Εργαλεία Χειρός

Να τελειωνουμε σιγα σιγα με τα πενσοειδη της Bosch για τα οποια εχω να πω τα καλυτερα και για το φινιρισμα και την εργονομια.

Εδω το πληρες σετακι, η πενσα ο κοφτης και το μυτοτσιμπιδο.
32859366437_8806c09b84_b.jpg

Θα μιλησω μονο για την πενσα καθως αντιπροσωπευει μια χαρα τα υπολοιπα πενσοειδη της bosch αναφορικα με την ποιοτητα και την εργονομια.
46886433365_fb97b162fb_b.jpg

H πενσα, και ολο το σετ, ερχεται επιχρωμιωμενο. Το χρωμιο καθιστα το εργαλειο ανεπηρεαστο στην οξειδωση και φυσικα ακριβοτερο λογω της ιδιαιτερης επεξεργασιας του μεταλλου.
Προσωπικα δεν μου αρεσει το 'ασπρο' του χρωμιου, αλλα καθιστα το εργαλειο αθανατο. Εχουμε επιχρωμιωμενους σφιγκτηρες Bessey για πανω απο 30 χρονια (του πατερα μου) και το σωμα ειναι σε κατασταση καινουριου.

Για να ειμαστε δικαιοι, οι τσιπικες πενσες που ολοι εχουμε κανουν τις περισσοτερες φορες την βρωμικη δουλεια. Ειναι απαραιτητες σαν δευτερες και τριτες εναλλακτικες πενσας αλλα δεν θα συγκριθουν εδω.

Απο τα πενσοειδη που εχω, ξεχωριζω αυτα τα τρια. Την γιαπωνεζικη πενσα ειδικης χρησης, την knipex χωρις επενδυση και την Bosch.

32859367697_61bc13a96e_b.jpg

H Γιαπωνεζικη πενσα ξεχωριζει για το καταπληκτικο γυαλιστερο φινιρισμα και το ατσαλι της που δυστυχως δεν φαινεται στη φωτο. Ειναι πενσα που που η κυρια δουλεια της ειναι να ξεβιδωνει κολλημενες βιδες.
Αυτος ειναι και ο λογος που τα χερουλια της δεν ειναι ομαλα αλλα τετραγωνισμενα για να μπορει να εξασκηθει πιεση και στριψιμο δεξια αριστερα και οχι τοσο πιεση συσφιξης.

Εδω ενα κοντινο της σιαγωνας της που ειναι εντελως διαφορετικης διαταξης σε σχεση με μια κανονικη πενσα.
46886433685_9f85fee05d_b.jpg

Επειδη αυτη η πενσα ειναι ειδικων χρησεων δεν θα συγκριθει με τις υπολοιπες. Απλα ηθελα να την βαλω λογω της εξαιρετικης ποιοτητας κατασκευης και κυριως του ατσαλιου της. Να πω οτι κοβει ανετα ατσαλοκαρφο 2μμ, οπως οι υπολοιπες στην φωτο.

Εδω λοιπον οι πενσες που προσωπικα θεωρω τις καλυτερες σε εργονομια/ευχρηστια, μιας και ειναι το σημαντικοτερο σημειο συγκρισης σε εργαλεια χειρος μετα απο την ποιοτητα κατασκευης.
32859367077_cfcb45198f_b.jpg

Η Κnipex χωρις επενδυση στα χερουλια ειναι κατα τη γνωμη μου VFM. Ποιοτικο ατσαλι, χωρις επιχρωμιωση. Το κοφτακι εκοψε ανετα το ατσαλοκαρφο των 2μμ.
Εξαιρετικα ευελικτη με αριστη εργονομια για χρηση με/χωρις γαντια και στεγνα/ιδρωμενα χερια. Εχει καλυτερο κρατημα γενικοτερα απο τις αντιστοιχες με επενδυση, οι οποιες ομως σφιγγουν ευκολοτερα.

