Epson EH-TW9100 ρυθμισεις (calibration)!

Εξτρα-πριμα-γκούτ !!!!! :2thumb22sup:

Την έμαθες καλά τη διαδικασία; Ετοιμάσου... :flipout:

Ωχ....:flipout:

Στο δικο μου ναι, δεν ειναι τιποτα ιδιαιτερο.
Σε σενα δεν το εχω δει καν σε τι λογικη ειναι !
Θα το δουμε παντως, μην ανησυχεις :a0210:

Μετα την τελευταια ρυθμιση-ελεγχο στις 190 ωρες περιπου, εδειξε οτι ειχε αρκετες μεταβολες. Οχι τοσο χρωματικα (τριγωνο), οσο σε greyscale και gamma.

Εγιναν οι απαραιτητες διορθωσεις και ηρθε παλι πολυ καλα. Αν βρει χρονο ο Καστρουνης θα ανεβασει και τα διαγραμματα.
Επισης η φωτεινοτητα εδειξε οτι δεν πεφτει, τουλαχιστον μεχρι τωρα. Θα ξαναελεγχθει στο μελλον.

Σε αλλες δοκιμες που εκανα, ειδα οτι το pixel allignment δουλευει σωστα κατα τη φορα που το εχεις ρυθμισει. Εαν γυρισεις την προβολη να γινεται αναποδα (σα να ειναι σε τραπεζακι για παραδειγμα ο προβολεας ενω ειναι στο ταβανι), χαλαει τελειως και θελει παλι ρυθμιση.
Μου εκανε λιγο εντυπωση αυτο. Μηπως ξερει καποιος πως κανει το pixel allignment ο συγκεκριμενος ? Με ποιο τροπο ?

Οχι Βασιλη. Και στο χρωμα και στο φως εχει μεινει στα προηγουμενα πολυ καλα επιπεδα (ευτυχως :2thumb22sup:)

Όταν φεύγεις για το γραφείο τον αφήνεις ανοιχτό το προβολέα; :p

Πότε πρόλαβες ρε μπαγάσα κι έκανες 190 ώρες; :nounder:

Όταν φεύγεις για το γραφείο τον αφήνεις ανοιχτό το προβολέα; :p

Πότε πρόλαβες ρε μπαγάσα κι έκανες 190 ώρες; :nounder:

Βαλε κι αλλες 70 που ειχε ο αλλος που πηγε πισω και υπολογισε

Εγινε λοιπον κι αυτο. Αφου με πριζωσε ο Κυρ Μπαμπης, εβαλα κι ειδα 3D.

Το pc δεν μου εκανε τη χαρη. Παρολο που γυρναει κανονικα η nvidia κι ο προβολεας, οταν αρχιζει το tmt
ακουω ηχο αλλα δεν βλεπω εικονα. Επισης κανει ενα κολπακι και βλεπω το μισο καδρο του desktop.
Με τα πολλα κατεβασα το med8er για να δω δυο πραγματα.

Η γενικοτερη εικονα που μου εμεινε ειναι οτι ειδα πολυ πιο ξεκουραστη εικονα απο αυτη που περιμενα.
Αρκετα 3D εικονα , χωρις υπερβολες. Απο φως αυτο που ειδα ηταν μια χαρα.
Ο προβολεας δεν ειναι ρυθμισμενος στο 3d αλλα αυτο που εβλεπα πιστευω ηταν κοντα σε αυτο που πρεπει.

3D είδατε; Στο Χρήστο; Πάει, χάλασε ο κόσμος.. :bang:
Ασε με να μαντέψω... Σου έβαλε το "Under The Sea" να δεις το ροφό, ε; :flipout:

@ Inspector Cluzo
O ροφός έπαιζε 2D στο med... τι θκατά βλέπατε σπίτι σου δεν ξέρω, εκτός και αν στο tmt παίζει κανονικά.

