[Επίσημο] MacBook Pro M2 & Mac Mini M2 @2023

καμια ειρωνια.... τι νοημα εχει συνεχως να γκρινιαζουμε?
Μπορω κι εγω να παω σε τοσα νηματα και ν αρχισω τα ιδια (βλ. τιμες samsung) !
Θ αλλαξει κατι?

Γκρινιαξε εκει που εχει νοημα.... εδω μονο τις εμπειριες μας ανταλλαζουμε και γνωσεις.

Η γκρινια ειναι ιδιωμα ανθρωπων που συνηθως δε παραγουνε τιποτα και δεν εχουν τιποτα χρησιμο να πουν!
Το οτι εσυ εκλαμβάνεις την κριτική ή γενικά την κουβέντα σαν γκρινια, ειναι δικό σου θέμα.

Το τι εχει νοημα επισης, ο καθενας το κρινει μόνος του.

Το αν και τι ''θα αλλάξει'' επίσης το κρινει ο καθενας ανεξάρτητα (καθώς αφορά και τις μονάδες / οχι μονο το συνολο ή τις εταιρίες).

(btw δεν ειναι και αναγακαιο να γίνει κάτι τέτοιο / οι συζητήσεις μεταξύ ανθρώπων έχουν ενδιαφέρον ασχέτως ''αποτελέσματος'').

Οι δε (συχνοι τελευταία) χαρακτηρισμοί προς όσους διαφωνούν με την λογική σου, δεν ειναι όμορφοι.

Τα παραπάνω δεν τα λέω με καμία δόση προσωπικής ενόχλησης, προσβολής κλπ. Και αυτό επειδή κατανοώ πως σκέφτεσαι και την θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων που εχεις (εδικά όσον αφορά την Apple). Απλά μερικές φορές η όλη προσέγγιηση τείνει να γίνει απαξιωτική προς άτομα και απόψεις. ;)

κανενα ενδιαφερον (για μενα τουλαχιστον) η συνεχομενη κριτικη/γκρινια για τις τιμες κλπ ... μπορουμε να εχουμε απειρες τετοιες ανουσιες κουβεντες για χιλιαδες προιοντα καθημερινα στο φορουμ.

Αλλιως εχω μαθει το φορουμ, αλλα δυστυχως λιγοι πια ακολουθουν αυτο το τροπο σκεψης/δρασης.

Καλη συνεχεια....

Για τις τιμές, συμφωνώ, εν μέρει (γιατί ακόμα και η διαρκής υπενθυμιση του που εχουν παει όλα, κάνει καλό).

Για τα τεχνικά όμως μια χαρά πάνε οι συζητήσεις στο φορουμ (το οτι κάποιες μπορεί να καταλήγουν σε flame είναι άλλο θέμα - και σίγουρα δεν ευθυνεται η αναδειξη ενός τεχνικού θέματος γι αυτό).

Εξαρχής είμαι ξεκάθαρος για το ποιο λόγο γκρινιάζω. Και δεν είναι γκρίνια διότι ζηλεύω που δεν έχω χρήματα η δεν είμαι ο Brand Pitt.

Δεν είμαι ο μόνος γι'αυτό. Το αν θα αλλάξει η apple θα το δείξει ο καιρός. Κάποτε ήταν στο χείλος της καταστροφής και το γύρισε. Το γύρισε όμως με φτηνό μηχάνημα. Τον iMac. Τώρα όμως κάνει τα ίδια με τότε. Τιμές στο θεό. Και πλέον αρκετοί γκρινιάζουν.

Πολλοί επαγγελματίες έχουν χαλαστει που δεν υπάρχει πραγματικός pro. Αρκετός κόσμος γκρινιάζει για τις λίγες διάφορες με τα προηγούμενα μοντέλα iphone. Άλλοι με το κλειστό οικοσύστημα στο app store.

Υπάρχουν δεκάδες μικρά πράγματα που μπορούν να φέρουν την καταστροφή. Και καλό θα ήταν να μην τα αγνοούμε.

