Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Ήθελα να στο γράψω αλλα με προλαβες . Άποψη μου-συμβουλη , να δημιουργούμε υποδομές για το 200% σε αυτο που πιστεύουμε και κρίνουμε για εργασία σε οποιοδήποτε νεο μηχάνημα .

Σωστός, απλά και μόνο για να μην ξαναφτιάχνουμε νέο πάγκο εργασίας όταν βλέπουμε ότι θέλουμε κάτι έξτρα.

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Ηλια μαλλον θα βαλω δυο ποδαρικα απο δοκαρακι να εχω το κεφαλι μου υσηχο.

Ηλία, τι είναι πιο πρακτικό για περιορισμένο χώρο, που ο πάγκος εργασίας είναι κολλημένος στον τοίχο?

Να έχεις το παγκοπρίονο "χωνευτό" σε κάποιο σημείο του πάγκου, αφού του έχεις φτιάξει μία βάση πρώτα για να ταιριάζει κατάλληλα στο κενό του πάγκου, ή να είναι σε μία βάση στυλ κομοδίνου και να το μετακινείς εσύ δίπλα στο πάγκο, δημιουργώντας ένα Γ ή Τ ώστε να έχεις χώρο από πίσω?
Γιατί ένας πάγκος σε μικρό χώρο έχει πλάτος 70-80εκ, άμα χωθεί το παγκοπρίονο μέσα στο πάγκο τι θα μείνει μετά για να βγαίνουν τα ξύλα από πίσω?

Επίσης, εάν το δάπεδο έχει μεγάλη κλίση, στα 2 μ περίπου 4εκ, πειράζει εάν ο πάγκος ακολουθήσει την κλίση αυτή ή πρέπει να είναι ευθύγραμμος (υποθέτω πως πρέπει να είναι ευθύγραμμος)?
και εάν πρέπει να είναι ευθύγραμμος πως είναι η καλύτερη λύση για να γίνει αυτό?
σκέφτηκα να κάνω τα 4 πόδια ίδια, και να προσθέσω στα 2 κάτι μούφες με σπείρωμα και να βιδωσω από κάτω κάτι πλαστικούς αποστάτες ώστε να βγει κάτι σαν τα ψυγεία για να μπορώ να τους ρυθμίζω κιόλας για την ευθυγράμμιση.

δώσε μου τροφή για σκέψη.

Δεν ξέρω τι διαστάσεις έχει το πόδι του πάγκου σου, αλλά αυτό που λες το έχω κάνει στο δικό μου πάγκο που έχει
πόδια από στραντζαριστό.

Η λογική είναι αυτή :

x5SyZpY.png

Η εφαρμογή που έκανα εγώ στο δικό μου ήταν ...

webxpz8.jpg

DUapULo.jpg

zJtJaPI.jpg

o5ehelO.jpg

9PfcBXK.jpg

qELZ119.jpg

YnIQKAC.jpg

eVsj0V1.jpg

uVRictX.jpg

LBnatoZ.jpg

EtIoAb0.jpg

zbY7UHt.jpg

Εύκολο και στιβαρό ! :D

LOL !!!
Όχι ρε γαμώτο, αυτή μου ξέφυγε ! :)
Έχω όμως μια με ινβερτερ, αλλά το στρατζαριστό ήταν προβληματικό.
Και επιπλέον -ουδέν κακόν αμιγές καλού- βγήκε μια πιο universal πατέντα ! :)

Ηλία, τι είναι πιο πρακτικό για περιορισμένο χώρο, που ο πάγκος εργασίας είναι κολλημένος στον τοίχο?

Να έχεις το παγκοπρίονο "χωνευτό" σε κάποιο σημείο του πάγκου, αφού του έχεις φτιάξει μία βάση πρώτα για να ταιριάζει κατάλληλα στο κενό του πάγκου, ή να είναι σε μία βάση στυλ κομοδίνου και να το μετακινείς εσύ δίπλα στο πάγκο, δημιουργώντας ένα Γ ή Τ ώστε να έχεις χώρο από πίσω?
Γιατί ένας πάγκος σε μικρό χώρο έχει πλάτος 70-80εκ, άμα χωθεί το παγκοπρίονο μέσα στο πάγκο τι θα μείνει μετά για να βγαίνουν τα ξύλα από πίσω?