Λίγο Ηugo δοκιμάσαμε και πολύ Αvatar (παραλίγο να δει όλη τη ταινία το αγόρι... ζουμερά στιγμιότυπα κατιδίαν... αρκετά τον ρουφιάνεψα... ας περιμένουμε και τις δημόσιες εντυπώσεις του...:grandpa:)

.....

Οντως. Δεν καταλαβα τι γινεται με το συγκεκριμενο, αφου και στο Μπαμπη με το med το ειδαμε.
Η αληθεια ειναι οτι σε μενα με το med, μονο για 3d δεν το εβλεπε.
Λες να μου εγραψε κανα αλλο ο κυρ Μπαμπης για να με μπερδεψει ??

Σαμποτάζ ε?:flipout::flipout:

Λοιπόν όπως σου είχα ξαναπεί, το 3D (αν δεν σε κουράζει) είναι grate fun!

Δεν ξέρω στη πορεία πως θα σου βγει, γιατί είναι αλήθεια πως έχει διαφορά η δοκιμή απο το βλέπω ολόκληρη ταινία, όπως επίσης και από το έχω να επιλέξω ανάμεσα στην "έκρηξη" του 4Κ mastering και το χαβαλέ...
Είναι πράγματα που μάλλον ο καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικά και αυτό θα φανεί μετά από συμβίωση με το 3D (τουλάχιστον 10-15 ταινίες θα έλεγα imo)
Προσωπικά έχω επιλέξει να μην βλέπω "για να βλέπω" (όπως στην αρχική φάση, σαν αυτή που βρίσκεσαι τώρα) αλλά να επιλέγω αυτά που αξίζουν και δυστυχώς αυτά είναι λίγα (ταινίες-documentary-animation, όλα μαζί καμιά 20αριά είναι Χρήστο και άλλοι θα σου πουν ακόμη λιγότερα)

Όσον αφορά τη θέαση, όντως είναι άδικο να συγκρίνουμε σε φουλ καλιμπράρισμένο 2D και απο την άλλη out of the box 3D.
Ίσως βέβαια αν ρυθμιστεί και σε 3D, να γίνει πιο επιθετικό και να κουράσει λίγο παραπάνω, αυτό θα το διαπιστώσεις μόνος βέβαια.

Οι εντυπώσεις μου, από αυτά που είδαμε είναι ότι το αποτέλεσμα είναι πλήρως αποδεκτό... και στο φως (εγώ θα το έριχνα λίγο!) αλλά και στη λεπτομέρεια (δυστυχώς στις δικές μου συνθήκες (55" / 3μ) η διαφορά στη λεπτομέρεια είναι τραγική - τσέκαρα τον Προμηθέα σε αυτό που σου έλεγα και θυμόμουν καλά... κλαψ!)

Στα αρνητικά, αυτό που με προβλημάτισε είναι το crosstalk. Σε γρήγορες σκηνές/παναρίσματα υπάρχει θέμα. Μακάρι να λύνεται με ρυθμίσεις, όμως πιστεύω ότι πρόκειται γα το αντίστοιχο της κίνησης σε 2D, στις πολλές ίντσες. Σίγουρα θέλει ψάξιμο το θέμα.

Παρ'όλα αυτά δεν σε χαλάει, εφόσον καθίσεις να δεις ταινία και όχι να ψάξεις για προβλήματα, όπως κάνουμε κάθε φορά στις συναντήσεις.

Κατα τα άλλα η πατέντα με το masking έκατσε γάντι, πολύ μεγάλη διαφορά που νομίζεις ότι έχει επίπτωση και σε αυτό που βλέπεις στο πανί.