Aπο την αλλη εχουμε την Bosch της οποιας η εργονομια πραγματικα με εξεπληξε.

32859369717_e2786cfdee_h.jpg

Ενω θεωρω την επενδυση στις λαβες σαν δυσχρηστες και αβολες για το στυλ μου, η επενδυση της Bosch δεν μειωνει ουτε κατ'ελαχιστον την εργονομια της.
Το ανοιξε κλεισε ειναι σχεδον το ιδιο ανετο με αυτο της απλης Knipex και η επενδυση ειναι η καλυτερη που εχω δει και πιασει σε πενσα συμπεριλαμβανομενων των Knipex, NWS, WIHA, Ιrwin και Facom.
Την διαφορα την κανει ο συνδυασμος του πλαστικου και του καουτσουκ της Bosch συνεπικουρουμενων απο το σχημα που δεν ειναι στρογγυλο/οβαλ σαν των περισσοτερων αλλα ολιγον τετραγωνισμενο.

Το σχημα λοιπον μαζι με τα υλικα της λαβης πρακτικα καθιστουν το εργαλειο καλυτερο με την εννοια οτι αφενος δεν γλυστραει ευκολα και απο την αλλη το καθιστουν βολικο στο σφιξιμο και στο γενικοτερο κρατημα.

Τα καλυτερα λοιπον εχω να πω για το σετακι της Bosch το οποιο θα λαβει ενεργο και πρωτο ρολο πλεον στον πινακα εργαλειων. Η πενσα powerfix θα παραμεινει στον πινακα ως δευτερη πενσα :)

Συνεχεια εχουν οι εντυπωσεις για τους νεους σφιγκτηρες της Bessey. Παρ'ολες τις αρχικες επιφυλαξεις, μετα την παραλαβη και την δοκιμη η ποιοτητα και η αποδοση τους ξεπερασαν τις προσδοκιες μου!
46886538835_f69c2f5f2e_b.jpg

Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε κάποιος να κάνει καλύτερη παρουσίαση. και φωτό όπως πάντα τέλειες !!

Μιχάλη πίστεψέ το αλλά δεν γνώριζα ότι η Bosch βγάζει πενσοειδή. δεν ξέρω αν είναι το φως που πέφτει στην εικόνα αλλά η μπλε πένσα φαίνεται πιο ωραία και ποιοτική απ αυτή της Knipex (εμένα πάντως μ ' αρέσει περισσότερο εμφανισιακά), αλλά και όπως διαβάζω τα σχόλιά σου είναι ένα κλικ καλύτερη.
Έχουν μεγάλες διαφορές στην τιμή ;

Ευχαριστω καλοι μου συναδελφοι!

Γιωργο ουτε εγω δεν ηξερα οτι βγαζει εργαλεια χειρος μεχρι που επεσα πανω σε αυτη την ειδικη εκδοση πριν λιγο καιρο. https://www.bosch-professional.com/gb/en/handtools/

Aναφορικα με τα πενσοειδη της Bosch, αυτα κοστιζουν λιγοτερο απο 12 ευρω το ενα (πενσα, μυτοτσιμπιδο, κοφτης), δηλαδη πολυ φτηνοτηερα σε σχεση με ολα τα επωνυμα, με την ποιοτητα ιδια η και καλυτερη απο αυτη των υπολοιπων επωνυμων -την εργονομια σιγουρα καλυτερη.

Οι αντιστοιχες σε μεγεθος πενσες Κnipex ξεκινουν απο 14 ευρω.https://www.amazon.de/03-02-180-atr...3641&s=gateway&sprefix=knipex+,aps,243&sr=8-8

Μιχάλη η αίσθηση στό χέρι τής Knipex μέ επένδυση,έν συγκρίση μέ τήν bosch,από τήν φωτό καί μόνο νομίζω ότι η Bosch έχει στά + τήν αντιολισθητική επένδυση μέ μαύρο χρώμα.

