[Επίσημο] MacBook Pro M2 & Mac Mini M2 @2023

Γιατι να το κάνω?
Κανω την δουλεια μου (οπως και ολοι οι μηχανικοι στον πλανήτη) άριστα σε windows.

Αν υπήρχε ομως αλλαγη πλεύσης απο την Autodesk, θα αποτελούσε εναν σημαντικοτατο λόγο παραπανω για να μπορουν να χαρακτηριστουν τα Apple ως pro μηχανηματα.
Στα δικά μου ματια ειναι prosumer, και μονο για ειδικο κοινο/use case.

ΥΓ. Φυσικα το design τους και το feel των macbook ειναι για λατρεία :cool:

Αυτή είναι και η ΜΟΝΗ αλήθεια για τα M1-M2 μέχρι σήμερα. Καμία αγορά δεν κινήθηκε προς αυτά , οι μηχανικοί πχ όπως σωστά αναφέρεις ούτε που τα ακουμπάνε.

Επίσης το σημείο αντιπαράθεσης αν έχει προσέξει γίνεται μόνιμα σε τομείς που υπάρχει υπεροχή της ARM αρχιτεκτονικής.

Πέρα από 7-10 εφαρμογές που αφορούν ΕΙΔΙΚΟ κοινό οι οποίες και πριν τα M1 έτρεχαν καλύτερα στα Mac , είτε δεν υπάρχει υποστήριξη , είτε οι ταχύτητες είναι χειρότερες

1675511865927.png

Θυμήσου το παπατζιλικι των Μac Studio που ξεπερνούσαν σε επιδόσεις τις 3090.

Αν δουλεύεις κυρίως τις εφαρμογές που τρέχουν καλύτερα σε Mac πας προς τα εκεί άφοβα και επωφελείται και από την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Ειδικά στα λαπτοπ είναι σημαντικό , στους σταθερούς ασήμαντο.

Αν δουλεύεις σε οτιδήποτε άλλο απλά προσπερνάς , όπως άλλωστε προσπερνούσες και πιο πριν.

Προσωπικά περίμενα πολλά περισσότερα σε υποστήριξη εφαρμογών από την Apple μετά από 2 χρόνια.

Μόνο heavy user του office να είσαι βλέπεις ότι η έκδοση για Mac ακόμα δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη των Windows. Και κάπου εκεί ξεκινάς με virtual machines , κλπ..

Τι σχέση εχει η apple μ αυτό;
Θέμα της auto desk είναι αυτό, της Microsoft κλπ.

Δεν μπορεί να τις αναγκάσει να βγάλουν εκδόσεις για M1/M2.

ΥΓ… κανένα παπατζιλικι με τα Mac Studio, στις εφαρμογές που γράφτηκαν γι αυτά , οι επιδόσεις είναι ανταγωνιστικές.

Αυτή είναι και η ΜΟΝΗ αλήθεια για τα M1-M2 μέχρι σήμερα. Καμία αγορά δεν κινήθηκε προς αυτά , οι μηχανικοί πχ όπως σωστά αναφέρεις ούτε που τα ακουμπάνε.

Επίσης το σημείο αντιπαράθεσης αν έχει προσέξει γίνεται μόνιμα σε τομείς που υπάρχει υπεροχή της ARM αρχιτεκτονικής.

Πέρα από 7-10 εφαρμογές που αφορούν ΕΙΔΙΚΟ κοινό οι οποίες και πριν τα M1 έτρεχαν καλύτερα στα Mac , είτε δεν υπάρχει υποστήριξη , είτε οι ταχύτητες είναι χειρότερες

View attachment 210036

Θυμήσου το παπατζιλικι των Μac Studio που ξεπερνούσαν σε επιδόσεις τις 3090.

Αν δουλεύεις κυρίως τις εφαρμογές που τρέχουν καλύτερα σε Mac πας προς τα εκεί άφοβα και επωφελείται και από την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Ειδικά στα λαπτοπ είναι σημαντικό , στους σταθερούς ασήμαντο.

