Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Μπράβο Κώστα, ωραίες και χρήσιμες κατασκευές, εγώ από σίδηρο κατασκευές είμαι άσχετος.

Παναγιώτη, σε ευχαριστώ.

Εγώ πάλι το ανάποδο ! :2thumb22sup:

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Μπράβο Κώστα,αλλά από τήν φωτογραφία σάν νά μού φαίνεται μικρή η πατούρα τού σταυρού,μήπως άν έκανες λιγο πιό μεγάλη τήν πατούρα θά ήταν πιό σταθερό ? Βέβαια άλλο η φωτό,άλλο η πραγματική διάσταση πού μπορεί νά κάνω καί λάθος.

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Μπράβο Κώστα,αλλά από τήν φωτογραφία σάν νά μού φαίνεται μικρή η πατούρα τού σταυρού,μήπως άν έκανες λιγο πιό μεγάλη τήν πατούρα θά ήταν πιό σταθερό ? Βέβαια άλλο η φωτό,άλλο η πραγματική διάσταση πού μπορεί νά κάνω καί λάθος.

Στις δοκιμές που έκανα γίνεται πανεύκολα ευθυγράμμιση με το παγκοπρίονο κ δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η βάση είναι 45 cm * 45 cm.
Αν όμως ποτέ μου κάνει τίποτα "μαγκιές", με 4 κομμάτια γωνιά 30αρα κ μισό ηλεκτροδιο μεγαλώνω την βάση στο λεπτό.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Πολύ καλές οι κατασκευές Παππού!

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Μπράβο Κώστα! Εργοστασιακή η βάση με το ραουλο!!!

Σε ευχαριστώ Κυρ.
Εκοβα τις προάλλες κάτι μαδέρια για παγκάκια στο Δισκοπρίονο και κόντεψα να τσακιστώ μόνος μου.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Μάλλον Λουκουλεια τσιμπουσια ήθελε να γράψει ο Δημήτρης.

Σωστός ο Κυριάκος,μπερδεύτηκα Λουκούλεια τσιμπούσια εννοούσα.

Σ´ ευχαριστώ πολύ Μήτσο... Τα τσιμπούσια θα γίνουν, αλλα σίγουρα δεν θα είναι λιλιπούτεια... Το αντίθετο μάλλον.

Οι αψίδες θα είναι ολόκληρες απο σωλήνες PVC με γωνίες. Μόνο στους σωλήνες βάσης θα πέσει εσωτερικά μπετόν με πακτωμένη χοντρή σιδερένια βέργα στο χώμα για σταθερότητα.
Δεν υπάρχει περίπτωση αυτές οι συγκεκριμένες σωλήνες να πάθουν ζημιά απο συστολο-διαστολές, είναι κατασκευασμένες να αντέχουν σε πολύ άςχημες συνθήκες και πολύ υψηλές πιέσεις.

Μπάμπη δέν θά παιδευτείς ρίχνοντας μέσα στήν σωλήνα PVC μπετόν ? καλή σκέψη γιά νά τήν πακτώσεις αλλά μπελάς νά γεμίσεις σέ κάθε κολώνα-PVC τσιμέντο,πού από ότι βλέπω είναι Φ125 ?

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Πολύ ωραία και, κυρίως, πολύ χρήσιμη κατασκευή.
Θέλω κι εγώ να φτιάξω μία, όταν έφτιαχνα την πέργκολα και το τραπέζι μου χρειάστηκε κάτι παρόμοιο άπειρες φορές.
Επειδή δεν διακρίνω καλά απ´ τη φωτογραφία, το ράουλο πως ακριβώς το έφτιαξες; Χρησιμοποίησες ρουλεμάν;

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Μπάμπη δέν θά παιδευτείς ρίχνοντας μέσα στήν σωλήνα PVC μπετόν ? καλή σκέψη γιά νά τήν πακτώσεις αλλά μπελάς νά γεμίσεις σέ κάθε κολώνα-PVC τσιμέντο,πού από ότι βλέπω είναι Φ125 ?