Η αισθηση στο χερι ειναι καλυτερη στην Bosch σε σχεση με την Κνιπεξ αλλα και σε σχεση με τις περισσοτερες επωνυμες. Λιγο πιο μαλακη και σιγουρα πιο αντιολισθητικη η λαβη. Περα απο πιο ομορφη εμφανισιακα :)

Περα απο πιο ομορφη εμφανισιακα :)

Γιά τά καλλιστεία εργαλείων δηλαδή,είναι αυτό πού λέμε χαίρεσαι να τά βλέπεις,καί έχουμε τρομερή όρεξη γιά δουλειά. :flipout: -bye-

Πολυ αναλυτικος και παλι Μιχαλη....!!!

Παρουσιαση συμπεριλαμβανομενων ολων των πτυχων της...!!!...Ωραιος...!!

Τελικα της Bosch ξεχωριζει...εαν αισθανεσαι αυτο που ολοι θελουμε οτι "γραπωνει" στο χερι σου και δουλευεις ανετα τοτε επαξια ξεχωριζει...
Τα 12 ευρω δεν ξερω εαν ειναι πολλα η οχι αλλα εαν συνυπολογισουμε κατασκευη,επιχρωμιωση ευχριστια με το μεσο ορο σοβαρων πενσων που τιμολογουνται γυρω στα 6-7 ευρω τα θεωρω φυσιολογικα...

Παντως εαν ειναι παρω τετοιου ειδους πενσα θα ειναι μονιμο εργαλειο....γιατι πολυ απλα κανεις την δουλεια σου....!!!

Υ.γ...αλλαζει κατι εαν ειμαστε πολλοι Μιχαλη σε παραγγελεια...;

Ευχαριστω Κωστη!

Eξαρταται τι ακριβως παραγγελουμε.
Καποιες φορες γλυτωνουμε περιπου τα μισα (η λιγο λιγοτερο), δηλαδη 3-4 ευρω, καποιες φορες κερδιζεις πολυ λιγοτερα που δεν αξιζει τον κοπο να κανεις ομαδικη. Σπανια γλυτωνουμε περισσοτερο απο τα μισα αν ειμαστε αρκετοι.

Αξιζει επισης η ομαδικη αν δεν εχεις λογαριασμο στο Amazon η δεν θες για καποιο λογο να δωσεις την καρτα σου.

Πανεμορφη η Bosch.
Παντως, αυτο το "επιχρωμιωμενη" με μπερδευει λιγο. Μιλαμε για μια λεπτη στρωση "χρωματος" (σαν να την περναγες με σπρει ψυχρου γαλβανισμου, σχεδον); Ή για στρωμα μεταλλου που δεν σκουριαζει;
Γιατι η διαφορα ειναι τεραστια (σε καποια μαχαιρια π.χ.): Στην πρωτη περιπτωση καθε γρατζουνια απο τη χρηση τεινει να γινεται σκουρια, αν οι συνθηκες το επιτρεψουν. Στη δευτερη οχι.

Bessey Gear Clamps

Ας ριξουμε μια ματια και στους νεους σφιγκτηρες τυπου F της Βessey, τους Gear Clamp. Βγαινουν σε 4 μεγεθη, 150, 300, 450 και 600μμ ανοιγμα.
Εδω μια περιγραφη των χαρακτηριστικων https://www.besseytools.co.uk/bessey-woodworking-clamps/bessey-gearclamp/bessey-gearklamp-gk15

Οπως βλεπουμε στη φωτο του λειπει το δεξι παραδοσιακο χερουλι που σφιγγει τον σφιγκτηρα.
Αντ'αυτου, το χερουλι που εσφιγγε τον σφιγκτηρα εχει μεταφερθει αριστερα και εχει ενσωματωθει στην κυρια ραβδο του σφιγκτηρα.
46886537725_cb32e39bc6_c.jpg

Στην παραπανω φωτο βλεπουμε 4 σφιγκτηρες ιδιου μεγεθους, δηλαδη 150μμ ανοιγματος. Οι δυο δεξια ειναι Βessey και οι αλλοι δυο του σωρου.

