[Επίσημο] MacBook Pro M2 & Mac Mini M2 @2023

Εντάξει, είναι γνωστό ότι το iPhone είναι/ήταν η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Apple, και μην ξεχνάμε και ότι η Apple πουλάει περισσότερα watches από ολόκληρη την ελβετική ορολογοποιία. Αυτό δε σημαίνει ότι δίδεται μικρότερη σημασία στα Mac. Έτερον εκάτερον.

Καλά κάνουν αφού μπορούν αλλά οι υπολογιστές και ιδιαίτερα οι σταθεροί δεν είναι τηλέφωνα.
Αν ο "μέσος χρήστης" PC που όλοι επικαλούνται έχει ανάγκη όσα κάνει ένα Μac Mini θα είχαν κυριαρχήσει εδώ και 10 χρόνια και στα PC.
Το ότι συνεχίζουν να αγνοούν τις ανάγκες του μέσου χρήστη είναι μια προσφιλής πρακτική της Apple η οποία έχει σκοπό εφόσον πας με σκοπό να αγοράσεις Mac να δοδέψεις ΟΣΑ περισσότερα λεφτά μπορείς..

Τη μία θα είναι οι αργοί SSD , την άλλη η μηδενική δυνατότητα αναβάθμισης , την άλλη οι αστείες RAM στις βασικές εκδόσεις , την άλλη η τιμή των SSD για να πάρεις χωρητικότητα τηλεφώνου.
Τώρα προστέθηκε και η υποστήριξη του λειτουργικού , γίνεσαι vintage στα 4-5 χρόνια ακόμα σε profesional μηχανήματα...

Απολύτως σεβαστή η άποψη του καθενός αλλά η αλήθεια δεν αλλάζει.
Το μεγάλο λάθος που κάνει η Apple με το Mac mini είναι πως το θεωρεί απλά ένα μηχάνημα για να μπει κάποιος στον κόσμο του οικοσυστήματος της Apple, περισσότερο ως ένα gadget και λιγότερο ως έναν υπολογιστή δουλειάς, ένα μηχάνημα που απευθύνεται στους μυημένους Macάδες. Και αυτό φαίνεται από την τιμολογιακή πολιτική της στο mini. Δίνει πανάκριβα τα upgrades σε σκληρό και μνήμη γιατί πολύ απλά δεν θέλει να τα βάλεις, θέλει να σε ωθήσει να πάρεις είτε το iMac είτε το Mac studio.

Το Mac mini θα έπρεπε κανονικά να ήταν ένα iMac χωρίς οθόνη, ένα προσιτό desktop Mac γενικής χρήσης και δουλειάς για τον απλό μέσο χρήστη, με μεγαλύτερη ευελιξία από το iMac. Αντί αυτού με τις ανεπαρκείς βασικές του εκδόσεις σε χαρακτηριστικά είναι ουσιαστικά ένα iPad γραφείου, μια συσκευή απλά για να μπαίνεις στο internet και να κάνεις κάποιες βασικές δουλειές επεξεργασίας αρχείων, όχι όμως για να λειτουργεί ως ο κυρίως υπολογιστής γραφείου για αρκετά χρόνια και για όλες τις δουλειές, όπου φιλοξενεί όλα τα αρχεία σου.

Το ξαναλέω, 256GB SSD σε υπολογιστή γραφείου το 2023 είναι αστείο ως γελοίο. Το iPhone μου αγορασμένο πριν 3 χρόνια έχει 256GB! Ακόμα και τα 8GB RAM πλέον θεωρούνται οριακά για υπολογιστή desktop. Και όπως φαίνεται δυστυχώς και το iMac πάει σιγά σιγά προς αυτή την κατεύθυνση, να μοιάζει ένα μεγάλο iPad γραφείου. Μεγάλο λάθος!

Τόσο το Mac mini όσο και το iMac δεν θα έπρεπε να προσφέρονται με κάτω από 1TB SSD εφόσον μιλάμε ρεαλιστικά για υπολογιστές γραφείου και εφόσον δεν δέχονται αναβαθμίσεις, που κακώς δεν δέχονται. Το mini θα έπρεπε να πλησιάζει την τιμή του Mac studio μόνο έχοντας την ίδια RAM, χειρότερη CPU/GPU αλλά πολύ μεγαλύτερο SSD, ώστε να να γίνεται ουσιαστικό το δίλημμα για τον χρήστη, αν θέλει να πάει σε έναν πολύ πλήρες desktop υπολογιστή γενικής χρήσης ή σε έναν βασικό υπολογιστή επαγγελματικής χρήσης. Ένα τούμπανο mini ή ένα βασικό studio με τα διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους το καθένα. Όχι όμως να ωθεί κάποιον που θέλει υπολογιστή γενικής χρήσης να καταλήγει να κοιτάζει επαγγελματικούς υπολογιστές γιατί αυτοί που είναι γενικής χρήσης είναι ανεπαρκείς και πανάκριβοι. Αυτό ακριβώς κάνει τώρα!