Αν δουλεύεις σε οτιδήποτε άλλο απλά προσπερνάς , όπως άλλωστε προσπερνούσες και πιο πριν.

Προσωπικά περίμενα πολλά περισσότερα σε υποστήριξη εφαρμογών από την Apple μετά από 2 χρόνια.

Μόνο heavy user του office να είσαι βλέπεις ότι η έκδοση για Mac ακόμα δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη των Windows. Και κάπου εκεί ξεκινάς με virtual machines , κλπ..

Καμία αγορά; Seriously? Το αντίθετο συμβαίνει: ελάχιστοι δεν έχουν κυκλοφορήσει πλέον τα προγράμματα τους για native apple silicon.
Αυτές τις ισοπεδωτικές υπερβολές να μην έγραφες…

Τι σχέση εχει η apple μ αυτό;
Θέμα της auto desk είναι αυτό, της Microsoft κλπ.

Δεν μπορεί να τις αναγκάσει να βγάλουν εκδόσεις για M1/M2.

ΥΓ… κανένα παπατζιλικι με τα Mac Studio, στις εφαρμογές που γράφτηκαν γι αυτά , οι επιδόσεις είναι ανταγωνιστικές.

Αυτό αναιρεί τις αδυναμίες η τις ελλείψεις στην πλατφόρμα της Apple?
Αν κάτι δεν υπάρχει, δεν υπάρχει. Τέλος.

Use case και use case.
Καλό είναι να υπάρχουν λύσεις για όλους και για τα πάντα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα και για να έχουμε να λέμε.

Καμία αγορά; Seriously? Το αντίθετο συμβαίνει: ελάχιστοι δεν έχουν κυκλοφορήσει πλέον τα προγράμματα τους για native apple silicon.
Αυτές τις ισοπεδωτικές υπερβολές να μην έγραφες…

Χάνεις το τεράστιο market των tailor made εφαρμογών για κάθε λογής επιχείρηση.

Χάνεις το τεράστιο market των tailor made εφαρμογών για κάθε λογής επιχείρηση.

Ναι βρε σύ, προφανώς κάτι παλιά ελληνικά λογιστικά προγράμματα γραμμένα για windows δεν θα παίξουν. Πλέον όμως όλα πάνε σε web based εφαρμογές.

Last edited:
  • Like
Reactions: click
Δεν είναι όλα cloud based. Κάποια εξακολουθούν και θέλουν τοπικό τρέξιμο.

Το έγραψα και προχτές. Υπάρχουν άπειροι μικροί επαγγελματίες που δεν έχουν εξεζητημένες ανάγκες. Αυτοί πολλές φορές μένουν έξω.

Μπορεί σε μια επιχείρηση η τιμολόγηση της Microsoft η της Google να είναι μια χαρά για μερικές εκατοντάδες χρήστες αλλά για ένα μικρό λογιστικό δεν είναι. Πχ στην μικρή μου πόλη έχουμε 4 λογιστικά γραφεία με 2-3 υπαλλήλους το κάθε ένα. Ξέχωρα το πόσοι είναι μόνοι τους. Για αυτούς το cloud δεν υπάρχει.

Δεν είναι όλα cloud based. Κάποια εξακολουθούν και θέλουν τοπικό τρέξιμο.

Το έγραψα και προχτές. Υπάρχουν άπειροι μικροί επαγγελματίες που δεν έχουν εξεζητημένες ανάγκες. Αυτοί πολλές φορές μένουν έξω.

Μπορεί σε μια επιχείρηση η τιμολόγηση της Microsoft η της Google να είναι μια χαρά για μερικές εκατοντάδες χρήστες αλλά για ένα μικρό λογιστικό δεν είναι. Πχ στην μικρή μου πόλη έχουμε 4 λογιστικά γραφεία με 2-3 υπαλλήλους το κάθε ένα. Ξέχωρα το πόσοι είναι μόνοι τους. Για αυτούς το cloud δεν υπάρχει.

