[Επίσημο] MacBook Pro M2 & Mac Mini M2 @2023

Ήρθε το θηριάκι (16M2Max). Πολύ αρνητική εντύπωση το βάρος που είναι αισθητά μεγαλύτερο σε σχέση με το 15άρι του 2018 που ήρθε να αντικαταστήσει. Κατά τα άλλα, το πληκτρολόγιο σίγουρα καλύτερο, η οθόνη όλα τα λεφτά, και κυρίως, αθόρυβο. A! Kαι ο πολιτισμός της κανονικής εξόδου HDMI, του magsafe και της εισόδου SD :)

Οι βασικοί λόγοι αναβάθμισης ήταν το θέμα της φασαρίας και η μπαταρία. Την οποία θα τη δούμε στην πορεία.

Last edited:
Ερώτηση:

Δουλεύω σπίτι συνδεδεμένος στην Dell 3818W, που υποτίθεται βγάζει από USB-c μέχρι 95W. Το τροφοδοτικό του MacΒοοκ είναι 140W. Βάζω τον κανονικό φορτιστή επιπλέον; Υπάρχει τρόπος να πω στην usb-c θύρα να ΜΗΝ φορτίζει?

Ήρθε το θηριάκι (16M2Max). Πολύ αρνητική εντύπωση το βάρος που είναι αισθητά μεγαλύτερο σε σχέση με το 15άρι του 2018 που ήρθε να αντικαταστήσει. Κατά τα άλλα, το πληκτρολόγιο σίγουρα καλύτερο, η οθόνη όλα τα λεφτά, και κυρίως, αθόρυβο. A! Kαι ο πολιτισμός της κανονικής εξόδου HDMI, του magsafe και της εισόδου SD :)

Οι βασικοί λόγοι αναβάθμισης ήταν το θέμα της φασαρίας και η μπαταρία. Την οποία θα τη δούμε στην πορεία.

Καλορίζικο Jason.
Είναι όντως πιο βαρύ αλλά όχι τόσο όσο νομίζουμε, μόλις 330 γραμμάρια παραπάνω.
Και εγώ νόμιζα ότι θα είναι τουλάχιστον μισό κιλό βαρύτερο.

Ερώτηση:

Δουλεύω σπίτι συνδεδεμένος στην Dell 3818W, που υποτίθεται βγάζει από USB-c μέχρι 95W. Το τροφοδοτικό του MacΒοοκ είναι 140W. Βάζω τον κανονικό φορτιστή επιπλέον; Υπάρχει τρόπος να πω στην usb-c θύρα να ΜΗΝ φορτίζει?

Όταν είναι και το MagSafe δεν φορτίζει από την usbc. Αν δεν είναι, φορτίζει. Δεν ξέρω αν μπορείς να την κανεις να μη φορτίζει με κανένα utility.

Last edited:
  • Like
Reactions: Maestro and vadergr
Καλορίζικο.

Παιζω κι εγώ μερικές μέρες με το M1.

Μια χαρα αλλά δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα κιόλας.

Το πληκτρολόγιο οντως σαφώς καλύτερο (και από το 16αρι που είχα πριν).

Η touchbar μου λειπει παντως (ακόμα και αισθητικά).

Τα 330 παντως Τάκη ειναι πολύ μεγάλο νούμερο. Δεν ξέρω ποσα είναι σε σχέση με το Intel 16αρι που είχα αλλά εγώ το περίμενα έτσι κι αλλιώς τούβλο (και οπτικά) όποτε δεν με χάλασε.

• Like
Reactions: Maestro
Καλορίζικο.

Παιζω κι εγώ μερικές μέρες με το M1.

Μια χαρα αλλά δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα κιόλας.

Το πληκτρολόγιο οντως σαφώς καλύτερο (και από το 16αρι που είχα πριν).

Τα 330 παντως Τάκη ειναι πολύ μεγάλο νούμερο. Δεν ξέρω ποσα είναι σε σχέση με το Intel 16αρι που είχα αλλά εγώ το περίμενα έτσι κι αλλιώς τούβλο (και οπτικά) όποτε δεν με χάλασε.
Σε εσενα ηταν ακομα λιγοτερο, μολις 160 γραμμαρια (2,16 k το νεο, 2 k το παλιο 16ρι).

Όταν είναι και το MagSafe δεν φορτίζει από την usbc. Αν δεν είναι, φορτίζει. Δεν ξέρω αν μπορείς να την κανεις να μη φορτίζει με κανένα utility.

Αυτό το ξέρουμε σίγουρα; Έψαχνα χθες και δε βρήκα κάτι conclusive, ούτε για το αν απενεργοποιείται η φόρτιση, ούτε για το πόσο ρεύμα χρειάζεται το MBP στην πράξη (αν δηλαδή τα 140W είναι απλά oversized).

Αυτό το ξέρουμε σίγουρα; Έψαχνα χθες και δε βρήκα κάτι conclusive, ούτε για το αν απενεργοποιείται η φόρτιση, ούτε για το πόσο ρεύμα χρειάζεται το MBP στην πράξη (αν δηλαδή τα 140W είναι απλά oversized).

