[Επίσημο] MacBook Pro @2016

Απάντηση: [ Επίσημο ] MacBook Pro 2016

13αρι touchbar skylake σύγκριση με 13αρι touchbar kabylake υποθέτω ότι στην ταχύτητα και διεργασίες θα εχει ελάχιστη διαφορά, όσον αφορά την μπαταρία όμως, εχει διαφορά, πόσο χρόνο;

Επίσης το νέο λογισμικό high sierra θα εχει κάποια συμβολή στην διαχείριση μπαταρίας στα μηχανήματα αυτά;

Re: [ Επίσημο ] MacBook Pro 2016

βασικα, το αντιθετο συμβαινει... η apple αφηνει την θερμοκρασια ν ανεβαινει αρκετα , χωρις να κανει thermal throttling.
Προτιμαει να εχει πιο ησυχο συστημα , απο το ν ανεβαζει στροφες στους ανεμιστηρες.

Στα τελευταια μοντελα παντως δεν εχω παρατηρησει κατι τετοιο ακομα κι αν κανω transcoding - rendering 4k σε fcpx.

Ειδικα στα μοντελα του 17, η συμπεριφορα ειναι ακομα καλυτερη, το δοκιμασαμε με τον Τακη, και το Mbp 17 "γκαζωσε" προς το τελος του rendering ενω του 2016 δεν μπορεσε να κρατησει για πολυ το turbo boost.

ΥΓ... ο chrome (που χρησιμοποιει ο reviewer) τερματιζει ακομα και desktop μηχανηματα, γι αυτο χρησιμοποιω μονο safari σε Mac.

Ειναι γεγονος πως ψηνεται χωρις να κανει κατι ιδιαιτερο. Αυτο που αναφερει με τη θερμοκρασια επιρρεαζει αμεσα τα παλαιοτερα μοντελα. Δε μπορω να αγγιξω το ΜΒΡ 2011 μετα απο καποια στιγμή, ιδιαιτερα αν κανω rendering σε blender, cad, κτλ. Το ιδιο και συναδελφοι με νεωτερα μοντελα (ie 2016 13"). PS: ο safari δεν ειναι για όλους-ακομη και να παιρνει πορους ο chrome, ειναι η καλυτερη επιλογη σαν εμφανιση και ενσωματωση σε ενα οικοσυστημα. Η γελοιοτητα με το paper thin μηχανηματα εχει οδηγησει σε δυσχρηστα μηχανηματα.

[ Επίσημο ] MacBook Pro 2016

Το κακο optimisation ειναι πολλές φορές υπεύθυνο.
Ο Chrome όπως είπα ψήνει και το desktop μου, άσε που κρασαρει πολλές φορές.
Και πολλές εφαρμογές της Adobe κάνουν το ίδιο δυστυχώς,

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Και στο 13" μοντέλο 2017 προβλήματα υπερθέρμανσης και θορύβου ανεμιστήρα; Σοβαρά;

Το κακο optimisation ειναι πολλές φορές υπεύθυνο.
Ο Chrome όπως είπα ψήνει και το desktop μου, άσε που κρασαρει πολλές φορές.
Και πολλές εφαρμογές της Adobe κάνουν το ίδιο δυστυχώς.

Ο πιο δημοφιλής web browser στον πλανήτη είναι βρε Γιάννη.
Σιγά μη γονατίζει και desktops...
Τα περί κρασαρισματος τα αφήνω ασχολιαστα.Ειδικα το "συνεχώς"...

Ο Τάκης μας είχε πει ότι στη σύγκριση μεταξύ 2016 και 2017 η διαφορά υπέρ του 2017 ήταν εμφανέστατη και με τεράστιες διαφορές στους χρόνους του rendering (στο ίδιο αρχείο). Ανέφερε δε, πως ήταν throttling και όχι μη ενεργοποίηση του turbo, που όντως φαντάζει και πιο λογικό.

.

Οχι, συμφωνώ κι εγώ, απαράδεκτος ειναι. Σε windows με <8GB ram η κατάσταση ειναι απελπιστική. Σε 16αρια βελτιώνεται, αλλά πάλι αγκομαχάει όταν έχεις ανοιχτά καμιά 50αριά tabs (συνήθης κατάσταση όταν κανεις διδακτορικό 🤣

Οχι, συμφωνώ κι εγώ, απαράδεκτος ειναι. Σε windows με <8GB ram η κατάσταση ειναι απελπιστική. Σε 16αρια βελτιώνεται, αλλά πάλι αγκομαχάει όταν έχεις ανοιχτά καμιά 50αριά tabs (συνήθης κατάσταση όταν κανεις διδακτορικό ο £ οΌ‰

Έχεις δοκιμάσει safari η firefox σε windows και είχες διαφορετική η έστω καλύτερη συνολική εμπειρία χρήσης?

