Epson: νέοι 3D προβολείς το φθινόπωρο!

Ενδεχωμενος να εχει απαντηθει σε προηγουμενες σελιδες....πως κανατε update στο firmware οσοι λετε πως κανατε?

Εki_13:

Το pixel spitting μπορει να αποφευχθει βαζοντας τιμες στο aligment ανα 8.
Δηλαδη, -24,-16,-8,+8,+16,+24.
Και αυτο γιατι παρατηρηθηκε οτι ανα 8 βηματα μετακινειται το pixel ολο χωρις να γινεται pixel splitting.
Ειτε διαλεγεις καποια τιμη απο τις παραπανω, ή τουλαχιτον κοντα σε αυτες, ή αφηνεις 0 (μηδεν) αν η συγλιση στο σημειο που θες να διορθωσεις ειναι σχετικα καλη.
Φυσικα, μιας και ποτέ δεν μετακινουνται ισοποσα οι γραμμες, (οσο απομακρυνονται απο το σημειο που επελεξες, μετακινουνται λιγοτερο) δεν ειναι ποτε δυνατον να εχεις μετακινηση ανα βηματα των 8 παντου. Προσπαθεις λοιπον οσον το δυνατον να μην κανεις χρηση του aligment στα σημεια που δεν εχει πολυ προβλημα και προσπαθεις ανα βηματα των 8. Απο εκει και περα δεν μπορεις να κανεις κατι αλλο. Το pixel splitting θα υπαρχει, αλλα με τους τροπους που ανεφερα μειωνεις οσο γινεται το interpolation. (Το μη χειρον, βελτιστον)

CptBill:

1) κατεβαζεις το firmware απο εδω: ftp://ftp.epson.com/drivers/epson14639-FW104.zip

2) Διαβαζεις προσεκτικα το pdf που αναφερει τις οδηγιες.

Θα χρειαστεις ενα καλωδιο mini usb οπου θα συνδεθει στον προβολεα (στο πισω μερος εχει πορτακι με βιδα που οταν το ανοιξεις θα δεις τη θυρα.
Θα χρειαστεις επισης ενα λαπτοπ με win xp, ή αν δεν μπορεις να βρεις και εχεις win 7, θα πρεπει να κατεβασεις απο τη microsoft το virtual pc με το xp mode ωστε να κανεις τα win 7 να τρεχουν και win xp/
Αυτο γιατι πρεπει να υπαρχει συμβατοτητα με το λογισμικο της epson (κατι με εικονικες θυρες com, δεν ειμαι σιγουρος)

Μπορεις να κατεβασεις το virtual pc+win xp mode απο εδω: http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/download.aspx

Αν δεν θες να μπλεκεις με τετοια, καλυτερα να βρεις καποιο φιλο που να εχει λαπτοπ με win xp να σου δανεισει για να κανεις τη δουλεια σου.

Οσον αφορα τη διαδικασια αναβαθμισης, αν διαβασεις το pdf με τις οδηγιες δεν θα αντιμετωπισεις καποιο προβλημα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Epson: νέοι 3D προβολείς το φθινόπωρο!

Το πράσινο χρησιμοποιείται σαν reference. Το μπλε και ο κοκκινο ρυθμίζονται με βάση το που βρίσκεται το πράσινο.

Χρηστο ετσι ακριβως ειναι
Με τον ιδιο ακριβως τροπο λειτουργουσε το πατερν και η προβολικη toshiba 56in του 1999 που ειχα
Το ανεφερα απλα για ιστορικους λογους

Παρελαβα σημερα τον τριτο epson 9000.

Στη συγκλιση ειναι παρομοιος με τον πρωτο. (ελαφρως χειροτερο κοκκινο, καλυτερο μπλε, χανει περιπου 1 pixel κοκκινο σε εμβαδο της μισης οθονης και 2/3 pixel κοκκινο στο αλλο μισο) Καλυτερη συγκλιση απο τον δευτερο 9000.

Οσον αφορα το focus, δεν ειναι sharp οπως ο δευτερος. Εχει το προβλημα του πρωτου, σε μικροτερη εκταση.
Ο πρωτος ειχε blur στα 2/3 της εικονας, αυτος εχει στο 1/2 περιπου, οχι ομως πολυ ισχυρο blur, αλλα εμφανες.