Θεωρώ πως απαξιώνοντας έτσι το Mac mini με τον φόβο να μην κανιβαλίσει στις πωλήσεις σε άλλα μοντέλα της, αυτό που καταφέρνει η Apple είναι αντί να προστατεύει και να προωθεί τα μοντέλα αυτά, να διώχνει τους χρήστες από την εταιρία. Το Mac mini θα μπορούσε να ήταν το προϊόν που θα όριζε την αγορά των υπολογιστών γραφείου, θεωρώ πως εδώ η Apple χάνει μια τεράστια ευκαιρία με αυτή την κοντόφθαλμη στρατηγική marketing.

Last edited:
  • Like
Reactions: koupa
Μα το mini, ακόμα και στο εισαγωγικό του configuration, είναι μάλλον overkill για απλή δουλειά γραφείου. Εμείς έχουμε στο γραφειο ένα απλό Air M1 πρώτης γενιάς 8gb και κυριολεκτικά πάει σφαίρα.
Σε αυτό το κοινό νομίζω απευθύνεται (γραφεία, φοιτητές, ιδρύματα κλπ)

Εντάξει, είναι γνωστό ότι το iPhone είναι/ήταν η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Apple, και μην ξεχνάμε και ότι η Apple πουλάει περισσότερα watches από ολόκληρη την ελβετική ορολογοποιία. Αυτό δε σημαίνει ότι δίδεται μικρότερη σημασία στα Mac. Έτερον εκάτερον.

Αυτό ακριβώς, η Apple απέδειξε έμπρακτα ότι στηρίζει την πλατφόρμα των Mac με τo πλήρες νεο lineup σε Apple silicon και η αγορά την επιβράβευσε αναλόγως παρότι οι πωλήσεις του industry είναι σε πτώση:

Apple’s Mac sales surged 40.2% year-over-year in the third quarter of 2022 as all of the top PC makers shipments plummeted. As a result, the indomitable Mac’s worldwide market share rose from 8.2% to a whopping 13.5% year-over-year for Q322, according to the latest data from International Data Corporation (IDC).

Μα το mini, ακόμα και στο εισαγωγικό του configuration, είναι μάλλον overkill για απλή δουλειά γραφείου. Εμείς έχουμε στο γραφειο ένα απλό Air M1 πρώτης γενιάς 8gb και κυριολεκτικά πάει σφαίρα.
Σε αυτό το κοινό νομίζω απευθύνεται (γραφεία, φοιτητές, ιδρύματα κλπ)
Και το βασικό macbook air είναι overkill για απλή χρήση φορητού υπολογιστή, και το βασικό iPad A14 Bionic είναι overkill για απλή χρήση tablet. Δεν είναι εκεί το ζήτημα, στο αν πάει σφαίρα λόγω των προηγμένων chipsets που έχουν επάνω. Το ζήτημα είναι πως για δουλειά γραφείου, είτε για απλή είτε για πιο σοβαρή κάποια χαρακτηριστικά που δεν σχετίζονται με την επεξεργαστική ισχύ επιβάλλονται και λείπουν από το εισαγωγικό mini, όπως μεγάλος αποθηκευτικός χώρος και οι πολλές θύρες επικοινωνίας. Και αν θες να τα προσθέσεις φτάνεις σε απαγορευτικές πλέον τιμές που ξεφεύγουν από την λογική του μηχανήματος απλής γενικής δουλειάς γραφείου.

Και το βασικό macbook air είναι overkill για απλή χρήση φορητού υπολογιστή, και το βασικό iPad A14 Bionic είναι overkill για απλή χρήση tablet. Δεν είναι εκεί το ζήτημα, στο αν πάει σφαίρα λόγω των προηγμένων chipsets που έχουν επάνω. Το ζήτημα είναι πως για δουλειά γραφείου, είτε για απλή είτε για πιο σοβαρή κάποια χαρακτηριστικά που δεν σχετίζονται με την επεξεργαστική ισχύ επιβάλλονται και λείπουν από το εισαγωγικό mini, όπως μεγάλος αποθηκευτικός χώρος και οι πολλές θύρες επικοινωνίας. Και αν θες να τα προσθέσεις φτάνεις σε απαγορευτικές πλέον τιμές που ξεφεύγουν από την λογική του μηχανήματος απλής γενικής δουλειάς γραφείου.
Ρεαλιστικα παντως, για δουλεια γραφειου δεν χρειαζεσαι μεγαλους SSD, μιας που τα δεδομενα αποθηκευονται στον κεντρικο server της εταιριας. Επισης, το Mac Mini, μια χαρα ειναι απο θύρες οποτε δεν βλεπω που ειναι το προβλημα.

Παίρνεις ένα τέτοιο (παρόμιο έχω στο Mac mini μου) και έχεις όσες θύρες θέλεις ενώ βάζεις μέσα και έναν SSD ή και έναν φτηνό HDD 2.5 και είσαι έτοιμος!! Problem Solved και χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία ή να μεγαλώσεις ιδιαίτερα το Mini.

