[Επίσημο] iPhone 5S

Προφανως και αγνοεις αυτους τους νομους! :p

Το 5S εχει αισθητηρα με φωτεινοτητα f/2.2 , αυτο σημαινει οτι μπορει να "πιασει" περισσοτερο φως συνολικα απο τη δικια σου canon 70d με φακο 2.8 στο βασικο ISO.
Φυσικα η canon 70d, μπορει ν ανεβει σε iso , ευκολα , και να εχεις ακομη πιο φωτεινη εικονα...

Τι να σου πω, μπορει και να τους αγνοώ τελικά γιατί νόμιζα ότι το f έχει κανει με τον φακο και τα ISO με τον αισθητήρα...

Δε λεω (το ξαναλεω) οτι θ αντικαταστησει μια τετοια μηχανη

Τοτε προς τι οι (άτοπες έως παραπληνητικές) συγκρίσεις στα ''νουμεράκια'';

), αλλα αν ξερεις τι κανεις και πως , πιστεψε με, μπορει να βγαλει πολυ καλο αποτελεσμα.
Αυτο δειχενουν αλλωστε τα δειγματα που εβαλα.
Φυσικα, αυτο δεν το αρνείται κανείς.

Αλλα, οπως ειπα, για να βγαλεις το καλό αποτέλεσμα, πρεπει να επιλέξεις τις ιδανικές συνθήκες (και να εισαι και επαγγελματίας - αν θες να μιλήσουμε για τα βιντεάκια που ανέβασες).

Αλλα, εν τέλει, ακόμα και ο (σοβαρός) επαγγελματίας προφανως θα χρησιμοποιήσει την φωτογραφική του και όχι κινητό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών, θα χρησιμοποιήσει το 5S για τις ''χαζες / ευκολες'' δουλειες που χρησιμοποιεί πάντα το κινητό και θα πάρει, σχεδον, το ιδιο, καλο αποτέλεσμα.

Αρα προς τι η όλη ιστορία;

Να μας δειξει τι μπορεί να κάνει το (κάθε - σχεδόν) κινητό υπο ιδανικές συνθήκες και στα χέρια επαγγελματία;

Ενδιαφέρον για θεωρητική συζήτηση, όσον αφορά την τεχνολογική εξέλιξη κλπ - Μαλλον αδιάφορο στην πράξη

προφανως τις αγνοεις...

Η εκθεση (EV) δεν επηρεαζεται απο το μεγεθος του αισθητηρα, αλλα απο το ποσο φως μπαινει μεσα σ αυτον, με μια δεδομενη τιμη ISO , και ιδια ταχυτητα.

Το f ειναι χαρακτηριστικο του φακου και οχι του αισθητηρα.
Το 5s λοιπον εχει πιο φωτεινο φακο απο μια μηχανη (ανεξαρτητως αισθητηρα) με φακο 2.8

Σε οποια μηχανη με φακο 2.8 , για να εχεις το ιδιο αποτελεσμα (φωτεινοτητας) , πρεπει ν ανεβεις σε ISO και αυτο σημαινει φυσικα περισσοτερος θορυβος.
Μια μηχανη ομως σα τη δικια σου , μπορει ευκολα ν ανεβει σε ISO (1 stop αρκει στο συγκεκριμενο παραδειγμα) και να εχει το ιδιο (φωτιστικα) αποτελεσμα.

Φυσικα, εσυ εχεις τη δυνατοτητα ν ανεβεις κι αλλο , και να εχεις λιγο καλυτερο αποτελεσμα, εχεις ζοομ , περισσοτερα Mpixels , μικροτερο βαθος πεδιου κλπ

Kαι δεν ειναι μονο θεωρητικη συζητηση.... εγω το εκανα πραξη, δινοντας την XZ2 , που εσυ αμφθσβητησες οτι δεν μπορει να την αντικαταστησει.
Και σου δειχνω οτι (με μερικους συμβιβασμους στο ζοομ), μπορει !
Κι εγω επισης , μπορω να το εκμεταλλευτω , μιας και το εχω παντα μαζι μου και ξερω πως να το κανω!

ΥΓ... κι εσυ μπορεις, αλλα βαριεσαι!!! :p

Last edited:
Δεν καταλαβαίνω πως τις αγνοώ όταν μου απαντάς λεγοντας τα ιδια με εμένα (για τα ISO κλπ)....

Για την XZ-2 (και γενικά) τα πάμε: Όλο το θέμα ειναι οι ''συμβιβασμοί'' (αν βγαλεις το ενα, βγαλεις το αλλο (ζουμ κλπ), ναι στο τελος, όλα ιδια ειναι...).