Ο μηχανισμος συσφιξης βρισκεται στην κατω σιαγωνα του σφιγκτηρα ο οποιος μηχανισμος ανυψωνει το στρογγυλο πλαστικο παπουτσακι στα δεξια.
Ο μηχανισμος ενεργοποιειται με την περιστροφη του χερουλιου που βρισκεται ενσωματωμενος πανω στην ραβδο.
46886536855_83e99fd076_c.jpg

Το κοκκινο κουμπακι που βλεπουμε στην παρακατω φωτο ειναι το κουμπι απελευθερωσης. Δουλευει περιπου οπως στους σφιγκτηρες σκανδαλης.
Οταν θελουμε να απελευθερωσουμε τον σφιγκτηρα, ξεβιδωνουμε μια στροφη το χερουλι και μετα παταμε το κουμπακι για ταχεια απελευθερωση.
33925906818_e558b3cec1_c.jpg

Γενικως παρατηρουμε και φαινεται και απο τις φωτογραφιες οτι ο σφιγκτηρας αυτος ειναι ενα μικρο εργο τεχνης! Το εργαλειο ειναι φτιαγμενο απο εξαιρετικης ποιοτητος πλαστικο και σου δινει μια εντονη αισθηση στιβαροτητας αλλα και μιας αριστης και αψεγαδιαστης κατασκευης. Ειναι πολυ πιο εργονομικος και ευχρηστος απο τους απλους σφιγκτηρες αυτου του τυπου.

Η μεταφορα του χερουλιου συσφιξης στην αριστερη πλευρα καθιστα τον σφιγκτηρα πολυ πιο ευχρηστο και πλεον μπορει να χρησιμοποιηθει σε μερη οπου παλια εμπαιναν μονο σφιγκτηρες σκανδαλης, αλλα εκει ομως εχανες σε δυναμη συσφιξης.

Το κρισιμο ερωτημα τωρα ειναι ακριβως αυτο. Τι γινεται με την δυναμη συσφιξης καθως οι παραδοσιακοι F clamps ηταν πολυ ισχυροι.

Αυτο που μπορω να πω στα σιγουρα απο τις δοκιμες μου ειναι οτι οι συγκεκριμενοι σφιγκτηρες σφιγγουν γερα και σιγουρα πολυ καλυτερα απο τους σφιγκτηρες σκανδαλης. Επισης μπορω να πω οτι σε σχεση με τους αντιστοιχους σφιγκτηρες Bessey (οι οποιοι ειναι απο τους ισχυροτερους στην πιατσα) η δυναμη συσφιξης ειναι περιπου η μιση. Οπως ειπα ομως και παραπανω, αυτη η μιση δυναμη ειναι πολυ περισσοτεροι απο την δυναμη συσφιξης ενος σφιγκτηρα σκανδαλης.

Εδω μια δοκιμη απο τις πολλες που εχω κανει και αφορα την δυναμη συσφιξης δυο ξυλων.
47016069404_6d7f7b0e57_c.jpg

Εδω βλεπουμε οτι με μερικες μετριες προς ζορικες σφυριες, το σφιξιμο του τσιπικου σφιγκτηρα χαλαρωσε.
40838969983_a0a820e453_c.jpg

Εδω βλεπουμε οτι με περισσοτερες ζορικες σφυριες, το σφιξιμο του Bessey αρχισε να χαλαρωνει.
47016068284_486418620e_c.jpg

To αποτελεσμα της Bessey Gear clamp ηταν καπου στην μεση.