Είπα ότι ολα πάνε προς cloud, πχ ηλεκτρονική τιμολόγηση. Όσο περνάει ο καιρός, εξαλείφονται τα παλαιολιθικά προγράμματα.

Ναι βρε σύ, προφανώς κάτι παλιά ελληνικά λογιστικά προγράμματα γραμμένα για windows δεν θα παίξουν. Πλέον όμως όλα πάνε σε web based εφαρμογές.

Για δώσε μου τα σύγχρονα ελληνικά λογιστικά για Mac ;)
Θα σου δώσω και άλλες ευκαιρίες, πχ διαχείριση αποθηκών/inventory και σια

• Haha
Reactions: speedman_27
Για δώσε μου τα σύγχρονα ελληνικά λογιστικά για Mac ;)
Θα σου δώσω και άλλες ευκαιρίες, πχ διαχείριση αποθηκών/inventory και σια
Δεν υπάρχουν απλά, στην δουλειά μου media shop όλα τα προγράμματα λογιστικής, τιμολόγησης, ανέβασμα πλάνων, μελέτες στατιστικές προϊόντων, προγράμματα τηλεθέαση καναλιών, ανάλυση ραδιοφώνων κλπ. Είναι όλα προγράμματα για windows και δεν υπάρχει τίποτα για Mac, σε βάθος χρόνου κάποια από αυτά πράγματι ανανεώνονται και περνάνε στην λογική web based…αλλά θελουμε χρόνια και δρόμο ακόμα για να φτάσουμε εκεί. Mac στην δουλεια μου έχουν μόνο οι content creators, οι υπόλοιποι με windows.

Δυστυχώς υπάρχουν παρά πολλά προγράμματα ακόμα που δεν δουλεύουν σε Mac και είναι μεγάλο θέμα αυτο. Για αυτο τον λόγο ενώ έχω το mini, έχω αναγκαστικά και windows pc τόσο για τα προγράμματα όσο και για παιχνίδια…

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς αλλά εγώ με το m1 MacBook air έχω καταβολευτει. Χώρα στο σακίδιο με τα φωτογραφικά χωρίς να προσθέτει ιδιαίτερο ογκο/βάρος και είτε είμαι σε airshow είτε σε επίσκεψη σε αεροπορική βάση είτε σε κάποιο βουνό "κυνηγώντας" χαμηλές διελευσεις μπορώ να κάνω backup τις κάρτες μνήμης, επεξεργασία φωτογραφιών εάν μου ζητηθεί από ιπτάμενο ή το διοικητή της μοίρας και όλα αυτά καθολη την διάρκεια της μερας και μερικές φορές την νύχτα μέχρι αργά χωρίς να ανησυχώ για την μπαταρία.

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς αλλά εγώ με το m1 MacBook air έχω καταβολευτει. Χώρα στο σακίδιο με τα φωτογραφικά χωρίς να προσθέτει ιδιαίτερο ογκο/βάρος και είτε είμαι σε airshow είτε σε επίσκεψη σε αεροπορική βάση είτε σε κάποιο βουνό "κυνηγώντας" χαμηλές διελευσεις μπορώ να κάνω backup τις κάρτες μνήμης, επεξεργασία φωτογραφιών εάν μου ζητηθεί από ιπτάμενο ή το διοικητή της μοίρας και όλα αυτά καθολη την διάρκεια της μερας και μερικές φορές την νύχτα μέχρι αργά χωρίς να ανησυχώ για την μπαταρία.

Μα σε πιστεύουμε.
Απλά δεν κάνει προφανώς για όλες τις χρήσεις.