Επίσης, εάν το δάπεδο έχει μεγάλη κλίση, στα 2 μ περίπου 4εκ, πειράζει εάν ο πάγκος ακολουθήσει την κλίση αυτή ή πρέπει να είναι ευθύγραμμος (υποθέτω πως πρέπει να είναι ευθύγραμμος)?
και εάν πρέπει να είναι ευθύγραμμος πως είναι η καλύτερη λύση για να γίνει αυτό?
σκέφτηκα να κάνω τα 4 πόδια ίδια, και να προσθέσω στα 2 κάτι μούφες με σπείρωμα και να βιδωσω από κάτω κάτι πλαστικούς αποστάτες ώστε να βγει κάτι σαν τα ψυγεία για να μπορώ να τους ρυθμίζω κιόλας για την ευθυγράμμιση.

δώσε μου τροφή για σκέψη.
Το ιδανικο Σωτήρη ειναι να ειναι σε αυτόνομο πάγκο κάπου στο κέντρο και να εχει γύρω γύρω χώρο .
Επειδή όμως οι περισσότεροι δεν έχουν χώρο , αυτόνομο-μετακινουμενο πάγκο που να δημιουργει Τ ή Γ με κάποιον άλλον σταθερο όπως είπες στην πίσω του μεριά .
Αν μπορει όμως καποιος ακόμα και σε μικρο χώρο τον πάγκο εργασίας που εχει κολλημένο στον τοίχο να τον φέρει στο κέντρο μόνιμα και κατα επέκταση αυτού να μπει και το μηχάνημα με ή χωρίς νέο πάγκο για αυτο .
Πχ έχεις 3 μετρα πλάτος με έναν πάγκο 90ποντους στον τοίχο και 2 μετρα περίπου επιπλεον οφελιμο .
Ειναι καλύτερα να τον φέρεις στο κέντρο μαζι με το παγκοπριονο και να μείνει 1 μετρο απο καθε πλευρα του πάγκου . Με αυτο τον τροπο έχεις μεγαλύτερο εύρος εργασίας γύρω απο τον πάγκο . Δεν χρειάζεται να γυρίζεις την κατασκευη συνέχεια , έχεις την δυνατότητα κοπής μεγαλύτερων κομματιών και επεξεργασίας-μονταρισματος κλπ μεγαλύτερων προτζεκτ .
Οι περισσότεροι φοβούνται ότι θα "κλείσει" ο χώρος αλλα πίστεψε με ειναι πολυ πιο εργονομικό στην εργασία .

Πρέπει να ειναι αλφαδιασμενος , η καλύτερη λύση ειναι η λύση με φωλιές βιδες και τα κοντρα παξιμάδια όπως έχουν οι βάσεις τέτοιων εργαλείων .

Εγω σημερα χρησιμοποιησα το πολυεργαλειακι μου το ομορφο φτου φτου φτου.
Εβγαλα 4 πλακακια απο το μπανιο πισω απο την λεκανη για να συνδεθει εκει η αποχετευση της νεας κουζινας.

Αναγκαστικα ο υδραυλικος εσπασε το ενα καθως δεν προλαβαινα εγω και ετσι ειχα χωρο να δουλεψω και πισω απο τα πλακακι και αφου εκοψα τους αρμους με χτυπημα απο πισω με ενα καλεμακι εφυγαν.

Δευτερη φορα που γραφω το μηνυμα...

Λοιπον, im back
Και εχω μια βελτιωμενη εκδοση του παγκοτρυπανοξυλοτορνου.
Αλλαξα εντελως τη βαση, προσθεσα ευμεγεθες ρουλεμαν με κεντραδορα εξαρτημα που μπαινει σε 6αρα τρυπα στο υποκατεργασια ξυλο για σταθεροποιηση.

Για να μπορω να επεξεργαστω μεγαλυτερα τεμαχια ξυλου, μετακινησα τη ντιζα υποστηριξης. Και επι ευκαιριας δημιουργησα αλλες δυο θεσεις τοποθετησης.