ΥΓ Η 70D ειναι ΓΤΠ, θα την πουλήσω να πάρω ενα 5C σε ροζουλι :p

δε λες τα ιδια... εσυ υποστηριζεις οτι λογω μεγεθους αισθητηρα , εχεις μεγαλυτερη εκθεση , με τις ιδιες τιμες ISO και ταχυτητας.

Δεν εχεις.... το 5s , λογω μεγαλυτερου διαφραγματος, εχει μεγαλυτερη τιμη εκθεσης στις ιδιες συνθηκες.

Οσον αφορα την xz2 , μονο το ζοομ βγαζω (κι αυτο οχι εντελως, γιατι οπως ειπα και παραπανω υπαρχει τροπος για loosless zoom 2Χ - η xz2 εχει 3.7Χ) ) , στα υπολοιπα υπερτερει κατα πολυ το 5s.
ΠΟΛΥ γρηγοροτερο σε εστιαση και burst mode (ακομη και απο τη canon σου), 120 fps ... αρα κι εσυ κανεις καποιους συμβιβασμους!
Aπλα διαφορετικους ....

Last edited:
Re: Απάντηση: [ΕΠΙΣΗΜΟ] iPhone 5S

Εχουν καποια βαση αυτα που λες, μεχρι που αρχιζεις τις γενικευσεις. Προφανως δεν μπορει "κάθε" συσκευή να την κανεις να φαινεται σουπερ.
Αρκετα κινητα εχουν καλες φωτογραφικες δυνατοτητες αλλα οχι ολες. Στο συγκεκριμενο video χρησιμοποιειται κατά κορον το 120fps slow motion του 5s που αν δεν κανω λαθος δεν εχει ακομα ο ανταγωνισμός. Επίσης, επειδή εχει καλη αποδοση το 5s στα σκοτεινα, εξ ου και το καλο αποτελεσμα στις σκοτεινες σκηνες του video.
Φυσικα δεν συγκρινεται ακομα κανενα κινητο με μια κορυφαία compact, αλλα καθε χρόνο πλησιαζουν και πιο πολύ. Τόσο που ενας ανθρωπος που ξερει να τραβήξει σωστα, να πάρει εξαιρετικα αποτελεσματα. Αλλα και για εμας τους ασχετους, το αποτελεσμα που παιρνουμε στην καθημερινοτητα μας είναι πολυ καλο χωρίς κόπο και αυτο ειναι το ζητουμενο απο μια καμερα τσεπης...

Αυτό που κάθε φορά χαρακτηρίζεις, αυθαίρετα, ''γενικεύσεις'' οσα, πολύ συγκριμένα λεω, για να μειώσεις, ειναι στα υπερατού σου, στο δίνω :p

Προφανως δεν αναφέρομαι στην ''καθε'' συσκευή αλλά στην ''καθε'' συσκευή από ενα επίπεδο και πανω.

Πρωτου σας ερθει ο 2ος οργασμός λοιπόν με τα μαγικά που κάνει το iPhone, αναρωτηθήκατε αν τα ιδια ''μαγικά'' μπορούν να γινουν με ένα Nokia ή ενα HTC (που και τα 2 νομίζω έχουν πολύ συγκεκριμένα ατού στο θεμα φωτο).

Μηπως, για ''αγνωστους'' λόγους (πεστο payoff, πες το hype, πες το οπως θες), οι ''ειδικοί'' δεν ασχολήθηκαν μαζί τους;

Εχω μια υποψια αν οι ιδιοι, ικανοι, φωτογραφοι ασχολιόντουσαν με καποια αλλα premium κινητα θα είχαμε δραματα (και καποιους οργασμούς του Φρα.Πε. :p)

Για πολυ συγκεκριμενα effects, πχ 120 fps, φυσικα υπαρχει διαφορα. Αλλά αυτα αποτελούν ενα μηδαμινο κομματι της γενικότερης χρησης φωτο.

To θέμα ειναι να τραβηξεις με την 70D σε αλλο mode εκτος του Auto.. :p

Μα φυσικα η επιλογή μιας τετοιας μηχανής αποτελεί και κινητρο για να ασχοληθείς σοβαρά με τη φωτογραφία (κατι που δεν μπορεις να κανεις με το οιοδήποτε κινητο - και αυτο δεν ειναι μονο τεχνικό αλλά και ''ψυχολογικό'' θεμα).

Last edited:
δε λες τα ιδια... εσυ υποστηριζεις οτι λογω μεγεθους αισθητηρα , εχεις μεγαλυτερη εκθεση , με τις ιδιες τιμες ISO και ταχυτητας.

Δεν εχεις.... το 5s , λογω μεγαλυτερου διαφραγματος, εχει μεγαλυτερη τιμη εκθεσης στις ιδιες συνθηκες.