Πριν λίγους μήνες με φώναξε ένας συμβολαιογράφος για να συζητήσουμε την πιθανότητα συνεργασίας. Ουσιαστικά να του ανεβάζω στο σύστημα τα συμβόλαια που έγινε υποχρεωτικό από φέτος. Χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα το οποίο είναι μια απλή βάση δεδομένων για τους πελάτες, αποθηκεύει το αντίστοιχο έγγραφο Word με το συμβόλαιο και έχει ένα επιπλέον πρόγραμμα που συνδέεται στο κτηματολόγιο για να "τραβήξει" δεδομένα. Δεν είδα κάτι περισσότερο καθώς τελικά η συνεργασία μας δεν προχώρησε για άλλους λόγους.

Το πρόγραμμα όμως ήταν κυριολεκτικά "της πλάκας". Λίγο που το είδα δεν είδα ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ δυσκολία στο να μην είναι portable. Οι απαιτήσεις άλλωστε σε μια τέτοια δουλειά είναι ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ. Το πελατολόγιο είναι ελάχιστα bytes άντε kilobytes ανά εγγραφή καθώς θες μόνο τα βασικά. Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση, ΑΦΜ και κάτι άλλα ψιλά. Το Word επίσης μερικά KB. Άντε να είναι κανένας ζάμπλουτος και έχει τίποτα πολυκατοικίες και να πεις ότι θα είναι μερικές σελίδες παραπάνω. Πραγματικά θεωρώ πως θα μπορούσε να γίνει ένα portable πρόγραμμα με μια universal βιβλιοθήκη όπως η QT και η MySQL. Η εταιρία όμως για κάποιο λόγο έχει δεθεί στο άρμα της MS και υποστηρίζει ΜΟΝΟ MSSQL.

Το "της πλάκας" λοιπόν το έγραψα για να δείξω ότι ΔΕΝ υπάρχει πραγματικός λόγος από τις εταιρίες ώστε να ΜΗΝ φτιάξουν κάτι portable. Απλά ΔΕΝ ενδιαφέρονται για το 1% της αγοράς. Και για να δείτε το πόσο τραγική είναι η όλη κατάσταση η MS έδωσε πλέον τον MSSQL και στο Linux ενώ το MacOS είναι απών. Και το MacOS είναι ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ UNIX παρ' όλα αυτά δεν ασχολείται κανένας με business εφαρμογές που θα ήταν παιχνιδάκι δεδομένου της ευκολίας στο Portability.

Και για του λόγου το αληθές.

Qt (pronounced "cute"[7][8][9]) is cross-platform software for creating graphical user interfaces as well as cross-platform applications that run on various software and hardware platforms such as Linux, Windows, macOS, Android or embedded systems with little or no change in the underlying codebase while still being a native application with native capabilities and speed.

Και για του λόγου το αληθές.
Αχ αυτη η Qt... Το μεγαλυτερο στοιχημα της Nokia . Οταν η Nokia περασε στα χερια της Microsoft , πουληθηκε στην Digia. Λες η MS τοτε που εθαψε ενα τετοιο εργαλειο να θελει να κυριαρχησει ωστε εφαρμογες των windows που ειναι σχεδον αποκλειστικες να μεταπηδήσουν σε αλλες πλατφορμες;

Θυμάμαι όταν είχε βγει το πρώτο MacBook Air, πριν καμία 15αρια χρόνια. Ήταν η εποχή που ταξίδευα συνεχώς σε διάφορες χώρες, κουβαλώντας ένα βαρύ PC λαπτοπ, από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο και σε εταιρίες, ανεβοκατέβαινα σε κτήρια να σετάρω τηλεπικοινωνιακά συστήματα και να τρέξω διάφορα τεστ. Ειδικά σε κάτι χώρες της Ασίας με ανυπόφορη ζέστη και υγρασία ήταν σκέτο μαρτύριο να έχεις συνεχώς ένα βαρύ λαπτοπ με καλώδια επάνω σου και σε δικιά του τσάντα. Μόλις είδα το Air λέω αυτό είναι! Η λύση στην ταλαιπωρία μου. Επιτέλους ένα ελαφρύ μηχάνημα που χωράει στο ίδιο σακίδιο με τα χαρτιά μου.