Επισης, παρατηρησα και κατι που το εκανε και ο δευτερος (οχι ομως ο πρωτος)
Οταν αλλαζω απο το eco στο normal (high) τη λαμπα, δεν ανεβαινει αρκετα η φωτεινοτητα. Βασικα στο cinema και στο natural δεν ανεβαινει καθολου η φωτεινοτητα, παρα μονο οτι γινεται λιγακι πιο κοκκινη.
Για να καταλαβω ενα κλικ αυξηση φωτεινοτητας πρεπει πρωτα να τον βαλω στο dynamic και υστερα να παιζω με το eco/normal.

Επισης οσο κι αν προσπαθησα δειχνει να κλιπαρει(οριακα) το white level καθως και τα χρωματα (color clipping)
Δοκιμαστηκαν οπως και πριν με calMAN patterns, στις θεσεις natural/cinema.

Ενω με τη συγκεκριμενη συγκλιση θα μπορουσα και να ζησω, δυστυχως το blur στην εικονα (υπαρχει παντα ενα σημειο δεξια του κεντρου που δεν φευγει ποτέ το blur) ειναι αρκετα εμφανες στο desktop και στις ταινιες αναλογα τα πλανα.
Δεν εχει την ευκρινεια του δευτερου 9000 με τιποτα.

Εχω ψιλοαπογοητευτει μιας και η αγορα του πρωτου εγινε στις 7 φεβρουαριου του δευτερου στις 20 Μαρτιου και του τριτου σημερα. Κουραστηκα και βαρεθηκα να ψαχνω να πετυχω κομματι χωρις προβληματα.
3 στους 3 με προβλημα και πλεον εχω αρχισει να προσανατολιζομαι σε dlp, ισως benq w7000.

Ανακεφαλαιωνοντας:

Πρωτος επσον:

Blur στα 2/3 της οθονης οσο κι αν επαιζα με το focus και υστερα απο 20 ωρες λειτουργιας εμφανισε πρασινη σκια ακρη δεξια της οθονης. Οι ροδελες lens shift (ειδικα η καθετη) μεγαλο τζογο.

Δευτερος epson:

Τραγικοτατη συγκλιση και με κλειστο τερμα το zoom εμφανιζε μια μεγαλη πρασινο/γκρι σκια στην κατω αριστερη γωνια. Η λαμπα δεν δυναμωνε σχεδον καθολου απο το eco στο normal. Παραδοξως δεν υπηρχε το παραμικρο ψεγαδι στο focus. Ξυραφι απο ακρη σε ακρη. Οι ροδελες lens shift δεν ειχαν τον παραμικρο τζογο.

Τριτος epson:

Συγκλιση μετρια, αλλα ανεκτη. Αν ηταν μονο αυτη δεν θα με απασχολουσε καθολου. Η λαμπα εξακολουθει να μην ανεβαζει ισχυ απο το eco στο normal και το blur (out of focus) υπαρχει οπως και στον πρωτο αλλα στο 1/2 σχεδον της οθονης και οχι στα 2/3 οπως ο πρωτος. Επισης, οπου κι αν κανω focus, γενικα ολο το πανι χανει και δεν εχει το focus του δευτερου 9000 οπου ηταν αψογο.
Οι ροδελες lens shift εχουν τζογο οπως και ο πρωτος προβολεας, αλλα ελαφρως λιγοτερο.

Τελος και τω Θεω δοξα.

Ησουν ατυχος.Με τον 7000 που αναφερεις σιγουρα δεν θα εχεις τετιια προβληματα.Και σιγουρα θα εχεις και το καλυτερο ισως 3d σε προβολεα.
Αν ανεβεις τοσο ψηλα δες και τον jvc x30

Παντως αν διαβασει καποιος αυτο το νημα ,δυσκολα θα αγορασει τον 9000,εκτος αν δεν το πολυψαχνει ή μενει αθηνα και εχει χρονο για αλλαγες προβολεων.Καλο ειναι να εχεις λογικες τιμες στα προιοντα σου αλλα αν κανεις φτηνοκατασκευες ενα μεγαλο ποσοστο θα μαζεψει πεντε φραγκα παραπανω και θα παει αλλου.....

