Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Καλημέρα στα μαστόρια και σας ευχαριστώ πολύ.

Μαλλον αλλαξε σχεδιασμο για να αξιοποιησει το λαθος αλλιως.
Πανεμορφο Μπαμπη!

Έτισι είναι Κυριάκο, αυτό που είδα στο video ήθελα να φτιάξω αλλά το ένα πλαϊνό το έκοψα λάθος κι αναγκαστικά το απλοποίησα.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Τελικά για λάθος κόψιμο, χάρις στο ξύλο, δεν βγήκε κι άσχημο...
:SFGSFGSF:
πολύ ωραίο φίλε μου, τόσο για την κατασκευή αλλά και το ξύλο όμως γράφει.
που βρήκες αυτή την ελιά;

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά.
Παύλο, τα ξύλα αυτά δεν θα τα βρείς στο εμπόριο, πρέπει να τα ψάξεις μόνος σου. Στο χωριό, όπου και να στρίψεις το μάτι σου όλομκαι θα δείς κούτσουρα από ελιά. Ειδικά την εποχή που τις κλαδεύουν, και πρίν προλάβουν να τις κάψουν στο τζάκι.
Εγώ αυτό το κομμάτι το πήρα σχεδόν κουλτσουρο και το έκοψα φέτες σε πριονοκορδέλα φίλου ξυλουργού στο χωριό. Το συγκεκριμένο είναι ρίζα ελιάς. Ακόμα καλύτερα δηλαδή.
Βέβαια έχω φροντίσει και για καβάτζες για το Χειμωλνα...
Δες εδώ τι στεγνώνει σιγά-σιγά για να μην ανοίξει... Μαζί με άλλα κομμάτια μέσα μεγάλο σε βαρέλι με νερό που συνεχώς ανανεώνεται για να αποβάλει τα δικά του υγρά. Απο κει θα βγεί μετά το καλοκαίρι.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    192.8 KB · Views: 243

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά.
Παύλο, τα ξύλα αυτά δεν θα τα βρείς στο εμπόριο, πρέπει να τα ψάξεις μόνος σου. Στο χωριό, όπου και να στρίψεις το μάτι σου όλομκαι θα δείς κούτσουρα από ελιά. Ειδικά την εποχή που τις κλαδεύουν, και πρίν προλάβουν να τις κάψουν στο τζάκι.
Εγώ αυτό το κομμάτι το πήρα σχεδόν κουλτσουρο και το έκοψα φέτες σε πριονοκορδέλα φίλου ξυλουργού στο χωριό. Το συγκεκριμένο είναι ρίζα ελιάς. Ακόμα καλύτερα δηλαδή.
Βέβαια έχω φροντίσει και για καβάτζες για το Χειμωλνα...
Δες εδώ τι στεγνώνει σιγά-σιγά για να μην ανοίξει... Μαζί με άλλα κομμάτια μέσα μεγάλο σε βαρέλι με νερό που συνεχώς ανανεώνεται για να αποβάλει τα δικά του υγρά. Απο κει θα βγεί μετά το καλοκαίρι.

Βρε Μπαμπη αν ξερεις κατι παραπανω, πες πως στεγνωνουνε ξυλεια για μελλοντικη χρηση?
Διοτι ειχα κατινξυλα απο δαμασκηνια αν δεν κανω λαθος, και μου σκιστηκαν στο μηνα απο το κλαδεμα.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Θέλει πολύ υπομονή.
Σου είχα πει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να τα αποφλοιώσεις. Μετά τα αφήνεις κανένα μήνα έξω και στο τέλος εντός αποθήκης για μερικά χρόνια..
Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και υγρασίας τα αλλάζει τα φώτα!

Θέλει πολύ υπομονή.
Σου είχα πει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να τα αποφλοιώσεις. Μετά τα αφήνεις κανένα μήνα έξω και στο τέλος εντός αποθήκης για μερικά χρόνια..
Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και υγρασίας τα αλλάζει τα φώτα!

Αυτο εκανα...και ξεραθηκαν αποτομα.
Το κολπο ειναι μαλλον η ξηρανση να ερθει σιγα σιγα καινελεγχομενα που η αποφλοιωση κανει το αντιθετο.

Βρε Μπαμπη αν ξερεις κατι παραπανω, πες πως στεγνωνουνε ξυλεια για μελλοντικη χρηση?
Διοτι ειχα κατινξυλα απο δαμασκηνια αν δεν κανω λαθος, και μου σκιστηκαν στο μηνα απο το κλαδεμα.