Το ειχα διαβασει ή το ειχα δει σε καποιο youtube test. Ειχαν βαλει και τα 2 και οταν εμπαινε το magsafe δεν επαιρνε ρευμα και απο την usbc.
Το MBP παντως φορτιζει και με μικρο φορτιστη σαν τον παλιο του ipad, το εχω δοκιμασει.

Το ειχα διαβασει ή το ειχα δει σε καποιο youtube test. Ειχαν βαλει και τα 2 και οταν εμπαινε το magsafe δεν επαιρνε ρευμα και απο την usbc.
Το MBP παντως φορτιζει και με μικρο φορτιστη σαν τον παλιο του ipad, το εχω δοκιμασει.

Απλά στο συγκεκριμένο setup έχω διαλύσει ήδη μια μπαταρία MBP που φούσκωσε. Φυσικά δε μπορώ να γνωρίζω αν έφταιγε η οθόνη, ή η ίδια η μπαταρία αφού τα MBP2018 είχαν τέτοιες τάσεις κι από μόνα τους, αλλά τώρα φυσάω και το γιαούρτι.

Υποτίθεται ότι σταματάει πλέον η φόρτιση όταν δε χρειάζεται. Τι να πω, δεν είχα τέτοιο θέμα στο παρελθόν.

Αισθητικά γενικότερα είναι τελείως άκυρο για τα δεδομένα της Apple. Άγαρμπο, μπρουτάλ τούβλο, και με το άχρηστο notch (να'χε κάνα FaceID να το καταλάβαινα...) Αλλά εντάξει, άλλα είναι αυτά που με ενδιαφέρουν, και φαίνεται να τα κάνει καλά.

Και ναι, τα 330 είναι σοβαρό νούμερο. Βέβαια προσωπικά δε με απασχολεί, αν ήταν να κουβαλάω λαπτοπ από δω κι από κει κάθε μέρα θα έπαιρνα 14άρι ή Air. Αυτό σε καθημερινή χρήση δουλεύει σαν desktop σπιτιού και για να έχω μάχιμο υπολογιστή στα ταξίδια.

• Like
Reactions: colonel
Για τους νεους κατοχους Apple Silicon MacBook Pro ( @spcav , @Maestro και Σια) προτεινω την αγορα των παρακάτω utilities:

Vivid που ξεκλειδώνει τα 1000 nits sustained brightness της οθονης και σε non HDR mode. Πολυ χρήσιμο αν δουλευεις σε χωρο με πολύ φως ή ανακλάσεις. Το αρνητικό φυσικά ειναι οτι πινει την μπαταρία πιο γρήγορα οσο το χρησιμοποιείς.
Istat Menus για advanced system monitoring και manual ελεγχο των fans.
Magnet για ευκολο windows management
CopyClip για πολλαπλα items στο clipboard

Για τους νεους κατοχους Apple Silicon MacBook Pro ( @spcav , @Maestro και Σια) προτεινω την αγορα των παρακάτω utilities:

Vivid που ξεκλειδώνει τα 1000 nits sustained brightness της οθονης και σε non HDR mode. Πολυ χρήσιμο αν δουλευεις σε χωρο με πολύ φως ή ανακλάσεις. Το αρνητικό φυσικά ειναι οτι πινει την μπαταρία πιο γρήγορα οσο το χρησιμοποιείς.
απορια μια εφαρμογη σαν αυτη που χρησιμοπιω πολυ διοτι εξαγει υποτιτλους με δυο κλικ μπορει να τρεξει σε mac ? βλεπω δεν εχει εκδοση mac

Manual ελεγχο των fans, γιατί;

Δεν είναι ότι βασικά δεν δουλεύουν ποτε;

Εννοεις για το M2 και τις υψηλές θερμοκρασίες που λέγαμε;

Εχεις δει αντιστοιχο θέμα στο Μ1;

Manual ελεγχο των fans, γιατί;

Δεν είναι ότι βασικά δεν δουλεύουν ποτε;

Εννοεις για το M2 και τις υψηλές θερμοκρασίες που λέγαμε;

Εχεις δει αντιστοιχο θέμα στο Μ1;

Για αυτούς που θέλουν να έχουν manual control αν σκοπεύουν να δουλεύουν τσίτα επι ώρες (αν υπάρχουν τέτοιοι). Προσωπικά το έχω πάντα στο αυτόματο και δεν έχω ακούσει ποτέ τα fans.
Είναι απλά nice to have utility για να κανεις monitor το σύστημα.

HD Video Converter Factory Pro ειναι για intel τρεχει σε arm windows μεσω virtual machine σε mac?

Λογικά θα τρέχει μέσω parallels, αλλά δεν ξέρω αν αξίζει να στήσεις parallels μόνο για αυτό.

…Για free Video converter -apple silicon optimized - είτε η μαμά quick time, κλασικά το Handbrake & DaVinci Resolve free edition.
Κοιτάτε τις κωδικοποιήσεις που υποστηρίζονται από apple metal (gpu accelerated) ProRes φυσικά και h2,64 & 2,65 video toolbox option.

• Like
Reactions: vadergr and takisot

Πληρώνεις για να "ξεκλειδώσεις" κάτι η να κανείς manual ελέγχο των fans; Δεν θα έπρεπε να παρέχεται από το σύστημα;
Δηλαδή κάτι σαν τα θερμαινόμενα καθίσματα της bmw που είναι με..συνδρομή;