Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

κ.Babis καλές οι ρόδες.
Ο κόνδορας που είναι για να κυλήσει πάνω σε αυτές ?

Το κόνδορα τον είχα ξεχάσει εντελώς... :bang: Βέβαια είναι πολύ δύσκολο κομμάτι και μόνο στο χωριό μπορώ να το ξεκινήσω, εκεί που θα ελχω απλωμένα τα μηχανήματα μου και δεν θα είμαι ανέβα κατέβα και άνοιξε κλείσε όπως εδώ.
Σήμερα έφτιαχνα κάποιες φωτογραφίες, κάποιες εκτυπώσεις σε ξύλο.
Αφού είχε φύγει όλη η βρωμοδουλειά κι έφτασα στο τέλος τις βερνίκωσα και τις άπλωσα στο τραπέζι να στεγνώσουν.
Δεν πρόλαβα να τις απλώσω και σε χρόνο dt ξεκινάει το χαλάζι. Ούτε κατάλαβα απο που μου ήρθε. :ADFAD2:
Τώρα είναι κατάσταση αυτή; Γίνεται έτσι δουλειά;

Οι ρόδες καλές βγήκανε, αν τις αρχίσεις και στο χάϊδεμα θα γίνουν ακόμα καλύτερες.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    165 KB · Views: 132

Όχι καλές, πολύ καλές βγήκανε.
Κ οι φωτο πάνε ?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Α! Τώρα είδα τι έχει κάτω από τις ρόδες στο έντυπο!

Η πρώτη καταστράφηκε... Οι άλλες δύο έπαθαν ψιλοζημιές...

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    165.8 KB · Views: 111

Κρίμα ρε μάστορα. Θα πήγε το μπινελίκι σύννεφο.

Όταν βρεις χρόνο γράψε για τα βήματα. Ότι βλέπουμε στο YouTube?

Ναί, κι εγώ εκεί το είδα και είπα να ξεκινήσω δοκιμαστικά.
Το πρώτο δοκιμαστικό το έκανα με εκτύπωση σε απλό Α4 από inkjet εκτυπωτή, σε καδρονάκι Σουηδικό και κόλλα χρησιμοποίησα μια Pattex που βρήκα μπροστά μου.
Το αποτέλεσμα μέτριο αλλά καλύτερο απ´ ότι περίμενα.
Η δεύτερη προσπάθεια ήταν με εκτύπωση από laser printer ελπίζοντας σε καλύτερο αποτέλεσμα επειδή χρώματα του laser δεν είναι υδατοδιαλυτά. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο αλλά πλέον και η τεχνική η δική μου ήταν καλύτερη.
Η τρίτη προσπάθεια είναι η σημερινή. Δεν έκανα κάτι διαφορετικό, απλά βρήκα τις φωτογραφίες μπροστά μου χθές και λέω αντί να τις σκίσω και να τις πετάξω ας τις τυπώσω. Ούτως ή άλλως για δοκιμαστικά τις είχα.

Τα βήματα τώρα...
Αρχικά τυπώνεις τις φωτογραφίες σε mirror, δηλαδή ανεστραμένες.
Μετά περνάς ένα λεπτό στρώμα κόλλας είτε στη φωτογραφία είτε στο ξύλο με προσοχή ώστε να μην αφήσεις κανένα σημείο ακάλυπτο.
Αφού περάσεις την κόλλα σωστά, χωρίς κενά και ομοιόμορφα, κολλάς τη φωτογραφία στο ξύλο στρώνοντάς την καλά, χωρίς το παραμικρό κενό αέρος, και την αφήνεις να στεγνώσει για 24 ώρες. Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα.
Την επόμενη μέρα που θα έχει στεγνώσει εντελώς βρέχεις σιγά-σιγά το χαρτί ώστε να ποτίσει καλά κι αρχίζεις σιγά-σιγά με το δάχτυλο ή με ένα πανάκι να αφαιρείς το χαρτί τρίβωντάς το. Εγώ προτιμώ να το κάνω με σκέτο δάχτυλο για καλύτερη αίσθηση και έλεγχο.
Βέβαια για όλα αυτά υπάρχουν ειδικές κόλλες στο εμπόριο αλλά ούτε τις έχω δοκιμάσει ούτε ξέρω αν και πόσο καλύτερες είναι.
Αυτό που εγώ διαπίστωσα είναι οτι το είδος της κόλλας παίζει ρόλο. Η Pattex πχ μου φάνηκε καλύτερη απ´ την Tidebond που διαλυόταν πιο εύκολα με το νερό και ήθελε περισσότερη προσοχή. Ίσως να ήθελε περισσότερες ώρες στέγνωμα.
Την επόμενη δοκιμή σκέφτομαι να την κάνω με την Bison ή με την Mercola που είναι ειδική για υποβρύχιες κολλήσεις.
Το δεύτερο που θέλει προσοχή είναι να μην βάζεις πολύ νερό, και πολύ απαλό τρίψιμο όσο πλησιάζεις στην περιοχή της εκτύπωσης. Για καλύτερα αποτελέσματα σταμάτα για λίγο πρίν το τέλος κι έτσι, μόλις αρχίσει το χαρτί να στεγνώνει, η περιοχή που χρειάζεται τρίψιμο θα γίνει άσπρη και θα σε καθοδηγήσει.
Αυτά προς το παρόν, δεν θυμάμαι αν ξέχασα κάτι άλλο...