Φίλε καταλαβαίνω ότι το ψάχνεις και αγωνίζεσαι, αλλά δεν χωράει και αμφιβολία ότι είσαι και κωλόφαρδος σε κάποια πράγματα...
έχουν κάτσει τόσο καλά - τόσο πολλά, που ας είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούν να ελεγχθούν με καμία δύναμη.... μιλάμε απο την μικρότερη λεπτομέρεια (πχ να βλέπεις το desctop πίσω απο το masking και ταυτόχρονα η ίδια κουρτίνα να ρουφάει το φως αποτελεσματικότατα!), μέχρι τα σπουδαιότερα (πχ απόσταση θέασης/ίντσες πανιού, προβόλι λαχείο κτλ)

:grinning-smiley-043

Το pc δεν μου εκανε τη χαρη. Παρολο που γυρναει κανονικα η nvidia κι ο προβολεας, οταν αρχιζει το tmt
ακουω ηχο αλλα δεν βλεπω εικονα. Επισης κανει ενα κολπακι και βλεπω το μισο καδρο του desktop.
Με τα πολλα κατεβασα το med8er για να δω δυο πραγματα.

Μιλάμε για sbs ή iso??

Σαμποτάζ ε?:flipout::flipout:

Λοιπόν όπως σου είχα ξαναπεί, το 3D (αν δεν σε κουράζει) είναι grate fun!

Δεν ξέρω στη πορεία πως θα σου βγει, γιατί είναι αλήθεια πως έχει διαφορά η δοκιμή απο το βλέπω ολόκληρη ταινία, όπως επίσης και από το έχω να επιλέξω ανάμεσα στην "έκρηξη" του 4Κ mastering και το χαβαλέ...
Είναι πράγματα που μάλλον ο καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικά και αυτό θα φανεί μετά από συμβίωση με το 3D (τουλάχιστον 10-15 ταινίες θα έλεγα imo)
Προσωπικά έχω επιλέξει να μην βλέπω "για να βλέπω" (όπως στην αρχική φάση, σαν αυτή που βρίσκεσαι τώρα) αλλά να επιλέγω αυτά που αξίζουν και δυστυχώς αυτά είναι λίγα (ταινίες-documentary-animation, όλα μαζί καμιά 20αριά είναι Χρήστο και άλλοι θα σου πουν ακόμη λιγότερα)

Όσον αφορά τη θέαση, όντως είναι άδικο να συγκρίνουμε σε φουλ καλιμπράρισμένο 2D και απο την άλλη out of the box 3D.
Ίσως βέβαια αν ρυθμιστεί και σε 3D, να γίνει πιο επιθετικό και να κουράσει λίγο παραπάνω, αυτό θα το διαπιστώσεις μόνος βέβαια.

Οι εντυπώσεις μου, από αυτά που είδαμε είναι ότι το αποτέλεσμα είναι πλήρως αποδεκτό... και στο φως (εγώ θα το έριχνα λίγο!) αλλά και στη λεπτομέρεια (δυστυχώς στις δικές μου συνθήκες (55" / 3μ) η διαφορά στη λεπτομέρεια είναι τραγική - τσέκαρα τον Προμηθέα σε αυτό που σου έλεγα και θυμόμουν καλά... κλαψ!)

Στα αρνητικά, αυτό που με προβλημάτισε είναι το crosstalk. Σε γρήγορες σκηνές/παναρίσματα υπάρχει θέμα. Μακάρι να λύνεται με ρυθμίσεις, όμως πιστεύω ότι πρόκειται γα το αντίστοιχο της κίνησης σε 2D, στις πολλές ίντσες. Σίγουρα θέλει ψάξιμο το θέμα.

Παρ'όλα αυτά δεν σε χαλάει, εφόσον καθίσεις να δεις ταινία και όχι να ψάξεις για προβλήματα, όπως κάνουμε κάθε φορά στις συναντήσεις.

Κατα τα άλλα η πατέντα με το masking έκατσε γάντι, πολύ μεγάλη διαφορά που νομίζεις ότι έχει επίπτωση και σε αυτό που βλέπεις στο πανί.