Απάντηση: Re: [ Επίσημο ] MacBook Pro 2016

Τα περί κρασαρισματος τα αφήνω ασχολιαστα.Ειδικα το "συνεχώς"...

Ο Τάκης μας είχε πει ότι στη σύγκριση μεταξύ 2016 και 2017 η διαφορά υπέρ του 2017 ήταν εμφανέστατη και με τεράστιες διαφορές στους χρόνους του rendering (στο ίδιο αρχείο). Ανέφερε δε, πως ήταν throttling και όχι μη ενεργοποίηση του turbo, που όντως φαντάζει και πιο λογικό.

Καταρχήν το δικό μου μοντέλο έχει καλύτερη κάρτα γραφικών και πιο γρηγορο επεξεργαστή από του Γιάννη οποτε ένα μερος της διαφοράς που είδαμε (περίπου 20-30% ταχύτερο rendering) οφείλεται σε αυτό. Αλλα στο πιθανό throtling, πήγαινε αυτό που έγραψε ο Γιάννης πιο πάνω ("Ειδικα στα μοντελα του 17, η συμπεριφορα ειναι ακομα καλυτερη, το δοκιμασαμε με τον Τακη, και το Mbp 17 "γκαζωσε" προς το τελος του rendering ενω του 2016 δεν μπορεσε να κρατησει για πολυ το turbo boost.")
Δλδ το 2017 κράτησε το turbo boost έως το τέλος, αρα μάλλον δεν έκανε thermal throtling.
Επίσης έχει δίκιο ο Γιάννης, είναι πολύ καλύτερος/πιο efficient ο safari στον mac έναντι του chrome, αν είχε χρησιμοποιήσει safari ο reviewer πιθανόν να μην είχε τo ίδιο αποτέλεσμα.
Σε πραγματικές πάντως συνθήκες, δεν νομίζω κανεις να κάνει video rendering και παράλληλα να παίζει 4Κ clips ή παιχνίδια σε 60fps.
Προτιμώ να έχω αθόρυβο μηχάνημα στο 90% του χρόνου χρήσης και ας ρισκάρω thermal throtling υπό συγκριμένες συνθήκες.
Έτσι και αλλιώς, το μηχάνημα είναι διαστημικά γρήγορο για laptop.

Δεν ειναι τόσο δύσκολο να φτάσει ο επεξεργαστής στα όρια του (meshing μοντελα, fem, κτλ). Το πρόβλημα για εμένα ειναι το πολύ ζεστό σώμα του υπολογιστή. Όχι μόνο είναι ενοχλητικό όταν δεν είναι πάνω σε ενα γραφείο, αλλά γενικά μειώνει και το προσδόκιμο ζωής του υπολογιστή. Μη ξεχνάμε πως έχουν ήδη επιρρεαστεί 2 γενιές mbp (2011 & 2013) από ψαθυροποίηση των συγκολλήσεων.

Δεν ειναι τόσο δύσκολο να φτάσει ο επεξεργαστής στα όρια του (meshing μοντελα, fem, κτλ). Το πρόβλημα για εμένα ειναι το πολύ ζεστό σώμα του υπολογιστή. Όχι μόνο είναι ενοχλητικό όταν δεν είναι πάνω σε ενα γραφείο, αλλά γενικά μειώνει και το προσδόκιμο ζωής του υπολογιστή. Μη ξεχνάμε πως έχουν ήδη επιρρεαστεί 2 γενιές mbp (2011 & 2013) από ψαθυροποίηση των συγκολλήσεων.
Το ζεστό σώμα είναι όντως ενοχλητικό, αν το έχεις στα ποδια σου. Εγώ βάζω από κάτω το thule sleeve που αποροφα την οποια ζεστη.
Όσο για το προσδόκιμο ζωης, αυτά είναι υπερβολές, εκτος και αν δεν σκοπεύεις να αλλάξεις laptop για 10-15 χρονια.

Δεν είχα ποτέ θέμα σε κανένα mbp εδώ και 15 χρόνια που τα χρησιμοποιώ πολύ.

Συνεχές editing, transcoding, με πολύ βαριά προγράμματα, και ολονυχτια render σε3d και 2d project.