Last edited:
ναι ρε γμτ..πολλα κουσουρια και ειναι κριμα γιατι το μηχανακι παιζει εξαιρετικα....

τον δικο μου 9000 που ευτυχως ειναι πολυ καλο κομματι το ειδα με state of the art οθονη-πηγη-καλωδια-φιλτρο ρευματος-επεξεργαστη εικονας, σε πληρες μαυρο χωρο και μου επεσε το σαγονι.

φυσικα οταν ηρθα στο χωρο μου επαιζε πολυ χειροτερα.

Και γω προσωπικα μετα απο 2 μηνες ειμαι πολυ ευχαριστημενος και μαζι με μενα πανω απο 20 ατομα (5 απτα οποια κατεχουν αλλον βιντεοπροβολεα οι 3 ολοκαινουριο)και σε 2d αλλα ειδικα στο 3d ολοι τρελλαθηκανε και με το hugo και το avatar και με τον τεν τεν και το τελευταιο underworld .Τι να πω περι ορεξεως κολοκυθοπιτα απλα για πολλα εχω μετανιωσει που εχω κανει αλλα για την αγορα αυτου του βιντεοπροβολεα οχι.

Απάντηση: Re: Epson: νέοι 3D προβολείς το φθινόπωρο!

Ησουν ατυχος.Με τον 7000 που αναφερεις σιγουρα δεν θα εχεις τετιια προβληματα.Και σιγουρα θα εχεις και το καλυτερο ισως 3d σε προβολεα.
Αν ανεβεις τοσο ψηλα δες και τον jvc x30

Ειδα σε αντιπαραθεση μαζι τον επσον 9000, jvc-x30, benq w7000 και ξεχωριστα τον mitsubishi 7800d (dlp)

O epson σε σχεση με τον jvc ειχε λιγοτερο real life χρωματα αλλα καλυτερα παραμετροποιησιμα. Λιγο λιγοτερο μαυρο και το λευκο του ελαφρως πιο κιτρινο.

Ο jvc ειχε μεν καλυτερη ευκρινια αλλα σε σχεση με τον benq ηταν σαν να εβλεπα ενα 10% τα χρωματα του επσον . Στο μαυρο υπερειχε πολυ στις σκοτεινες σκηνες, αλλα στις φωτεινες ο benq ηταν οκ.
Αν ο jvc-x30 δεν ειχε ακριβοτερη λαμπα αντικαταστασης, ειχε αποσαφηνιστει το θεμα με την πτωση λαμπας και ειχε ενα κλικ καλυτερη ευκρινεια, θα τον προτιμουσα λογω μαυρου. Επισης, οταν ζητησα να κλεισει τελειως το sharpness στους jvc/benq τοτε ο jvc φανηκε θαμπος μπροστα στον benq.

Δυστυχως, οποιος καει απο το χυλο...
Τρεις φορες προβλημα με focus και κυριως με προβλημα ευκρινειας, οταν ειδα τον benq ειδα το φως το αληθινο.

Εχω την αισθηση οτι ο mitsubishi ηταν λιγο πιο soft στην ευκρινεια με τερμα κλειστα τα sharpness αλλα απεδιδε ελαφρως καλυτερα το μαυρο (λογω dc3) και καλυτερη λειτουργια briliant color.
To απερριψα λογω υψηλοτερης τιμης και το καθε τεμαχιο γυαλια κοστιζει 220 ευρω. (περιλαμβανεται μονο ενα)
Φυσικα αν εξαιρεσουμε το μαυρο (και καποιες λεπτομερειες σχετικες) ο benq ειχε μεγαλυτερη υπεροχη σε χρωματα/ευκρινεια απο τον επσον απο οτι τον jvc.

Οποτε, αντικαταστατης του επσον μαλλον θα ειναι ο benq 7000.
Σε 3d δεν δοκιμαστηκε κανενας, οποτε δεν εχω αποψη. (παρα μονο του επσον οπου ημουν κατοχος.)
Το κακο ειναι οτι στοκ δεν υπαρχει στην αγορα γενικως και παλι θα περιμενω ενα μηνα για παραλαβη.
Το επισης κακο ειναι οτι ξεπερασα αρκετα το μπατζετ μου.

