επιστροφή στο manual: Μ42 φακοί σε EOS

Σημερα μολις πηρα εναν Carl Zeiss Sonnar T* 2,8/180mm made in W. Germany

φακος σχεδον καινουργιος απο ΕΒΑΥ στα 200 ευρα περιπου !

ο 200αρης CZJ εφυγε διοτι ενω ηταν πολυ καλος ηταν πολυ ογκωδης και βαρυς !!

ετουτος ειναι λιγακι πιο συμεζεμενος ....

τι λετε παιδες εκανα πατατα ;; αξιζει ;;

πηρα σημερα τον Pentacon 135mm/2.8 MC (10 ευρω απο μοναστηρακι), αλλα δεν δουλευει μαλλον το διαφραγμα, δεν κλεινει δηλαδη, ξερετε τι μπορει να φταιει, και αν μπορει να φτιαχτει καπως?
Παντως αποσο βλεπω ειναι φοβερος φακος, με φοβερο bokeh, και αρκετα οξυς ανοιχτος στο φ2.8

Συνηθεσμένο πρόβλημα σε παλιούς φακούς, οι λεπίδες του διαφράγματος θέλουν λίπανση. Τον δίνεις σε τεχνικό (ξέρω έναν που μου πρότεινε ο Ηλίας, είναι στην Ομόνοια κοντά, σε βολέυει κιόλας) και σου κάνει γενικό CLA (Clean, Lube, Adjust) για 40Ε περίπου.

Δεν θυμάμαι ονόματα δρόμων αλλα πας ώς εξής. Απο Ομόνοι ανεβαίνεις προς τα πάνω την Πανεπιστημίου, περνας την Πατησίων και εκεί που κάνει την καμπή έχει ενα στενό που είναι πεζόδρομος. Νομίζω Θεμιστοκλέους λέγεται. Στο πρώτο κτίριο στο αριστερό σου χέρι ψαξε τις ταμπέλες να δεί για μία για Nikon service. Εκεί πας.

Last edited:
aaaa,καταλαβα ποιον λες:)
απλα νομιζα αμα ειναι κατι ευκολο, μηπως θα μπορουσα να το κανω και μονος μου...
παντως οταν πηρα τον raynette νομιζα οτι δεν αξιζει να ασχοληθεις με τους παλιους φακους, αλλα ο πεντακον μου αλαξε την γνωμη....

Δεν συμφέρει επισκευή σε αυτόν. Με τόσα παίρνεις άλλον σαν καινούργιο.

Για δοκίμασε μήπως έχεις ξεχάσει τον πίσω διακόπτη στη θέση Auto και όχι Manual

ναι πολλα και εμενα μου φαινονται, οχι τον κοιταξα τον διακοπτη, δεν γινεται τιποτα....θα ψαξω τιποτα οδηγιες στο νετ, να δοκιμασω μονος μου αμα ειναι...
αμα δεν ειναι και αυτος απο τους καλους 135ρηδες θα ηθελα να δω πως ειναι οι καλυτεροι:)

Να τον φτιάξεις, δεν είναι κάτι δύσκολο,
αλλά με τα λίπανση χρειάζεται πολύ προσοχή.
Αν θες μου τον δίνεις και στον επιστρέφω επισκευασμένο χωρίς χρήματα.
Έχω ένα φίλο που τους γνωρίζει πολύ καλά. -bye-

Θέλει κάτι εργαλειάκια βασικά... να τον ανοίξεις. Μήπως ξέρεις πού βρίσκουμε? Έχω κάτι που δεν με πείραζε να ασχοληθώ μαζί τους. Δεν φοβάμαι δα και μην τους χαλάσω (παραπάνω :p )

οκζ Ηλια, θα κοιταξω αν ειναι δυσκολο να το φτιαξω μονος μου , αλλιως θα στον δωσω, ευχαριστω πολυ!

τα μικρα κατσαβιδια παντως τα εχω καπου, που ειναι για ρολογια....τι αλλο χριαζεται?

Θέλει κάτι εργαλειάκια βασικά... να τον ανοίξεις. Μήπως ξέρεις πού βρίσκουμε? Έχω κάτι που δεν με πείραζε να ασχοληθώ μαζί τους. Δεν φοβάμαι δα και μην τους χαλάσω (παραπάνω :p )

Προσωπικά ξέρω πολύ λίγα πράγματα για αυτούς τους φακούς αλλά έχω γνωστούς που μπορώ να μάθω.

Παύλο για τη λίπανση είναι ιδιαίτερα λεπτή η δουλειά, αν βάλεις λίγο παραπάνω λιπαντικό θα το ξεράσει αργότερα και θα θέλει πάλι άνοιγμα.
Παρόλα αυτά αν πιάνει λίγο το χέρι σου και είσαι λίγο της λεπτομέρειας προτείνω να δοκιμάσεις. Έτσι μαθαίνουμε

Αυτά που χρειάζονται ειναι κατσαβιδάκια μικρά, λαβίδα και παρα πολλή υπομονή. Προ εβδομάδων ανοιξα εναν CZJ 50αρη γιατι είχαν πάρει λάδι οι λεπίδες του διαφράγματος. Πάντως, αν φτασει κανείς να βγαλει μεχρι και τις λεπίδες, η επανατοποθέτηση δεν ειναι ιδιαίτερα απλή υπόθεση...

Εδώ πήγα να ανοίξω έναν φλεκτογκον 35/2.4 που δεν ανταποκρίνεται το διάφραγμα, και τα βρήκα σκούρα. Δεν είναι παιχνίδι, ειδικά ο μηχανισμός διαφράγματος

Εγώ από τη δική μου μικρή πείρα επαναλαμβάνω ότι η λίπανση είναι η πιο απαιτητική δουλειά,
τα υπόλοιπα με πολύ υπομονή και τάξη στο λύσιμο γίνονται. Όχι πως είναι εύκολο φυσικά αλλά γίνεται.
Πάντως πολλοί γερμανικοί φακοί της εποχής έχουν πρόβλημα με τα λάδια τους.