Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Για να τα γυρίσεις και να μείνουν ετσι θα πρεπει να τα "ατμισεις" . Δηλαδη να εχεις μουλιασει τα ξύλα σε νερο πχ μια μερα και μετα με ενα καμινετο και μια σωλήνα να δημιουργήσεις μια ζέστη επιφάνεια που σιγά σιγά θα λυγίζεις το ξύλο καθώς θα εξατμίζεται η υγρασία . Αν απλα τα βρέξεις και πας να τα λυγίσεις θα τα πάρεις σε δυο κομμάτια σίγουρα .

Δες παραδείγματα στο YouTube πως λυγίζουν δουγιες για μπουζούκια και αλλα καμπυλωτα οργανα.

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Ρε σεις ο Κωστα εχει τορνο!!!
Χαχαχαχα!

Ωραιος ! Το γλυκοκοιταζα και εγω αυτο το φωτιστικο!

Με τις ζελατίνες είναι ακόμα αλλά κεντάει λέμε.

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Αν σπάσουν υπάρχουν κάτι περσίδες για στόρια ξύλινες... μούρλια... :cool4:
Και λυγίζουν μιά χαρά...

Για να τα γυρίσεις και να μείνουν ετσι θα πρεπει να τα "ατμισεις" . Δηλαδη να εχεις μουλιασει τα ξύλα σε νερο πχ μια μερα και μετα με ενα καμινετο και μια σωλήνα να δημιουργήσεις μια ζέστη επιφάνεια που σιγά σιγά θα λυγίζεις το ξύλο καθώς θα εξατμίζεται η υγρασία . Αν απλα τα βρέξεις και πας να τα λυγίσεις θα τα πάρεις σε δυο κομμάτια σίγουρα .

Δες παραδείγματα στο YouTube πως λυγίζουν δουγιες για μπουζούκια και αλλα καμπυλωτα οργανα.

Λέω να αντιγράψω αυτόν τον φίλο, με αυτήν την τεχνική. Θα & δείξει στο πρώτο μπινελίκι.

https://www.youtube.com/watch?v=0Dxl-XvSX54&t=343s

Πολυ τυχαία η καμπύλη ομως. Εγω σου λέω για τεχνική που δίνεις οτι σχήμα θες . Μεχρι και "S"

Βάλε κάνα link στο αντίστοιχο νήμα να έχω να πορεύομαι.

012.jpg

την μέγγενη αυτή την είχα πάρει 50 από ένα τοπικό μαγαζί, ατσάλινη κινεζιά νομίζω πως είναι αλλά δεν με απασχολεί όσο δουλεύει, ανοίγει και σφίγγει πάνω από 17εκ.
δεν ξέρω τι φταίει στην μέγγενη αυτή αλλά από την αρχή είχε μία δυσκολία στο άνοιξε-κλείσε μέχρι τα πρώτα 5 εκ....με τον καιρό το πρόβλημα χειροτέρεψε....λίγο που βράχηκε, λίγο που γέμισε πριονίδι, λίγο από εδώ λίγο από κει, είπα να την περιποιηθώ...

αρχικά καθαρίστηκε όσο καλύτερα μπορούσα στο κάτω μέρος που έχει το σπείρωμα, λαδώθηκε, γρασσαρίστηκε, τρίφτηκε με το τροχό να φύγει όλη η σκουριά που είχε πιάσει στις σιαγόνες και στο πίσω μέρος και περάστηκε με wd40, τέλος βιδώθηκε σε ένα κόντρα πλακέ 21χλσ για να μπορεί να μεταφέρεται και να σφίγγεται με νταβίδια.

το αρχικό πρόβλημά της έφτιαξε λίγο αλλά δεν με ικανοποιεί ακόμη, και περιμένω να επανέλθει στο μέλλον.