Εν κατακλειδι, οι νεοι σφιγκτηρες της Bessey με εντυπωσιασαν γιατι παρ'ολο που ειναι φτιαγμενοι απο πλαστικο, η δυναμη τους παραμενει σε υψηλα επιπεδα και συγκρισιμα με τους κοινους bugdet σφιγκτηρες τυπου F. Eχω επισης την εντυπωση οτι τα γραναζια του μηχανισμου (εξ'ου και το ονομα Gear clamp) αν και πλαστικα, θα αντεξουν στον χρονο. Εδω αντεχουν στον χρονο τα πλαστικα γραναζια των DIY δραπανων bosch που τραβανε πολλαπλασιο ζορι.

Σου δινουν ενα μεγαλο πλεονεκτημα της χρησης σε στενους και περιορισμενους χωρους οπου μεχρι σημερα χωρουσαν μονο οι αδυναμοι σφιγκτηρες σκανδαλης. Αυτη την στιγμη εχω ενα τετοιο σφιγκτηρα των 150μμ και εναν των 300μμ. Θα παρω αλλο ενα τετοιο ζευγαρι καθως η δοκιμη με ικανοποιησε.

Σε δευτερο χρονο θα ανοιξω απο περιεργια τον μηχανισμο συσφιξης καθως βλεπω οτι υπαρχουν μονο 3 βιδακια που μας στερουν την προσβαση στα αδυτα του εργαλειου...θεμα χρονου ποτε θα το κανω :))
46886536285_a05e8bd6c3_c.jpg

Re: Απάντηση: Εργαλεία Χειρός

Πανεμορφη η Bosch.
Παντως, αυτο το "επιχρωμιωμενη" με μπερδευει λιγο. Μιλαμε για μια λεπτη στρωση "χρωματος" (σαν να την περναγες με σπρει ψυχρου γαλβανισμου, σχεδον); Ή για στρωμα μεταλλου που δεν σκουριαζει;
Γιατι η διαφορα ειναι τεραστια (σε καποια μαχαιρια π.χ.): Στην πρωτη περιπτωση καθε γρατζουνια απο τη χρηση τεινει να γινεται σκουρια, αν οι συνθηκες το επιτρεψουν. Στη δευτερη οχι.

Μιλαμε για ειδικη επεξεργασια του ατσαλιου και οχι φυσικα ενα λεπτο στρωμα βαφης που θα εφευγε με το παραμικρο. Γιαυτο και τα χρωμιωμενα εργαλεια ειναι αρκετα ακριβοτερα.
Στο τεστ που εκανα εκοψα αρκετα συρματα παχους απο 1.5 εως 2.5μμ και δεν παρατηρησα την παραμικρη αλλοιωση στις λαμες ουτε στην πενσα ουτε στον κοφτη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εργαλεία Χειρός

Μιλαμε για ειδικη επεξεργασια του ατσαλιου και οχι φυσικα ενα λεπτο στρωμα βαφης που θα εφευγε με το παραμικρο. Γιαυτο και τα χρωμιωμενα εργαλεια ειναι αρκετα ακριβοτερα.
Στο τεστ που εκανα εκοψα αρκετα συρματα παχους απο 1.5 εως 2.5μμ και δεν παρατηρησα την παραμικρη αλλοιωση στις λαμες ουτε στην πενσα ουτε στον κοφτη.

Εχει μεγαλο υπομοχλιο η πενσα. Αν προσεξεις τον αξονα περιστροφης δεν ειναι ιδιος με καμια με οσες παρεταξες.
Εγω μεχρι και στο καλαθι τα εβαλα, αλλα το μετανοιωσα, κατι με χαλαει στο στησιμο τους.

Ετσι μαλιστα, αξιζει :)
Και μπραβο για ενα ακομα εμπεριστατωμενο review. Πρεπει να ανοιξεις blog, νομιζω ;)

Νεκταριε η πενσα εχει μηκος 190μμ και την καλυτερη αισθηση κρατηματος στο χερι απο ολες τις πενσες γενικης χρησης που εχω πιασει στα χερια μου. Προσωπικη αποψη βεβαια.
Η Κnipex εχει μηκος 180μμ και η Engineer μηκος 200μμ. Η knipex με την μονωση εχει μηκος 160μμ και την εβαλα στη δοκιμη λογω των λαβων. Δεν ειναι ολες το ιδιο μεγεθος δηλαδη.

