[Επίσημο] iPhone 5S

Βαζεις διπλα διπλα 2 φωτο, με διαφορα 1 ετους και μου λες για ιδιες (φωτιστικές) συνθηκες και ότι δεν τις βάζεις για σύγκριση;

(η μονη ιδια συνθηκη ειναι ότι δε φορας ζωνη :p)

Το τι μπορεις να κανεις με ενα, καλό - οχι οποιοδηποτε, κινητο, το παμε - δεν διαφωνουμε.

Τη συγκριση με τις φωτογραφικες εσύ την ξεκινησες και τωρα την αρνείσαι...επειδη εισαι εσυ ερωτευμενος, δεν θα μας (απο)τρελάνεις όλους, νταξ; :p

Βαζεις διπλα διπλα 2 φωτο, με διαφορα 1 ετους και μου λες για ιδιες (φωτιστικές) συνθηκες και ότι δεν τις βάζεις για σύγκριση;

(η μονη ιδια συνθηκη ειναι ότι δε φορας ζωνη :p)

Το τι μπορεις να κανεις με ενα, καλό - οχι οποιοδηποτε, κινητο, το παμε - δεν διαφωνουμε.

Τη συγκριση με τις φωτογραφικες εσύ την ξεκινησες και τωρα την αρνείσαι...επειδη εισαι εσυ ερωτευμενος, δεν θα μας (απο)τρελάνεις όλους, νταξ; :p

όντος ένας χρόνος κανει τη διαφορά ,
ειδικά σε μικρούς sensors, που αυτή την εποχή συνεχίζουν να εξελίσονται με τρελους ρυθμους

Μα δεν υπαρχει συγκριση, για μενα, το iphone 5s υπερκαλυπτει τις δικες μου αναγκες , πολυ περισσοτερο απο καθε compact σχεδον.

Σου εξηγησα τους λογους , ταχυτητα εστιασης, ριπης , βιντεο, slow motion κλπ.

το μονο που χανω ειναι το (μικρο) οπτικο ζοομ της xz2 , αλλα κερδιζω περισσοτερα.
αν βαλεις και το οτι το εχεις παντα μαζι σου....:p

Παντα κανεις συμβιβασμους αλλωστε.

καλα, οτι λαλακια θες ακους και διαβαζεις!
Αλλα απο εσενα ειδικα ρε Συριε δε περιμενα να χαφτεις αυτες τις φημες...:p

Το note 3 εχει 4Κ βιντεο, που κανει downscale σε 720p, ειναι προφανως οτι θα εχεις πιο sharp βιντεο απο τετοιο downsampling (ειδικα αν γινεται με pixel bin μεθοδο.)
Φυσικα και τραβαει βιντεο 720p 120 fps το iphone 5s , οπως και η δικια σου Canon τραβαει 720p/50 fps (me line skipping) και γι αυτο φαινεται λιγοτερο sharp.

Τοσο apple hating παντως μου κανει τρομερη εντυπωση.... (οχι απο σενα φυσικα) , αλλα γενικοτερα!

επιτρεψε μου, ειδικα σε τετοια θεματα, να εχω προσωπικη αποψη και να μη χαφτω καθε χαζομαρα που αναπαραγεται ασυστολα...

Πολυ σιγουρο σε βλέπω...

Προσωπικά γνωριζω ότι η native αναλυση ειναι ότι πιο sharp γίνεται και ότι downscaling οδηγεί πάντα σε χειρότερη εικόνα...

Το θεμα ειναι, υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί η αλήθεια;

Γιατι αλλιως, εικάζουμε (δεδομένου όμως ενός αποτελέσματος το οποίο, οπτικά, παραπέμπει σε ''θεμα''....).

