[Επίσημο] MacBook Pro M2 & Mac Mini M2 @2023

Καλημέρα σε όλους σας, εγώ θα σας πώ την δική μου ιστορία, τον Ιούνιο του 2020 αγόρασα MacBook Pro με intel i5 στα 2.0 Ghz με 16 Giga Ram και 512 ssd, λίγους μήνες αργότερα κυκλοφόρησαν οι silicons και αμέσως σκέφτηκα αμάν τι έκανα?Και μιλάμε για πετσόκομα παντού, silicone σε MacBooks, iMac και Mac mini.Γιατί να μην περιμένω λίγο ακόμα? Να πάρω ένα Macbook Pro με Silicone επεξεργαστή?Και μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας θα είχα και σίγουρα πιο γρήγορο μηχάνημα θα είχα όπως έδειξε η ιστορία!Όχι ότι περνώντας ο καιρός δεν με άφησε ικανοποιημένο το Macbook μου απλά αν περίμενα λίγο θα δοκίμαζα τα πολυπόθητα νέα τσιπάκια!Τώρα με το Mac mini που Mac mini δεν είχα ποτέ θεωρώ πως έλυσα το πρόβλημα του σταθερού μια για πάντα γιατί έτσι και αλλιώς σε windows δεν θα ξαναπήγαινα ποτέ.Παιχνίδια δεν παίζω, λατρεύω τις εφαρμογές γραφείου της Apple.Ειδικά το Pages (αντίστοιχο word) προσφέρει και έξτρα δυνατότητες όπως για παράδειγμα αρίθμηση σε κελιά πράγμα που στο word δεν το είδα ποτέ!Επίσης εμένα και το Numbers με έχει βολέψει αφάνταστα γιατί έχει αυτοματισμούς που δεν προσφέρονται στο excel.Τι να πώ για το Keynote (αντίστοιχο powerpoint) που το παίζω στα δάχτυλα και γνωρίζω σχεδόν τα πάντα για αυτό?Και σκεφτείτε καμία επαφή δεν είχα με Powerpoint κι όμως κατάφερα και έμαθα το Keynote αλλά και όλες τις άλλες εφαρμογές της αν και θεωρώ ότι, με τις βοήθειες της Apple και τους κατευθυντήριους οδηγούς εφαρμογών που μπορεί να βρεί κανείς μέσα στο ίδιο το σύστημα τα μαθαίνει όλα γρήγορα 😉.Χρησιμοποιώ και τις εφαρμογές γραφείου των windows και οφείλω να ομολογήσω σαν απάντηση σε σχετικά σχόλια που προηγήθηκαν και αφορούσαν στις λειτουργίες των εφαρμογών office ότι σε εμένα τουλάχιστον στο δικό μου MacBook παίζουν απροβλημάτιστα και χωρίς κανένα απολύτως κόλλημα!Σε Mac με silicone δεν ξέρω αλλά γενικά δεν έχω ακούσει και ιδιαίτερα παράπονα!Τώρα στα της γενικότερης χρήσης είχα γράψει και σε προηγούμενη ανάρτηση μου ότι επαγγελματίας δεν είμαι και δημιουργώ 2-3 το πολύ βίντεο σε ετήσια βάση, με το FCP επίσης ασχολούμαι με περιήγηση στο internet, με Apple Music με εφαρμογές γραφείου όπως έγραψα, με Netflix και τέλος πολύ απλά πράγματα με τις εγγενείς εφαρμογές φωτογραφιών της Apple και αν θέλω κάτι πιο ιδιαίτερο δουλεύω και το Gimp, (Photoshop κτλ δεν έχω ιδέα).Και θεωρώ ότι και με το base model Mac mini με τα 8 giga ram μια χαρά θα ήμουν....🙂
Πατάμε και κανένα enter, μας βγήκαν τ μάτια για να καταλαβούμε.
Τελικά δεν κατάλαβα πήρες κάτι σε silicon ή ακόμα το σκέφτεσαι ?
Είπαμε μια χαρά μηχανήματα βγάζει η Apple αλλά το οτι το Numbers έχει περισσότερους αυτοματισμούς απο το excel είναι λίγο παρατραβηγμένο.

Είπαμε μια χαρά μηχανήματα βγάζει η Apple αλλά το οτι το Numbers έχει περισσότερους αυτοματισμούς απο το excel είναι λίγο παρατραβηγμένο.

