[Επίσημο] MacBook Pro M2 & Mac Mini M2 @2023

Δεν έχω θέμα με τα window Kai pc, μ αυτά κάνω τη δουλειά μου, παράλληλα με Mac, παλιότερα με Amiga κλπ

Όλα τα δουλεύω … απλά Νοιώθω ότι κάνω μόνο αυτό.
Τη δουλειά μου…

Συνήθως είναι σαν αγγαρεία, τα βαριέμαι πολύ, με εκνευρίζουν αφάνταστα, με πουλάνε σε ανύποπτες στιγμές, με νευριάζουν όσο τίποτε άλλο κάποιες στιγμές!

Ένα πρόσφατο παράδειγμα…. Και ένας λόγος που έδωσα το win laptop (εκτός της καλής αυτονομίας και της έλλειψης δύναμης με μπαταρία).

Δουλεύω DaVinci Kai adobe suite επαγγελματικά, μεταξύ άλλων προγραμμάτων.
Με τις τελευταίες αναβαθμίσεις win, adobe kai nvidia drivers χάθηκε η δυνατότητα να δουλεψω με ένα είδος αρχείων, ProRes raw video, που είναι σημαντικό για μένα.
Εκανα τα πάντα, rollover σε παλιότερες εκδόσεις, αλλά τότε έχασα συμβατότητα με την νεα οθόνη , με τη τελευταία έκδοση DaVinci κλπ.
Ακόμα και τώρα, 6 μήνες μετά, ούτε ηnvidia ούτε η adobe και τα win έχουν δώσει λύση… και ο μόνος τρόπος είναι να έχω και Mac που υποστηρίζουν εγγενώς το format αυτό .

Είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα, που μπορούν να σε οδηγήσουν στη τρελλα!

Δεν λέω βεβαια ότι όλα είναι ρόδινα στα Mac, αλλά συνήθως αν συμβεί κάτι παρόμοιο, λύνεται σύντομα μιας και η Apple ελέγχει όλη την αλυσίδα.

Έχω πολλά τέτοια παραδείγματα…

Last edited:
  • Like
Reactions: takisot and koupa
Έχω τρία pc σπίτι… πάντα είχα και στο σπίτι και στη δουλειά, ταυτόχρονα με Mac.

Έχω στήσει το πρώτο htpc στην Ελλάδα , όταν δεν υπήρχαν ακόμα htpc!

Έχω στήσει το πρώτο επίσης μηχάνημα ψηφιακού ΜΟΝΤΑΖ όταν ακόμα δεν υπήρχε η έννοια!

Έχω στήσει άπειρα pc για μένα , φίλους, συγγενείς και συναδέλφους…κάτι σκαμπάζω! :p
Προσωπικά έχω στήσει χιλιάδες κυριολεκτικά PCs από την εποχή του DOS, Win3.1 κλπ κλπ και εκατοντάδες -επίσης κυριολεκτικά- PCs με Windows 10 από τις πρώτες εκδόσεις μέχρι σήμερα. Η συντριπτική πλειοψηφία για επαγγελματικού σκοπούς (δουλειές γραφείου, developers κλπ). Δεν έχει σκάσει ούτε ένα. Ούτε ένα όμως. Ασυμβατότητες με in house εφαρμογές ναι, υπήρχαν μετά από κάποια major update αλλά σκάσιμο κανένα. Με SSD και 8gigabyte RAM είναι γρήγορα και άνετα.
Αφήστε το μύθο των "κακών" Windows.

Μαζί σου σε αυτά. Δεν είναι τέλεια. Αλίμονο. Και είναι ένας από τους λόγους που και εγώ γκρινιάζω. Το προσωπικό μου πρόβλημα είναι οι UWP εφαρμογές που εξακολουθούν και είναι σαν τρίτο σώμα. Όμως δεν μπορώ να διαβάζω γι' αυτή τη φοβερή και τρομερή "εμπειρία χρήσης" που συνεχώς αναφέρετε λες και εμείς ζούμε σε τίποτα σπηλιές.

Το γράφω για πολλοστή φορά. Τα χαρακτηριστικά του "μικρού" είναι απάτη όταν θες ένα μηχάνημα για καθημερινή χρήση. Όχι ελαφριά, αλλά καθημερινή. Δηλαδή να μη σε νοιάζει τι θα κάνεις με τον υπολογιστή. Γρήγορος ξε-γρήγορος αυτή η "εμπειρία χρήσης" αργά ή γρήγορα θα τελειώσει. Θες γιατί κατέβασες μερικές τσόντες σε 4Κ; Θες γιατί κατέβασες μερικά μεγάλα παιχνίδια του IOS και πολλά άλλα. Και δεν είναι λύση οι εξωτερικοί δίσκοι και τα docks ούτε το cloud και δεν ξέρω τι άλλο. Δε μπορεί να σκέφτομαι το χώρο ή τη μνήμη σε συνεχή βάση για καθημερινά προβλήματα. Πχ τώρα έχω 1TB και ξεχνάω να σβήσω τα κατεβάσματα. Μπορείς να βρεις 10 αναβαθμίσεις μιας εφαρμογής ή μερικά ISO από Linux. Δεν με νοιάζει καθόλου. Μία στο τόσο θα μπω για εκκαθάριση. Αλλά μπορεί να είναι μήνες.