ΥΓ Εχω την εντυπωση ότι το GSMArena δεν ειναι μάπα (αν και δεν το ξερω και δεν βρηκα και το direct link)

Καλά οι καινούριοι αλγόριθμοι για το βίντεο αρχίζουν και ξεφεύγουν
Έχουμε μπόλικα MPixel στον αισθητήρα
Ανάλογα με το το θέλει ο developer
Σκανάρουν συγκεκριμένα σημεία μόνο
Άλλοτε ‛scanline’ , άλλοτε κάθετες
Άλλοτε τριπλέτες
Άλλοτε Χ
Άλλοτε γεωμετρικά αντίστοιχα των μοντέρνων antialising φίλτρων

Σε δεύτερο στάδιο μικρό φίλτρα

Σε επόμενο στάδιο έρχεται και η επεξεργασία τους και η συμπίεση τους με διάφορους αλγόριθμους

Ασε που ανάλογα τη μορφή συμπίεσης που χρησιμοποιούμε η χρήση τομή για το ίδιο bit-rate μπορεί να είναι η υψηλότερη ανάλυση. Αυτό θα μας επηρεάσει ακόμα πιο έντονα με το Η265.

Χαμός

Από το τελικό αποτέλεσμα, είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τι συμβαίνει εσωτερικά, καθώς τα στάδια είναι πάρα πολλά´
Το reverse engineering είναι δύσκολο
Τελικά πρέπει κανείς να κρίνει εκ του αποτελέσματος

Προσωπικά παρόλο που είχα την ευκαιρία να γράψω από άλλη πηγή 60- και 120 καρέ … εγώ έτσι κι αλλιώς δε μπορούσα να τα εκμεταλλευτώ, γιατί δε με ενδιέφερε πολύ το μοντάζ.

Το Note 3 τι αισθητήρα φορά είναι επιπέδου Exmor-RS ? Για αρχή δηλαδή ας δούμε τα βασικά συστατικά αν είναι.

Συριε, μαλλον τα εχεις μπερδεψει λιγο... το upscaling ειναι παντα χειροτερο απο το original.
Το downscaling, αν γινει σωστα , μπορει να ειναι και καλυτερο απο το native.
Mη μπερδευεις την 1:1 απεικονηση που θελουμε στους προβολεις λογω κακων scaler!

Αυτο αλλωστε εφαρμοζουν οι περισσοτερες καρτες γραφικων τα τελευταια χρονια , ρενταρουν σε μεγαλυτερη αναλυση και κανουν downscale στις αναλυσεις των μονιτορ για καλυτερο αποτελεσμα (κυριως anti-aliasing).

Επιοσης, υπαρχουν πολλοι μεθοδοι downscaling, line skipping (πετανε γραμμες δηλ. οπως Canon - Sony DSLR) για ταχυτερη επεξεργασια (και γι αυτο ειναι soft η εικονα τους-ειδικα στα 720p) , pixel binning (δεν πετανε , αλλα παιρνουν το "μεσο ορο" των γειτονικων pixel - αυτο εφαρμοζει η panasonic GH2-GH3 και γι αυτο τις προτιμησα) ,kai τελος full frame scanning , που ακομη δεν εφαρμοζεται σε καμια κοινη μηχανη .

Ειναι προφανες , οτι η aplle εφαρμοζει line skipping, και ειναι λογικο αλλωστε , για κινητο μιλαμε και οχι Pro μηχανη (μη ξεχνας οτι και η δικια σου 70D το ιδιο κανει).

Κανε ενα πειραμα μονος σου, τραβα 1080 25p ενα μικρο βιντεο με αρκετη λεπτομερεια και το ιδιο με 720 50fps με τη canon... θα δεις ποσο soft φαινεται η εικονα στα 720p !
Tο ιδιο λοιπον λεγεται και για τις DSLr , οτι δηλ. τα 720/50p ειναι "επιπεδου" 480p... δεν ειναι ομως ακριβως ετσι !

YΓ... σε μερικα πραγματα ειμαι σιγουρος, σε οσα δεν ειμαι , δεν εχω λογο να το παιξω εξυπνος (δεν ειμαι αλλωστε) :p

Last edited:
και κατι αλλο , που θα σκασει κι αυτο οπου να ναι, και θ αρχισουν παλι οι γνωστες παρλαπιπες ! :p

Το iphone 5s,δε τραβαει 120 fps, αλλα λιγοτερα!
WOW... τι ευρημα !

Φυσικα και δε τραβαει παντα σε σταθερο frame rate, ειδικα σε low light σκηνες (οπως κανουν ολες σχεδον οι μηχανες σε auto mode) .

