Epson: νέοι 3D προβολείς το φθινόπωρο!

Η συγκλιση δεν ειχε τιποτε τραγικο.
Το φως ακομη και στο eco mode μου φωτιζει δυνατα τους τοιχους, οποτε εχω πεπλο στα μαυρα.

Eνα bug (?) στα μενου, οταν βαζω στις ρυθμισεις του 3d mode auto, δεν ανιχνευει το side by side απο το pc.
Οταν δηλωνω χειροκινητα side by side, παιζει οκ το 3d, αλλα υστερα αν θυμαμαι καλα μου κανει αυτο το προβλημα που μου δειχνει το μισο desktop λες και ειχα extended οθονη. Πρεπει να κανω reset στα 3d settings για να ξανα στρωσει.

Ομοιομορφια χρωματος στην οθονη μια χαρα, ισως κατω δεξια γωνια μια ελαφρως πρασινη σκια που ειναι τοσο αμυδρη σε λευκη καρτα, που δεν καταλαβαινω τιποτε σε ταινια. (δεν παρατηρησα αρκετα, θα ξανα ελεγξω)

Δυστυχως, παρατηρησα η ροδα lens shift καθετης μετατοπισης εχει αρκετα μποσικα και δεν ειναι σφιχτη οπως της οριζοντιας. Επισης η ιδια ροδα οταν τερματιζεις την μετατοπιση προς τα πανω, οταν την αφησεις, πεφτει λιγο η εικονα ξανα, λες και δεν εχει σφιχτο μηχανισμο να κρατηθει.
Λετε να ειναι προβλημα για σερβις, ή ετσι ειναι οι χειροκινητες ροδες ? (δεν ξερω σαν αρχαριος)

Το 3d ειναι καλο σε φωτεινοτητα, ακομη και σε cinema mode.
Σε 2d, το F.I στο low εχει πιο κινηματρογραφικη αισθηση απο το F.I. στα 30 fps που κανω απο το pc.
Eχει ομως ισως ενα κλικ πιο πολυ judder.

Επισης ηθελα να ρωτησω το εξης.
Οταν μετακινω την εικονα με το shift δεξια-αριστερα, αυτη δεν μετακινειται ακριβως στον οριζοντιο αξονα, αλλα σιγα-σιγα κατεβαινει, μετακινειται δηλαδη σχεδον διαγωνια. Οποτε, αν την μετακινω δεξια-αριστερα, υστερα πρεπει να την ανεβασω παλι στον κατακορυφο αξονα.

Ειναι ελαττωμα αυτο, ή ετσι δουλευουν τα χειροκινητα lens shift. ?

Re: Απάντηση: Epson: νέοι 3D προβολείς το φθινόπωρο!

Παρέλαβα κι εγω επιτέλους!! "Επαιξα" αρκετα εχτες.

Επισης ηθελα να ρωτησω το εξης.
Οταν μετακινω την εικονα με το shift δεξια-αριστερα, αυτη δεν μετακινειται ακριβως στον οριζοντιο αξονα, αλλα σιγα-σιγα κατεβαινει, μετακινειται δηλαδη σχεδον διαγωνια. Οποτε, αν την μετακινω δεξια-αριστερα, υστερα πρεπει να την ανεβασω παλι στον κατακορυφο αξονα.

Ειναι ελαττωμα αυτο, ή ετσι δουλευουν τα χειροκινητα lens shift. ?

Εχει μπόσικα και φευγει, γι αυτο. Και στο δικό μου έτσι κάνει. Εντωμεταξυ θα το χρησιμοποιω κάθε φορα που θα αλλαζω φορματ απο 16:9 σε 2.35:1 και βλέπω να το παίρνω στο χερι...

Hint: Βάλτε το HDMI Range στο extended και θα δειτε μεγαλη διαφορα στην λεπτομέρεια των σκοτεινων πλάνων. (δινω σήμα απο υπολογιστή)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Epson: νέοι 3D προβολείς το φθινόπωρο!