Η Microsoft εδώ και χρόνια έχει ανοιχτεί σε διάφορες αγορές γι'αυτό το λόγο. Τα windows πλέον είναι ένα απλό προϊόν έτσι για το "χαβαλε". Έχει βγάλει δικιά της διανομή Linux. Η ίδια εταιρεία που κάποτε το πολεμούσε με λύσσα σήμερα είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης. Το azure φέρνει τρελό χρήμα και δεν είναι καν προϊόν λιανικής. Έχει λύσεις για τα πάντα. Πχ μέσα στην καραντίνα έδωσε έτοιμη λύση με το teams. Η apple τι ακριβώς είχε; Την "εμπειρία χρήσης" η την πρωτοποριακή unified memory;

Και επειδή αναφερόμαστε στις τιμές. Οι άλλοι μετά από λίγο καιρό χάνουν μεγάλο ποσοστό της τιμής τους. Για Χ λόγους σωστούς η λάθος. Η εδώ εταιρεία όμως είναι βράχος. Πχ πούλαγε το πραγματικά αρχαίο Mac mini Intel σαν να ήταν καινούργιο. Αυτό δεν πρέπει αποτελεί αντικείμενο κριτικής;

Τέλος πάντων. Από εμένα και φέτος ένα μεγάλο άκυρο. Ήδη ψαχνομαι για την πρώτη μεγάλη αναβάθμιση στο PC μου.

• Like
Reactions: speedman_27
Οταν σε κάθε νέο προιόν οι τιμές έχουν πάρει ένα 20% και όταν βλέπεις τις τιμές για τις αναβαθμίσεις της Apple, οκ όσο και να μην θέλεις να γκρινιάξεις ή να πεις κάτι άλλο στο τέλος καταλήγουμε στις τιμές, σε συγκρίσεις και σε flame. Και για μενα η τιμή είναι που καθορίζει το προιόν και πόσο αξίζει και είναι το πρώτο κριτήριο κριτικής και αξιολόγησης. Οταν κάτι είναι ακριβό το κρίνεις με άλλο μάτι, και το ανάποδο.

Υ.Γ. Που να δείτε τι γίνεται σε Forums αυτοκινήτων όλοι μόνο για τις τιμές και τους μεγάλουε χρόνους παράδοσης μιλάνε.
Εξαρχής είμαι ξεκάθαρος για το ποιο λόγο γκρινιάζω. Και δεν είναι γκρίνια διότι ζηλεύω που δεν έχω χρήματα η δεν είμαι ο Brand Pitt.

Δεν είμαι ο μόνος γι'αυτό. Το αν θα αλλάξει η apple θα το δείξει ο καιρός. Κάποτε ήταν στο χείλος της καταστροφής και το γύρισε. Το γύρισε όμως με φτηνό μηχάνημα. Τον iMac. Τώρα όμως κάνει τα ίδια με τότε. Τιμές στο θεό. Και πλέον αρκετοί γκρινιάζουν.

Πολλοί επαγγελματίες έχουν χαλαστει που δεν υπάρχει πραγματικός pro. Αρκετός κόσμος γκρινιάζει για τις λίγες διάφορες με τα προηγούμενα μοντέλα iphone. Άλλοι με το κλειστό οικοσύστημα στο app store.

Υπάρχουν δεκάδες μικρά πράγματα που μπορούν να φέρουν την καταστροφή. Και καλό θα ήταν να μην τα αγνοούμε.

Η Microsoft εδώ και χρόνια έχει ανοιχτεί σε διάφορες αγορές γι'αυτό το λόγο. Τα windows πλέον είναι ένα απλό προϊόν έτσι για το "χαβαλε". Έχει βγάλει δικιά της διανομή Linux. Η ίδια εταιρεία που κάποτε το πολεμούσε με λύσσα σήμερα είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης. Το azure φέρνει τρελό χρήμα και δεν είναι καν προϊόν λιανικής. Έχει λύσεις για τα πάντα. Πχ μέσα στην καραντίνα έδωσε έτοιμη λύση με το teams. Η apple τι ακριβώς είχε; Την "εμπειρία χρήσης" η την πρωτοποριακή unified memory;
Συμφωνώ μεν άλλα με τα κέρδη της Apple να είναι στον θεό, τους τζίρους στον θεό και γενικά να είναι η πλουσιότερη εταιρία στον κόσμο δείχνει ότι ο κόσμος τελικά δεν έχει τόσο θέμα με τις τιμές και απλά αγοράζει. Γκρινιάζει μεν αγοράζει δε....και με το Iphone 14 pro έπεσε γκρίνια είδες να μην πούλησε?, έχουν περάσει τόσους μήνες και ακόμα δύσκολα τα βρίσκεις ακόμα και εδώ στην φτωχή Ελλάδα.