Μπορει να κατεβει ακομη και στα 80- fps για να εχει περισσοτερο φως (ως γνωστον οταν εχουμε περισσοτερα fps, θελουμε πιο πολυ φως ).

apple is doomed , again !!! :p

Ωραιες (και δεκτες φυσικά) οι αναλύσεις των 2 ''απο πανω'' (του ενος που ξέρει και του αλλου(νου) που ''δεν'' ειναι εξυπνος :p)

Παντως, σιγουροι δεν φαινεται ευκολο να μπορούμε να ειμαστε, σωστα;

Ωραιες (και δεκτες φυσικά) οι αναλύσεις των 2 ''απο πανω'' (του ενος που ξέρει και του αλλου(νου) που ''δεν'' ειναι εξυπνος :p)

Παντως, σιγουροι δεν φαινεται ευκολο να μπορούμε να ειμαστε, σωστα;

Φυσικά και δεν είναι εύκολο!

Πες μας τώρα τον αισθητήρα του Note3, και εάν θεωρείς ότι έχει διαφορά … από τα αποδυτήρια.
Γιατί βαριέμαι να τον ψάχνω ποιος είναι.

Δε ξέρω τι καλύτερο περιμένουμε μες τη χρονιά από αισθητήρες κινητών έτσι κι αλλιώς, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι εξελίσσονται.
Και ως συνήθως σε δυο χρονάκια οι προηγουμένης γενιάς αισθητήρες θα είναι στην τσέπη πολύ περισσότερων από εμάς.

Πες μας τώρα τον αισθητήρα του Note3, και εάν θεωρείς ότι έχει διαφορά … από τα αποδυτήρια.
Σιγα μη καθομαι να ψαχνω τι αισθητήρα εχει η παντοφλα...εγω στον Γιαννη ηθελα να την πω απλως :p

οσο σιγουρος εισαι οτι η canon σου τραβαει 720p 50fps! :p

ΥΓ...γινεται μια παρανοηση, ολες οι καμερες τραβανε με ολο τον αισθητηρα ενεργο . Δηλ. εκμεταλευονται ολη την επιφανεια για να παρουν το τελικο αποτελεσμα.
Δεν κοβουν ενα κομματι (πχ απο τα 8 Mp toy iphone , δε παιρνει ενα μικρο κομματι στο κεντρο που ειναι 1280x720).
Aυτο γινεται σε καποιες μηχανες (pany GH3 κατ επιλογην) , αλλα εχει καποια side effetcs , πχ οταν cropaρεις τον ασθητηρα , ο θορυβος φαινεται περισσοτερο και εχεις πολυ πιο σφικτο καδρο απο πριν (3χ-6χ) !
Αρα αν το εκανε αυτο το iphone θα ειχες ΠΟΛΥ περισσοτερο θορυβο και κυριως μεγαλη αλλαγη καδρου (σαν ζοομ 3χ τουλαχιστον).

Επισης δεν εχει νοημα να κανει downscaling σε 480p , kκαι μετα upscaling παλι σε 720p , διπλος κοπος για το τιποτα!

ΥΓ2... στο iphone , οπως και σε ολα σχεδον τα κινητα χωρις OS , υπαρχει ενα μικρο crop απο φωτο σε βιντεο (10-20%) , αλλα αυτο γινεται γιατι η ψηφιακη σταθεροποιηση το απαιτει .

Aρα, ναι ειμαι σιγουρος οτι τραβαει 720p , με line skipping!

Last edited:
Προφανως και αγνοεις αυτους τους νομους! :p

Το 5S εχει αισθητηρα με φωτεινοτητα f/2.2 , αυτο σημαινει οτι μπορει να "πιασει" περισσοτερο φως συνολικα απο τη δικια σου canon 70d με φακο 2.8 στο βασικο ISO.

"Αισθητήρα" με φωτεινότητα; Τι είναι αυτό, καινούργιο φρούτο; Μέχρι τώρα ήξερα για τη φωτεινότητα (aperture) των φακών, τώρα έχουμε και για τους αισθητήρες; :music-smiley-005: