Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Νεκ ωραια υλοποιηση αλλαπιστευω οτι τετοια κομματια συλλεκτικα θα πρεπει να επισκευαζονται -αναπαλαιονονται με τα αρχικα τουλαχιστον υλικα.εχω μια zenith καμμια 60 ετων της γιαγιας μου σκεπασμενη σε μια γωνια στην αποθηκη και σκεφτομαι να της κανω ενα refresh καποια στιγμη!

Θα επρεπε να κρατησω τη παλια επιφανεια και να την ενισχυσω" αλλα θεωρησα να μην ασχοληθω και να κανω κατι νεο πιο στιβαρο. Οσο για το επιπλο δεν ειναι δα και τοσο ιστορικο, ουτε ηταν αριστοτεχνικα φτιαγμενο.

Μπράβο Κώστα, ωραίο. Θα βάλεις και φωτισμό;

Κωστάκη αυτό μ' αρέσει !!!! :worshippy:

Μπράβο Κώστα, ωραίο. Θα βάλεις και φωτισμό;

Σε ευχαριστώ Νικόλα (....που μόνο αυτό σου άρεσει) :flipout:

Παναγιώτη όχι θα μείνει όπως είναι. :a0210:

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Μπράβο γιά τήν μετατροπή Νεκτάριε,καί γιά τό φωτιστικό Νίκο
Κώστα άξιος :a0210: γιά πλάτη κόντρα πλακέ έχεις βάλει καί άν ναί πόσα mm ?

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Μπράβο γιά τήν μετατροπή Νεκτάριε,καί γιά τό φωτιστικό Νίκο
Κώστα άξιος :a0210: γιά πλάτη κόντρα πλακέ έχεις βάλει καί άν ναί πόσα mm ?

Του έβαλα κολλητό χάρμποτ (hardboard) 3 mm, αυτό που είναι λευκό από την μία πλευρά κ καφέ από την άλλη.

Re: Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Του έβαλα κολλητό χάρμποτ (hardboard) 3 mm, αυτό που είναι λευκό από την μία πλευρά κ καφέ από την άλλη.

Kατάλαβα hardboard λάκα,ευχαριστώ.

Kατάλαβα hardboard λάκα,ευχαριστώ.

Σμαλτινη λέγεται αυτο το hardboard "εγκυκλοπαιδικα" .

Σμαλτινη λέγεται αυτο το hardboard "εγκυκλοπαιδικα" .

Ευχαριστώ Ηλία πού μέ διόρθωσες,εγώ λάθος νόμιζα ότι σμαλτίνη είναι η λάκα.
Γιά να μαθαίνουμε σμαλτίνη λέγεται και η φορμαικα της μελαμίνης ? και ποιά η διαφορά τής λάκας ?

Ευχαριστώ Ηλία πού μέ διόρθωσες,εγώ λάθος νόμιζα ότι σμαλτίνη είναι η λάκα.
Γιά να μαθαίνουμε σμαλτίνη λέγεται και η φορμαικα της μελαμίνης ? και ποιά η διαφορά τής λάκας ?

η σμαλτινη πεφτει σαν χρωμα απλα για να κλεισει τους πορους του ξυλου και να κανει μια γυαλιστερη επιφανεια.
η φορμαικα ειναι μαρκα αλλα εχει επικρατησει και σαν ονομα υλικου.
η μελαμινη (η ξυλοπλακα) δεν εχει φορμαικα-βακελιτη πανω. εχει κατι σαν την σμαλτινη που περιεχει μελαμινη κια γι' αυτο ολο το ξυλο εχει μεινει να λεγεται μελαμινη. Αλλα δεν πεφτει σαν χρωμα αλλα πρεσσαρεται σε υψηλη θερμοκρασια και πιεση με λεπτο παχος.
η φορμαικα-βακελιτης ειναι και αυτη υλικο που πρεσσαρεται σε πολυ ομως υψηλοτερες πιεσεις και μεγαλυτερα παχη. Βακελιτη βρισκεις και σε φυλλο περιπου 1mm παχος, αλλα το υλικο που υπαρχει πανω στην μελαμινη δεν βγαινει αυτονομο.
η λακα ειναι χρωμα που πεφτει με πιστολι, συνηθως διαλυτη, και 2 συστατικων (με σκληρυντη). Τωρα εχουν βγει και νερου αλλα στην ουσια δεν ειναι η γνωστη λακα που πεφτει στα επιπλα και στις κασες στις πορτες.

ο καθενας που θελει να πουλησει βαφτιζει βακελιτη την μελαμινη και το απλο χρωμα ως λακα.