Δεν έχει προφανώς, αλλά είναι εύκολο και ευχάριστο πρόγραμμα ειδικά εάν δεν έχει κάποιος μεγάλες απαιτήσεις. Το office στα Mac, ειδικά μετά την μετάβαση σε silicon δουλεύει σφαίρα και δεν βρίσκω να του λείπει κάτι.

Δεν έχει προφανώς, αλλά είναι εύκολο και ευχάριστο πρόγραμμα ειδικά εάν δεν έχει κάποιος μεγάλες απαιτήσεις. Το office στα Mac, ειδικά μετά την μετάβαση σε silicon δουλεύει σφαίρα και δεν βρίσκω να του λείπει κάτι.
Οχι απλά δεν έχει, δεν υπάρχει σύγκριση είδικα αν είσαι advanced χρήστης, το excel έχει ξεφύγει την τελευταία διετία.

Οχι απλά δεν έχει, δεν υπάρχει σύγκριση είδικα αν είσαι advanced χρήστης, το excel έχει ξεφύγει την τελευταία διετία.
Προφανως, το excel ειναι το καλυτερο στο ειδος του. Επειδη δεν ειμαι advanced χρηστης του για να το εχω ψαξει, εχει καποια features το excel στα windows που δεν υπαρχουν στην εκδοση για MacOS?

Προφανως, το excel ειναι το καλυτερο στο ειδος του. Επειδη δεν ειμαι advanced χρηστης του για να το εχω ψαξει, εχει καποια features το excel στα windows που δεν υπαρχουν στην εκδοση για MacOS?
Στην έκδοση για MacOS έχει κάποιες ελλήψεις στο κομμάτι του VBA και στους Data connectors.

• Like
Reactions: takisot
Όντως ισχύει το αντιμετώπισα κι εγώ στην πράξη με την InStr, στον m1 pro που έχω δε μου παρήγαγε αποτέλεσμα.

θυμάμαι ότι δεν είχα κάτσει να το ψάξω, κατέληξα να κάνω τη δουλεία μου σε μηχάνημα win.

στο ms office, μεταξύ άλλων, όταν θες να σου γινει σίγουρα δουλειά, τα παράθυρα είναι μονόδρομος.

Last edited:
Δηλαδή, η σουίτα του MS office δεν είναι πλήρως λειτουργική όπως στα windows?
Το βασικό μέρος της δουλειάς μου γίνεται με το office και επειδή ήμουν πάντα χρήστης windows έχω προγραμματίσει αυτές τις ημέρες να αγοράσω το πρώτο μου Mac. Όσους έχω ρωτήσει γνωστούς μου με Mac μου λένε πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα με το office. Μπορείτε παρακαλώ να πείτε δυο λόγια παραπάνω για αυτό;
Δεν σας κρύβω πως με έβαλαν σε σκέψεις τα τελευταία σας μνμ.

Sent from my iPhone 14 pro max using Tapatalk Pro

στο ms office, μεταξύ άλλων, όταν θες να σου γινει σίγουρα δουλειά, τα παράθυρα είναι μονόδρομος.

Αυτό δεν το κατάλαβα.

Το βασικό μέρος της δουλειάς μου γίνεται με το office και επειδή ήμουν πάντα χρήστης windows έχω προγραμματίσει αυτές τις ημέρες να αγοράσω το πρώτο μου Mac. Όσους έχω ρωτήσει γνωστούς μου με Mac μου λένε πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα με το office. Μπορείτε παρακαλώ να πείτε δυο λόγια παραπάνω για αυτό;

Στην δικιά μου εργασιακή καθημερινότητα, το office λειτουργεί άψογα σε Mac.
Δεν είμαι όμως advanced excel user όπως κάποιοι φίλοι παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση μπορείς να τρέχεις και windows μέσω parallels.

Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα π.χ. και εγώ τώρα διάβασα οτι δεν δουλεύει η InStr, αλλά π.χ. άλλες functions MMULT κλπ που είναι πιο advanced δουλεύουν κανονικά.

Αυτό δεν το κατάλαβα.
όπως το παράδειγμα που έγραψα πιο πάνω, η συνάρτηση instr, που τη χρειάστηκα για να εντοπίσω κάτι σε μεγάλα csv αρχεία δεν μου παρήγαγε αποτέλεσμα στο m1 pro,

έπρεπε να ψάξω για να βρω λύση, αν έβρισκα και χρόνο δεν είχα.

Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα π.χ. και εγώ τώρα διάβασα οτι δεν δουλεύει η InStr, αλλά π.χ. άλλες functions MMULT κλπ που είναι πιο advanced δουλεύουν κανονικά.
μπορεί τώρα να δουλεύει δεν ξέρω και δεν θέλω να πάρω κανέναν στο λαιμό μου, την δεδομένη στιγμή που τη χρειάστηκα, δεν μου γύρισε αποτέλεσμα.