Η Apple έχει φτιάξει το κοινό της και την ακολουθεί, αγοράζοντας τα προιόντα της, ειδικά στα Iphones είναι σπανιότατο χρήστης Iphone να το αλλάξει μελλοντικά με Android, το τρένο έχει μπει στις ράγες και όλα πλέον πάνε καλά για την Apple όσο δυστυχώς και αν γκρνιάζουμε κάποιοι.

Υ.Γ. Στην τελική βγαίνουν τόσα προιόντα άλλων εταιρίών είδες ακόμα και εδώ μέσα στο Forum κανένα ενδιαφέρον?? Ούτε καν νήματα δεν ανοίγουμε, ενώ σε κάθε προιόν της Apple γίνεται χαμός.

Υ.Γ. Και τελικά αυτή η ρημάδα "εμπειρία χρήσης" που την αναφέρουμε όλοι μας, δυστυχώς μετράει πολύ, αν δουλέψεις σε Iphone, mac, ipad κλπ. δύσκολα πας αλλού μετά.

ξερεις ποια εινα η διαφορα μας?

Κι εγω επαγγελματιας ειμαι και εδω και καιρο δεν μπορω να εχω ενα mac pro.
ειτε γιατι δεν εχω τα χρηματα και μου φαινεται ακριβο , ειτε γιατι δεν εχει ακομα καποιο pro Μ 1/Μ2 μηχανημα.

Η διαφορα μας ειναι , οτι εγω δεν γκρινιαζω γι αυτο, ουτε κανω "κριτικη" .... απλα πηρα ενα desktop PC και κανω τη δουλεια μου.
Ταυτοχρονα ειχα πολλα laptop δοκιμασει για on the go δουλειες κλπ αλλα επειδη δεν μου εκανε κανενα , πηγα σε ενα απλο, ταπεινο μεταχ.νο macbook air και κανω τη δουλεια που θελω.

Τι νοημα εχει λοιπον να μπαινω και διαρκως να λεω ποσο ακριβα ειναι τα mac, οτι δεν εχουν βγαλει ακομα ενα PRO desktop klp?

Η ζωη συνεχιζεται.... λυσεις υπαρχουν, δε καθομαι να σπαταλω χρονο με το να γκρινιαζω.

Αν αυριο βγαλει ενα μηχανημα που θελω , στη τιμη που το θελω (πραγμα μαλλον αδυνατον) θα παω προς τα εκει.

Μεχρι τοτε, απλα εκμεταλλευομαι οτι μπορω, απο τα παροντα μηχανηματα και κοιταω συνεχως να δω αν υπαρχει κατι καλυτερο , σε λογικη τιμη.

Ταυτοχρονα, ενημερωνω συναδελφους κι εδω στο φορουμ για την οποια εμπειρια εχω , ανταλλαω ιδεες και γνωσεις κι ετσι προχωραει το πραγμα.

Προσωπικά ποτέ δεν παραπονέθηκα για τις επιδόσεις ακόμα και του πιο βασικού mini. Οι αντιρρήσεις μου έχουν να κάνουν με την επεκτασιμότητα του και με την αντοχή στο χρόνο.

καμια ειρωνια.... τι νοημα εχει συνεχως να γκρινιαζουμε?
Μπορω κι εγω να παω σε τοσα νηματα και ν αρχισω τα ιδια (βλ. τιμες samsung) !
Θ αλλαξει κατι?

Γκρινιαξε εκει που εχει νοημα.... εδω μονο τις εμπειριες μας ανταλλαζουμε και γνωσεις.

Η γκρινια ειναι ιδιωμα ανθρωπων που συνηθως δε παραγουνε τιποτα και δεν εχουν τιποτα χρησιμο να πουν!