Φίλε καταλαβαίνω ότι το ψάχνεις και αγωνίζεσαι, αλλά δεν χωράει και αμφιβολία ότι είσαι και κωλόφαρδος σε κάποια πράγματα...
έχουν κάτσει τόσο καλά - τόσο πολλά, που ας είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούν να ελεγχθούν με καμία δύναμη.... μιλάμε απο την μικρότερη λεπτομέρεια (πχ να βλέπεις το desctop πίσω απο το masking και ταυτόχρονα η ίδια κουρτίνα να ρουφάει το φως αποτελεσματικότατα!), μέχρι τα σπουδαιότερα (πχ απόσταση θέασης/ίντσες πανιού, προβόλι λαχείο κτλ)

:grinning-smiley-043

Φαντάζομαι ότι κατάλαβες καλά την διαφορά του 3d από το ενυδρείο !!!!!!

Την έχω καταλάβει από καιρού (απο γεννήσεως 3D, θα έλεγα)

Το θέμα είναι ότι αυτό το ρημάδι του Χρήστου βγάζει φως και δεν κουράζει...
Δεν είχα πρόβλημα με κανένα 3D ως τώρα (είμαι από τους τυχερούς) αλλά αυτό ήταν σαν παθητικό ρε συ... λιγότερη ζαλάδα ένοιωσα όταν έβγαλα τα γυαλιά, απ'ότι όταν βγάζω της υπερμετρωπίας!!!)

you 've got to see :grandpa:

ps. Φυσικά iso frame packing vas

@ Dalanic

Οντως το 3d αν θελεις να το ψαξεις καλα, πρεπει να μαθεις τα χουγια του. Αυτο ειναι κατι που επειδη δεν εχω καμμια σχεση ακομα, θα ξεκινησω να το ψαξω λιγο, για εγκυκλοπαιδικους λογους -bye-.

Τωρα οσον αφορα το υλικο, δεν ξερω εαν θα περιμενω να βγει μια ταινια σε 3d για να την δω αρχικα, ουτε ξερω αν θα ξαναδω ταινια μονο και μονο επειδη βγηκε η 3d εκδοση.
Αυτο που ξερω ειναι οτι αξιζει τελικα να δεις πολυ ωραια ντοκυμαντερ σε 3d , που ειναι και μια κατηγορια που μου αρεσει.

Οσον αφορα τον Προμηθεα, εννοεις το 2d που ειδαμε ετσι ?

Στο 2d πιστευω οτι ειμαι overall σε πολυ καλο επιπεδο, κι ευχαριστεμαι παρα πολυ οτι ταινια και να δω.
Στον ηχο θελω λιγο δουλιτσα ακομα, αλλα προυποθετει λιγο μπατζετ, που δεν ειναι διαθεσιμο αυτο τον καιρο. :grandpa:

@vas_papavas

Βασιλη για iso μιλαμε στο tmt 5 :grandpa:

Οκ με είχε βάλει μια ψυχή να δώ iso και καλά στην 50άρα και τελικά τη γλύτωσε το htpc παρά τρίχα.

Λοιπόν αν έχεις ορίσει custom resolution στην nvidia για 24p (που όπως είδα την κίνηση όταν είχα έρθει - έχεις) έχει πρόβλημα το 3d.

Τι συμβαίνει σε μένα τουλάχιστον με την gt220. Όταν ενεργοποιήσεις το 3d vision πάει κάποιες αναλύεις σαν 3d. (νομίζω την 24 και κάποια άλλη). Όταν έχεις ορίσει custom resolution την κρατάει στο 3d και έχει πρόβλημα. Σε εμένα έπαιζε το iso 2d το tmt 5 ενώ και όταν την όριζα σαν 3d στο desktop δεν το έβλεπα όπως έπρεπε αλλά σαν μισή οθόνη. Εφαγα 2 μέρες να δώ τι γίνεται. Τελικά θέλει να σβήσεις την custom στα 24 και μετά να ορίσεις 3d (3d vision και λοιπά) και τότε ολα οκ με το tmt5.

Είναι πιθανόν το ίδιο να γίνεται και στην δική σου κάρτα γραφικών.

Απάντηση: Re: Epson EH-TW9100 ρυθμισεις (calibration)!