Δημήτρη χωρίς παίδεμα δεν γίνεται τίποτε. Μην νομίζεις όμως οτι είναι και ιδιαιλτερος κόπος, δεν πρόκειται να τις γεμίσουμε μέχρι πάνω τσιμέντο. Γύρω στους 30-40 πόντους γιανα δέσει με το σίδερο ξαι τη βάση. Μ´ ένα καλό χαρμάνι ξεμπερδεύουμε.
Οι βάσεις θα "φάνε" πολύ περισσότερο. Και κόπο (σκάψιμο) και τσιμέντο (γέμισμα).
Οι σωλήνες δεν είναι Φ125, όπως είπα ήταν τριαμισάρες άρδευσης... Δηλαδή 9 cm.

Πολύ ωραία και, κυρίως, πολύ χρήσιμη κατασκευή.
Θέλω κι εγώ να φτιάξω μία, όταν έφτιαχνα την πέργκολα και το τραπέζι μου χρειάστηκε κάτι παρόμοιο άπειρες φορές.
Επειδή δεν διακρίνω καλά απ´ τη φωτογραφία, το ράουλο πως ακριβώς το έφτιαξες; Χρησιμοποίησες ρουλεμάν;

Καλησπέρα Babis K.
Πήγα να αγοράσω ένα ράουλο στήριξης & αυτά που είδα σε 3 καταστήματα της Πάτρας ήταν τουλάχιστον "παιδικά" από πλευράς υλικών, άσε που ζήταγαν από 65 $ έως & 80 $ !!!

Οπότε προχώρησα στην παρακάτω diy κατασκευή.

Ραόυλο πήρα έτοιμο, δεν αξίζει να φτιάξεις. Θέλει τόρνο, πατούρες & δυο ρουλεμάν (όχι ότι δεν γίνεται όμως, με ένα κομμάτι σωλήνα, δύο ρουλεμάν, 4 ροδέλες για στόπερ των ρουλεμάν & 2 βίδες για αξονάκια).

Ράουλο στήριξης - συνοδευτικό για παράλληλη χρήση με δισκοπρίονο πάγκου (& όχι μόνο)

Υλικά κατασκευής

1. Έτοιμο τυποποιημένο ράουλο κύλισης (βιομηχανικού τύπου), με μήκος L= 36 cm & με διάμετρο Φ= 6 cm (κόστος: 15 $).
2. Γωνία μεταλλική 40άρα, δύο τεμάχια μήκους 45 cm το κάθε τεμάχιο (κόστος: είχα στο εργαστήριο).
3. Λαμαρίνα σύνδεσης βάσης με διαστάσεις: 15 cm x 15 cm, πάχος 4 mm (κόστος: είχα στο εργαστήριο).
4. Λάμα (για την βάση στήριξης του ραούλου): 50 x 8, μήκος 40 cm, συν 6 cm + 6 cm για τα γυρίσματα, (κόστος: είχα στο εργαστήριο).
5. Σωλήνας εξωτερικός «μαύρος» με διάμετρο Φ= 1 1/4'' & με μήκος 60 cm (κόστος: 4 $).
6. Σωλήνας εσωτερικός «μαύρος» με διάμετρο Φ= 1'' & με μήκος 61 cm (κόστος: 3 $).
7. Δύο παξιμάδια, ροδέλες & γκρόβερ Μ 12, για την σύσφιξη του ραούλου στην βάση (κόστος: είχα στο εργαστήριο).
8. Βίδα για το κόκκινο χερούλι M12 x 50 (κόστος: είχα στο εργαστήριο).
9. Για τον λεβιέ κόλλησα ένα κομμάτι καλιμπρέ Φ=12, με μήκος 10 cm επάνω στην παραπάνω βίδα (κόστος: είχα στο εργαστήριο).
10. Σπρέι βαφής: μαύρο ματ & κόκκινο glossy για το χερούλι (κόστος: είχα στο εργαστήριο).
11. 2-3 απλά ηλεκτρόδια & τρίψιμο με σμυριδόπανο πριν την βαφή.

