Η πρώτη φωτογραφία είναι από την οθόνη μου. Τραβηγμένη περίπου από τα 10εκ. Βλέπεις ότι φαίνονται τα pixels της οθόνης ενώ στα γράμματα με μεγάλες γραμμές όπως το Τ ή το Γ ξεχωρίζει στο πάνω μέρος η γκρί λωρίδα των pixel για το antialiasing.
Κάτω είναι συνδεδεμένο το iPad 9ης γενιάς που έχω. Εγγενής ανάλυση 2160*1620 στις 10,5" και 261ppi. Η οθόνη που έχω είναι 1920*1200 στις 24" και 94ppi. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ.
Τι κάνει λοιπόν η "έξυπνη" η Apple; Πάει και ρίχνει την ανάλυση της οθόνης του iPad στα μισά ή για να είμαστε πιο ακριβείς στο 1/4. Δηλαδή 1080*810. Και εκμεταλλεύεται την πολύ υψηλότερη πυκνότητα της οθόνης ώστε να μη φαίνετε ΚΑΝΕΝΑ artifact. Όμως για να γίνει αυτό στην οθόνη μου πρέπει να πέσει η ανάλυση στο 960*600. Όμως αυτή η ανάλυση ΔΕΝ υπάρχει εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Το ελάχιστο αποδεκτό είναι το 1024*768 και έτσι φτιάχνονται σχεδόν όλες οι εφαρμογές και οι ιστοσελίδες. Άν τελικά το κάνεις δεν χωράει ΤΙΠΟΤΑ στην οθόνη. Ίσα ίσα που θα βλέπεις μερικά κομμάτια από τις εφαρμογές.
Οπότε η λύση που προτείνεται είναι η αγορά οθόνης με μεγάλη πυκνότητα και να παίξεις με το scaling ώστε να έρθει όσο καλύτερα γίνεται. Το ιδανικό είναι οι 27" και ανάλυση 2560*1440 καθώς η αντίστοιχη Studio Display έχει ακριβώς τα τετραπλάσια pixels. 5120*2880.
Προσωρινά το έχω αφήσει όπως είναι. ΟΚ ενοχλητικό αλλά το παλεύω. Έχω βρει μερικές οθόνες στο Skroutz αλλά δεν βιάζομαι να αγοράσω.