• Like
Reactions: takisot
Δουλειά γραφείου δεν σημαίνει υποχρεωτικά και εταιρικό γραφείο. Υπάρχει και το home office, είτε επαγγελματικό είτε ερασιτεχνικό. Στην δική μου περίπτωση έχω τα αρχεία μου τοπικά σε διάφορους υπολογιστές του σπιτιού ανάλογα που τα χρειάζομαι, και όλα αυτά μαζί συγχρονίζονται σε έναν εξωτερικό δίσκο backup με time machine.

Δουλειά γραφείου δεν σημαίνει υποχρεωτικά και εταιρικό γραφείο. Υπάρχει και το home office, είτε επαγγελματικό είτε ερασιτεχνικό. Στην δική μου περίπτωση έχω τα αρχεία μου τοπικά σε διάφορους υπολογιστές του σπιτιού ανάλογα που τα χρειάζομαι, και όλα αυτά μαζί συγχρονίζονται σε έναν εξωτερικό δίσκο backup με time machine.
Και εγω ουσιαστικα home office setup εχω, απλα ολα τα δεδομενα της δουλειας γινονται αυτοματα sync με το google drive (περαν του time machine).
Αν ηταν μονο αυτα, τα 256GB θα ηταν υπεραρκετα.
Οι φωτος και videos παιρνουν πολυ χώρο.

Και εγω ουσιαστικα home office setup εχω, απλα ολα τα δεδομενα της δουλειας γινονται αυτοματα sync με το google drive (περαν του time machine).
Αν ηταν μονο αυτα, τα 256GB θα ηταν υπεραρκετα.
Οι φωτος και videos παιρνουν πολυ χώρο.
Πώς θα εμπιστεύεσαι google drive ? Εγώ έλεγα σε dropbox θα τα έχεις

Για το επαγγελματικό μου home office έχω το PC όπου με VPN συγχρονίζονται όλα τα αρχεία στον server της εταιρίας με SVN. Το mini το θέλω για το ερασιτεχνικό μου home office. Για την ώρα χρησιμοποιώ ένα παλιό Time capsule.

Κάποια πράγματα δεν είναι βάζω βγάζω. Καλοί οι εξωτερικοί σκληροί και τα hubs αλλά δεν είναι πανάκεια. Ο εσωτερικός χώρος πάντα θα χρειαστεί. Ακόμη και τα παιχνίδια που λέτε ότι δεν υπάρχουν απαιτούν χώρο. Πχ τα νέα παιχνίδια για φορητές συσκευές είναι πάνω από 20gb. Πχ diablo η genshin impact

Επίσης οι βάσεις δεδομένων για κάποιες εφαρμογές ανεβαίνουν γρήγορα σε μέγεθος. Roon, Plex κτλ.

Και κάτι άλλο. Επαγγελματίες δεν είναι μόνο οι πολυεθνικές. Είναι και οι δικηγόροι, οι λογιστές η ένας φωτογράφος σε μια επαρχιακή πόλη. Εκεί το μόνο backup είναι ένας απλός εξωτερικός και αυτός πολλές φορές δεν υπάρχει. Αυτοί λοιπόν που παλεύουν μόνοι τους χωρίς μηχανογράφηση θέλουν να τα έχουν όλα διαθέσιμα. Μπορεί να μην απαιτείται data center αλλά ένας σχετικά μεγάλος δίσκος.

• Like
Reactions: click
Και κάτι άλλο. Επαγγελματίες δεν είναι μόνο οι πολυεθνικές. Είναι και οι δικηγόροι, οι λογιστές η ένας φωτογράφος σε μια επαρχιακή πόλη. Εκεί το μόνο backup είναι ένας απλός εξωτερικός και αυτός πολλές φορές δεν υπάρχει. Αυτοί λοιπόν που παλεύουν μόνοι τους χωρίς μηχανογράφηση θέλουν να τα έχουν όλα διαθέσιμα. Μπορεί να μην απαιτείται data center αλλά ένας σχετικά μεγάλος δίσκος.

Εκεί αρκεί μια συνδρομή σε automatic cloud backup και λύθηκε το πρόβλημα.
Μόνο αν δουλεύεις με μεγάλα αρχεία πχ videos χρειάζεσαι μεγάλους SSD.

Ένα synology για 2 δίσκους κάνει λιγότερο από 200€ (συν τους δίσκους) και γίνεσαι σύγχρονος..

Σοβαρά τώρα; Προσπαθείτε να δικαιολογήσετε πάλι την apple για το σταγονόμετρο; Χτες έγραψα ότι ο καλύτερος 2TB SSD της αγοράς έχει 230€ στην Ελλάδα. Και η apple με αυτά τα χρήματα σου πουλάει μόνο 256GB.

Τώρα μου λέτε ότι θα πρέπει ο χρήστης να αγοράσει επιπλέον μηχανήματα και υπηρεσίες για κάτι που κανονικά κοστίζει ελάχιστα; Τότε τι στο διάβολο all in one μηχάνημα μας πουλάει;