Επιστολή δημοτικού υπαλλήλου ...

kokar

Supreme Member
8 December 2006
8,243
Αργυρούπολη
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι αναίσθητοι σε αυτή τη χώρα κι αυτό αποτελεί μία μεγάλη ελπίδα για το μέλλον. Δημοτικός υπάλληλος μας έστειλε χτες μία επιστολή, η προσεκτική ανάγνωση της οποίας μπορεί να προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα σε όλους. Διάλογος χρειάζεται και αυστηρή αυτοκριτική απ’ όλους μας.

«Είμαι δημόσιος υπάλληλος (δημοτικός) και σας πληροφορώ ότι ο μισθός μου, μαζί με τα επιδόματα προσεγγίζει τα 2.000 ευρώ καθαρά το μήνα. Ο κλητήρας του Δήμου μας, με 12 χρόνια προϋπηρεσία στον Δήμο, παίρνει 1.750 ευρώ καθαρά μαζί με τα επιδόματα.

Όταν λένε οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι παίρνουν 1.000 ευρώ το μήνα μισθό, είναι αλήθεια. Αλλά χωρίς τα πάσης φύσεως επιδόματα που σε καμία υπηρεσία του δημοσίου δεν είναι κάτω από 600 ευρώ. Φυσικά όλα αυτά χωρίς τις πλασματικές υπερωρίες και τα επιδόματα που σε πολλές υπηρεσίες δίνονται, με τοπικές αποφάσεις υπηρεσιακών συμβουλίων.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση τα 9 χρόνια που είμαι στο Δήμο (με ΑΣΕΠ) είναι ότι όποιος μπορεί να εκβιάσει παίρνει πάντα αυτό που θέλει, και αυτοί που μπορούν να εκβιάσουν είναι πάντα οι Δημόσιοι υπάλληλοι. Το πιο μεγάλο ψέμα είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν τα τελευταία 10 χρόνια αυξήσεις της τάξεως του 1,5-2% το χρόνο. Αυτό είναι αλήθεια για το βασικό μισθό, όμως τα επιδόματά μου έχουν μια μέση αύξηση 6-7% το χρόνο, δηλαδή διπλασιάζονται κάθε οκτώ χρόνια περίπου...

Δεν είναι περίεργο ότι το κόστος μισθοδοσίας έχει φτάσει τα 21 δισ. ευρώ για το δημόσιο, ένα υπέρογκο πραγματικά ποσό (χωρίς τις ΔΕΚΟ και νομικά πρόσωπα).

Οι δημοτικοί υπάλληλοι που δουλεύουν στην καθαριότητα (αυτοί που μαζεύουν τα σκουπίδια) είναι αυτοί που διαμαρτύρονται περισσότερο, αλλά κι αυτοί που παίρνουν τα πιο πολλά, αναλογικά με την εκπαίδευσή τους!

Ένας εργάτης καθαριότητας σε απορριμματοφόρο παίρνει περίπου 1.600 ευρώ καθαρά. Το ωράριο τους δε, είναι περίπου 3 ώρες την ημέρα: 05:00 - 08:00. Μόλις τελειώσουν τα δρομολόγια, δύο ανά απορριμματοφόρο, πάνε σπίτι τους (οκτώ η ώρα το πρωί). Φυσικά οι περισσότεροι (αυτοί που έχουν μυαλό και είναι ελάχιστα νοικοκύρηδες) κάνουν και δεύτερη δουλειά, σε οικοδομικές εργασίες κυρίως...

Και φυσικά είναι οι ίδιοι οι οποίοι σε μια απεργία θα βγουν μπροστά και θα φωνάζουν απελπισμένοι για τους πενιχρούς μισθούς.

Για τους μισθούς των υπουργείων, εκτελωνιστών, εφοριακών, υπολογίστε ένα 30% παραπάνω (για την ίδια κατηγορία εκπαίδευσης).

Συμπέρασμα:

α) Αυτοί που φωνάζουν στο Δημόσιο, είναι αυτοί που δουλεύουν λιγότερο (βαριούνται και θέλουν ένα νόημα στη ζωή τους).

β) Η μεγαλύτερη δαπάνη για το κράτος είναι αυτή της μισθοδοσίας των Δ.Υ. (Προϋπολογισμός: Δαπάνες για δημόσια έργα 6 δισ. ευρώ, δαπάνες για μισθοδοσία 21 δισ. ευρώ).