Κατακραυγή για τα κακώς κείμενα -> αποτροπή κάποιων από το να αγοράσουν τα προϊόντα -> διορθωτικές κινήσεις από την εταιρεία για να βελτιωθούν οι πωλήσεις της -> όφελος για τους πελάτες.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: αν δεν διαμαρτυρηθεί κάποιος για κάτι, σίγουρα δεν θα αλλάξει αυτό. Και η Apple δεν είναι εξαίρεση. Έχει πλησιάσει στο κλείσιμο αρκετές φορές στο παρελθόν.

ε, τοτε γιατι δε κανετε το ιδιο για ολα τα προιοντα.... δεν εχω δει αντιστοιχο ζηλο για κανενα αλλο προιον εδω μεσα!

Μαυτη τη λογικη Δημητρη , κανεις δεν θα επρεπε να αγοραζει τιποτα πια, αφου ολες σχεδον οι εταιρείες κανουν ακριβως το ιδιο.
Ακριβαινουν πολλυ το προιον χωρις να προσφερουν κατι πολυ παραπανω.

γι αυτο λεω οτι δεν εχει κανενα νοημα πια...απλα δεν αγοραζεις ή διαμαρτυρεσαι εκει που πρεπει , εδω μεσα ειναι ματαιο
Αυτοι που ειναι ν αγορασουν θ αγορασουν...γιατι στα φορουμ μπαινουν συμηθως ανθρωποι με γνωσεις και αποψη.

Ο υπολοιπος κοσμος απλα μας αγνοει....

Last edited:
Κατακραυγή για τα κακώς κείμενα -> αποτροπή κάποιων από το να αγοράσουν τα προϊόντα -> διορθωτικές κινήσεις από την εταιρεία για να βελτιωθούν οι πωλήσεις της -> όφελος για τους πελάτες.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: αν δεν διαμαρτυρηθεί κάποιος για κάτι, σίγουρα δεν θα αλλάξει αυτό. Και η Apple δεν είναι εξαίρεση. Έχει πλησιάσει στο κλείσιμο αρκετές φορές στο παρελθόν.
Οπως το είπες στο Παρελθόν, πλεόν είναι απίστευτος κολοσσός και από ότι φαίνεται η στρατηγική της δουλευει και πουλάει μια χαρά, μέχρι και στα Mac στην Αμερική για πρώτη φορά ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο του 50% της αγοράς. Εδώ ακουστικά έβγαλε τα airpod max και παίζει να έχουν πουλήσει πιο πολύ από όλα τα ακουστικά (ανάλογου κόστους) της αγοράς μαζί.

Επίσης ποιες πωλήσεις να βελτιωθούν, τρένο πάει ότι και αν βγάλει, τα προιόντα της εξαφανίζονται από τα μαγαζιά και η μεταπωλητική τους αξία παίζει να είναι η καλύτερη στην αγορά...κόντεψα να πούλησω το Mac mini m1 πιο πολύ από ότι το αγόρασα!! Σε πιο Windows pc το κάνεις αυτό που με το ζόρι ψάχνεις να βρεις αγοραστή.

ε, τοτε γιατι δε κανετε το ιδιο για ολα τα προιοντα.... δεν εχω δει αντιστοιχο ζηλο για κανενα αλλο προιον εδω μεσα!

Μαυτη τη λογικη Δημητρη , κανεις δεν θα επρεπε να αγοραζει τιποτα πια, αφου ολες σχεδον οι εταιρείες κανουν ακριβως το ιδιο.
Ακριβαινουν πολλυ το προιον χωρις να προσφερουν κατι πολυ παραπανω.

γι αυτο λεω οτι δεν εχει κανενα νοημα πια...απλα δεν αγοραζεις ή διαμαρτυρεσαι εκει που πρεπει , εδω μεσα ειναι ματαιο
Αυτοι που ειναι ν αγορασουν θ αγορασουν...γιατι στα φορουμ μπαινουν συμηθως ανθρωποι με γνωσεις και αποψη.