Οκ με είχε βάλει μια ψυχή να δώ iso και καλά στην 50άρα και τελικά τη γλύτωσε το htpc παρά τρίχα.

Λοιπόν αν έχεις ορίσει custom resolution στην nvidia για 24p (που όπως είδα την κίνηση όταν είχα έρθει - έχεις) έχει πρόβλημα το 3d.

Τι συμβαίνει σε μένα τουλάχιστον με την gt220. Όταν ενεργοποιήσεις το 3d vision πάει κάποιες αναλύεις σαν 3d. (νομίζω την 24 και κάποια άλλη). Όταν έχεις ορίσει custom resolution την κρατάει στο 3d και έχει πρόβλημα. Σε εμένα έπαιζε το iso 2d το tmt 5 ενώ και όταν την όριζα σαν 3d στο desktop δεν το έβλεπα όπως έπρεπε αλλά σαν μισή οθόνη. Εφαγα 2 μέρες να δώ τι γίνεται. Τελικά θέλει να σβήσεις την custom στα 24 και μετά να ορίσεις 3d (3d vision και λοιπά) και τότε ολα οκ με το tmt5.

Είναι πιθανόν το ίδιο να γίνεται και στην δική σου κάρτα γραφικών.

Ακριβως το ιδιο πραγμα κανει. Μαλλον αυτο θα ειναι...
Το θεμα ειναι οτι θα πρεπει να σβηνω την custom και να τη ξαναφτιαχνω.....:violent-smiley-030:

Εγινε λοιπον κι αυτο. Αφου με πριζωσε ο Κυρ Μπαμπης, εβαλα κι ειδα 3D.

Η γενικοτερη εικονα που μου εμεινε ειναι οτι ειδα πολυ πιο ξεκουραστη εικονα απο αυτη που περιμενα.
Αρκετα 3D εικονα , χωρις υπερβολες. Απο φως αυτο που ειδα ηταν μια χαρα.
Ο προβολεας δεν ειναι ρυθμισμενος στο 3d αλλα αυτο που εβλεπα πιστευω ηταν κοντα σε αυτο που πρεπει.

Φίλε Χρήστο φαντάζομαι με τα γυαλιά ELPGS03 της Epson θα είδες.

Από crosstalk πως ήταν τα πράγματα;

Γιαννη δεν εχω εμπειρια απο τα "φαινομενα" του 3d. Αφου μου εξηησε ο Νικος, τι ειναι το crosstalk, στο μονο σημειο που το ειδα, ειναι σε γρηγορα παναρισματα, αλλα και παλι, πολυ λιγο.
Στα δικα μου ματια δεν ειδα κατι ενοχλητικο !

Γιαννη δεν εχω εμπειρια απο τα "φαινομενα" του 3d. Αφου μου εξηησε ο Νικος, τι ειναι το crosstalk, στο μονο σημειο που το ειδα, ειναι σε γρηγορα παναρισματα, αλλα και παλι, πολυ λιγο.
Στα δικα μου ματια δεν ειδα κατι ενοχλητικο !

Οκ Χρήστο.
Οπότε ερωτώ στη συνέχεια, αν και λίγο off topic.

Με δεδομένο τον προβολέα, παίζουν ρόλο τα γυαλιά στο crosstalk ;

Εχω τον 8100 αλλά έχω πάρει τα γυαλιά της Samsung που είναι περίπου στο ... 1/5 της τιμής των original της Epson.
Οποιο test έχω διαβάσει για τον 8100 ή τον 9100 λένε πως δεν έχει ή τέλος πάντων έχει ελάχιστο crosstalk.
Στην περίπτωσή μου όμως πρέπει να πω πως όχι μόνο έχει, αλλά είναι αρκετά συχνά ενοχλητικό ιδιαίτερα σε high contrast ας πούμε σκηνές και στους υπότιτλους, οπότε τα εξής 3 μπορεί να συμβαίνουν:

1. Φταίνε τα γυαλιά της Samsung
2. Φταίω εγώ (μου φαίνεται πιο ενοχλητικό από ότι στους reviewers)
3. Φταίνε οι reviewers (...)