η σμαλτινη πεφτει σαν χρωμα απλα για να κλεισει τους πορους του ξυλου και να κανει μια γυαλιστερη επιφανεια.
η φορμαικα ειναι μαρκα αλλα εχει επικρατησει και σαν ονομα υλικου.
η μελαμινη (η ξυλοπλακα) δεν εχει φορμαικα-βακελιτη πανω. εχει κατι σαν την σμαλτινη που περιεχει μελαμινη κια γι' αυτο ολο το ξυλο εχει μεινει να λεγεται μελαμινη. Αλλα δεν πεφτει σαν χρωμα αλλα πρεσσαρεται σε υψηλη θερμοκρασια και πιεση με λεπτο παχος.
η φορμαικα-βακελιτης ειναι και αυτη υλικο που πρεσσαρεται σε πολυ ομως υψηλοτερες πιεσεις και μεγαλυτερα παχη. Βακελιτη βρισκεις και σε φυλλο περιπου 1mm παχος, αλλα το υλικο που υπαρχει πανω στην μελαμινη δεν βγαινει αυτονομο.
η λακα ειναι χρωμα που πεφτει με πιστολι, συνηθως διαλυτη, και 2 συστατικων (με σκληρυντη). Τωρα εχουν βγει και νερου αλλα στην ουσια δεν ειναι η γνωστη λακα που πεφτει στα επιπλα και στις κασες στις πορτες.

ο καθενας που θελει να πουλησει βαφτιζει βακελιτη την μελαμινη και το απλο χρωμα ως λακα.

Ευχαριστώ Γιάννη,απόλυτα κατατοπιστικός .

Δεν είναι ακριβώς κατασκευή, μια δοκιμούλα ήταν, αλλά προβλέπω να με βάλει σε νέους μπελάδες...
Εδώ και κάτι μέρες μου κόλλησε να φτιάξω ένα tea table αλλά δεν ήθελα απλά ποδαράκια. Ήθελα να δοκιμάσω να κόψω κάτι πιο περίτεχνο, κάτι σαν αυτά που βλέπουμε στο youtube αλλά εγώ προσωπικά δεν το τολμούσα.
Το απόγευμα που βαριόμουν, κι επειδή ο χιονιάς δεν επιτρέπει ταράτσα, αποφάσισα να το κάνω εσωτερικά. Ούτως η άλλως δεν μιλάμε για υπερπαραγωγή, ένα ξυλάκι θα έκοβα.
Σε χρόνο dt στήθηκε το σκηνικό και ιδού το αποτέλεσμα.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    130.9 KB · Views: 261
  • image.jpg
    image.jpg
    164.1 KB · Views: 257
  • image.jpg
    image.jpg
    119.3 KB · Views: 260
  • image.jpg
    image.jpg
    138.6 KB · Views: 259

Καλή προσπάθεια Μπάμπη

Θέλει δουλειά απο δω και πέρα για να γίνει σωστό, αλλά σαν πρώτη προσπάθεια στα πεταχτά, με το πρώτο ξύλο που βρήκα μπροστά μου, είμαι ικανοποιημένος.
Ούτως ή άλλως για πέταμα πάει το πρώτο... :grandpa:

Ααααα, μ'αρέσει αυτό. Πως στήριξες το ξύλο για να κάνεις όλες τις κοπές? Σε κάθε καμπυλωτή πλευρά που κόβεται, χάνεται και μία έδρα στήριξης, πως το αντιμετώπισες αυτό?
Η κορδέλα που έχει πάνω η proxxon είναι των 6mm?

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Ααααα, μ'αρέσει αυτό. Πως στήριξες το ξύλο για να κάνεις όλες τις κοπές? Σε κάθε καμπυλωτή πλευρά που κόβεται, χάνεται και μία έδρα στήριξης, πως το αντιμετώπισες αυτό?
Η κορδέλα που έχει πάνω η proxxon είναι των 6mm?

Η λάμα είναι η λεπτή, νομίζω 5mm, δεν είναι σωστή γί αυτή τη δουλειά.
Το μυστικό είναι, εκτός απ´ την πολύ προσεκτική κοπή, να είναι απόλυτα γωνιασμένο το ξύλο και δεν κόβεις ποτέ μέχρι τέρμα το ξύλο για να μην χαλάσει η βάση.
Στην ανάγκη, μετά από κάθε κοπή, δέστο με χαρτοταινία.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    236.2 KB · Views: 195
  • image.jpg
    image.jpg
    101.2 KB · Views: 195

Πάντως μετά το καθάρισμα και το τρίψιμο, η εμφάνιση του ποδαρικού έχει βελτιωθεί πάρα πολύ,
τουλάχιστον απ'ότι φαίνεται στη φωτογραφία. Σε καμία περίπτωση για πέταμα που έγραφες παραπάνω.
Θα έχει τρια ή τέσσερα πόδια το τραπεζάκι?