Ο υπολοιπος κοσμος απλα μας αγνοει....
Α όχι με αδικείς!! γκρινιάζω για τις τιμές παντού σε όλα τα προιόντα Apple και μη Apple. Πρώτα γκρινιάζω για τις τιμές και μετά το ψάχνω παρακάτω έτσι σαν γούρι!!χαχα

Καταρχήν, το πρώτο iMac δεν ήταν καθόλου φθηνό. Κόστιζε 1299 $ που για το 1998 ήταν πολλά λεφτά. Έκανε όμως επιτυχία επειδή ήταν κάτι πρωτοποριακό για την εποχή του.
Επίσης υπάρχει ήδη Mac Pro το οποίο κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα, απλά αναμένουμε σύντομα το πρώτο με Apple Silicon.
Όσο για το άνοιγμα σε νέα προϊόντα και αγορές, η Apple έχει φροντίσει έγκαιρα για αυτό. Όχι μόνο έχει best seller προϊόντα σε πολλές κατηγορίες (laptops, smartphones, headphones, tablets, smartwatches, smart home speakers, tracking devices) αλλά αν προσέξεις τον ισολογισμό της θα δεις τεράστια αύξηση τζίρου στον τομέα services ενώ παράλληλα επενδύει και στο TV streaming.
Δεν έγινε τυχαία η πλουσιότερη εταιρία στον πλανήτη.

Α όχι με αδικείς!! γκρινιάζω για τις τιμές παντού σε όλα τα προιόντα Apple και μη Apple. Πρώτα γκρινιάζω για τις τιμές και μετά το ψάχνω παρακάτω έτσι σαν γούρι!!χαχα
Και μετα ψωνιζεις! 😂

Δεν ξέρω. Εξακολουθώ και βλέπω μια εταιρία του σήμερα. Καλά και χρυσά τα προϊόντα της και φυσικά καλοπουλημενα. Αλλά μόνο για το τώρα. Αυτό μου θυμίζει λίγο την χρυσή εποχή των UNIX Workstations. Κάποτε κυριαρχούσαν διάφορες εταιρίες οι οποίες πούλαγαν τα πανάκριβα WS τους σε τιμές απίστευτες. ΟΚ υπήρχαν πολλά "κλειστά" κομμάτια αλλά και πάλι ζητούσαν τρελά χρήματα και στο λογισμικό. Κλειστά οικοσυστήματα πολλές φορές με δικά τους πρότυπα μη συμβατά με άλλους.

Στο τέλος τι συνέβη; Ο κόσμος δηλαδή εμείς οι πτωχοί πλην τίμιοι που θέλαμε ένα SGI για γραφικά αλλά χωρίς να πουλήσουμε το σπίτι μας βολευτήκαμε με τα ταπεινά Windows 95 και τον Pentium. Το ίδιο και ο άλλος που ήθελε δικτυωμένη εταιρία χωρίς να έχει το budget των ΗΠΑ. Πήγαινε πάλι σε Intel Xeon και Linux ή NT. Το αποτέλεσμα μια μετά την άλλη να χρεοκοπούν και να εξαγοράζονται. Το πιο πρόσφατο θύμα που άντεξε για άλλους λόγους είναι το AIX της IBM. Πλέον θα αναπτύσσεται από μια μικρή ινδική ομάδα. Και μιλάμε για την IBM που πρόπερσι έδωσε 34B$ για να εξαγοράσει το Red Hat Linux.

Το ότι το Iphone έχει 1500€ μόνο καλό δεν είναι. Όσο brand και να πουλήσεις ΠΑΝΤΑ θα είναι ένα καταναλωτικό αγαθό. Δεν είναι επένδυση για το χρήστη όπως ένα Vacheron Constantin. Σε 2-3 χρόνια θα είναι obsolete και δεν θα επανέλθει ΠΟΤΕ σε συλλεκτική αξία καθώς θα έχουν βγει εκατομμύρια κομμάτια. Νομοτελειακά κάποια στιγμή θα σκάσει. Και τότε δε θα τη σώσει κανένας.

Γνώμη μου.

Κάποτε ήταν στο χείλος της καταστροφής και το γύρισε. Το γύρισε όμως με φτηνό μηχάνημα. Τον iMac. Τώρα όμως κάνει τα ίδια με τότε. Τιμές στο θεό. Και πλέον αρκετοί γκρινιάζουν.