Παρέλαβα κι εγω επιτέλους!! "Επαιξα" αρκετα εχτες.

Hint: Βάλτε το HDMI Range στο extended και θα δειτε μεγαλη διαφορα στην λεπτομέρεια των σκοτεινων πλάνων. (δινω σήμα απο υπολογιστή)

Μηπως αυτη ειναι ρυθμιση για pc levels 0-255. ?
Εγω το δοκιμασα, και εχασα τις μπαρες σε πατερν 16-235 οπου εχω και παιζει και το pc και ο madvr.
Το ειχα ετσι για καλυτερο greyscale, πριν με την tv.
Τωρα θα δοκιμασω 0-255 σε ολες τις ρυθμισεις, με extended (αφου ξαναφτιαξω φωτεινοτητα,αντιθεση ξανα) για να δω διαφορες.

Επισης δοκιμασα το super white οπου βελτιωνεται το πεπλο στα σκοτεινα (μου κανουν βλεπεις ζημια οι φωτεινοι τοιχοι) αλλα χανω ολες τις λεπτομερειες στα σκοτεινα, οποτε το απενεργοποιησα παλι.

Αν εχεις 0-255 στην καρτα του pc και 0-255 στο output του renderer που χρησιμοποιεις, στο extendend πρεπει να το εχεις εσυ.

το extended δεν βάζει γκρί πέπλο στην εικόνα???. νομίζω ότι η καλύτερη επιλογή είναι limited (16-235) στην πηγή και νόρμαλ στο hdmi του epson

Μηπως αυτη ειναι ρυθμιση για pc levels 0-255. ?
Εγω το δοκιμασα, και εχασα τις μπαρες σε πατερν 16-235 οπου εχω και παιζει και το pc και ο madvr.
Το ειχα ετσι για καλυτερο greyscale, πριν με την tv.
Τωρα θα δοκιμασω 0-255 σε ολες τις ρυθμισεις, με extended (αφου ξαναφτιαξω φωτεινοτητα,αντιθεση ξανα) για να δω διαφορες.

Επισης δοκιμασα το super white οπου βελτιωνεται το πεπλο στα σκοτεινα (μου κανουν βλεπεις ζημια οι φωτεινοι τοιχοι) αλλα χανω ολες τις λεπτομερειες στα σκοτεινα, οποτε το απενεργοποιησα παλι.

Αν εχεις 0-255 στην καρτα του pc και 0-255 στο output του renderer που χρησιμοποιεις, στο extendend πρεπει να το εχεις εσυ.

Γιάννη, θυμήσου να γυρίσεις και τον mad σε 16-235 ή 0-255 από τα settings, ανάλογα με το τι παίζεις.

Γιάννη, θυμήσου να γυρίσεις και τον mad σε 16-235 ή 0-255 από τα settings, ανάλογα με το τι παίζεις.

Επειδη ειχε γινει θεμα σε διπλανο νημα για τον madvr αν ειναι καλο να παιζει σε 0-255 ή 16-235, ή ο portioli ή o vas papavas, ειχε διαπιστωσει οτι με 16-235 υπηρχε ελαφρως καλυτερη διαβαθμιση γκρι.
Επειδη το ειχα διαπιστωση και εγω, παιζω madvr+ ati+epson ολα στο 16-235.

Δυστυχως ομως λογω φωτεινοτητας τοιχων (μαλλον) η εικονα δεν εχει καθολου καλο μαυρο, αλλα μου δινει και μια αισθηση σαν να ειχα πειραξει και το gamma και εχει λιγο πεπλο η εικονα. Ομως το gamma το εχω 2.2.