Οποτε, οσοι εχετε επσον που δεν εχει εμφανες προβλημα και σας ικανοποιει χαρειτε ιδιαιτερα διοτι στα λεφτα του ειναι παρα πολυ καλος. Μετα πρεπει να ξοδεψετε καποιες εκαντονταδες ακομη για υποψηφιο αντικαταστατη.

Ενα τελευταιο πραγμα που παρατηρησα στον επσον (το καταλαβα καλα στο συγκριτικο με jvc/benq) ειναι οτι ενω το κομματι που ειδα δεν ειχε προβλημα φακου κλπ η ευκρινεια ηταν καλη (ειδικα με τσιμπιμενο λιγο το sharpness)
παρ'ολα αυτα διαπιστωσα οτι στην επιδερμιδα των προσωπων κλπ ειχε μια υφη σαν blur.
Δεν ξερω πως να σας δωσω να το καταλαβετε. Ηταν οπως βλεπω το δερμα μιας συμπιεσμενης ταινιας divx που εχουμε βαλει φιλτρο blur για να κρυβει το πιξελιασμα.

Δεν αναφερομαι στο χρωμα, αλλα στην υφη του χρωματος του δερματος. Εχοντας πραγματικο σημειο αναφορας μιας επιδερμιδας που ολοι ξερουμε πως πρεπει να δειχνει, κατι μου εδειχνε οτι δεν πηγαινε καλα. Λες και ηταν παντα λιγο blur ενα πραγμα. Μου θυμισε λιγο παλαιοτερης γενιας lcd tv οπου καποτε στα φθηνα μοντελα η επιδερμιδα εμοιαζε σαν blur/πλαστικη.
Αυτο το παρατηρησα μονο οταν τον ειδα διπλα στον jvc/benq. Το παραμικρο προβλημα focus με τον επσον, πιστευω οτι επιδεινωνει αυτο το προβλημα.

Ξαναλεω για να σας προλαβω, οτι μονο οταν ειχα σημειο αναφορας τους αλλους προβολεις το καταλαβαινα αυτο και αναφερομαι στην υφη της επιδερμιδας και οχι στο χρωμα αυτο καθε αυτο.

ναι ρε γμτ..πολλα κουσουρια και ειναι κριμα γιατι το μηχανακι παιζει εξαιρετικα....

τον δικο μου 9000 που ευτυχως ειναι πολυ καλο κομματι το ειδα με state of the art οθονη-πηγη-καλωδια-φιλτρο ρευματος-επεξεργαστη εικονας, σε πληρες μαυρο χωρο και μου επεσε το σαγονι.

φυσικα οταν ηρθα στο χωρο μου επαιζε πολυ χειροτερα.

Γνωριζεις απο ποια αντιπρωσοπεια εγινε εισαγωγη ο προβολεας σου
Οκταμπιτ η ανταμκο;

Και εγώ είμαι στον τρίτο προβολέα με την τελευταία αναβάθμιση στο software. Σε σχέση με τα πρώτους προβολείς τα χρώματα και η φωτεινότητα είναι πολύ διαφορετικά, η σύγκλιση στα άκρα σχετικά καλή, αλλά οι ομοιομορφία του λευκού μέτρια. Νομίζω ότι έχω στο κέντρο περίπου της εικόνας μιά τεράστια κόκκινη στάμπα. Επίσης μου φαίνεται πιο θαμπός σε σχέση με τα πρώτα κομμάτια. Βάζοντας διάφορα πάτερν όταν βάζω καθαρό μπλε η εικόνα είναι αρκετά θαμπή. Έχει παρατηρήσει κανείς το μπλε και τα πάραγωγα του (μωβ) να είναι θολά. Πάντως αν ξαναπάει σερβις δεν θα ζητήσω αντικατάσταση αλλά να πάει στο σερβις στην Γαλλία για επισκευή.

Είναι άκρως απογοητευτικό να έχουν υπάρξει τόσα πολλά κομμάτια με τόσα πολλά προβλήματα. Αυτό σημαίνει για το εργοστάσιο παραγωγής της Epson στην Ιταλία, μαζική παραγωγή με ανυπαρξία ελέγχου.

