[Επίσημο] MacBook Pro M2 & Mac Mini M2 @2023

IMG_20240602_141740.jpegIMG_20240602_141855.jpeg

Η πρώτη φωτογραφία είναι από την οθόνη μου. Τραβηγμένη περίπου από τα 10εκ. Βλέπεις ότι φαίνονται τα pixels της οθόνης ενώ στα γράμματα με μεγάλες γραμμές όπως το Τ ή το Γ ξεχωρίζει στο πάνω μέρος η γκρί λωρίδα των pixel για το antialiasing.

Κάτω είναι συνδεδεμένο το iPad 9ης γενιάς που έχω. Εγγενής ανάλυση 2160*1620 στις 10,5" και 261ppi. Η οθόνη που έχω είναι 1920*1200 στις 24" και 94ppi. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ.

Τι κάνει λοιπόν η "έξυπνη" η Apple; Πάει και ρίχνει την ανάλυση της οθόνης του iPad στα μισά ή για να είμαστε πιο ακριβείς στο 1/4. Δηλαδή 1080*810. Και εκμεταλλεύεται την πολύ υψηλότερη πυκνότητα της οθόνης ώστε να μη φαίνετε ΚΑΝΕΝΑ artifact. Όμως για να γίνει αυτό στην οθόνη μου πρέπει να πέσει η ανάλυση στο 960*600. Όμως αυτή η ανάλυση ΔΕΝ υπάρχει εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Το ελάχιστο αποδεκτό είναι το 1024*768 και έτσι φτιάχνονται σχεδόν όλες οι εφαρμογές και οι ιστοσελίδες. Άν τελικά το κάνεις δεν χωράει ΤΙΠΟΤΑ στην οθόνη. Ίσα ίσα που θα βλέπεις μερικά κομμάτια από τις εφαρμογές.

Οπότε η λύση που προτείνεται είναι η αγορά οθόνης με μεγάλη πυκνότητα και να παίξεις με το scaling ώστε να έρθει όσο καλύτερα γίνεται. Το ιδανικό είναι οι 27" και ανάλυση 2560*1440 καθώς η αντίστοιχη Studio Display έχει ακριβώς τα τετραπλάσια pixels. 5120*2880.

Προσωρινά το έχω αφήσει όπως είναι. ΟΚ ενοχλητικό αλλά το παλεύω. Έχω βρει μερικές οθόνες στο Skroutz αλλά δεν βιάζομαι να αγοράσω.

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.. όταν γίνει η αγορά του mac mini 2 θα δω πως θα χειριστώ το θέμα της οθόνης.. όσο για αγορά άλλης ταιριαστής ( και σχετικά προσιτής) οθόνης , στο μέλλον με ηρεμία..

• Like
Reactions: koupa
Έχει κανείς δοκιμάσει Mac mini M1 ή M2 με οθόνη 1080p;
Έχω την οθόνη Dell U2312H.

Έχω αντίστοιχο setup. Συγκεκριμένα έχω την 24ρα με ανάλυση 1920*1200. Δες τα προηγούμενα μηνύματα μου εδώ να δεις τι συμβαίνει.

Τα είδα τα μηνύματά σου και κατάλαβα ότι δεν είσαι ευχαριστημένος. Αλλά σκέφτηκα ότι επειδή η δική μου έχει λίγο διαφορετική ανάλυση ίσως είναι καλύτερα.

Τα είδα τα μηνύματά σου και κατάλαβα ότι δεν είσαι ευχαριστημένος. Αλλά σκέφτηκα ότι επειδή η δική μου έχει λίγο διαφορετική ανάλυση ίσως είναι καλύτερα.

Βασικά οι οθόνες μας είναι ίδιες. Εσένα είναι 23" και κάθετη ανάλυση 1080 ενώ εμένα 24" και 1200. Κερδίζω ελάχιστα στο ύψος και 120 pixels. Ουσιαστικά τίποτα που να κάνει διαφορά.

Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος. Παντού όπου και να διαβάσεις υπάρχει το ίδιο πρόβλημα στις "κλασικές" οθόνες που έχουμε στα PC. Το πρόβλημα είναι η αφαίρεση της δυνατότητας να επιλέγεις εσύ το πόσο "δυνατό" θα είναι το συγκεκριμένο εφέ.