Το 80% της παγκόσμιας αγοράς λέει άλλα. Μάλλον οι άλλοι κάτι κάνουν καλύτερα.

Όπως και το 80% της αγοράς αυτοκινήτου δεν είναι premium cars, απλά αυτό δεν κάνει τα Hyundai καλύτερα από τα Mercedes, Audi, BMW.

Προσωπικά έχω στήσει χιλιάδες κυριολεκτικά PCs από την εποχή του DOS, Win3.1 κλπ κλπ και εκατοντάδες -επίσης κυριολεκτικά- PCs με Windows 10 από τις πρώτες εκδόσεις μέχρι σήμερα. Η συντριπτική πλειοψηφία για επαγγελματικού σκοπούς (δουλειές γραφείου, developers κλπ). Δεν έχει σκάσει ούτε ένα. Ούτε ένα όμως. Ασυμβατότητες με in house εφαρμογές ναι, υπήρχαν μετά από κάποια major update αλλά σκάσιμο κανένα. Με SSD και 8gigabyte RAM είναι γρήγορα και άνετα.
Αφήστε το μύθο των "κακών" Windows.
Εγώ χιλιάδες (LOL) δεν έχω στήσει, αλλά από τα 10-15 που πέρασαν όντως από τα χέρια μου κατά καιρούς δεν έμεινα ποτέ ικανοποιημένος (και κάποια έσκασαν και κυριολεκτικά :D ). Κάποια ήταν εξαιρετικά φαντεζί μηχανήματα που -τότε- δε με πείραζε να περνάω ώρες ολόκληρες να ψάχνω να δω πως θα δουλέψουν σωστά, μέχρι κάτι να ξαναπάει στραβά. Κάποια άλλα αργότερα που είχα για δουλειά ήταν πραγματικά τραγικά, με throttling και άλλα παρόμοια θέματα από την πρώτη μέρα. Ακόμα και πανάκριβα Dell υποτίθεται προοριζόμενα για επαγγελματίες. Το Dell της συζύγου (2μιση χιλιάρικα μηχάνημα) μετά από 3 χρόνια έχει διάρκεια μπαταρίας 6 λεπτά, πήρε ένα MBA M2 και πλέον φορτίζει κάθε βδομάδα.

Όχι πως τα Apple δεν έχουν ποτέ θέματα, αλλά τουλάχιστον είναι πολύ πιο περιορισμένα σε συχνότητα, και σε εύρος.

Last edited:
Παιδιά σε περίπτωση που αποφασίσουμε για αγορά MacBook Pro τι χρώμα να επιλέξουμε;
Αν κρίνω από αναφορές στο διαδίκτυο το gray είναι πιο δημοφιλές αλλά, αν θυμάμαι καλά, κάπου διάβασα εδώ μέσα ότι το συγκεκριμένο χρώμα είναι ευαίσθητο και θυμάμαι προτείνατε το silver.
Εσείς τι χρώμα τα έχετε αγοράσει;

Sent from my iPhone 14 pro max using Tapatalk Pro

Παιδιά σε περίπτωση που αποφασίσουμε για αγορά MacBook Pro τι χρώμα να επιλέξουμε;
Αν κρίνω από αναφορές στο διαδίκτυο το gray είναι πιο δημοφιλές αλλά, αν θυμάμαι καλά, κάπου διάβασα εδώ μέσα ότι το συγκεκριμένο χρώμα είναι ευαίσθητο και θυμάμαι προτείνατε το silver.
Εσείς τι χρώμα τα έχετε αγοράσει;

Εγώ είχα ανέκαθεν space gray χωρίς κανένα θέμα. Της συζύγου το Air είναι Midnight Blue, αυτό δεν θα το πρότεινα γιατί αν και πανέμορφο, αφήνει πολλές δαχτυλιές.

Όπως και το 80% της αγοράς αυτοκινήτου δεν είναι premium cars, απλά αυτό δεν κάνει τα Hyundai καλύτερα από τα Mercedes, Audi, BMW.

Για κάποιο λόγο ο κόσμος διαφωνεί.

Εγώ είχα ανέκαθεν space gray χωρίς κανένα θέμα. Της συζύγου το Air είναι Midnight Blue, αυτό δεν θα το πρότεινα γιατί αν και πανέμορφο, αφήνει πολλές δαχτυλιές.