Υπάρχει κανείς συμφορουμίτης που να είχε αυτά τα προβλήματα σε 9000W κομμάτι;

Δυστυχως, ενω ο 9000 τα εχει ολα και σε καλη τιμη, εχει δημιουργησει ανασφαλειες στους (πιθανους) κατοχους.
Ενω ηδη το budget μου ειχε ξεπεραστει με τον 9000 φοβηθηκα με τα φοκους αλλα και με τα πρασινα,ροζ κλπ, που και μου ετυχε, αλλα και διαβαζω και σε καποιες αλλες περιπτωσεις.

Σιγουρα δεν ειναι ολοι ετσι, ομως εγω πλεον δεν το ρισκαρω. Μετα την τριτη επιστροφη κατεληξα και εχω παραγγειλει τον benq w7000. Θα μου λειψει το μαυρο, αλλα δεν θα ανησυχω πλεον και για σκονες και χρωματικη ανομοιομορφια.
Ετσι, θα τον χρησιμοποιω πιο αφοβα και εκτος απο ταινιες που σκοπευα να βλεπω, θα βαζω και κανενα παιχνιδακι, αθλητικα και... ποδοσφαιρο. :chinese:

Re: Απάντηση: Epson: νέοι 3D προβολείς το φθινόπωρο!

Μπράβο Γιάννη!!!

Ως γνωστόν, παρακολουθώντας τέτοιο ποδόσφαιρο το.....κόντραστ των συναισθημάτων ανεβαίνει στα ύψη..:D

Καλα, το ματι του Sauron εχεις.
Δεν σου ξεφευγει κανενα spoiler. :flipout:

Καλησπέρα , όποιος θέλει ας δοκιμάσει τις παρακάτων ρυθμίσεις σε προβολέα με 1.4 firmware στο natural και να μου πει την γνώμη του.
Bright. 1, Color -9, Contrast -12, White balance: Offset R= -12, G= 0, B= -3, Gain R= 5, G= -1, B= -2 Color: R= 10 8 -5, G= -31 25 -2, B= 9 6 4, C= -2 -36 0, M= -2 27 0, Y= 2 7 0, Gamma (στο manual) -18 -16 -22 -24 -26 -25 -28 -26 -25

Καλησπέρα , όποιος θέλει ας δοκιμάσει τις παρακάτων ρυθμίσεις σε προβολέα με 1.4 firmware στο natural και να μου πει την γνώμη του.
Bright. 1, Color -9, Contrast -12, White balance: Offset R= -12, G= 0, B= -3, Gain R= 5, G= -1, B= -2 Color: R= 10 8 -5, G= -31 25 -2, B= 9 6 4, C= -2 -36 0, M= -2 27 0, Y= 2 7 0, Gamma (στο manual) -18 -16 -22 -24 -26 -25 -28 -26 -25

Δεν εχω πλεον τον προβολεα, αλλα και στους τρεις που αλλαξα δοκιμαζοντας με patterns black/white levels, παντα η ιδανικη ρυθμιση ηταν +1, -1 αν οχι 0 στα contrast/brightness.
Βλεποντας στις ρυθμισεις σου το contrast στο -12 κατι δεν μου καθεται καλα.
Δοκιμασες με patterns black/white clipping ή με το ματι. ?

χρειαζεται να βαλω ups στον epson? σε περιπτωση που κοπει το ρευμα και δεν κλεισει σωστα τι μπορει να παθει?

χρειαζεται να βαλω ups στον epson? σε περιπτωση που κοπει το ρευμα και δεν κλεισει σωστα τι μπορει να παθει?

Στην καλύτερη θα καεί, στην χειρότερη θα καεί...

Χρειάζεται να το αναλύσω περαιτέρω??:laugh::laugh:

ΥΓ

Έχοντας πάρει ήδη ''στο χέρι'' έναν Ινφόκους ΙΝ76 από μια ευγενική χορηγία υπέρτασης-υπότασης της αγαπημένης μας Δ.Ε.Η., για μένα πλέον το ερώτημα για UPS θεωρείται απλά ρητορικό.-bye-