Οσον αφορα την xz2 , μονο το ζοομ βγαζω (κι αυτο οχι εντελως, γιατι οπως ειπα και παραπανω υπαρχει τροπος για loosless zoom 2Χ - η xz2 εχει 3.7Χ) ) , στα υπολοιπα υπερτερει κατα πολυ το 5s.
ΠΟΛΥ γρηγοροτερο σε εστιαση και burst mode (ακομη και απο τη canon σου), 120 fps ... αρα κι εσυ κανεις καποιους συμβιβασμους!
Aπλα διαφορετικους ....

Για τα ISO κλπ, εννοουσα Γιαννη αυτα ακριβως που ειπες στο επομενο ποστ σου (εσυ ειπες για f αισθητηρα btw :p)

Αν συγκρινεις τον ''συμβιβασμό'' του burst mode (για την εστιαση διαφωνω) με όλα τα αλλα (άπειρα) που χανεις χρησιμοποιώντας ενα κινητο, τι να πω....πάσο

(η "'computerικη'' συγκριση φωτογραφικων μηχανων από εναν γνωστη του θεματος, οπως εσυ, εξακολουθεί να μου κάνει ''καπως''....αλλα οκ, ειπαμε (fan)boy in love :p)

Απάντηση: Re: Απάντηση: [ΕΠΙΣΗΜΟ] iPhone 5S

Αυτό που κάθε φορά χαρακτηρίζεις, αυθαίρετα, ''γενικεύσεις'' οσα, πολύ συγκριμένα λεω, για να μειώσεις, ειναι στα υπερατού σου, στο δίνω :p

Προφανως δεν αναφέρομαι στην ''καθε'' συσκευή αλλά στην ''καθε'' συσκευή από ενα επίπεδο και πανω.

Πρωτου σας ερθει ο 2ος οργασμός λοιπόν με τα μαγικά που κάνει το iPhone, αναρωτηθήκατε αν τα ιδια ''μαγικά'' μπορούν να γινουν με ένα Nokia ή ενα HTC (που και τα 2 νομίζω έχουν πολύ συγκεκριμένα ατού στο θεμα φωτο).

Μηπως, για ''αγνωστους'' λόγους (πεστο payoff, πες το hype, πες το οπως θες), οι ''ειδικοί'' δεν ασχολήθηκαν μαζί τους;

Εχω μια υποψια αν οι ιδιοι, ικανοι, φωτογραφοι ασχολιόντουσαν με καποια αλλα premium κινητα θα είχαμε δραματα (και καποιους οργασμούς του Φρα.Πε. :p)

Για πολυ συγκεκριμενα effects, πχ 120 fps, φυσικα υπαρχει διαφορα. Αλλά αυτα αποτελούν ενα μηδαμινο κομματι της γενικότερης χρησης φωτο.

.

Χμ, καταφερα να σε εκνευρίσω που φαινεται και αρχισες τις μπαρουφες περι "οργασμών".. :p
Κανενας οργασμός και εγω σου εγραψα πιο πανω πως υπαρχουν και αλλα κινητα με αξιολογες φωτογραφικες δυνατότητες.. Και νομίζω πως εχουν ασχοληθει αρκετοι φωτογραφοι ειδικα με τα τελευταια nokia..

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: [ΕΠΙΣΗΜΟ] iPhone 5S

Κανενας οργασμός ...
Ω, ναι (tm), σιγουρα όχι...φαινεται βρε παιδι μου....

Μην απαρνιέσαι την σεξουαλικότητά σου, δεν ειναι υγιές (μου το χει πει ο gay ψυχιατρος μου)

:p

Re: Απάντηση: [ΕΠΙΣΗΜΟ] iPhone 5S

Να το συζητήσεις μαζι του το θεμα, ειναι σοβαρό...

:p
Παλι στο τσάμπα πας να τη βγαλεις...(δεν συζητά by proxy) :p

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: [ΕΠΙΣΗΜΟ] iPhone 5S

σου εγραψα πιο πανω πως υπαρχουν και αλλα κινητα με αξιολογες φωτογραφικες δυνατότητες..
Μα, φυσικα, αυτό καταλάβαμε όλοι από τα post σου, ότι υπάρχουν και αλλα κινητά με καλές φωτογραφικες και οτι το iPhone δεν ειναι το καλυτερότερο (και gold is best) :p

Και νομίζω πως εχουν ασχοληθει αρκετοι φωτογραφοι ειδικα με τα τελευταια nokia..
Μπα...., αν δεν μας πετάξεις 957 links αμφιβάλλω αν το νομίζεις :p