Στα Windows μπορείς ακόμη να παίξεις με τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Όχι τόσο ελεύθερα όσο παλιά αλλά το κάνεις. Στο Linux κάνεις τα πάντα. Μπορείς ακόμη να φτιάξεις τις γραμματοσειρές με τέτοιο τρόπο ώστε να νομίζεις ότι έχεις αστιγματισμό ή κάτι τέτοιο. Να σε ζαλίζει η θέαση. Σκέψου πως εκεί στον "πιγκουίνο" μπορείς να διαλέξεις ακόμη και την διάταξη των πίξελ της οθόνης σου. Υπάρχει η κλασική διάταξη RGB και διάφορες παραλλαγές. Και ναι έχει διαφορά. Ακόμη μπορείς να διαλέξεις 4 διαφορετικές επιλογές στο hinting. Από καθόλου μέχρι την επιλογή 3 που είναι η πιο έντονη και αυτή που έχει υιοθετήσει η Apple στο MacOS.

Η λύση που προτείνουν όλοι είναι να αγοράσεις μια οθόνη με ανάλυση σχετική της Apple. Η μόνη λογική επιλογή είναι η ανάλυση 2560*1440 που αντιστοιχεί στο 1/4 της native ανάλυσης που έχουν τα iMacs και η Studio Display. 5120*2880. Με αυτό τον τρόπο εξομαλύνεται κάπως το πρόβλημα καθώς το λογισμικό ξεγελιέται κάπως και δεν είναι τόσο χάλια η κατάσταση. Δεν ξέρω τι γίνεται με το 4K δηλαδή τα 3840*2160 σε 27". Στις 32" δεν κάνεις δουλειά διότι το PPI είναι ίδιο με αυτό που έχουμε τώρα και πάλι ίσως έχεις θέμα εκτός και αν ρίξεις την ανάλυση αλλά εκεί δεν ξέρω τι γίνεται με το scaling των εφαρμογών.

Έχω βρει μια καινούρια της Dell 24" με ανάλυση 2560*1440. Έρχεται σε 2 εκδόσεις. Μία "απλή" και μία με USB-C. Το μοντέλο είναι το Dell P2423. Ξεκινάει περίπου από τα 200€ και θεωρώ πως θα κάνει δουλειά καθώς το PPI είναι σχετικά υψηλό. Από τα 94 πάμε στα 122. Όσο και να το κάνεις θα έχει λίγο καλύτερη ευκρίνεια.

Το γαμώτο είναι πως η LG σταμάτησε την δική της οθόνη και η Samsung που βγάζει αντίστοιχη την τιμολογεί σαν της Apple. ΟΚ δεν δίνω 1500€ για οθόνη.

Αν είναι να δώσω 1500 μόνο για οθόνη τότε καλύτερα να αγοράσω τον iMac.
Τώρα να δώσω 200 για να πάω από τις 23 στις 24 ίντσες, και να μην έχω πάλι τέλειο αποτέλεσμα, ούτε καν.

Να υπήρχε μια οθόνη στο 500αρικο στις 32 ίντσες και με σωστή απεικόνιση, το συζητούσα.

Αυτά. Απλά σταματάω να κοιτάω Mac mini με apple silicon.

Αν είναι να δώσω 1500 μόνο για οθόνη τότε καλύτερα να αγοράσω τον iMac.
Τώρα να δώσω 200 για να πάω από τις 23 στις 24 ίντσες, και να μην έχω πάλι τέλειο αποτέλεσμα, ούτε καν.

Να υπήρχε μια οθόνη στο 500αρικο στις 32 ίντσες και με σωστή απεικόνιση, το συζητούσα.

Αυτά. Απλά σταματάω να κοιτάω Mac mini με apple silicon.

Να σου πω ότι όταν γυρίζω στα Windows νομίζω ότι πάω πάλι στην προηγούμενη δεκαετία; Σου βάζω 2 screenshot να καταλάβεις τι εννοώ.

Στιγμιότυπο οθόνης 2024-08-07, 20.30.40.pngScreenshot 2024-08-07 202854.png

Η πρώτη είναι ο ένας τυχαίος φάκελος στο Mac μου.

Η δεύτερη είναι τα Windows. Στα αριστερά είναι ο Windows Explorer με την προκαθορισμένη γραμματοσειρά των Windows την Segoe UI 9pt. Αριστερά είναι το μοναδικό εργαλείο που μου λείπει. To Directory Opus. Εδώ έχω βάλει την αγαπημένη μου γραμματοσειρά εδώ και αμέτρητα χρόνια. Arial 10pt.

Πόση διαφορά βλέπεις; Ελάχιστη. Μάλιστα στο Mac μετά από λίγο συνηθίζεις αυτό το "bold" και όταν γυρίζεις στα Windows νομίζεις ότι βλέπεις ιστό αράχνης.