Χρόνος ετοιμασίας: ~ 2,5 ώρες & Βαφής: 10 λεπτά.

min ύψος εργασίας ~ 68 cm, max ύψος εργασίας 130 cm (!!!)

Καλή επιτυχία & στον επόμενο. Εύκολο είναι, μην το φοβηθείτε.

Last edited:

Είσαι μερακλής Κώστα! κάθε κατασκευή που μας δείχνεις την χαίρομαι πάρα πολύ !

Είσαι μερακλής Κώστα! κάθε κατασκευή που μας δείχνεις την χαίρομαι πάρα πολύ !

Καλησπέρα Σωτήρη κ σε ευχαριστώ.
Όταν μπορείς να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις, είναι κρίμα να μην το μοιράζεσαι σωστά.

Με τον καιρό θα προσπαθήσω να μοιραστώ μαζί σας την κατασκευή από το "0” πάρα πολλών smart κατασκευών, σεβόμενος πάντα τον χώρο που μας φιλοξενεί.

μπορεί να ανοίξει ο Κώστας ένα δικό του thread και να μας παρουσιάζει εκεί μέσα τις κατασκευές του, έτσι και μαζεμένες θα είναι και δεν θα χάνονται στις εκατοντάδες σελίδες ενός γενικότερου thread.
οι κατασκευές του Κώστα είναι όλες προσεγμένες και μελετημένες με έξυπνες λύσεις, είναι case study !

μπορεί να ανοίξει ο Κώστας ένα δικό του thread και να μας παρουσιάζει εκεί μέσα τις κατασκευές του, έτσι και μαζεμένες θα είναι και δεν θα χάνονται στις εκατοντάδες σελίδες ενός γενικότερου thread.
οι κατασκευές του Κώστα είναι όλες προσεγμένες και μελετημένες με έξυπνες λύσεις, είναι case study !

Καλημέρα,
Σωτήρη ΜΗΝ το ξεχειλώσουμε πάλι.

Η επικεφαλίδα του συγκεκριμένου Thread (νήματος) γράφει: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Σε αυτόν το τίτλο "πάτησα" & εγώ & έγραψα.

Μάλλον έκανα λάθος, μικρός είμαι ακόμα στο forum, θα μάθω.

ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ............................

Κώστα μην παίρνεις στραβά ότι διαβάζεις, εγώ έγραψα μια πρόταση η οποία στηρίχτηκε στην προσωπική μου ανάγκη να βρίσκω εύκολα και γρήγορα πληροφορίες και λύσεις και ιδέες.
Εσύ ότι μας έχεις δείξει μέχρι τώρα είναι ακριβώς αυτό που ψάχνω, τόσο σε ιδέα όσο και σε υλοποίηση, προσπαθώ να σε αντιγράψω όσο καλύτερα μπορώ, και θα επιθυμούσα να βρίσκω άμεσα και γρήγορα τις παρουσιάσεις σου.
Δεν αναφέρθηκα στο εάν είναι λάθος το σημείο που έγραψες ή παρουσίασες, έχει μικρή σημασία για μένα αυτό, τουναντίον έχει μεγάλη σημασία για μένα να μπορώ να βρίσκω αυτό που έγραψες και μετά από 6 μήνες.

Τώρα υπάρχουν οι συντονιστές για να σκεφτούν και να δεχτούν η απορρίψουν την πρότασή μου.

Πάντα φιλικά και καλοπροαίρετα.