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: [ΕΠΙΣΗΜΟ] iPhone 5S

Μα, φυσικα, αυτό καταλάβαμε όλοι από τα post σου, ότι υπάρχουν και αλλα κινητά με καλές φωτογραφικες και οτι το iPhone δεν ειναι το καλυτερότερο (και gold is best) :p

Μπα...., αν δεν μας πετάξεις 957 links αμφιβάλλω αν το νομίζεις :p

Ιδού, ανόητε! :p

Nokia convinces photographers Bruce Weber and David Bailey to try the Lumia 1020

http://connect.dpreview.com/post/06...-bruce-weber-david-baily-test-nokia-lumia1020

TS520x0~cms_posts%2F0618262391%2FWeber_Final_Hires_16.jpg

Last edited:
Συριε, το τι θεωρει ο καθενας μας συμβιβασμο ειναι προσωπικη υποθεση....
Φυσικα, αν για σενα ειναι συμβιβασμος ότι δεν μπορεις να τραβήξεις 1575 fps αλλά δεν ειναι ότι δεν μπορεις να πετυχεις το καδρο που θες, πάσο...

Μ αρεσει που το θεμα με τον χειρισμό με το ένα χερι στα κινητά το θεωρείς ''αντικειμενικου'' χαρακτήρα και το να μη μπορεις να καδραρεις ''υποκειμενικου''....

Ελα ρε Γιαννη, μη κοροιδευόμαστε τώρα...

κοιτα 2 φωτο , η μια απο το 5s και η αλλη απο την GH3 + olympus 12mm f/2
Σε ιδιες συνθηκες ...

http://www.flickr.com/photos/toxotis70/10342989903/

http://www.flickr.com/photos/toxotis70/10342784865/in/photostream/

Ποιες ειναι οι ''ιδιες συνθηκες'';

Το εντελως διαφορετικό κάδρο (άρα και εστίαση - που κανει τη μια φωτο να φαινεται πολύ καλύτερη) - αποτέλεσμα του ότι με το iphone δεν εχεις zoom (είδες μια περιπτωση που το zoom δεν αντικαθιστατε απο τα ''πόδια''; ) ;

EDIT

Να φορας ζώνη (το iPhone δεν σώζει ζωες - μαλλον καταστρέφει) :p :p :p

Last edited:
Οτι να ναι λες βρε!!!

2 δειγματα ειναι , το ενα εχει τραβηχτει 1 χρονο πριν, τι περιμενες να εχω το καδρο στο μυαλο μου ?
Δυστυχως δεν καταλαβαινεις ή κανεις πως δε κατλαβαβινεις... σου δειχνω πως ενα τοσο μικρος αισθητηρας, αλλα με φωτεινο φακο και καλη διαχειριση (δεν μπορουν ολα τα κινητα να βγαλουν τετοια φωτο) , μπορει (υπο συνθηκες) να κοντραρει μηχανες πολλαπλασιας αξιας.

Ιδιες συνθηκε, σημαινει ιδιες φωτιστικες συνθηκες... ιδια ταχυτητα , ISO kai max διαφραγμα.

Δε τις βαζω για να κρινουμε ποια ειναι καλυτερη... αλλα για να δεις οτι μπορεις να πετυχεις (αν ξερεις πως - κι εγω ξερω :p) πολυ καλα αποτελεσματα με το iphone 5s ( kai οχι με οποιοδηποτε κινητο) ... παρε με να σου πω αν θες (αλλα βαριεσαι ως συνηθως)!

Οι δικοι μου συμβιβασμοι δεν ειναι ιδιοι επισης με τους δικους σου , ουτε και οι αναγκες.

Πχ εγω δε τραβαω μονο τοπια στις διακοπες μου... τραβαω παιδια, ανθρωπους και κινουμενα θεματα γενικα.

εκει , για μενα, μεγιστη σημασια εχει η ταχυτητα εστιασης και ριπης... κατι που η XZ2 δεν το ειχε, ουτε στο ελαχιστο.
Ειναι πολυ δυσκολο να "πιασεις" τη στιγμη που ενα παιδι σβηνει τα κερια στα γενεθλια του ... με την XZ2 δεν εχες τετοια δυνατοτητα, με το 5s την εχεις.

Επειδη λοιπον οι δικες μου προτεραριοτητες καλυπτονται πολυ περισσοτερο με το 5s , γι αυτο το προτιμησα ...

Δεν δεχομαι λοιπον τα περι fanboyσμου ....

Exmor-RS

Ναι νομίζω ο Exmor-RS είναι κορυφαία επιλογή για κινητά αυτή τη στιγμή.

Και αυτός έκανε την διαφορά ΙΜΗΟ
Πολύ πιο σημαντικό ακόμα και από το νέο φακό κ.ο.κ.