Τι λέτε;

Απ οσο εχω καταλαβει το φαινομενο, εχει να κανει περισσοτερο με το συγχρονισμο μεταξυ του προβολεα και των γυαλιων.
Εαν αυτο ισχυει, θα ελεγα οτι αυτο που περιγραφεις με γυαλια της samsung μπορει να ειναι κι ενας λογος.

Αληθεια, ποια γυαλι ειναι ακριβως? Εχω κι εγω μια es8000 με δυο ζευγαρια γυαλια. Κανουν? Εαν ειναι να τα δοκιμασω και να σου πω.

Το crosstalk μπορεί να εμφανίζεται για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων είναι και η όρασή μας οπότε οι απόψεις μπορεί και να διαφέρουν μεταξύ των θεατών.

Οι βασικοί λόγοι του προβλήματος (πολύ κοινό στη θέαση 3D) είναι
- ο λάθος χρονισμός γυαλιών - εικόνας, δηλαδή να μην κλείσει στον κατάλληλο χρόνο το ένα γυαλί, τη στιγμή που εμφανίζεται η εικόνα που προορίζεται για το άλλο γυαλί, οπότε βλέπουμε περιεχόμενο που δεν θα έπρεπε!
- η ποιότητα των γυαλιών, όσον αφορά το μπλοκάρισμα της εικόνας / αδιαφάνειά τους όταν "κλείνουν"
- το μεγάλο lag του προβολικού μέσου, δηλαδή να μην "τελειώνει" η εικόνα όπως πρέπει αλλά να διατηρείται λίγο παραπάνω στην οθόνη
- οι ρυθμίσεις του προβολικού μέσου, οι κλασικές αντίθεση, φωτεινότητα, sharpness κτλ αλλά κυρίως αυτές τις κίνησης και του βάθους του 3D. Eίναι πιστεύω ευκόλως κατανοητό ότι όταν τα αντικείμενα κινούνται χωρίς να δημιουργείται blurring (είναι δηλαδή περισσότερο σαφή) και το ghosting από το crosstalk θα είναι λιγότερο έντονο, όπως επίσης ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η ένταση του 3D εφέ (το είδωλο που βλέπουμε χωρίς τα γυαλιά είναι κυρίως η πληροφορία του βάθους)
- είναι πιο έντονο όταν υπάρχει κινείται ένα φωτεινό αντικείμενο σε σκούρο φόντο... εδώ δεν μπορείς να κάνεις και πολλά βέβαια...
να ένα κλασσικό παράδειγμα
110726120621564976.jpg

Μπορεί να ρυθμιστεί βέβαια το μέσο για καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν διάφορα τεστ στο internet για να αξιολογήσει τις επιδόσεις του μέσου, αλλά για να κάνει τις πρώτες ρυθμίσεις που θα το κάνουν ηπιότερο.

Νομίζω Χρήστο ότι ο Μανώλης θα σου πει περισσότερα και πιο τεκμηριωμένα, μιας και δεν έχω εμβαθύνει στο θέμα.

ps Προσωπικά, ίσως λόγω ελαφρούς υπερμετρωπίας, μάλλον υποφέρω από το φαινόμενο, ειδικά στις δύσκολες (γρήγορες) σκηνές...
Aυτό όμως πρέπει να μας το επιβεβαιώσει ο γάτος.

Last edited:
Παντως φαινομενο σαν αυτο της φωτογραφιας εγω δεν ειδα Νικο. Δεν ξερω εσυ με την ευαισθησια που εχεις.
Θα ελεγα οτι ειδα μια αρκετα ξεκουραστη εικονα για 3d.

Περιμενει ο Μανος και καποια καινουργια δισκακια για το 3d , με ελεγχους και ρυθμισεις για το 3d, οποτε θα το τσεκαρουμε καλα.