Μάλλον μιλάς για χλωρά ξυλλα, φρεσκοκομμένα.
Βάλτα μέσα σε νερό κι αν είναι τρεχούμενο, πχ ρυάκι, ξέχασέ τα.
Αν είναι στάσιμα, πχ βαρέλι, χρειάζεται περιοδικά κάποια αλλαγή. Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει μήνες, δεν στεγνώνει εύκολα το ξύλο. Κι όσο πιο χοντρό τόσο πιο αργά, το καταλαβαίνεις αυτό.
Μην φτιάχνεις ποτέ τίποτε με ξύλο που δεν είναι απόλυτα στεγνό, χαμένος κόπος. Κι όταν λέω "στεγνό" εννοώ να μην είναι χλωρό έτσι, να έχει αποβάλει όλους τους δικούς του χυμούς, όχι να μην έχει βραχεί.
Κι ένα tip αλλά πάρα πολύ σημαντικό.:grandpa:
Το καλό ξύλο είναι αυτό που κόπηκε στη χάση του φεγγαριού όταν κατεβαίνουν τα υγρά του, ποτέ στη γέμιση.
Η καλύτερη εποχή είναι στη χάση του Γενάρη.

Last edited:

Μπράβο στόν Νίκο γιά τήν πατέντα στόν καναπέ

Καί συγχαρητήρια στόν Μπάμπη,πού έφτιαξε κάτι minion (γιατί μάς έχει συνηθίσει σέ μεγάλες κατασκευές) αλλά πολύ καλαίσθητο

Μπάμπη αυτό με το βαρέλι το αναλύεις λίγο;;

Γεμίζεις ένα μεγάλο δοχείο νερό ώστε να χωράει το ξύλο, πχ βαρέλι, και βυθίζεις το ξύλο μέσα φροντίζοντας να βάλεις κάτι βαρύ πάνω του ώστε να μένει πάντα κάτω απ´ το νερό.
Το ξύλο θ´ αρχίσει να αποβάλει τα δικά του υγρά σιγά-σιγά κι αυτά θα τα βλέπεις μέσα στο νερό που θα βρωμίζει. Η ελιά πχ βγάζει κάτι σαν λάδι κι έχει και μια περίεργη, μάλλον άσχημη, μυρωδιά. Καλό είναι αυτό το νερό, το βρώμικο, να ανανεώνεται.

Re: Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Γεμίζεις ένα μεγάλο δοχείο νερό ώστε να χωράει το ξύλο, πχ βαρέλι, και βυθίζεις το ξύλο μέσα φροντίζοντας να βάλεις κάτι βαρύ πάνω του ώστε να μένει πάντα κάτω απ´ το νερό.
Το ξύλο θ´ αρχίσει να αποβάλει τα δικά του υγρά σιγά-σιγά κι αυτά θα τα βλέπεις μέσα στο νερό που θα βρωμίζει. Η ελιά πχ βγάζει κάτι σαν λάδι κι έχει και μια περίεργη, μάλλον άσχημη, μυρωδιά. Καλό είναι αυτό το νερό, το βρώμικο, να ανανεώνεται.
Φαντάζομαι μετά από αρκετούς κύκλους το αφήνω να ξεραθεί. Πόσο χρόνο χρειάζεται;

Re: Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Ευχαριστουμε για τις συμβουλες ! Εγω ειχα αφησει απο περυσι στην ταρατσα σε σκια (γιατι ετσι μου ειπαν) ελια να στεγνωσει και εσκασε .Ευτυχως ηταν 2-3 μικρα κομματια για δοκιμη. Με το κολπο σου θα ξηρανω αλλα κομματια. Καποια ειχαν μαμουνι μεσα και τα περασα με λιγο πετρελαιο απο πανω, βοηθαει η υπαρχει καλυτερη λυση?

Χρειάζονται μήνες για να στεγνώσει σωστά το φρεσκοκομμένο ξύλο, το διάστημα έχει να κάνει με το πάχος του.
Αν είναι μόνο απο πάνω το πετρέλαιο βοηθάει. Αν έχει εισχωρήσει στο ξύλο είναι πολύ δύσκολο. Το πετρέλαιο κυρίως τα αποτρέπει να πάνε στο ξύλο, αν έχει ήδη πάει είναι δύσκολο.
Πάντως, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, δεν είμαι και κανένας ειδικός στα του ξύλου. Χθεσινός είμαι κι εγώ.
Ρωτάω κι εγώ να μαθαίνω, κι ότι μου λένε, κι ότι μαθαίνω αυτά σας λέω. Ελπίζω τουλάχιστον να τα μεταφέρω σωστά.

μπα..τα ιδια ακουσα και εγω σε ενα καναλι που παρακολουθω.
επισης να ξερουμε οτι τι ξυλο ξερενεται μονο απο τις κοπες. οχι απο το πλαι.

Σήμερα έφτιαξα μια βάση τροχηλατη για τους σφικτηρες γιατί τους έβρισκα παντού πεταμενους

db034a3b2b6c707e8aa456751473914e.jpg
'

b0214ee52e6b2f2de1fa913dde61a252.jpg