Πιθανοτατα φταιει το φωτεινο δωματιο. Σας ειπα οτι μου αρεσουν πολυ τα χρωματα του. ? Μια ισορροπια φυσικοτητας και vivid. :aktion033:

ελπιζω το επιπλο/stand να ειναι ετοιμο σημερα, αυριο. Αν σας πω εχτες βραδυ που (και πως) τοποθετησα τον προβολεα, θα ετρωγα ban. :smash:

Το πανι ευτυχως δεν εκανε πολυ ζημια στον ηχο (μπροστα απο τα ηχεια)

Δοκιμασα διαφορα 3d (απο λιγα λεπτα το καθενα)
Ghosting ελαχιστο σε μερικες σκηνες σε dynamic mode 3d. Σε cinema mode εψαχνα να το βρω.
Η απενεργοποιημενη ιριδα στο 3d δεν νομιζω να προβληματισει κανεναν ιδιαιτερα. Με τα γυαλια, ολα ερχονται στη θεση τους. (λογω φωτεινου χωρου, δεν μπορω να ειμαι πιο πολυ λεπτομερης δυστυχως)
Σε ντοκυμαντερ, ειδα πραγματικα κατι πλανητες κλπ να σκανε μεσα στα μουτρα μου.
Οι ιντσες χρειαζονται οντως για το 3d.
Σε σκηνες οπου τα αντικειμενα που βγαινουν εξω απο την οθονη (αυτα τα αντικειμενα) αν κινουνται πολυ γρηγορα, αντιλαμβανομαι στροβοσκοπικη κινηση σε αυτα.

Αυξομειωνοντας (σε ματροσκες 1080p-720p) την ευκρινεια απο το μενου, δεν μπορω να αντιληφθω καποια ουσιωδη διαφορα.

Θα ανεβασω φωτο απο το pixel alligment για να σχολιασμο και αποριες που εχω.

Επειδη ειμαι σε θεση να μετακινω τον καναπε απο τα 2,50 που ειναι εως 3.50-3.80, ειδα οτι απο τα 2.5 μετρα ειναι χορταστικη. Απο τα σχεδον 4 μετρα ικανοποιητικη βρισκω μονο την εικονα σε 16:9.

Για να μην παρεξηγηθω, απο πιο μακρια ειναι πιο ξεκουραστη και βλεπεις με ανεση το καδρο.
Απο κοντα ομως, εχεις πιο πολυ την αισθηση σινεμα. Νιωθεις δηλαδη οτι η εικονα κυριευει τον χωρο, με αυτη την εννοια.

Last edited:
Οσον αφορα τη συγκλιση, σαν νεος εχω αποριες.
Πως καταλαβαινω ποσο σφαλμα σε pixel υπαρχει. ? Σας ακουω να μιλατε για 1, για μισο πιξελ κλπ.

Να υποθεσω οτι οι λευκες γραμες του πλεγματος pattern συγκλισης ειναι ενος pixel, οποτε πρεπει να δω ολη την (π.χ. κοκκινη) γραμη εκτος της ασπρης για να υποθεσω 1 πιξελ αποκλιση. ?

Η μηπως κοιταζοντας το πανι και βλεπωντας στις ασπρες γραμμες να σχηματιζονται μικροσκοπικα φωτεινα τετραγωνακια, να υποθεσω οτι καθε τετραγωνακι ειναι και ενα πιξελ. ?

Επισης παρατηρησα (στο μπλε) οτι παντα απο τη δεξια πλευρα των των καθετων ασπρων γραμμων υπαρχει μια φωτεινη μπλε θολουρα. Δηλαδη δεν βλεπω μια ευκρινη παραλληλη καθετη μπλε να εξεχει, αλλα ακομη και αν μετακινησω το μπλε πολυ δεξια ωστε να ειναι ετοιμο να βγει δεξια της ασπρης γραμμης, απο τα αριστερα της ασπρης συνεχιζω να βλεπω μπλε θολωμενο φως.

Τελος αφου μου εξηγησετε το παραπανω, πιο μεγεθος αποκλισης θεωρειται ενταξει ωστε να μην προβω σε αντικατασταση. ?
(παραμονευει ο κινδυνος αντικαταστασης με χειροτερο θεωρητικα)

Το κινητο δε βοηθα για macro σκοτεινες φωτο. Θα προσπαθησω παρ'ολα αυτα να σας δειξω μερικα απο τα χειροτερα τετραγωνα στο pattern.

