Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Epson: νέοι 3D προβολείς το φθινόπωρο!
Συμφωνώ απόλυτα με το σκεπτικό σου. Εγώ δεν θυμάμαι κάν πόσοι LCD έχουν περάσει απο τα χέρια μου ,αρκετοί πάντως. Αναφορικά sony HS50 ,epson TW700 ,Sony AW15 ,panasonic AX100 με τελευταίο τoν epson TW2000.
Απο προσωπική εμπειρία και μόνο θα σου πω ότι η "φθορά¨στην εικόνα των LCD που είχα εγώ ξεκινούσε περίπου στις 200 με 300 ώρες.
Μετά τις 1000 δε ήταν άλλος προβολέας .
Με τον tw2000 το πάλεψα ,πείραζα συνέχεια τις ρυθμίσεις μήπως και πάρω έστω και λίγο απο αυτό που είχα δεί στις πρώτες ώρες λειτουργίας του ,άλλαξα λάμπα στις 700 ώρες ,τον έστειλα στο eπίσημο service για καθαρισμό άλλα βελτίωση καμία.
Ο προβολέας απλά είχε χάσει το μαύρο του ,αύξηση του πέπλου ,μείωση φωτεινότητας και ξεπλυμένα χρώματα .Δηλαδή ότι ακριβώς είχα αντιμετωπίσει και με όλους τους παλιότερους LCD που είχα (σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μου πείς και εσύ τις εμπειρίες σου με τους LCD και συγκεκριμένα άν διαπίστωσες αυτές τις αλλαγές που περιγράφω έστω και σε διαφορετικό βαθμό).
Τον epson τον έχω ακόμη παροπλισμένο (τον μεταφέρω σε κανά φίλο ,για το καλοκαίρι στη βεράντα κ.τ.λ) με 1000 κάτι ώρες και εδώ και 2 χρόνια περίπου έχω αγοράσει έναν benq W6000. Εχει γράψει 1670 ώρες και παίζει σχεδόν (με μιά μικρή πτώση φωτεινότητας περίπου 10% ) όπως την πρώτη μέρα που τον έστησα. Να φανταστείς έχω πάνω απο 1000 ώρες να ασχοληθώ με τα ρυθμιστικά του!
Επίσης φίλος μου έχει (ακόμη) έναν infocus screenplay 7210 .Μιλάμε για πολύ παλιό προβολέα ,τον έχει τουλάχιστον μιά 5ετία και τον χρησιμοποιεί σαν τηλεόραση. Εχει γράψει πάνω απο 4500 ώρες και παίζει σαν καινούργιος ,είναι απίστευτο. Φυσικά δεν έχει πάει ποτέ για service-καθάρισμα ,μόνο λάμπα έχει αλλάξει στις 3 και κάτι χιλιάδες ώρες.
Αυτές είναι οι προσωπικές μου εμπειρίες και χαίρομαι να τις μοιράζομαι μαζί σας.
Χμμ βλεπω εχουμε κοινα σημεια στην διαδρομή των προβολεων που αλλάξαμε αφου ειχα τον epson τον 600 αρι ( τον προηγούμενο μοντελο από αυτό που ειχες εσυ) και συμπεφτουμε στο sony τον topaz η όπως αναφέρεις aw15.
Για τον επσον τι να σου πω …
Είναι η αιτία που δεν πρόκειται η τουλαχιστον πολύ δυσκολα θα αγόραζα στο μέλλον όχι προβολεα αλλα ακομα και τασακι με αυτό το ονομα…
Δεν ηταν μονο το δικο μου κομμάτι που μετα από τις 600 ωρες οι ανομοιομορφίες αρχισαν να μου σπανε τα νευρα αλλα ένα γενικότερο κακο που εβλεπα σε φιλους και γνωστους που ειχαν το συγκεκριμένο προβολεα.
Να θυμισω πως το προβολακι βγηκε σε μια περίοδο και σε τετοια τιμη που ξεσήκωσε ακομα και τους πιο ανυποψίαστους στο να περάσουν στην προβολική εικονα.
Με λιγα λογια το εβλεπες σχεδον παντου…
Μετα από λιγο καιρο όμως εβλεπες και τα ιδια βασανα.
Αύξηση της ανομοιομορφίας κακος φακος ( αυτό υπηρχε εξ αρχης που βελτίωσαν στον 700αρι) και απότομη πτωση της λαμπας στις 500- 600 ωρες.