Δεν τα θυμάμαι καθόλου έτσι τα πράγματα. Δε νομίζω πως τότε που το γύρισε έπαιρνες Mac με $500, αλλά με $1299 (χωρίς να βάλουμε καν στην κουβέντα την αξία χρήματος πριν 25 χρόνια). Τώρα όμως παίρνεις. Και (αναλογικά) κάνεις το ίδιο καλά τη δουλειά σου, όσο την έκανες τότε με τον iMac.

Η πραγματικότητα δηλαδή για τον μικρομεσαίο χρήστη είναι πολύ καλύτερη σήμερα από ό,τι ήταν τόσο 10, όσο και 20 χρόνια πριν. Και όχι, ο μικρομεσαίος χρήστης δεν έκανε ποτέ χειρουργεία σε RAM και δίσκους, απλά δούλευε το μηχανάκι του μέχρι να λιώσει σε 5-10 χρόνια.

Από κει και πέρα, καλώς γκρινιάζουμε για τις τσιπιές στα ακριβά μηχανήματα, αλλά μην χάνουμε το δάσος.

• Like
Reactions: takisot
Δεν τα θυμάμαι καθόλου έτσι τα πράγματα. Δε νομίζω πως τότε που το γύρισε έπαιρνες iMac με $500, αλλά με $1299 (χωρίς να βάλουμε στο παιχνίδι την αξία χρήματος πριν 24 χρόνια). Τώρα όμως παίρνεις. Και (αναλογικά) κάνεις το ίδιο καλά τη δουλειά σου, όσο την έκανες τότε με τον iMac.

Η πραγματικότητα δηλαδή για τον μικρομεσαίο χρήστη είναι πολύ καλύτερη σήμερα από ό,τι ήταν 10 χρόνια πριν.

Από κει και πέρα, καλώς γκρινιάζουμε για τις τσιπιές στα ακριβά μηχανήματα, αλλά μην χάνουμε το δάσος.

Μα δεν έθεσα ποτέ θέμα επιδόσεων στον επεξεργαστή. Το ΜΟΝΟ θέμα που έχω θέσει και εγώ αλλά και τα άλλα παιδιά είναι αυτό το 8/256 που είναι τραγικά μικρό για τη σημερινή εποχή σαν ΚΥΡΙΟ μηχάνημα. Γιατί το θέλουμε για κύριο μηχάνημα. Εγώ τουλάχιστον έτσι το ψάχνω. Προσπαθήστε να καταλάβετε που έχω αντιρρήσεις. Βασικά ΜΙΑ και μοναδική έχω. Οι αναβαθμίσεις τόσο χρεώνονται και στους άλλους. Μάλιστα στους άλλους επειδή παίζουν και μηχανικοί δίσκοι κάποιες αναβαθμίσεις είναι εντελώς για γέλια.

Όσο για τον iMac ήταν ακριβός και όχι τόσο μπροστά ηλεκτρονικά σε σχέση με τα υπόλοιπα αλλά ήταν πρωτοποριακός. Κάτι που δεν έχει σήμερα ένα μηχάνημα της Apple. Βασικά το έχει μόνο στα laptop με τη μπαταρία. Τα "σταθερά" ΟΚ είναι καλά μέχρι να αρχίσεις να ψάχνεσαι.

Και για τα PC το ίδιο ίσχυε. Πανάκριβα. Είχα πληρώσει τον P4 που είχα κοντά 1200€ και είχα βάλει 1-2 σκαλιά κάτω από την κορυφή. 10 χρόνια μετά που αγόρασα τον Phenom η διαφορά ήταν χαοτική. Άλλα 10 χρόνια μετά με τον Ryzen και ακόμη μεγαλύτερη. Και τιμές όπως γράφεις. Σήμερα ένας πάρα πολύ καλός επεξεργαστής έχει κάτω από 300€. Οι SSD PCI-E4 κοντά στο κατοστάρικο και ορίστε. Έχεις μηχανηματάρα. Αντίστοιχα όπως λέμε για το Μ2. Αυτό δε το αμφισβήτησα ποτέ.

Last edited: