Manufacturing Realities Drive Design.

Εγώ πάντως με θήκη το είχα χθες στη παραλία με ντάλα ήλιο και δεν ντιμαρει καθόλου σε αντίθεση με τα παλαιότερα που ντιμαραν μετά από 5 λεπτά.
Όσο για το κόστος παραγωγής, δεν νομίζω ότι η φλύδα τιτανίου κάνει διαφορά στη τιμή. Αντίθετα η πλάτη από Ceramic Shield 2 είναι πολύ πιο ακριβή από το απλό γυαλί που χρησιμοποιούσε.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Το 2025 είναι χρονιά που απλά μεγαλώνουν το ποσοστό κερδών από παντού με θύματα τους καταναλωτές , δυστυχώς.
Δυστυχώς δεν το κάνει μόνο η Apple , αλλά εδώ φτάσαμε σε premium προϊόντα να γίνονται σημαντικές εκπτώσεις..
Το ίδιο συμβαίνει και με τον A19 Pro που σε καμία περίπτωση δεν έχει προκαλέσει ενθουσιασμό , το γεγονός ότι έχουν αφήσει για πρώτη φορά το περσινό chip σε όλα τα νέα wearables , και πάει λέγοντας..

Επίσης δεν μπορεί να αναφέρεται μονομερώς το θέμα των δασμών όταν το τελευταίο εξάμηνο υπάρχει ταυτόχρονα μια διολίσθηση του δολαρίου κατά 10% σε σύγκριση με το ευρώ.
Στο παρελθόν για τέτοιες μεταβολές στην ισοτιμία είχαμε αυξήσεις τιμών...

Μόνα-ζυγά , μονόζυγα κοινώς...

Last edited:
  • Like
Reactions: Nexus
Εγώ πάντως με θήκη το είχα χθες στη παραλία με ντάλα ήλιο και δεν ντιμαρει καθόλου σε αντίθεση με τα παλαιότερα που ντιμαραν μετά από 5 λεπτά.
Όσο για το κόστος παραγωγής, δεν νομίζω ότι η φλύδα τιτανίου κάνει διαφορά στη τιμή. Αντίθετα η πλάτη από Ceramic Shield 2 είναι πολύ πιο ακριβή από το απλό γυαλί που χρησιμοποιούσε.

Και εγώ παρατήρησα καλύτερη συμπεριφορά, αλλά πιστεύω ότι σε κάποιο βαθμό η αποτελεσματικότητα του νέου design θα επηρεαστεί από την θήκη, ανάλογα με την θήκη πάντα και την διάρκεια που χρησιμοποιείται το κινητό στα όρια του. Θα πρέπει να δούμε σε βάθος χρόνου πόσο αποτελεσματικό θα είναι το νέο design με την χρήση θήκης.

Ο λόγος που έχει μειωθεί το κόστος με το νέο design, έχει να κάνει κυρίως με την απλοποίηση της παραγωγής. Αν δούμε αυτή την λίστα καταλαβαίνουμε πόσο έχει απλοποιήσει η Apple την παραγωγή του νέου Iphone, κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλότερο κόστος:

1758793188183.png

Κοιτα,
Αν πια θες να τραβάς 2 ώρες σερί 4K 120,, τράβα χωρίς θήκη. Στη καθημερινότητα έχει σημασία να μην υπερθερμαίνεται και να μην ντιμαρει.
Όσο για το κόστος, δεν θεωρώ ότι είναι οικονομικότερο αν αναλογιστείς ότι πλέον ξεκινάει με 256 gb και 12 gb ram.

Το γυαλί της corning δεν έχει μεγάλο κόστος. Σαφώς είναι ακριβότερο από απλό tempered glass, αλλά σε σχέση με τα υπόλοιπα components είναι πολύ μικρό.
Το τιτάνιο δεν ήταν απλά μια φλύδα. Η κατασκευή εσωτερικά, πάλι milled αλουμίνιο ήταν όπως και το φετινό, το frame ήταν όμως όλο από τιτάνιο. Ως κατασκευή ήταν και πιο δύσκολη και αρκετά πιο ακριβή και προφανώς ανώτερη. Έχει περιορισμούς ωστόσο σχεδιαστικά.

Εάν θέλετε ένα ενδιαφέρον σημείο που προέκυψε εξοικονόμηση σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι το modem. Δεν είναι σαν το qualcomm που είναι οι leaders της αγοράς τεχνολογικά, αλλά το qualcomm κόστιζε από μόνο του + τα software features ~65% τη τιμή της CPU.