Στο τελος εκοψα τη βαση για να μπαινει ποιο ευκολα ενα οριακα μεγαλο ξυλο, αλλα δεν μου βγηκε πολυ ενταξει και προσπαθησα να το επαναφερω εν μερη.

Καποια ιδεα ομως να προσαρμοσω το στομιο σωληνα της σκουπας?
Σκεφτηκα να το βαλω στο προφυλακτηρα,αλλα το περισσοτερο πριονιδι βγαινει απο εμπρος.
Πως μπορω να αλλαξω τη στρογγυλη διατομη του σωληνα σε κατι ποιο στενο και μακρυ, ορθογωνια διατομη? καποια ιδεα?

Να κλεψεις το στομιο απο την σκουπα της μητερας σου!!!
Αυτο το μικρουλι που φαινεται στην μεση και κατω στην φωτο!

Θα το βαλεις καθετα και θα τραβαει τα παντα!
Αν το ζητησει η μητερα σου θα της πεις πως το πηρε ενα τεραστιο ρακουν!
Χαχαχαχαχα
f6fb187ab6bb1ae2b9bc2f61b4ca215c.jpg.jpg

Να κλεψεις το στομιο απο την σκουπα της μητερας σου!!!
Αυτο το μικρουλι που φαινεται στην μεση και κατω στην φωτο!

Θα το βαλεις καθετα και θα τραβαει τα παντα!
Αν το ζητησει η μητερα σου θα της πεις πως το πηρε ενα τεραστιο ρακουν!
Χαχαχαχαχα
f6fb187ab6bb1ae2b9bc2f61b4ca215c.jpg.jpg
Ειναι ηδη στο εργαστηρι και περιμενει την τοποθετηση του...

To κεντραδόρο εξάρτημα τι είναι?

Ωραίος !!! :)
Ε τώρα αφού τα σετάρισες καλά, ώρα είναι να γυρίσεις και το δράπανο στο πλάι
και να δουλεύεις με το ξύλο οριζόντια σαν άθρωπος, χωρίς να σκύβεις και να στρίβεις,
γιατί όπως είναι τώρα σε βλέπω με έμπλαστρα σε λίγο καιρό ! :P

Βασίλη δεν θέλω να σε απογοητευσω αλλα μου φαίνεται λάθος . Πολυ μικρή βαση , μεγάλη επιφάνεια απο πανω και το συνολικό βάρος με το μηχάνημα παρακεντρο . Υπολόγισε και υλικο που θα κόβεις ...
Σε παγκοπριονα φαλτσοπριονα κλπ μηχανήματα κοπής πιο ασφαλή πάγκους , γνώμη μου ...
Και αυτα τα ροδακια σε πάγκους για τέτοιους μηχανήματα να μην μπορω να τα χωνεψω...
Μακάρι να βγω λάθος και να μην "κινδυνεψεις" ποτε..

+ 1000
Συμφωνώ απόλυτα μέ τόν Ηλία,ειδικά μηχανήματα μέ δισκους δέν θά έβαζα ποτέ ροδάκια,για 100% σταθερότητα πατήματος.
Βασίλη βάλε όπως ειπες μερικά καδρονια περιμετρικά νά έχει καλό κέντρο βάρους,γιατί έτσι όπως τό βλέπω τό φοβάμαι.

Νεκτάριε,εξακολουθώ και δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό το εξάρτημα, είναι ειδικό εξάρτημα για τόρνους ή είναι κάποια πατέντα, όπως και να έχει πως ονομάζεται?

Πατεντα ειναι. Αν παρακολουθησες το θεμα προ ημερων προταθηκε η λυση ενος(δυο) ρουλεμαν οπου μεσα θα σφηνωνε μια βιδα. Αυτο θα επιανε στομκατω μερος του ξυλο που θ το επετρεπε να γυρναει ελευθερα.
Εδω βλεπεις το ρουλεμαν που σφηνωσα ενα ρακορ αερος (αυτο βρηκα να ταιριαζει καλα). Πανω σε αυτο μπαινει το ξυλο καιμπεριστρεφεται οταν περιστρεφεται το δραπανο.

ναι το είχα παρακολουθήσει το θέμα σου είχα γράψει και εγώ κάποιες προτάσεις.

πλέον κατάλαβα τι είναι , χε χε χε