Αν καποιος μπορει να μου πει που μπορω να κατεβασω καποιο pattern ενος pixel παχους, για να ξαναβγαλω φωτογραφιες.

Εδω, μονο σε red/green pattern.

View attachment 76565

Εδω με φως αναμμενο για να βοηθησω το κινητο να αποτυπωσει τα blur "δοντακια" που φαινονται στο πανι παντα στα τελειωματα του μπλε.

View attachment 76566

Και εδω διαλεξα ενα section με το χειροτερο μπλε που υπαρχει στο πανι.

View attachment 76567

Αν βρω pattern ενος pixel θα προσπαθησω να ξαναβγαλω φωτο, οσο πιο καθαρα μπορω.

Ενα κουφο. Η συσκευη οταν την συνδεσα σπιτι εγραφε στη λαμπα 0 ωρες.
Υστερα απο συνολικα 1-1,5 ωρες για τεστ (patterns κλπ) και 2 ωρες μια ταινια ολοκληρη, ξαφνικα βλεπω στο infο 12 ωρες λειτουργιας λαμπας.

Ζητημα ηταν να ειχε παιξει 3-3,5 ωρες. Τωρα σε δευτερη φουρνια patterns κλπ, γραφει 13 ωρες.

Δοκιμασα και πατερνς του 1 πιξελ, μαλλον και το πατερν του επσον του ενος ειναι. Αν εξαιρεσουμε στις καθετες γραμες (στην αριστερη πλευρα του πανιου πιο πολυ,) οπου φαινεται παντα μπλε σκια -σαν διαχυση- εξω απο την λευκη γραμμη, τοτε κανενα χρωμα δεν ειναι τοσο εξω απο το ασπρο, που να αφηνει μαυρο κενο. Αρα πιθανον να θεωρω οτι δεν εχει μεγαλο προβλημα. ?

Οσο κι αν δοκιμασω να μετακινησω οτιδηποτε απο το alligment, αμεσως απο το ενα μετρο οι λευκες γραμμες αλλαζουν χρωμα.
Το καλυτερο ασπρο το παιρνω οταν δεν μετακινω τιποτε.

warewolf η λαμπα αρχιζει και μετραει μετα απο τις 10 ωρες θεασης..βαλε και κανα 2ωρες που παιζει στο εργοστασιο...

εγω ξενερωσα παντως...κοκο απο σκονη μεσα στο πανελ....νταξει δεν φαινεται στην εικονα,παρα μονο δυσκολα στα πολυ μαυρα πλανα....και επισης το f.i κολαει καθε λιγο...ειτε με pc ειτε με media player σε ολα τα hz με mkv 720p-1080p και
bluray iso ,σε οποιδηποτε επιλογη του f.i low-medium-high κολαει καθε 7-10 δευτερελοπτα για 1-2 sec λες και πεφτουν τα frames στα 10...

δεν ξερω τι θα κανω..θα ζητησω αντικασταση.

Last edited:
Απάντηση: Re: Epson: νέοι 3D προβολείς το φθινόπωρο!

warewolf η λαμπα αρχιζει και μετραει μετα απο τις 10 ωρες θεασης..βαλε και κανα 2ωρες που παιζει στο εργοστασιο...

εγω ξενερωσα παντως...κοκο απο σκονη μεσα στο πανελ....νταξει δεν φαινεται στην εικονα,παρα μονο δυσκολα στα πολυ μαυρα πλανα....και επισης το f.i κολαει καθε λιγο...ειτε με pc ειτε με media player σε ολα τα hz με mkv 720p-1080p και
bluray iso ,σε οποιδηποτε επιλογη του f.i low-medium-high κολαει καθε 7-10 δευτερελοπτα για 1-2 sec λες και πεφτουν τα frames στα 10...

δεν ξερω τι θα κανω..θα ζητησω αντικασταση.

Προφανώς είναι ελαττωματικό κομμάτι. Να ζητήσεις σίγουρα αντικατάσταση.