Εργαλεία Χειρός

Οσο και να αλλάξεις θεμα τα γραπτά μένουν , την αλλη φορα πιο προσεκτικός και πιο ανοιχτα μυαλα , σαν συμβουλη και καλη καρδια .

Κανενα θεμα δεν αλλαζω,εσύ δέν κατάλαβες τά γραπτά μου,την αποψη μου την ειπα,και την επικυρώνω
Οσο γιά τίς συμβουλες κρατα τες για τον εαυτο σου αγαπητέ,επισης πιο προσεκτικός,ανοιχτα μυαλα,καί καλη καρδια

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εργαλεία Χειρός

Εγώ έχω αυτό και το πιστοποιητικό δε γράφει κάτι για 12 μήνες ή 24. Αλλά ακόμα και να έγραφε η ουσία είναι ότι το "μια φορά το χρόνο" δεν είναι "θέλει καλιμπραρισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα" που έγραψες.
Πήγες και συ και έβαλες link της Unior που δε τη συμπαθώ καθόλου... :ernaehrung004:

jkgd2e.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εργαλεία Χειρός

Εγώ έχω αυτό και το πιστοποιητικό δε γράφει κάτι για 12 μήνες ή 24. Αλλά ακόμα και να έγραφε η ουσία είναι ότι το "μια φορά το χρόνο" δεν είναι "θέλει καλιμπραρισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα" που έγραψες.
Πήγες και συ και έβαλες link της Unior που δε τη συμπαθώ καθόλου... :ernaehrung004:

jkgd2e.jpg

Απο οτι διαβαζω καιμκαταλαβαινω, οταν τομρυθμισουμε στις 10nm εχει περιθωριο σφαλματος 9,62 με 10,42nm.
Οταν μια βιδα χρειαζεται συσφιξη 10nm αν δεχθει συσφιξη στο κατω οριο δεν θα εχουμε μια βιδα με ελειπη συσφιξη βαση οδηγιων?
Μηπως το περιθωριο σφαλματος θα επρεπε να ειναι ελαχιστο ή μηδαμινο? μηπως οι εταιριες δινουν τιμη περισσοτερη απο την απαιτουμενη για τηνκαλυψη τετοιων σφαλματων?
Αν μια βιδα σ
Δεχθει σφιξημο περισσοτερο απο το απαιτουμενο και την επομενη τη σφιξουμε με το απαιτουμενο βαση προδιαγραφων θα εχει χασει την εφαρμογη της που αντιστοιχει στη συγκεκριμενη τιμη συσφιξης?

Εντάξει ...εντάξει ...εντάξει .... πάρτε από ένα δυναμόμετρο που λέει και ο Νεκτάριος να τελειώνουμε. :flipout::flipout:

--------------
Tα καλά εργαλεία δεν χρειάζονται δυναμόκλειδα τα εξαρτήματα κουμπώνουν μόνα τους στη θέση τους όπως τα OPEL. :grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Εργαλεία Χειρός

Αυτο με το καλιμπραρισμα με χρονικο οριο δεν μπορω να το καταλαβω. Τι φθορα εχει αν χρησιμοποιηθει πχ 5 φορες εντος ετους και να χρειαζεται καλιμπραρισμα? δεν λεω, οταν μιλαμε για τεχνικες προδιαγραφες τηρουμε οτι λενε αυτες αλλα εδω δεν βλεπω κατι που να δικαιολογει αυτο. Ας μας ενημερωσει καποιος γνωστης αν υπαρχει.

ΥΣ.μθελω και γω ενα δυναμομετρο αλλα "ντρεπομουν" να ρωτησω, για το εξαιτιας της σπανιας χρησης του και οτι δεν εχω δει καποιο μαστορα να χρησιμοποιει.
Νεκτάριε τα ροποκλειδα είναι εργαλεία μέτρησης και ως τέτοια, μπορεί να παρουσιασουν σφάλμα στη διάρκεια της ζωής τους από διάφορες αιτίες. (μη σωστή αποθήκευση, μη σωστή χρήση) . Όσο πιο " κρίσιμη" η εφαρμογή, τόσο μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ακρίβεια. ( αυτό σημαίνει καλιμπραρισμα και έλεγχο επαναληψιμοτητας του ροποκλειδου νομίζω)

Εντάξει ...εντάξει ...εντάξει .... πάρτε από ένα δυναμόμετρο που λέει και ο Νεκτάριος να τελειώνουμε. :flipout::flipout:

--------------
Tα καλά εργαλεία δεν χρειάζονται δυναμόκλειδα τα εξαρτήματα κουμπώνουν μόνα τους στη θέση τους όπως τα OPEL. :grinning-smiley-043

Χαχαχαχα...respect !

Εγω κυριως ταπα καρτερ και φιλτρου λαδιου/πετρελαιου αλλαζω μονος μου. Θα ηθελα να εχω ενα ροποκλειδο αλλα νομιζω οι τιμες δεν ειναι κοντινες και δεν θα με καλυπτε 1 τεμαχιο. Οποτε μεχρι στιγμης καλυπτομαι με τη καστανια σκετη.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ειχε φερει και το lidl νομιζω, ενα...