Το μηχάνημα "σπέρνει". Αν μπορείς να δικαιολογήσεις το έξοδο κάντο. Εγώ δεν το έχω μετανοιώσει μέχρι στιγμής. Έχει ηρεμήσει το κεφάλι μου. Όλα δουλεύουν όπως πρέπει και το κυριότερο δεν έχω 15 διαφορετικές επιλογές όπως στα Windows. Γι' αυτό άλλαξα. Είχαμε τις κλασικές εφαρμογές Win32 και μετά πήγαμε στις τραγικές UWP που να μην αρχίσω. Ναι μεν τα 10 και τα 11 είναι ΌΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ η MS αλλά τα καθημερινά προβλήματα δεν μου επέτρεπαν να έχω ήρεμο κεφάλι. Οι εφαρμογές είναι σε μεγάλο βαθμό κοινές.

Το μόνο σοβαρό παράπονο που έχω είναι ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το Foobar καθώς έχω μερικές χιλιάδες δίσκους στο PC και η διαχείριση δεν είναι εύκολη. Οι περισσότερες εφαρμογές είναι κλασικές στο στυλ Winamp. Βέβαια το ίδιο αντιμετωπίζω και στο Linux οπότε δεν φταίει σε κάτι το MacOS. Άλλωστε είναι οι πρώτοι που ξεκίνησαν με το Apple Music και το Streaming γενικά οπότε δικαιολογείται αυτή η έλλειψη. Υπάρχουν λύσεις όπως το Jriver και κάποια άλλα προγράμματα αλλά το ρημάδι το Foobar είναι έτη φωτός μπροστά στην παραμετροποίηση και το πόσο ελαφρύ είναι. Εννοείται πως έχω το Roon για ακρόαση το οποίο δεν αλλάζω με τίποτα. Απλά μου λείπει αυτή η απλότητα που έχει. Αν ο Peter P μπορέσει και το φτιάξει να πλησιάζει την αντίστοιχη έκδοση τότε μετακίνησα το δίσκο άμεσα στο Mac.

Να σου πω ότι όταν γυρίζω στα Windows νομίζω ότι πάω πάλι στην προηγούμενη δεκαετία; Σου βάζω 2 screenshot να καταλάβεις τι εννοώ.

View attachment 237060View attachment 237061

Η πρώτη είναι ο ένας τυχαίος φάκελος στο Mac μου.

Η δεύτερη είναι τα Windows. Στα αριστερά είναι ο Windows Explorer με την προκαθορισμένη γραμματοσειρά των Windows την Segoe UI 9pt. Αριστερά είναι το μοναδικό εργαλείο που μου λείπει. To Directory Opus. Εδώ έχω βάλει την αγαπημένη μου γραμματοσειρά εδώ και αμέτρητα χρόνια. Arial 10pt.

Πόση διαφορά βλέπεις; Ελάχιστη. Μάλιστα στο Mac μετά από λίγο συνηθίζεις αυτό το "bold" και όταν γυρίζεις στα Windows νομίζεις ότι βλέπεις ιστό αράχνης.

Το μηχάνημα "σπέρνει". Αν μπορείς να δικαιολογήσεις το έξοδο κάντο. Εγώ δεν το έχω μετανοιώσει μέχρι στιγμής. Έχει ηρεμήσει το κεφάλι μου. Όλα δουλεύουν όπως πρέπει και το κυριότερο δεν έχω 15 διαφορετικές επιλογές όπως στα Windows. Γι' αυτό άλλαξα. Είχαμε τις κλασικές εφαρμογές Win32 και μετά πήγαμε στις τραγικές UWP που να μην αρχίσω. Ναι μεν τα 10 και τα 11 είναι ΌΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ η MS αλλά τα καθημερινά προβλήματα δεν μου επέτρεπαν να έχω ήρεμο κεφάλι. Οι εφαρμογές είναι σε μεγάλο βαθμό κοινές.