• Like
Reactions: takisot

Στα της επιλογής οχι δεν το σκέφτηκα ούτε το σκέφτομαι ακόμα, το πήρα απόφαση και όπως έγραψα και σε προηγούμενο μήνυμα κατέληξα σε Mac Mini M2 με 16 Giga Ram και 256 ssd.Αναμένω για την παραλαβή αν και θα αργήσει μου είπαν επειδή είναι BTO παραγγελία.

Στα των εφαρμογών φίλε μου ότι βολέψει στο κάτω κάτω τον καθένα.Εγώ από την στιγμή που ασχολήθηκα με το Numbers και το Pages τα Word και Excel τα χρησιμοποιώ για δεύτερη επιλογή!Απο κει και πέρα αν μου δουλέψουν καλά στο Mac Mini με Silicone μου δούλεψαν, αν όχι ας είναι καλά η σουίτα της Apple.Αξίζει να της δώσετε μια ευκαιρία για μένα πάντως .

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Εγώ απαγγελματικά χρησιμοποιώ Libre Office, που είναι ανοιχτού κώδικα. Τρέχει το ίδιο καλά και σε Windows και σε Mac και σε Linux, και είναι σούπερ ισχυρό, τουλάχιστον το calc που είναι αντίστοιχο του excel και το οποίο δουλέυω πολύ. Μπορείς να κάνεις πραγματικά τα πάντα. Το μόνο του μειονέκτημα σε σχέση με το MS Office είναι πως αν δουλεύεις με macros συχνά υπάρχουν ασυνέπειες από έκδοση σε έκδοση, και συχνά αναγκάζεσαι να κάνεις modification τις Macros για να δουλεύουν πάλι σωστά, κλασικό θέμα των εφαρμογών ανοιχτού κώδικα. Κατά τα άλλα όμως είναι κορυφαίο.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.
Δεν είμαι advanced user απλά θέλω να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο βέβαιος ότι θα μπορώ να επεξεργάζομαι και να δημιουργώ αρχεία (πχ μια παρουσίαση ppt) χωρίς κανένα πρόβλημα με όλες τις διαθέσιμες επιλογές μορφοποίησης, σχεδίασης κλπ όπως στα windows.
Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα.

Καλημέρα. Σε περίπτωση αγοράς από Amazon.uk γνωρίζετε αν περνάει από τελωνείο;
Το 14” MacBook Pro το έχει σε καλή τιμή σε σχέση με εδώ και το σκέφτομαι.
Το Amazon.com δεν στέλνει Ελλάδα ενώ από το Amazon.de είναι σε ακόμη χαμηλότερη τιμή αλλά από όσα διαβάζω δεν έχει ελληνικό πληκτρολόγιο.

Το Amazon.com δεν στέλνει Ελλάδα ενώ από το Amazon.de είναι σε ακόμη χαμηλότερη τιμή αλλά από όσα διαβάζω δεν έχει ελληνικό πληκτρολόγιο.

Οχι απο Αγγλια, θα παει αρκετα το τελωνειο. Επισης οχι απο Γερμανια λογω πληκτρολογιου. Δες Ιταλια και Ισπανια.

Ελληνικο πληκτρολογιο δεν εχει κανενα εξωτερικου.

QWERTY διαταξη εχουν από Ιταλια και Ισπανια αλλά με κάποιες αλλαγές στα σύμβολα.

Γερμανία έχει QWERTZ διαταξη και διαφορετικά συμβολα.

Εγω δουλευω με Γερμανικό keyb στο PC χωρις προβλημα.

Το QWERTZ το συνηθίζεις αμεσως.

Οι διαφορες στα σύβολα μπορεί να σε μπλέξουν λιγο αρχικά.

• Like
Reactions: click

Πριν λίγες ημέρες έγινε η αγορά από το Ιταλικό amazon, του Air M2 8gb/256ssd (258 τα ευρώ διαφοράς με την χώρα μας).
Από Αγγλία δεν συμφέρει πλέον λόγω τελωνείου. Προτιμήσαμε το Ιταλικό, διότι χρεώνει λιγότερα μεταφορικά από τον Γερμανό.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.
Επειδή θέλω το ελληνικό πληκτρολόγιο κατά πάσα πιθανότητα θα το αγοράσω από εδώ.
Να είστε καλά.