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε. Τώρα που το λες, θυμήθηκα πως τα αρνητικά τα είχα διαβάσει για το blue που ανέφερες.Συνεπώς, μιας και μου αρέσει το γκρι γενικότερα, θα επιλέξω αυτό τελικά.

Εγώ χιλιάδες (LOL) δεν έχω στήσει, αλλά από τα 10-15 που πέρασαν όντως από τα χέρια μου κατά καιρούς δεν έμεινα ποτέ ικανοποιημένος (και κάποια έσκασαν και κυριολεκτικά :D ). Κάποια ήταν εξαιρετικά φαντεζί μηχανήματα που -τότε- δε με πείραζε να περνάω ώρες ολόκληρες να ψάχνω να δω πως θα δουλέψουν σωστά, μέχρι κάτι να ξαναπάει στραβά. Κάποια άλλα αργότερα που είχα για δουλειά ήταν πραγματικά τραγικά, με throttling και άλλα παρόμοια θέματα από την πρώτη μέρα. Ακόμα και πανάκριβα Dell υποτίθεται προοριζόμενα για επαγγελματίες. Το Dell της συζύγου (2μιση χιλιάρικα μηχάνημα) μετά από 3 χρόνια έχει διάρκεια μπαταρίας 6 λεπτά, πήρε ένα MBA M2 και πλέον φορτίζει κάθε βδομάδα.

Όχι πως τα Apple δεν έχουν ποτέ θέματα, αλλά τουλάχιστον είναι πολύ πιο περιορισμένα σε συχνότητα, και σε εύρος.
Να μην γελάς καθόλου με το "χιλιάδες" γιατί είναι πραγματικό. Με τα PCs ασχολούμαι από 8088 εποχή. Ακόμη και στο στρατό PCs έστηνα. Εχω στήσει δίκτυά από εποχής bnc με Unix και novell. Μόνο την τελευταία πενταετία πρέπει έχω στήσει πάνω από 300-350 PCs με Win 10 για τη δουλειά μου. Βάλε φίλων, βάλε επί πληρωμή διάφορων, βάλε καμία επανεγκατάσταση από αστοχία υλικού. Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη οπού θες. Επί τόπου, απομακρυσμένα, με οποίο τρόπο θες.
Μην γελάς σε παρακαλώ.
Δεν θυμάμαι να έχει σκάσει κανένα. Και οι χρήστες υπέρευχαριστημένοι. Οταν τύχει να γκρινιάξει κανείς τους απειλώ: "πρόσεξε γιατί θα σου βάλω Apple και δεν θα βρίσκεις τίποτα. Σταματούν την γκρίνια χαλαρώνουν.

κι εγώ είμαι χρήστης απ την εποχή των "Schneider euro pc" με 8088 επεξεργστή, δεν θυμάμαι πόσα "Wintel" έχουν περάσει απ τα χέρια μου,

πλέον χρησιμοποιώ wintel μόνο στο γραφείο στο σπίτι έχω ένα Macbook pro m1.

Αν ήθελα ένα all around μηχάνημα office/oracle/cad/games, wintel all the way.

Αν ήθελα ένα μηχάνημα για photo/video/animation, ειδικότερα laptop θα έπειρνα Mac

και τα 2 με μπουχτίζουν αλλά όλα έχουν τη θέση τους δεν είναι ή το ένα ή το άλλο...

• Like
Reactions: koupa
αυτα που λεγαμe... και ο κυριος λογος που εδωσα το τουμπανο win laptop μου.

YG... ειδικα το unplugged test εχει πολυ γελιο :p

ΥΓ2... Συριε προλαβαινεις! :p

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

4.jpg3.jpg2.jpg1.jpg

Last edited:
Για να είμαστε και δίκαιοι βέβαια το τούμπανο παραπάνω laptop είναι μια γενιά πίσω καθώς έχει βγει 13η γενιά Intel με σημαντικές βελτιώσεις και φυσικά νέα γενιά καρτών γραφικών σειρά 4000 με επίσης σημαντική βελτίωση.

Αν θελουμε να είμαστε δίκαιοι και θέλει σύγκριση με MSI laptop πρέπει να δει κάτι τέτοιο σαν το παρακάτω με επιδόσεις σχεδόν 50% πάνω σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

ειπε οτι θα κανει μολις παραλαβει ...
αλλα και παλι, οταν ενα laptop θελει 200/300 watt για να φτασει επιδοσεις με 50 watt, οτι και να κανει , χαμενο θα βγει!

Eιδικα μολις το βγαλεις απο το ρευμα...παπαλα!
Δεν ειναι μονο οι επιδοσεις , το εχουμε ξαναπει.
Ουτε κι εγω ειχα τοσο θεμα αλλωστε.