Το μόνο σοβαρό παράπονο που έχω είναι ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το Foobar καθώς έχω μερικές χιλιάδες δίσκους στο PC και η διαχείριση δεν είναι εύκολη. Οι περισσότερες εφαρμογές είναι κλασικές στο στυλ Winamp. Βέβαια το ίδιο αντιμετωπίζω και στο Linux οπότε δεν φταίει σε κάτι το MacOS. Άλλωστε είναι οι πρώτοι που ξεκίνησαν με το Apple Music και το Streaming γενικά οπότε δικαιολογείται αυτή η έλλειψη. Υπάρχουν λύσεις όπως το Jriver και κάποια άλλα προγράμματα αλλά το ρημάδι το Foobar είναι έτη φωτός μπροστά στην παραμετροποίηση και το πόσο ελαφρύ είναι. Εννοείται πως έχω το Roon για ακρόαση το οποίο δεν αλλάζω με τίποτα. Απλά μου λείπει αυτή η απλότητα που έχει. Αν ο Peter P μπορέσει και το φτιάξει να πλησιάζει την αντίστοιχη έκδοση τότε μετακίνησα το δίσκο άμεσα στο Mac.
Χρησιμοποιώ Mac mini από το 2011. Έχω σε καθημερινή χρήση το mid11 και ξέρω. Απλά έχω μείνει σε χάϊ σιέρρα χωρίς ενημερώσεις ασφαλείας εδώ και χρόνια. Μόνο αυτό είναι το πρόβλημα μου.

Χρησιμοποιώ Mac mini από το 2011. Έχω σε καθημερινή χρήση το mid11 και ξέρω. Απλά έχω μείνει σε χάϊ σιέρρα χωρίς ενημερώσεις ασφαλείας εδώ και χρόνια. Μόνο αυτό είναι το πρόβλημα μου.

Τότε τι συζητάμε; Νόμιζα ότι δεν είχες και ψαχνόσουνα για αγορά. 13 χρόνια είναι αιώνας στην τεχνολογία.

Ο μόνος λόγος να γύριζα πίσω στο PC μου είναι αν κέρδιζα κανένα τζόκερ, καθόμουν όλη μέρα και έπαιζα παιχνίδια. Μπορεί αυτός που έχω να εξακολουθεί να είναι ισχυρός και σε πολυεπεξεργασία πιο γρήγορος αλλά στην καθημερινή χρήση δεν το βλέπω. Gentoo δεν υπάρχει περίπτωση να βάλω ξανά για κύριο λειτουργικό ώστε να εκμεταλλεύομαι τους 16 πυρήνες και τα 32GB μνήμη.

4 μήνες τώρα λυπάμαι που το έχω και κάθεται. Πραγματικά χαραμίζεται σαν Roon + Plex server. Γι' αυτό θέλω μια δεύτερη οθόνη μπας και συνεχίσω να χαζολογάω με κανένα VMware στο PC τώρα που έγινε δωρεάν. Σήμερα βαριέμαι την εναλλαγή παραθύρων στην "κοινή χρήση οθόνης". Το Mac μέσα σε λίγες μέρες αντικατέστησε σχεδόν τα πάντα. Κάποια στιγμή θα πάρω απόφαση να βάλω και ένα HDD enclosure για να κουμπώσω πάνω τον δίσκο που έχω τη μουσική μου και να μεταφέρω εδώ τα παραπάνω προγράμματα.

• Like
Reactions: kostis

View attachment 237060
Επανέρχομαι, σόρυ αν σε κουράζω, αλλά σήμερα κατέβασα αυτό το screenshot που έβαλες από τον finder και το άνοιξα στο photos των windows (γιατί έχω μόνο ένα λάπτοπ εδώ που είμαι), στο 100% της ανάλυσης του και μου φαίνεται σχεδόν τέλειο.
Αλλά παρατηρώ ότι η ανάλυση του είναι 2872 x 1576. Από ποια οθόνη είναι; Είναι από την 1980 x 1200 της Dell που έχεις;

Ωπ λαθος μου. Εχω ενεργοποίηση την λειτουργία HiDPI μέσα από το better display pro για λίγο καλύτερη εμφάνιση. Γι'αυτό βλέπεις τη διαφορά στην ανάλυση. Θα το ανεβάσω πάλι να το δεις στην κανονική.

Επανέρχομαι, σόρυ αν σε κουράζω, αλλά σήμερα κατέβασα αυτό το screenshot που έβαλες από τον finder και το άνοιξα στο photos των windows (γιατί έχω μόνο ένα λάπτοπ εδώ που είμαι), στο 100% της ανάλυσης του και μου φαίνεται σχεδόν τέλειο.
Αλλά παρατηρώ ότι η ανάλυση του είναι 2872 x 1576. Από ποια οθόνη είναι; Είναι από την 1980 x 1200 της Dell που έχεις;

Τιντούτο;

Αυτό που γκρινιάζουμε τόσο καιρό. Η apple έχει κλειδώσει τις ρυθμίσεις της οθόνης. Οπότε με αυτό το utility ξεκλειδώνει κάποια χαρακτηριστικά