Εγω κυριως ταπα καρτερ και φιλτρου λαδιου/πετρελαιου αλλαζω μονος μου. Θα ηθελα να εχω ενα ροποκλειδο αλλα νομιζω οι τιμες δεν ειναι κοντινες και δεν θα με καλυπτε 1 τεμαχιο. Οποτε μεχρι στιγμης καλυπτομαι με τη καστανια σκετη.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ειχε φερει και το lidl νομιζω, ενα...

Για αυτά που λες δεν χρειάζεται ροποκλειδο. Αρκεί να μην είσαι σιδεροφαγος.

Ξερει κανεις τι περιπου ροπη σε Νm χρειαζεται για να σφιξεις σωστα τα μπουλονια μια ροδας ενος αυτοκινητου? Η μια ταπα καρτερ που λεει ο Νεκταριος η την αντλια νερου που λεει ο πατριωτης μου?

Απάντηση: Re: Εργαλεία Χειρός

Ξερει κανεις τι περιπου ροπη σε Νm χρειαζεται για να σφιξεις σωστα τα μπουλονια μια ροδας ενος αυτοκινητου? Η μια ταπα καρτερ που λεει ο Νεκταριος η την αντλια νερου που λεει ο πατριωτης μου?

100 με 120 Nm εξαρτάται τον κατασκευαστή, για τη ρόδα. Περίπου 20-30 Νm για τη τάπα λαδιού, ίσως και παραπάνω στα αμάξια.

Όλα αυτά προβλέπονται από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Γενικά τα δυναμοκλειδα έχουν περιορισμένο εύρος μέτρησης οπότε για να είσαι καλυμμένος χρειάζεσαι παραπάνω από ένα

Εγώ τα έχω χρόνια, πρόσφατα πήγα στο Βράττη να τα τσεκάρω και δεν έχουν χάσει καθόλου. Στη δουλειά έχουμε ένα ΒΕΤΑ δυο δεκαετίες τώρα δεν χάνει καθόλου και δουλεύεται συνεχώς. Το 12 μήνες είναι μαζοχισμός.

Εξαρτάται για ποια χρήση το θελεις. Όταν ήμουν στην συντηρηςη αεροσκαφών σαν τεχνικός εννοείται ότι όλες οι βίδες δυναμόμετρούνται και μιλάμε για χιλιάδες βίδες ειδικά του κινητήρα, κάθε 3-6 μήνες στέλναμε τα δυναμόμετρα για πιστοποίηση.
Βεβαια μιλάμε για μαχητικά αεροσκάφη, ειναι πολύ διαφορετικό να εχεις διαφορετική ροπή σε μια βίδα που συγκρατεί μια αντλία καυσίμου υψηλής πίεσης σε ενα αφος από το να μην εχεις την σωςτη ροπή σε βίδες ενός εξαρτήματος αυτοκινήτου.

Πάντα προηγούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή, αλλά υπάρχουν και γενικοί πίνακες, πχ:
http://electronicfilters.tpub.com/TM-10-4330-237-13P/css/TM-10-4330-237-13P_105.htm

Εξαρτάται για ποια χρήση το θελεις. Όταν ήμουν στην συντηρηςη αεροσκαφών σαν τεχνικός εννοείται ότι όλες οι βίδες δυναμόμετρούνται και μιλάμε για χιλιάδες βίδες ειδικά του κινητήρα, κάθε 3-6 μήνες στέλναμε τα δυναμόμετρα για πιστοποίηση.
Βεβαια μιλάμε για μαχητικά αεροσκάφη, ειναι πολύ διαφορετικό να εχεις διαφορετική ροπή σε μια βίδα που συγκρατεί μια αντλία καυσίμου υψηλής πίεσης σε ενα αφος από το να μην εχεις την σωςτη ροπή σε βίδες ενός εξαρτήματος αυτοκινήτου.

Ε.Α.Β. ???

Άλλο επίπεδο τα αεροσκάφη,διαφορετικά μέταλλα, άλλες εξωτερικές συνθήκες,συνήθως ακραίες. Είμαι σίγουρος ότι και τα εργαλεία δυναμομέτρησης είναι αξίας μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Thanks guys!

Bλεπω οτι η σωστη ροπη, εαν δεν υπαρχει πληροφορια του κατασκευαστη, δεν εξαρταται μονο απο την διαμετρο της κεφαλης η του σπειρωματος της βιδας, αλλα και απο την σκληροτητα του ατσαλιου της βιδας.
Eπισης πρεπει να εχεις τουλαχιστον 2-3 κλειδια διαφορετικης δυναμικοτητας για να πεις οτι θα μπορεις να καλυψεις ενα ευρυτερο φασμα εργασιων.

Παντως αν ποτε αποφασισω τετοια αγορα, ξερω που θα παω :))

http://www.proxxon.com/en/industrial/23354.php

Άλλο επίπεδο τα αεροσκάφη,διαφορετικά μέταλλα, άλλες εξωτερικές συνθήκες,συνήθως ακραίες. Είμαι σίγουρος ότι και τα εργαλεία δυναμομέτρησης είναι αξίας μερικών εκατοντάδων ευρώ.
Κάπου είχα διαβάσει (δεν θυμάμαι που) ότι η ΙΑΤΑ απαιτεί στις τεχνικές βάσεις επιβατικών αεροπλάνων εργαλεία συγκεκριμένων κατασκευαστών. ( πχ ροποκλειδα=snap- on).