Μεμονωμένα περιστατικά φυσικά πάντα θα υπάρχουν, αλλά τα mbp είναι από τα πιο αξιόπιστα laptop, καθώς γι αυτό τα προτιμουν οι επαγγελματίες.
Στη δουλειά μου επίσης, όλοι οι συνάδελφοι έχουν mbp και κανένας ποτέ δεν ξέρεις ειχε το παραμικρο, με σκληρή χρήση επίσης.

Δεν τα χρησιμοποιώ ποτέ στα πόδια μου πάντως...

Last edited:

Το συμπέρασμα από αυτό το video είναι ότι η Apple έχει δώσει μεγαλύτερη σημασία στην εμφάνιση του προϊόντος της παρά στις επιδόσεις του. Κάτι εντελώς αναμενόμενο, αφού είναι η πάγια τακτική της εδώ και >30 χρόνια.

Οπότε, η Apple θεωρεί ότι το κοινό της θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στην εμφάνιση / το βάρος / τον παραγόμενο θόρυβο παρά (π.χ.) στον χρόνο που θα κάνει να γίνει ένα export. Αυτό δεν είναι και πολύ παράλογο, αφού το 99% των πελατών της δεν θα ζορίσει ποτέ πραγματικά ένα τέτοιο μηχάνημα.

Αλλά παραμένει το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα μηχανήματα, όπως και τα παλιότερα αντίστοιχά τους, θα κάνουν thermal throttling αν ζοριστούν πολύ.

Λογικό ειναι, δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα (και απολυτες επιδοσεις και τετοιες διαστασεις / design)...

Re: Απάντηση: Re: [ Επίσημο ] MacBook Pro 2016

Όσο για το προσδόκιμο ζωης, αυτά είναι υπερβολές, εκτος και αν δεν σκοπεύεις να αλλάξεις laptop για 10-15 χρονια.

Μακάρι να συμφωνούσα Τάκη μου. Γι αυτό ειχα παρει κιολας τότε τη πιο φορτωμένη εκδοση, με δεδομένη τη μακροζωία τους, να το κρατησω για πολύ, σε χρηματα που ηταν αρκετα για 3 μετρια λαπτοπ ή έστω για 2 πολύ καλά. Και στις 2 περιπτωσεις, τα 9-10 χρονια ηταν καλυμένα. Ειμαστε στα σχεδον 6 χρονια τώρα με αλλαγμενη μητρική, αποθηκευτικό δίσκο και περισσότερη ραμ, αλλα δυσκολα το βέπω να κραταει ακομη 1-2. Γι' αυτό και εν τέλει, μιας και κανενα μηχανημα δεν ειναι να κραταει πολύ, το mbp δε με καλύπτει σαν απόδοση/κόστος/έτος.

Γιάννη, μπορεί να ήσουν τυχερός, εφόσον όμως η ίδια η εταιρία προσέφερε δωρεαν extended warranty για τα συγκεκριμένα μοντελα, το ζήτημα ήταν αναγνωρισμένο.

Μα κι εγώ είχα θέμα με κάποιο mbp και τη κάρτα γραφικών , και μάλιστα μου άλλαξαν μητρική μετά από 5 χρόνια! Εφόσον όμως είσαι καλυμμενος δεν υπάρχει θέμα.

Και 6-8 χρόνια που θες εσύ, μάλλον είναι υπερβολή. Εγώ με 3-4 χρόνια είμαι ευχαριστημένος. Δίνεις το παλιό, συμπληρώνεις κάποια χρήματα και είσαι οκ.

Αλλωστε στη δουλειά μου, με τις συνεχόμενες αλλαγές σε πρότυπα και ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις, δυσκολα να ξεπεράσεις την τετραετία με το ίδιο μηχάνημα.

Το συμπέρασμα από αυτό το video είναι ότι η Apple έχει δώσει μεγαλύτερη σημασία στην εμφάνιση του προϊόντος της παρά στις επιδόσεις του. Κάτι εντελώς αναμενόμενο, αφού είναι η πάγια τακτική της εδώ και >30 χρόνια.
Το συγκεκριμένο συμπέρασμα είναι λάθος, αφού τελικά το μηχάνημα apple θα δώσει υψηλότερες επιδόσεις από το αντίστοιχο win μηχάνημα, λόγω καλύτερου optimization και λειτουργικού (πχ εν προκειμένω πολύ καλύτερους χρόνους rendering export αν χρησιμοποιείς Final Cut Pro σε σχέση με ανταγωνιστικά προγράμματα σε αντστοιχου hardware wintel συστημάτων.)