Δηλαδή αναλαμβάνει το upscale;
Παίρνει την ανάλυση που δίνει στην έξοδο το λειτουργικό, και του αλλάζει την ανάλυση;

Δηλαδή αναλαμβάνει το upscale;
Παίρνει την ανάλυση που δίνει στην έξοδο το λειτουργικό, και του αλλάζει την ανάλυση;

Κάτι τέτοιο. Όπως είχα σημειώσει και πριν 2 μήνες στα screenshots που είχα ανεβάσει, στην απλή οθόνη που έχουμε τονίζει πάρα πολύ το hinting. Πχ δες τη γραμμή πάνω από το T. Με αυτό το utility ξεγελάει κάπως το λειτουργικό και του λέει ότι "κύριε δεν έχεις 1920*1200 αλλά 3840*2400". Το λειτουργικό λοιπόν σου λέει ότι αντί για εγγενή 94ppi έχω 188ppi οπότε μειώνω λίγο το εφέ καθώς είναι πολύ πυκνό το grid και δε χρειάζεται τόση επεξεργασία.

Παρακάτω ίσως δεις λίγο καλύτερα ένα τυπικό παράθυρο χωρίς το εφέ καθώς έκλεισα το πρόγραμμα.
Στιγμιότυπο οθόνης 2024-08-09, 19.17.56.png

Ναι βλέπω μεγάλη διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο στο οποίο χρησιμοποιούσες το better display.
Εδώ έχει έντονη θολούρα και πολύ μικρά γράμματα.
Νομίζω αξίζει το πρόγραμμα. Δεν ξέρω βέβαια πόσους πόρους χρησιμοποιεί καθώς δουλεύει.
Αν δεν σε κουράζω, όταν βρεις χρόνο, ανέβασε δυό ακριβώς ίδια screenshots, ένα με better display και το άλλο χωρίς.:)

Στιγμιότυπο οθόνης 2024-08-09, 21.55.03.pngΣτιγμιότυπο οθόνης 2024-08-09, 21.55.29.png
Δεν έχει μεγάλη διαφορά όπως σου έγραψα καθώς στην μια περίπτωση ξεγελά το σύστημα ότι έχεις μεγάλη ανάλυση στην οθόνη και εξομαλύνει κάπως καλύτερα.

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.. όταν γίνει η αγορά του mac mini 2 θα δω πως θα χειριστώ το θέμα της οθόνης.. όσο για αγορά άλλης ταιριαστής ( και σχετικά προσιτής) οθόνη , στο μέλλον με ηρεμία..
καλημέρα.. και καλό φθινόπωρο.. αγοράστηκε τελικά μέσα Ιουλίου το mac mini 2 με 16 gb ram και 1 tb μνήμη (ήθελα τα 512 gb αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμο) από isystem στα 1400 ευρώ + πληκτρολόγιο ενσύρματο apple usb greek και ποντίκι ασύρματο catechi m1 .
πρώτη φορά σε mac , δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα στην καθημερινή χρήση (οι απαιτήσεις μου δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο) και λόγω καλοκαιριού/διακοπών δεν έχω ασχοληθεί ακόμη με διάφορες λειτουργίες/εφαρμογές, αυτά εν καιρώ .. είμαι ευχαριστημένος από την αγορά, και στα συν να αναφέρω και τον ελάχιστο πλέον χώρο που καταλαμβάνει το mac mini στο γραφείο. .. μέχρι εδώ όλα καλά.. το θέμα μου είναι - όπως έχει αναφερθεί εκτενώς πιο πρίν - η ευκρiνια της οθόνηςστις γραμματοσειρές, έχω (dell 24'' 1920 x 1080) σχεδόν καινούρια, σε σχέση με την ίδια οθόνη στο προηγούμενο pc με windows. οπότε σκέφτομαι να αγοράσω μια dell ultrasharp 2724d 27'' 2560 χ 1440 ανάλυση και λόγω αντίθεσης 2000 προς 1 που δίνει - αυτό πιο πολύ για την φωτογραφία - και για κάποια άλλα χαρακτηριστικά που έχει ,στα 400 ευρώ περίπου και βλέπουμε μετά για ρυθμίσεις ή κάποιο πρόγραμμα.. ..αν υπάρχει κάποια δοκιμασμένη πρόταση οθόνης απο ευχαριστημένους χρήστες σε 27'' κατά προτίμηση και ανάλυση 2560 χ 1440 ή παραπάνω , δεκτή . ευχαριστώ.