γ) Δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα αν δεν αποφασιστεί να κοπεί, έστω και ελάχιστα, το ύψος των πραγματικών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Π. Π.

Δημόσιος (Δημοτικός) υπάλληλος».

Θανάσης Μαυρίδης

πηγη: http://www.capital.gr/Articles.asp?id=879350

365 ευρώ το μήνα καθαρά είναι το επίδομα που λαμβάνουν οι δημοτικοί υπάλληλοι και ονομάζεται έξοδα κίνησης

η αλήθεια είναι πως το λαμβάνουν όλοι , ακόμα και αυτοί που η φύση της δουλειάς τους δεν απαιτεί μετακινήσεις

όμως είναι γενονός οτι στο επίδομα αυτό έχει ενσωματωθεί το εκλογικό επίδομα, πλέον οι υπάλληλοι των Δήμων που απασχολούνται στις εκλογές (δλδ όλοι και οι περισσότεροι από αυτούς πολλές ώρες για αρκετές ημέρες) δεν πληρώνονται έξτρα όπως παλιότερα , επίσης στο επίδομα αυτό έχουν ενσωματωθεί και κάποια άλλα πράγματα, τέλος είναι γεγονός οτι το επίδομα περικόπτεται στις απουσίες (λογικό, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλα επιδόματα)

η αλήθεια είναι πάντα κάπου στη μέση, κάπου στο περίπου, στο ναι μεν αλλά

ανάλογα το πρίσμα υπό το οποίο γίνεται η προσέγγιση ...

Last edited:
365 ευρώ το μήνα καθαρά είναι το επίδομα που λαμβάνουν οι δημοτικοί υπάλληλοι και ονομάζεται έξοδα κίνησης

Δε νομίζω πως είναι το μόνο επίδομα αυτό... Επιδόματα υπάρχουν για χίλιαδυο πράγματα. Μάλιστα σε συγκεκριμένες θέσεις του δημοσίου, φτάνουν το 100% του πραγματικού μισθού...

Δε νομίζω πως είναι το μόνο επίδομα αυτό... Επιδόματα υπάρχουν για χίλιαδυο πράγματα. Μάλιστα σε συγκεκριμένες θέσεις του δημοσίου, φτάνουν το 100% του πραγματικού μισθού...

σαφώς,
αυτό είναι το επίδομα όλων των δημοτικών υπαλλήλων,υπάρχουν και άλλα όπως αυτό που λαμβάνουν οι των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων (μηχανικοί κλπ) το λεγόμενο αν δεν κάνω λάθος 6 τοις χιλίοις

σε άλλες υπηρεσίες και υπουργεία υπάρχουν άλλα, τα περισσότερα γνωστά σε
όλους, υπάρχουν όμως και υπουργεία που υστερούν κατά πολύ ...

να αναφέρω ένα παράδειγμα
ΠΕ Ψυχολόγος στο Υπουργείο δικαιοσύνης (φυλακές) - καθαρά κανα 1800άρι (ελέω διανεμητικού),
ο ίδιος υπάλληλος στο Υπουργείο Υγείας (ψυχιατρική κλινική) - καθαρά κανα 1400άρι (!!!), και μιλάμε για άνθρωπο με μεταπτυχιακό, παντρεμένο με δύο παιδιά, ξένες γλώσσες, κάποια χρόνια προυπηρεσία στο δημόσιο κλπ κλπ .......

η αλήθεια είναι πως υπάρχει θέμα ...... και μάλιστα μεγάλο

Last edited:
Σε ποιο Δήμο συμβαίνουν όλα αυτά τα ''όμορφα'' που περιγράφει ο κος Μαυρίδης?? Φαντάζομαι ότι δεν θα είναι και το ύψιστο κρατικό μυστικό να μας το αποκαλύψει....

Μαυρίδης είναι ο δημοσιογράφος αν δεν κάνω λάθος

ο δημοτικός υπάλληλος είναι ο γνωστός Π.Π .....

Απάντηση: Re: Επιστολή δημοτικού υπαλλήλου ...

Μαυρίδης είναι ο δημοσιογράφος αν δεν κάνω λάθος

ο δημοτικός υπάλληλος είναι ο γνωστός Π.Π .....

Ο γνωστός Π.Π., με το χρυσό Π.Π. της Λαμπροπούλου στο πορτοφόλι του και τον Σπανοβαγγελοδημήτρη (κατά κόσμον Γύλο) να δίνει τα ''ρέστα'' στον Πταισματοδίκη Παπαγιαννόπουλο???