Το θεμα ειναι οτι και στο ρευμα, παλι χανει στα περισσοτερα, και μιλαμε για rtx 3080 Ti!...και με χειροτερη οθονη, ηχο, καμερα κλπ

Yg... και μη ξεχνας οτι ενα τετοιο laptop θα φτανει /ξεπερναει τη τιμη ενος mac, θα ζυγιζει πολυ παραπανω και θ ακουγεται σαν αεροπλανο παλι.

Last edited:
ειπε οτι θα κανει μολις παραλαβει ...
αλλα και παλι, οταν ενα laptop θελει 200/300 watt για να φτασει επιδοσεις με 50 watt, οτι και να κανει , χαμενο θα βγει!

Eιδικα μολις το βγαλεις απο το ρευμα...παπαλα!
Δεν ειναι μονο οι επιδοσεις , το εχουμε ξαναπει.
Ουτε κι εγω ειχα τοσο θεμα αλλωστε.

Το θεμα ειναι οτι και στο ρευμα, παλι χανει στα περισσοτερα, και μιλαμε για rtx 3080 Ti!...και με χειροτερη οθονη, ηχο, καμερα κλπ

Yg... και μη ξεχνας οτι ενα τετοιο laptop θα φτανει /ξεπερναει τη τιμη ενος mac, θα ζυγιζει πολυ παραπανω και θ ακουγεται σαν αεροπλανο παλι.

Γιατί, το τσίρκο της εμφάνισης που το πας; Άντε να πας σε σοβαρή δουλειά με τέτοιο... :cool:

Δεν διαφωνώ, απλά το αναφέρω ότι δεν είναι δικαιο έτσι, βγήκαν αυτο το μήνα τα νέα μηχανήματα και με αυτά πρέπει να συγκρίνει, ας περίμενε μερικές μέρες, δεν θα πάθαινε και τίποτα, τώρα που έβγαλε το συγκριτικό για μενα είναι εσκεμμένο.

Π.Χ. Στην ASUS που είδα μια παρουσίαση αναφέρει για τα rog strix 50% βελτίωση σε απόδοση, σχεδόν 10 βαθμούς κάτω σε θερμοκρασίες και αισθητά βελτιωμένη μπαταρία. Είναι σημαντικά όλα αυτά και άκυρο εντελώς να συγκρίνεις με περσινό μοντέλο που ήδη η MSI το αποσύρει.

Πιθανότατα το Mac να είναι πάλι καλύτερο, αλλά αφού κανείς μια δουλειά κάνε την την ρημάδα σωστά….ποσό δύσκολο είναι;

αυτο ειχε, αυτο δοκιμασε.

Ετσι κι αλλιως καταλαβαινουμε τι συμβαινει.
Δε θελει πολυ μυαλο.

Οπως ειδες και στο site της MSI , θελει 250 Watt για να τρεξει το νεο μηχανημα παλι.
Δεν θ αλλαξει απολυτως τιποτα μολις βγει η μπριζα.
απο RAW power θα εχει αρκετη , αλλα τι να τη κανεις?

Oπως ειπα, δεν ειναι θεμα μονο επιδοσεων.

αυτο ειχε, αυτο δοκιμασε.

Ετσι κι αλλιως καταλαβαινουμε τι συμβαινει.
Δε θελει πολυ μυαλο.

Οπως ειδες και στο site της MSI , θελει 250 Watt για να τρεξει το νεο μηχανημα.
Δεν θ αλλαξει απολυτως τιποτα μολις βγει η μπριζα.
Στο έχω ξαναπεί πολλές φορές, ελάχιστοι χρήστες χρησιμοποιούν ειδικά τέτοια laptop με μπαταρία, η μπαταρία σε τέτοια μηχανήματα είναι μόνο για ασφάλεια και τίποτα άλλο. Μην κοιτάς εσυ με την δουλειά που κανείς που το θες έξω…ποιος θα πάρει αυτο το μοσχάρι να το κουβαλάει έξω και να το δουλεύει με μπαταρία;; Κανένας και στο υπογράφω. Για τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν τα ultra books. Αυτά τα laptops είναι desktop replacements και συνήθως δεν κουνιούνται από τα γραφεία. Στην τελική αν πας σε κάποια εταιρία κλπ. Και το κουβαλάς υπάρχει κάπου και μια μπριζα. Και σε γύρισμα που πηγαίνω λόγο δουλειάς μια χαρά σε μπριζες τα έχουν….επειδή έβγαλε η Apple laptops με καλή μπαταρία ξαφνικά όλοι μας δεν μπορουμε με τις μπριζες….

Υ.Γ. Και το αυτο είχε αυτο δοκίμασε δεν συμφωνώ καθόλου, ή κανείς σωστά την δουλειά σου ή σπας πλάκα. Κάτι τέτοια βλέπω και συχαινομαι όλους τους καμένους YouTubers.

• Like
Reactions: speedman_27