Στην πράξη ποτέ βέβαια δεν λειτούργησε έτσι γιατί τα ειδικά προγράμματα που τρέχαμε ήταν γραμμένα μόνο για Windows, και φυσικά ποτέ δεν μου έδωσε η εταιρία μου Mac υπολογιστή. Πάντως ως concept ήταν το όνειρο μου για τη δουλειά μου.

Πλέον δεν ταξιδεύω τόσο, η περισσότερη δουλειά γίνεται από το γραφείο και πράγματι πλέον τα περισσότερα γίνονται μέσω web Interface, που σημαίνει πως άνετα θα μπορούσες να τα κάνεις και με Mac. Ωστόσο οι εταιρίες στον τομέα μου επιμένουν σε Linux για τους προγραμματιστές και σε Windows κυρίως για τους υπόλοιπους μηχανικούς.

• Like
Reactions: koupa
Αχ αυτη η Qt... Το μεγαλυτερο στοιχημα της Nokia . Οταν η Nokia περασε στα χερια της Microsoft , πουληθηκε στην Digia. Λες η MS τοτε που εθαψε ενα τετοιο εργαλειο να θελει να κυριαρχησει ωστε εφαρμογες των windows που ειναι σχεδον αποκλειστικες να μεταπηδήσουν σε αλλες πλατφορμες;

Η Microsoft άλλαξε με τον τωρινό της CEO. Ο προηγούμενος ο Balmer ήταν τραγικός. Έχασε μέσα από τα χέρια της τα κινητά τηλέφωνα 2 φορές. Την πρώτη φορά με τα Windows Mobile ήταν σε άλλο επίπεδο. Προσωπικά θεωρώ πως έχουμε χάσει μια γενιά εξαιτίας αυτής της λάθος πολιτικής. Τότε είχες ήδη τις εφαρμογές .NET οι οποίες έτρεχαν σχεδόν χωρίς καμία αλλαγή και στα κινητά και τα σταθερά. Και μάλιστα κανονικές εφαρμογές και όχι τα καρτούν που έχουμε τώρα. Οι εφαρμογές ήταν 100% ίδιες με το desktop. Με τα μενού τους και τα λοιπά. Με σωστή διαχείριση θα μπορούσε να κυριαρχήσει. Το ίδιο έγινε και μετά με τα WP. Κλειστό οικοσύστημα με αρκετές ελλείψεις. Στο μεταξύ ο ανταγωνισμός έτρεχε με χίλια. Η Google και η Apple κυριάρχησαν στα φορητά και το "κομμουνιστικό καρκίνωμα" του Linux στο εταιρικό κομμάτι.

Ο νέος CEO είδε το μέλλον και επένδυσε σωστά. Το Azure δίνει πλέον τρελό χρήμα και η MS είναι από τους βασικούς χρηματοδότες του Linux. Έχει δώσει στην κοινότητα το .NET και όπως έγραψα και πριν τον MSSQL για Linux. Τα Windows πλέον είναι κάτι απλό και δευτερεύων. Ουσιαστικά η βάση για να τρέχουν οι άλλες υπηρεσίες. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε να δούμε χρόνια κάποια σοβαρή εξέλιξη στο χρηστικό κομμάτι. Παλιά η κάθε έκδοση είχε χαοτικές διαφορές με πριν. Τώρα από τα 8 και μετά οι περισσότερες αλλαγές είναι κάτω από το "καπό".

• Like
Reactions: gpapjohn

Πολύ σωστά....

πλέον υπάρχουν λύσεις για όλους και για όλες, η κίνηση της apple να φύγει απ την Intel, μόνο καλά μας έδωσε και θα μας δώσει ακόμα περισσότερα,

Δε σημαίνει ότι είναι χειρότερη η Microsoft, σε κάποιους τομείς είναι πολύ μπροστά, πχ Azure AD,

σε φορητά συστήματα η apple δίνει πολύ δυνατές και αξιόπιστες λύσεις...