Ευχαριστω Αγγελε! Μου το εχουν πει και αλλοι φιλοι για blog αλλα την προσπαθεια που αρχισα εδω στο AVclub, με την αμεριστη αρωγη της διοικησης, δεν την αλλαζω με τιποτα :)

Eιναι απιστευτη η μεταμορφωση μιας φαγωμενης πετρας σε διδυμο τροχο αν την περασεις με ενα wheel dressing tool (εργαλειο καλλωπισμου τροχων).
https://www.amazon.co.uk/ShenTan-Dr...dressing+tool&qid=1557565389&s=gateway&sr=8-8
https://www.amazon.co.uk/Silverline...dressing+tool&qid=1557565441&s=gateway&sr=8-7

Eδω δειτε πως εγιναν σαν καινουριες οι πετρες του διδυμου τροχου του πατερα μου. Ηταν κυριολεκτικα οβαλ, ειδικα η δεξια πετρα!

47823611091_b8537e69d3_b.jpg

Γεμισε ο κοσμος ρινισματα απο τις πετρες, αλλα εγινε σουπερ δουλεια.

Θα ψαξω να βρω μια φωτο απο το αρχειο μου για να δειτε πως ηταν οι πετρες του παραπανω τροχου.

Η πετρα καλλωπισμου της silverline που εχω στο λινκ, εχω παρατηρησει οτι κανει μεν δουλεια αλλα τρωγεται πιο γρηγορα απο το εργαλειακι (diamond dressing tool).

Eιναι απιστευτη η μεταμορφωση μιας φαγωμενης πετρας σε διδυμο τροχο αν την περασεις με ενα wheel dressing tool (εργαλειο καλλωπισμου τροχων).
https://www.amazon.co.uk/ShenTan-Dr...dressing+tool&qid=1557565389&s=gateway&sr=8-8
https://www.amazon.co.uk/Silverline...dressing+tool&qid=1557565441&s=gateway&sr=8-7

Eδω δειτε πως εγιναν σαν καινουριες οι πετρες του διδυμου τροχου του πατερα μου. Ηταν κυριολεκτικα οβαλ, ειδικα η δεξια πετρα!

47823611091_b8537e69d3_b.jpg

Γεμισε ο κοσμος ρινισματα απο τις πετρες, αλλα εγινε σουπερ δουλεια.

Θα ψαξω να βρω μια φωτο απο το αρχειο μου για να δειτε πως ηταν οι πετρες του παραπανω τροχου.

Η πετρα καλλωπισμου της silverline που εχω στο λινκ, εχω παρατηρησει οτι κανει μεν δουλεια αλλα τρωγεται πιο γρηγορα απο το εργαλειακι (diamond dressing tool).

Και το grit δεν αλλαζει, φανταζομαι ε;
Οταν (αν) ξαναπαρεις, Μιχαλη, θα ηθελα κι εγω 2. Και μοιραζομαστε τα μεταφορικα :)

Δεν φαινεται να αλλαζει καθολου το grit Αγγελε. To διαμαντοεργαλειο εχει grit 20, ενω η πετρα που τροχισα εμφανως πολλαπλασιο.

Δεν υπαρχουν μεταφορικα στην παραγγελια αυτη απο αμαζον αν προσεξες. Ερχεται απο Κινα και αργει παρα πολυ να ερθει, αλλα ερχεται.
Αν δεν εχεις λογαριασμο στο αμαζον ομως, μπορω να στο παραγγειλω οποτε βαλω παραγγελια.

Ναι κατι ειδα, αλλα δεν ημουν σιγουρος. Μηπως εννοουσε με αλλες παραγγελιες.
Ναι, βεβαια, αν θες οταν παραγγειλεις παρε μου 2 :)