011.jpg

αυτό εδώ είναι ένα παλιό τσεκούρι, κληρονομιά, ήταν χωρίς στυλιάρι, στομωμένο, σκουριασμένο πεταμένο κάπου στην αποθήκη.
στυλιάρι δεν έβρισκα στην τοπική αγορά που να ταιριάζει ή έστω να πλησιάζει κάπως στο άνοιγμα....βρήκα μία παλιά σωλήνα νερού γαλβανιζέ (την είχα για να στραβώνω σίδερα), την χτύπησα στην άκρη για να χωράει στο οβάλ άνοιγμα του τσεκουριού, και κολλήθηκε μέσα και έξω με γαζί από δανεική ηλεκτροσυγκόλληση φίλου, μετά τρίφτηκε το τσεκούρι να φύγει η σκουριά και ακονίστηκε προχείρως πιο πολύ για να δοκιμάσω την αντοχή της κόλλησης στο κόψιμο κορμού ελιάς, όλα καλά.

Σώτο, σίδερο με σίδερο (στην χειρολαβή) θα σε τρανταζει για τα καλά όταν δουλεύεις το τσεκούρι.

είπα σήμερα να δοκιμάσω το radial του lidl και να φτιάξω ένα καβαλέτο που δεν είχα και έπρεπε να έχω και δεν ήθελα να πληρώσω το leroy για αυτό το ψεύτικο που έχει.

η βασική ιδέα είναι αυτή, ξύλα 50χ100 δεμένα σε μορφή I beam και 4 πόδια από το ίδιο ξύλο με 15 μοίρες φάλτσο στο κάτω μέρος για να πατάει γλυκά στο έδαφος.
002.jpg

η πρώτη κοπή του ράντιαλ, τεράστια ευκολία το ράντιαλ....κόβεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα....
001.jpg

η κοπή και στις 0 μοίρες και στις 15 βγήκε πολύ καλή
003.jpg

004.jpg

005.jpg

η σακούλα τραβάει μεν αλλά απλώνει και έξω μεγάλη ποσότητα σκόνης
006.jpg

κατασκευή του I-beam
007.jpg

008.jpg

βίδωμα τα πόδια
009.jpg

και έτοιμο το πρώτο
010.jpg

αύριο θα φτιάξω και το δεύτερο και θα τα περάσω ένα βερνίκι για ελάχιστη προστασία από τον καιρό.
τα ξύλα τα είχα από μία κατασκευή που είχα φτιάξει με τσιμεντόλιθους και ξύλα για να στοιβάζω τα καυσόξυλα τον χειμώνα....και δεν με ικανοποίησε γιατί έχουν ψευτίσει τους τσιμεντόλιθους και σπάνε με το φορτίο από τα ξύλα (στη φώτο στο αριστερό πόδι φαίνεται το τμήμα που ήταν χωμένο στο τσιμεντόλιθο και έμεινε άσπρο ενώ το υπόλοιπο ξύλο κιτρίνισε)

το καβαλέτο από αντοχή είναι πραγματικά ακούνητο, σκέτος βράχος, ανέβηκα πάνω και πήδαγα 115 κιλά....το επόμενο που θα φτιάξω θα έχει μία ενδιάμεση τραβέρσα και δοκαράκια ανάμεσα στα πόδια για να μπορείς να πατάς και να ανεβαίνεις πάνω του εύκολα και θα χρησιμοποιηθεί σαν βάση για να μπαίνει αυτό που έφτιαξα σήμερα από πάνω του και να βρουν και τα δύο μαζί την θέση τους στην αυλή.

Σώτο, σίδερο με σίδερο (στην χειρολαβή) θα σε τρανταζει για τα καλά όταν δουλεύεις το τσεκούρι.
ναι το ξέρω Κώστα, αλλά δεν θα κόβω ποσότητες...ξέρεις, κανά ξύλο που ο μάστορας το έφερε μεγάλο για το τζάκι να το σχίζω με το τσεκούρι για να χωράει μέσα.

Σωτο γιατί δε μου αρέσουν καθόλου οι κότες σου????
Σου κουνιοταν το μάτσο με τα ξύλα μήπως?
ξέχασα να βάλω κάτι να στηρίξω τα ξύλα που κόβονταν και σηκώνονταν δυστυχώς προς τον δίσκο...αύριο που έχω το ένα καβαλέτο έτοιμο θα μπορώ να στα στηρίξω και να μην μου πέφτουν κάτω....αλλά πέρα από τις κοπές που φαίνονται σημάδια και καψίματα (που σε μικρότερα κομμάτια που δεν σηκώνονται δεν έχει ούτε ένα), δεν σου αρέσει το κάθετο και το φάλτσο κόψιμο?