δεν καταλαβαίνω γιατί να είναι ή το ένα ή το άλλο, στη δική μου ζωή συνυπάρχουν.

• Like
Reactions: koupa
Καλημέρα σε όλους σας, εγώ θα σας πώ την δική μου ιστορία, τον Ιούνιο του 2020 αγόρασα MacBook Pro με intel i5 στα 2.0 Ghz με 16 Giga Ram και 512 ssd, λίγους μήνες αργότερα κυκλοφόρησαν οι silicons και αμέσως σκέφτηκα αμάν τι έκανα?Και μιλάμε για πετσόκομα παντού, silicone σε MacBooks, iMac και Mac mini.Γιατί να μην περιμένω λίγο ακόμα? Να πάρω ένα Macbook Pro με Silicone επεξεργαστή?Και μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας θα είχα και σίγουρα πιο γρήγορο μηχάνημα θα είχα όπως έδειξε η ιστορία!Όχι ότι περνώντας ο καιρός δεν με άφησε ικανοποιημένο το Macbook μου απλά αν περίμενα λίγο θα δοκίμαζα τα πολυπόθητα νέα τσιπάκια!Τώρα με το Mac mini που Mac mini δεν είχα ποτέ θεωρώ πως έλυσα το πρόβλημα του σταθερού μια για πάντα γιατί έτσι και αλλιώς σε windows δεν θα ξαναπήγαινα ποτέ.Παιχνίδια δεν παίζω, λατρεύω τις εφαρμογές γραφείου της Apple.Ειδικά το Pages (αντίστοιχο word) προσφέρει και έξτρα δυνατότητες όπως για παράδειγμα αρίθμηση σε κελιά πράγμα που στο word δεν το είδα ποτέ!Επίσης εμένα και το Numbers με έχει βολέψει αφάνταστα γιατί έχει αυτοματισμούς που δεν προσφέρονται στο excel.Τι να πώ για το Keynote (αντίστοιχο powerpoint) που το παίζω στα δάχτυλα και γνωρίζω σχεδόν τα πάντα για αυτό?Και σκεφτείτε καμία επαφή δεν είχα με Powerpoint κι όμως κατάφερα και έμαθα το Keynote αλλά και όλες τις άλλες εφαρμογές της αν και θεωρώ ότι, με τις βοήθειες της Apple και τους κατευθυντήριους οδηγούς εφαρμογών που μπορεί να βρεί κανείς μέσα στο ίδιο το σύστημα τα μαθαίνει όλα γρήγορα 😉.Χρησιμοποιώ και τις εφαρμογές γραφείου των windows και οφείλω να ομολογήσω σαν απάντηση σε σχετικά σχόλια που προηγήθηκαν και αφορούσαν στις λειτουργίες των εφαρμογών office ότι σε εμένα τουλάχιστον στο δικό μου MacBook παίζουν απροβλημάτιστα και χωρίς κανένα απολύτως κόλλημα!Σε Mac με silicone δεν ξέρω αλλά γενικά δεν έχω ακούσει και ιδιαίτερα παράπονα!Τώρα στα της γενικότερης χρήσης είχα γράψει και σε προηγούμενη ανάρτηση μου ότι επαγγελματίας δεν είμαι και δημιουργώ 2-3 το πολύ βίντεο σε ετήσια βάση, με το FCP επίσης ασχολούμαι με περιήγηση στο internet, με Apple Music με εφαρμογές γραφείου όπως έγραψα, με Netflix και τέλος πολύ απλά πράγματα με τις εγγενείς εφαρμογές φωτογραφιών της Apple και αν θέλω κάτι πιο ιδιαίτερο δουλεύω και το Gimp, (Photoshop κτλ δεν έχω ιδέα).Και θεωρώ ότι και με το base model Mac mini με τα 8 giga ram μια χαρά θα ήμουν....🙂

• Like
Reactions: takisot