Οκ τότε!!!:D:D

Re: Απάντηση: Re: Επιστολή δημοτικού υπαλλήλου ...

Ο γνωστός Π.Π., με το χρυσό Π.Π. της Λαμπροπούλου στο πορτοφόλι του και τον Σπανοβαγγελοδημήτρη (κατά κόσμον Γύλο) να δίνει τα ''ρέστα'' στον Πταισματοδίκη Παπαγιαννόπουλο???

Οκ τότε!!!:D:D

:a0210:

Re: Απάντηση: Επιστολή δημοτικού υπαλλήλου ...

Σε ποιο Δήμο συμβαίνουν όλα αυτά τα ''όμορφα'' που περιγράφει ο κος Μαυρίδης?? Φαντάζομαι ότι δεν θα είναι και το ύψιστο κρατικό μυστικό να μας το αποκαλύψει....

Aν συνέβαιναν σε έναν Δήμο μόνο δε θα υπήρχε πρόβλημα νομίζω...

Δεν έχετε και άδικο για το επώνυμον της παραπάνω επιστολής (μάλλον το ανώνυμον), φυσικά θα μπορούσε να είναι το ίδιο κατασκευασμένη όπως ένα σωρό "ειλικρινή" κείμενα που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί ως επιστολές στις εφημερίδες. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι όποιος βγει και πει ανοικτά τέτοια πράγματα, θα τον καταβροχθήσουν στην υπηρεσία του. Θα του γίνει πραγματικά ο βίος αβίωτος. Έχω ακούσει για απίστευτες περιπτώσεις ψυχολογικής πίεσης και υπηρεσιακής δυσμένειας για διάφορες δημόσιες/δημοτικές υπηρεσίες. Δυστυχώς το μεσοπολεμικό καθεστώς δεν επιβιώνει μόνο στον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου, αλλά και στη νοοτροπία πολλών υπαλλήλων του.

Σιγά μην έβγαινα να πω δημόσια, λοιπόν, τέτοια πράγματα. Το θέμα είναι: είναι ψέμματα; Τότε μόνο (εάν δηλαδή είναι) θα πάμε στη γνησιότητα της επιστολής, αλλιώς δεν είμαστε καλύτεροι από εκείνους που ενώ κάποιος μας δείχνει το φεγγάρι, επιμένουμε να κοιτούμε το δάκτυλο.

εν μέρει λέει κάποιες αλήθειες, υπάρχουν όντως μισθοί 2000 σε δήμους ...

το οτι δεν υπάρχει υπηρεσία σε δήμο με λιγότερα από 600 ευρώ επιδόματα είναι αναληθές (εκτός αν αναφέρεται στον δικό του δήμο, οπου πιθανόν να έχουν βρει την κότα με τα χρυσά αυγά).

το θέμα τώρα των πλασματικών υπερωριών δεν ξέρω πώς να το προσεγγίσω, σε παρόμοια δική μου ερώτηση σε συνδικαλιστή (και μάλιστα σε αμφιθέατρο με ακροατήριο) η απάντηση ήταν :"Από την στιγμή που υπογράφονται παύουν να είναι πλασματικές" .... !!!. Εδώ υπάρχει θέμα δεν ξέρω όμως σε τι έκταση ...

δυστυχώς όμως ή ευτυχώς δεν είναι έτσι σε όλους τους δήμους ..., όπως δεν λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι τα επιδόματα των εφοριακών ...

Last edited:
όσο για τα συμπεράσματα του εν λόγω δημοτικού υπαλλήλου να τα χαίρεται ....

η δική μου εμπειρία λέει οτι η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων θέλει να εφαρμοστεί ενιαίο μισθολόγιο

προφανώς όμως αυτή η τακτική του διαίρει και βασίλευε κάποιους εξυπηρετεί, το να υπάρχουν κάποιοι υπέρογκα αμοιβόμενοι είναι ένα θέμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως ...