Last edited:

Ναί, κι εγώ εκεί το είδα και είπα να ξεκινήσω δοκιμαστικά.
Το πρώτο δοκιμαστικό το έκανα με εκτύπωση σε απλό Α4 από inkjet εκτυπωτή, σε καδρονάκι Σουηδικό και κόλλα χρησιμοποίησα μια Pattex που βρήκα μπροστά μου.
Το αποτέλεσμα μέτριο αλλά καλύτερο απ´ ότι περίμενα.
Η δεύτερη προσπάθεια ήταν με εκτύπωση από laser printer ελπίζοντας σε καλύτερο αποτέλεσμα επειδή χρώματα του laser δεν είναι υδατοδιαλυτά. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο αλλά πλέον και η τεχνική η δική μου ήταν καλύτερη.
Η τρίτη προσπάθεια είναι η σημερινή. Δεν έκανα κάτι διαφορετικό, απλά βρήκα τις φωτογραφίες μπροστά μου χθές και λέω αντί να τις σκίσω και να τις πετάξω ας τις τυπώσω. Ούτως ή άλλως για δοκιμαστικά τις είχα.

Τα βήματα τώρα...
Αρχικά τυπώνεις τις φωτογραφίες σε mirror, δηλαδή ανεστραμένες.
Μετά περνάς ένα λεπτό στρώμα κόλλας είτε στη φωτογραφία είτε στο ξύλο με προσοχή ώστε να μην αφήσεις κανένα σημείο ακάλυπτο.
Αφού περάσεις την κόλλα σωστά, χωρίς κενά και ομοιόμορφα, κολλάς τη φωτογραφία στο ξύλο στρώνοντάς την καλά, χωρίς το παραμικρό κενό αέρος, και την αφήνεις να στεγνώσει για 24 ώρες. Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα.
Την επόμενη μέρα που θα έχει στεγνώσει εντελώς βρέχεις σιγά-σιγά το χαρτί ώστε να ποτίσει καλά κι αρχίζεις σιγά-σιγά με το δάχτυλο ή με ένα πανάκι να αφαιρείς το χαρτί τρίβωντάς το. Εγώ προτιμώ να το κάνω με σκέτο δάχτυλο για καλύτερη αίσθηση και έλεγχο.
Βέβαια για όλα αυτά υπάρχουν ειδικές κόλλες στο εμπόριο αλλά ούτε τις έχω δοκιμάσει ούτε ξέρω αν και πόσο καλύτερες είναι.
Αυτό που εγώ διαπίστωσα είναι οτι το είδος της κόλλας παίζει ρόλο. Η Pattex πχ μου φάνηκε καλύτερη απ´ την Tidebond που διαλυόταν πιο εύκολα με το νερό και ήθελε περισσότερη προσοχή. Ίσως να ήθελε περισσότερες ώρες στέγνωμα.
Την επόμενη δοκιμή σκέφτομαι να την κάνω με την Bison ή με την Mercola που είναι ειδική για υποβρύχιες κολλήσεις.
Το δεύτερο που θέλει προσοχή είναι να μην βάζεις πολύ νερό, και πολύ απαλό τρίψιμο όσο πλησιάζεις στην περιοχή της εκτύπωσης. Για καλύτερα αποτελέσματα σταμάτα για λίγο πρίν το τέλος κι έτσι, μόλις αρχίσει το χαρτί να στεγνώνει, η περιοχή που χρειάζεται τρίψιμο θα γίνει άσπρη και θα σε καθοδηγήσει.
Αυτά προς το παρόν, δεν θυμάμαι αν ξέχασα κάτι άλλο...

τι χαρτί χρησιμοποίησες στην εκτύπωση;

Παύλο νομίζω το γράφει στην 2 γραμμή αρχή απλό χαρτί Α4.

κ. Babis σε ευχαριστώ (ευχαριστούμε).

Παύλο νομίζω το γράφει στην 2 γραμμή αρχή απλό χαρτί Α4.