Το γυαλί της corning δεν έχει μεγάλο κόστος. Σαφώς είναι ακριβότερο από απλό tempered glass, αλλά σε σχέση με τα υπόλοιπα components είναι πολύ μικρό.
Το τιτάνιο δεν ήταν απλά μια φλύδα. Η κατασκευή εσωτερικά, πάλι milled αλουμίνιο ήταν όπως και το φετινό, το frame ήταν όμως όλο από τιτάνιο. Ως κατασκευή ήταν και πιο δύσκολη και αρκετά πιο ακριβή και προφανώς ανώτερη. Έχει περιορισμούς ωστόσο σχεδιαστικά.

Εάν θέλετε ένα ενδιαφέρον σημείο που προέκυψε εξοικονόμηση σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι το modem. Δεν είναι σαν το qualcomm που είναι οι leaders της αγοράς τεχνολογικά, αλλά το qualcomm κόστιζε από μόνο του + τα software features ~65% τη τιμή της CPU.

Έχει απόλυτο δίκιο για το modem το οποίο βέβαια δεν τόλμησαν να βάλουν στη σειρά pro καθώς έχει εμφανώς χειρότερη απόδοση σε σύγκριση με το modem της Qualcomm.
Το ότι έχει καλύτερη απόδοση στη μπαταρία(κατά την Apple) δε μου λέει τίποτα από τη στιγμή που είναι αισθητά χειρότερο σε επιδόσεις ενώ απευθύνεται σε flagship συσκευές...

Κοιτα,
Αν πια θες να τραβάς 2 ώρες σερί 4K 120,, τράβα χωρίς θήκη. Στη καθημερινότητα έχει σημασία να μην υπερθερμαίνεται και να μην ντιμαρει.
Όσο για το κόστος, δεν θεωρώ ότι είναι οικονομικότερο αν αναλογιστείς ότι πλέον ξεκινάει με 256 gb και 12 gb ram.

+100$ τα χρέωσαν τα 128GB extra μνήμης στο Pro φέτος.
+100$ τα χρέωσαν και στο pro max όταν έκαναν την αλλαγή πριν 2 χρόνια.

Το ότι έχει καλύτερη απόδοση στη μπαταρία(κατά την Apple) δε μου λέει τίποτα από τη στιγμή που είναι αισθητά χειρότερο σε επιδόσεις ενώ απευθύνεται σε flagship συσκευές...

Και το x80 φέτος είναι αρκετά πιο efficient. Όταν το χρησιμοποιείς παρατεταμένα δε, δεν αυξάνει σημαντικά θερμοκρασίες.

Τακη εσυ το δοκιμασες με θηκη και δεν dimαρε καθολου η οθονη , ποση ωρα περιπου εγγραφη βιντεο ?

Δεν δοκίμασα video να τραβάω πολύ ώρα. Το χρησιμοποιούσα όμως για 30 λεπτά στον ήλιο με θήκη και δεν ντιμαρει καθόλου.

Σωστό αυτό για το modem όπου πλέον δεν πληρώνει license στη Qualcomm, αλλά βέβαια έχουν ήδη δώσει ένα σκασμό λεφτά στο R&D.
Το point μου είναι ότι δεν έκανε εκπτώσεις φέτος η apple στο Pro αλλά έδωσε βάση στο να λύσει δομικά προβλήματα όπως το overheating.

Last edited:
Το Review για το 17pro max από το Gsmarena έθαψε λίγο τον τηλεφακό και γράφει ότι έχει ελάχιστη έως καθόλου βελτίωση σε σχέση με το 16pro max.....ενώ αναφέρει ότι όταν το κινητό ζορίζεται δεν κρατάει σταθερή απόδοση και δεν βρίσκει μεγάλες διαφορές σε σχέση με το 16pro παρόλο το αλουμινιένιο κέλυφος.

Στα θετικά η εξαιρετική μπαταρία (αν και με μικρή διαφορά σε σχέση με τo16 pro max), οθονάρα και φυσικά το καλύτερο βίντεο της αγοράς.

Σαν σύνολο πάντως δεν τρελάθηκαν με την συσκευή από αυτά που διάβασα.

Θυμάμαι όταν δοκίμασα πρώτη φορά τον τηλεφακό στο 8x έβαλα τα γέλια, γιατί για ένα κλάσμα δευτερολέπτου σου δείχνει τη φωτογραφία όπως τραβήχτηκε, και μετά πέφτει πάνω όλο το pipeline process και μετατρέπεται από πανούκλα σε κούκλα. Δηλαδή και πάλι, το 90% είναι επεξεργασία, αλλά και πάλι, δουλεύει αξιοπρεπώς.

Μου θύμισε πάντως το παρακάτω επικό:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Πολύ καλύτερος είναι ο τηλεφακός μεν, με τις παραδοχές που έγραψα παραπάνω δε. Εδώ η σύγκριση με το 16PM είναι αποκαλυπτική, το 17 φαίνεται 3 γενιές μπροστά:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: b_bil2 and takisot
4Χ και 8Χ
10130f6d243e37568f87f97be1d858e1.jpg

728f14e03724e281434a0a50fc7bff30.jpg