η αδερφή μου είναι Δ.Υ και η εξήγηση που μου έδωσε όσο αφορά τις
πλασματικές υπερωρίες και τα επιδόματα είναι οτι έτσι τα δώρα καθώς
και οι αυξήσεις δίνονται βάση του βασικού μισθού
π.χ με 23 χρόνια προϋπηρεσία πού έχει ο βασικός μισθός της είναι 950 ευρω

έτσι είναι Κώστα, οι αυξήσεις αλλά (προσοχή) και η σύνταξη υπολογίζονται βάσει του βασικού μισθού, εσχάτως προστέθηκε και το επίδομα θέσης στον υπολογισμό της σύνταξης (το επίδομα είναι 65 ευρώ ο προιστάμενος,130 ευρώ ο διευθυντής)

-το να παίρνει υπάλληλος βοηθητικών εργασιών στο Υπουργείο Οικονομικών περισσότερα από έναν καθηγητή είναι φρικαλέο .....,
-το να υπάρχει διαφορά από υπουργείο σε υπουργείο στις αποδοχές υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα που κάνουν την ίδια δουλειά 400-500 και πλέον ευρώ είναι φρικαλέο ... κ.ο.κ

ενιαίο μισθολόγιο λοιπόν ..... γιατί δεν το εφαρμόζουν ???

έτσι είναι Κώστα, οι αυξήσεις αλλά (προσοχή) και η σύνταξη υπολογίζονται βάσει του βασικού μισθού, εσχάτως προστέθηκε και το επίδομα θέσης στον υπολογισμό της σύνταξης (το επίδομα είναι 65 ευρώ ο προιστάμενος,130 ευρώ ο διευθυντής)

-το να παίρνει υπάλληλος βοηθητικών εργασιών στο Υπουργείο Οικονομικών περισσότερα από έναν καθηγητή είναι φρικαλέο .....,
-το να υπάρχει διαφορά από υπουργείο σε υπουργείο στις αποδοχές υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα που κάνουν την ίδια δουλειά 400-500 και πλέον ευρώ είναι φρικαλέο ... κ.ο.κ

ενιαίο μισθολόγιο λοιπόν ..... γιατί δεν το εφαρμόζουν ???

ναι μου το είπε και αυτό, για αυτό και όταν είναι να βγουν στην σύνταξη κλαίνε
γιατί θα είναι βάση του βασικού...

προφανώς όμως αυτή η τακτική του διαίρει και βασίλευε κάποιους εξυπηρετεί, το να υπάρχουν κάποιοι υπέρογκα αμοιβόμενοι είναι ένα θέμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως ...

Μα ασφαλώς μπορεί να υπάρχει και τέτοια πρόθεση πίσω από το κείμενο... Ομως αυτό δεν είναι επιχείρημα για να αντικρουστούν αλήθειες.

'Εστω δηλαδή κάποιος μηνύει τον γείτονά του για κλοπή. Τι θα πει απολογούμενος ο φερόμενος ως κλέπτης; Ότι ο μηνυτής έκανε την καταγγελία του για να πλήξει την οικογένεια του κλέπτη;

δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοια πρόθεση πίσω από το κείμενο ,

αυτό που ξέρω είναι οτι συχνά πυκνά έρχονται στην επικαιρότητα παρόμοια ζητήματα μισθολογικών ανισοτήτων (ΟΣΕ, ΕΡΤ, Υπουργείο Οικονομικών κλπ), πάντα υπάρχει μία κατακραυγή και όλοι μένουμε με την ελπίδα οτι τα πράγματα θα αλλάξουν .... και όλο αλλάζουνε και όλο τα ίδια μένουν (που λέει και ο ποιητής) ...

τελικά αυτό το ενιαίο μιθολόγιο έχει καταντήσει σαν το πιο σύντομο ανέκδοτο ...

αντιγράφω
"Συμπέρασμα:

α) Αυτοί που φωνάζουν στο Δημόσιο, είναι αυτοί που δουλεύουν λιγότερο (βαριούνται και θέλουν ένα νόημα στη ζωή τους).

β) Η μεγαλύτερη δαπάνη για το κράτος είναι αυτή της μισθοδοσίας των Δ.Υ. (Προϋπολογισμός: Δαπάνες για δημόσια έργα 6 δισ. ευρώ, δαπάνες για μισθοδοσία 21 δισ. ευρώ).

γ) Δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα αν δεν αποφασιστεί να κοπεί, έστω και ελάχιστα, το ύψος των πραγματικών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων
. "

αυτό το α) είναι συμπέρασμα ή τσουβάλιασμα και προσπάθεια φίμωσης ?

ή απλά λείανση του εδάφους για να φτάσει στο επικό γ) ??

και γιατί ρε Π.Π να μειωθούν οι μισθοί και όχι τα επιδόματα , αφού αυτά δημιουργούν τις ανισότητες , ή είναι το ύφασμα (γραμμή) τέτοιο ????