Ράουλο στήριξης - συνοδευτικό για παράλληλη χρήση με δισκοπρίονο πάγκου (& όχι μόνο)

Υλικά κατασκευής

1. Έτοιμο τυποποιημένο ράουλο κύλισης (βιομηχανικού τύπου), με μήκος L= 36 cm & με διάμετρο Φ= 6 cm (κόστος: 15 $).
2. Γωνία μεταλλική 40άρα, δύο τεμάχια μήκους 45 cm το κάθε τεμάχιο (κόστος: είχα στο εργαστήριο).
3. Λαμαρίνα σύνδεσης βάσης με διαστάσεις: 15 cm x 15 cm, πάχος 4 mm (κόστος: είχα στο εργαστήριο).
4. Λάμα (για την βάση στήριξης του ραούλου): 50 x 8, μήκος 40 cm, συν 6 cm + 6 cm για τα γυρίσματα, (κόστος: είχα στο εργαστήριο).
5. Σωλήνας εξωτερικός «μαύρος» με διάμετρο Φ= 1 1/4'' & με μήκος 60 cm (κόστος: 4 $).
6. Σωλήνας εσωτερικός «μαύρος» με διάμετρο Φ= 1'' & με μήκος 61 cm (κόστος: 3 $).
7. Δύο παξιμάδια, ροδέλες & γκρόβερ Μ 12, για την σύσφιξη του ραούλου στην βάση (κόστος: είχα στο εργαστήριο).
8. Βίδα για το κόκκινο χερούλι M12 x 50 (κόστος: είχα στο εργαστήριο).
9. Για τον λεβιέ κόλλησα ένα κομμάτι καλιμπρέ Φ=12, με μήκος 10 cm επάνω στην παραπάνω βίδα (κόστος: είχα στο εργαστήριο).
10. Σπρέι βαφής: μαύρο ματ & κόκκινο glossy για το χερούλι (κόστος: είχα στο εργαστήριο).
11. 2-3 απλά ηλεκτρόδια & τρίψιμο με σμυριδόπανο πριν την βαφή.

Χρόνος ετοιμασίας: ~ 2,5 ώρες & Βαφής: 10 λεπτά.

min ύψος εργασίας ~ 68 cm, max ύψος εργασίας 130 cm (!!!)

Καλή επιτυχία & στον επόμενο. Εύκολο είναι, μην το φοβηθείτε.

Κώστα, σ´ ευχαριστώ πάρα πολύ. :ernaehrung004:
Θ´ ακολουθήσω τον οδηγό σου και θα κατασκευάσω ένα παρόμοιο σύντομα.

Κώστα μην παίρνεις στραβά ότι διαβάζεις, εγώ έγραψα μια πρόταση η οποία στηρίχτηκε στην προσωπική μου ανάγκη να βρίσκω εύκολα και γρήγορα πληροφορίες και λύσεις και ιδέες.
Εσύ ότι μας έχεις δείξει μέχρι τώρα είναι ακριβώς αυτό που ψάχνω, τόσο σε ιδέα όσο και σε υλοποίηση, προσπαθώ να σε αντιγράψω όσο καλύτερα μπορώ, και θα επιθυμούσα να βρίσκω άμεσα και γρήγορα τις παρουσιάσεις σου.
Δεν αναφέρθηκα στο εάν είναι λάθος το σημείο που έγραψες ή παρουσίασες, έχει μικρή σημασία για μένα αυτό, τουναντίον έχει μεγάλη σημασία για μένα να μπορώ να βρίσκω αυτό που έγραψες και μετά από 6 μήνες.

Τώρα υπάρχουν οι συντονιστές για να σκεφτούν και να δεχτούν η απορρίψουν την πρότασή μου.

Πάντα φιλικά και καλοπροαίρετα.

Bλ. pm

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κώστα, σ´ ευχαριστώ πάρα πολύ. :ernaehrung004:
Θ´ ακολουθήσω τον οδηγό σου και θα κατασκευάσω ένα παρόμοιο σύντομα.

Είναι εύκολο. Ότι παραπάνω πληροφορία θέλεις στείλε μου PM.