Ακριβώς.
Θα το ψάξω κι άλλο όμως... Ίσως το φωτογραφικό χαρτί να δίνει καλύτερα αποτελέσματα, ίσως κι όχι όμως.
Με το απλό χαρτί έχω αυτά τα αποτελέσματα που βλέπεις στο κομματάκι αυτό της φωτογραφίας. Δες πως φαίνονται στο background τα νερά του ξύλου.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    53.2 KB · Views: 129
Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Μπαμπη με ιλουστρασιον σελίδα Α4 γίνεται πιο εύκολα το πέρασμα της εκτύπωσης στο ξύλο .

Α οκ , με προλαβες με την σκέψη σου !

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Μπαμπη με ιλουστρασιον σελίδα Α4 γίνεται πιο εύκολα το πέρασμα της εκτύπωσης στο ξύλο .

Για λέγε ρε Ηλία...
Το έχεις κάνει; Η διαδικασία, εκτός απ´ το χαρτί, όπως την κάνω είναι σωστή;

Ακριβώς.
Θα το ψάξω κι άλλο όμως... Ίσως το φωτογραφικό χαρτί να δίνει καλύτερα αποτελέσματα, ίσως κι όχι όμως.
Με το απλό χαρτί έχω αυτά τα αποτελέσματα που βλέπεις στο κομματάκι αυτό της φωτογραφίας. Δες πως φαίνονται στο background τα νερά του ξύλου.

γνώμη μου ότι καλό είναι να φαίνονται τα νερά του ξύλου

Για λέγε ρε Ηλία...
Το έχεις κάνει; Η διαδικασία, εκτός απ´ το χαρτί, όπως την κάνω είναι σωστή;
Μια χαρα το πας , απλα προτιμω να βάζω την κολλα στην φωτο απο το ξυλο . και όχι σε ολη την σελίδα , μονο στο μοτίβο που θέλω να "περάσω" στο ξύλο . Αποφεύγω δλδ τον φόντο για μεγαλυτερη ευκολία στην αφαίρεση .
Στο ψάξιμο της ποιότητας χαρτιού είδα ότι οι ιλουστρασιον "περναγαν" πιο έντονα την φωτο στο ξύλο .

Ωραία, θα το δοκιμάσω...
Κι εγώ στο χαρτί τη βάζω την κόλλα αλλά δεν μπιρώ να καταλάβω πως την περιορίζεις μόνο στο μοτίβο.
Όταν τη στρώνεις δεν απλώνει η κόλλα και στην υπόλοιπη επιφάνεια; Ή την απλώνεις καλά στο μοτίβο και μετά απλά την ακουμπάς στο ξύλο χωρίς πίεση;

γνώμη μου ότι καλό είναι να φαίνονται τα νερά του ξύλου

Παύλο κι εγώ το ίδιο, γι' αυτό έβαλα τη φωτογραφία που φαίνονται.

Ωραία, θα το δοκιμάσω...
Κι εγώ στο χαρτί τη βάζω την κόλλα αλλά δεν μπιρώ να καταλάβω πως την περιορίζεις μόνο στο μοτίβο.
Όταν τη στρώνεις δεν απλώνει η κόλλα και στην υπόλοιπη επιφάνεια; Ή την απλώνεις καλά στο μοτίβο και μετά απλά την ακουμπάς στο ξύλο χωρίς πίεση;.

Πχ αν θέλω να περάσω μια γάτα (ούτε εγω τις πάω..χαχαχα... ) με λευκο φόντο , δεν βάζω καθόλου κολλα στον φόντο . Αν περάσει και λιγο , οκ..

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Πχ αν θέλω να περάσω μια γάτα (ούτε εγω τις πάω..χαχαχα... ) με λευκο φόντο , δεν βάζω καθόλου κολλα στον φόντο . Αν περάσει και λιγο , οκ..

:a0210:

https://partomas.wordpress.com/tag/κατασκευεσ-καδρα-σε-καμβα-η-ξυλο-με-τισ/

Ξεκίνησα μια άλλης μορφής χαρτοπετσετοθήκη για δοκιμή των νέων εργαλείων.

Οι ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ κοπές ΔΕΝ έγιναν στην πριονοκορδέλα της ΜΕΤΑΒΟ.
Έγιναν στην σέγα πάγκου της EINHELL.

Θέλει τρίψιμο, λίγο Dremel, βάψιμο.

Άντε καλό βράδυ.

Last edited by a moderator:

Ε μάστορα το επάνω κομμάτι να είναι μικρότερο από τις χαρτοπετσέτες στην πρέσα που φτιάχνεις. Αλλιώς μέχρι να την τραβήξεις θα έχει πήξει το λάδι.