Προσοχη δεν μιλαμε για την πτωση που υφίστανται ολες οι λάμπες αλλα για αποτομη κατρακύλα που εκανε αδύνατη την θεαση. ( συνεπως μια πρωτη κακη επαφη με lcd προβολεα)
Τωρα οσον αφορα τον καθαρισμό που λες για να πω την αμαρτία μου εκεινη την περιοδο δεν ειχα ακουσει τιποτα για καθαρισμό προβολεων και αργοτερα που εμαθα οι φημες και όχι μονο οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγουν μονο σε δυο ονοματα…
Το ένα είναι του Μανωλη που τα αποτελέσματα της δουλειάς του εχουν αναφερθει αρκετες φορες όπως και ενός ακομα συνφορουμητη ( να με συγχωρεί που μου διαφεύγει το ονομα του) που και αυτός από ότι γνωρίζω κανει εξαιρετική δουλεια.
Το τι σου εκανε το service που τον παρέδωσες και κατά ποσο κανει καλη δουλεια δεν μπορω να το ξερω .
Για τον τοπαζ μονο καλα εχω να πω αφου για περιπου 1000 ωρες ηταν διαμάντι ανεξάρτητα από την πτωση της φωτεινότητας του…
Το συγκεκριμένο προβολακι το παρακολουθησα στενα σε ότι εχει σχεση με την πορεια της φωτεινότητας της λάμπας του και μαλιστα σε αντιπαράθεση με έναν dlp τοn optoma 80 , ένα κανόνι φωτεινοτητας ακομα καi για τα σημερινά δεδομενα.
Σε αυτό το σημειο και παίρνοντας αφορμη απο αυτό που ανέφερες για τον 6000 δηλαδη οτι έχασε μονο το 10% μετα από 1600 ωρες δεν μπορω να το πιστεψω ειδικα αν λες ότι αυτή την διαφορα την μετρησες.
Το 10% το πιθανοτερο είναι να το εχασες στις πρωτες 100 -200 ωρες οπως συμβαινει σε ολους τους προβολεις .
Το παραπανω δεν στο λεω στην τυχη αφου στην περίπτωση που σου περιγράφω με τον optoma και τον sony σημειώνοντας συχνες μετρήσεις παρατηρήσαμε τις διακυμάνσεις στην πτωση της φωτεινότητας .
Το συμπεράσματα μας τοτε ηταν πως και οι δυο ειχαν σχετικα παρόμοια πτωση τουλαχιστον μεχρι τις πρωτες 500-600 ωρες που το παρακολουθήσαμε με σαφως καλυτερη αντοχη στον οπτομα .
Αυτό βεβαια ειχε να κανει και με το γεγονος ότι ο οπτομα φορουσε 300watt λαμπα σε σύγκριση με τον μικρο topaz που φορουσε λαμπα 165w…
Εδω να επισημάνω και αυτό που ειπες παραπάνω για την φωτεινότητα των δυο τεχνολογιων και ποσο δυσκολη είναι η μεταφορα της φωτεινοτητας στους lcd λογο των περισσότερων αντανακλάσεων.
Θεωρητικά αυτό που λες φαίνεται σωστο αλλα στις περισσοτερες των περιπτώσεων οι lcd χρησιμοποιούν μικρότερες σε watt λαμπες σε σχεση με τους dlp που ξεπερνούν συχνα τα 250w φτάνοντας ακομα και τα 300 watt.
O BenQ που εχεις σημερα φορα λαμπα των 280 waτt σε σύγκριση με τον epson 2000 που ειχες με λαμπα μολις 170 watt.
Θεωρητικά η διαφορα στη λαμπα θα σήμαινε αντίστοιχη διαφορα στο μεγεθος φωτεινότητας μεταξυ των δυο προβολεων αλλα δεν ηταν ετσι.
Ο epson με λιγοτερα watt εδεινε ικανοποιητικότατο φως και ας μην έφτανε στα επίπεδα του 6000
Στην τελική αυτό που θελω να πω είναι πως αν δεν παρακολουθείς τουλαχιστον με ένα φθηνο φωτόμετρο τον προβολεα σου τοτε ποτε δεν μπορεις να εισαι σίγουρος για την πτωση της φωτεινότητας του...
Το καλυτερο θα ηταν να μπορούσαμε να κραταμε αρχειο μετρήσεων για τις αντιθέσεις Ansi και on off αλλά δυστυχώς αυτό είναι κατι που απαιτεί περισσότερες γνώσεις και δεν είναι δουλειά που μπορεί να κανει ο καθένας ( αυτο το λεω και για μενα).
Α και κατι ακομη ….
Από ολους τους προβολεις που ειχες μεχρι σημερα ο 6000 είναι ο καλύτερος ανεξάρτητα που είναι dlp…