Εργαλεία Χειρός

Ευχαριστουμε Μιχαλη για τις πολυτιμες πληροφοριες...
Ισως τελικα αξιζει να περιμενω ποτε θα βγαλει το Lidl τους Powerfix.....

Καλα καποια πραγματα ειναι υπερβολη. Μπορεις να κολλησεις ξυλο σε σοκορο αλλου ξυλου μονο με χαρτοταινια. Και αν κολλας συχνα αλλα ξυλα στο μεσο μεγαλυτερων , φτιαχνεις με τα λεφτα που κοστιζουν δυο edge clamps ενα GoBar Deck και κολλας ακομη και σε ξυλο παχους καπλαμα που δεν μπορουν να πιασουν σφυκτηρες στα σοκορα για να χρησιμοποιησεις edge clamps...

Δεν βλεπω καποια υπερβολη στα σφιγκτηρακια ακρων, κατα τη γνωμη μου παντα, ειναι μια εξυπνη ιδεα και δινει λυσεις σε δυσκολες συνδεσεις.
Ειναι ενα πολυτιμο συμπληρωμα των σφιγκτηρων σκανδαλης. Βεβαια εξαρταται εαν υπαρχει χρηση για αυτα, αλλιως αν δεν υπαρχει, ναι ισως ειναι υπερβολη η αγορα τους.

Ευχαριστουμε Μιχαλη για τις πολυτιμες πληροφοριες...
Ισως τελικα αξιζει να περιμενω ποτε θα βγαλει το Lidl τους Powerfix.....

Να εισαι καλα Κωστη, ευχαριστω.

Ναι, αξιζει να περιμενεις, ειναι πολυ φτηνα και εξυπηρετουν πολυ.

Last edited:
Παιδιά ια εχει παρει το ματι σας μια πιο οικονομικη ταναλισ σαν αυτή;
https://www.vida.gr/rithmizomeni-gazotanalia-180-knipex-8603180/
Μου φαίνεται τσι πολυ να δωσω σχεδον δυο μεροκαμματα για αυτην
Μόνο γαλλικό κλειδί θα σου βγει πιο φθηνά και σίγουρα δεν θα καλύπτει τόσα νούμερα.

Στάλθηκε από το FRD-L09 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

σωστα...αλλα γαλλικο που δεν το παισει στα χερια σου να δεις τχζογο δεν αγοραζεις...εκτις και αν φτασεις στην τιμη κνιπεξ :firstprize:

Teaser:)
Mεσα στο ΣΚ θα παρουσιαστει το νεο κοπιδι (utility folding knife) της Βosch και θα συγκριθει με το αντιστοιχο της Irwin.

47766784671_eebde683ce_b.jpg

Last edited:
Και εγω το ιδιο ψηφιζω Γιωργο, δεν εχει νοημα νομιζω να κανουμε κανενα συγκριτικο. Μονο και μονο για το υπεροχο αναγλυφο λογοτυπο, η Bosch κερδιζει με νοκ αουτ :))

Αυτου του ειδος το κοπιδι, το αναδιπλουμενο, ειναι απο τα εργαλεια που χρησιμοποιω πιο συχνα.

Κατα καιρους εχω δοκιμασει αρκετα και πριν απο λιγα χρονια κατεληξα στο Ιrwin το οποιο εχει αποδειχτει παααρα πολυ καλο και ανθεκτικο.
Δεν ειχα σκοπο να αγορασω κατι αλλο καθως ημουν και ειμαι πολυ ευχαριστημενος απο το Irwin, μεχρι που εβγαλε η Bosch το δικο της, οποτε απλα επρεπε να το εχω :)

Eδω τα δυο κοπιδια. Το Irwin ειναι εμφανως ταλαιπωρημενο λογω της μεγαλης και συχνης χρησης. Πρεπει να του εχω αλλαξει λεπιδες τουλαχιστον 6-7 φορες.
47766785711_261b4b9fc7_c.jpg

Υπαρχουν καποιες ουσιαστικες διαφορες, που θα δουμε παρακατω, αναμεσα στα δυο σχεδον ομοια εργαλεια.
Το Bosch ειναι λιγο πιο μακρυ στα 12εκ, εναντι των 10εκ του Ιrwin και λιγο πιο βαρυ στα 145γρ, εναντι των 135γρ. του Irwin.
Eνω δεν ειχα κανενα θεμα εργονομιας με το Irwin, διαπιστωνω οτι τα δυο εξτρα εκατοστα του Bosch, του δινουν πολυ καλυτερο κρατημα.

Απο θεμα εμφανισης μπορω να πω οτι και τα δυο ειναι πολυ συμπαθητικα και με αναγλυφο το λογοτυπο, ομως το Bosch ξεχωριζει, ειναι πιο αρχοντικο!

Εδω τα δυο εργαλεια ανοιγμενα
47714373732_eb3ea097a9_c.jpg

Παρατηρουμε οτι ο μηχανισμος τοποθετησης και αλλαγης της λαμας ειναι ο ιδιος. Οι λαμες ειναι επισης το ιδιο μεγεθος. Καθε λαμα φερει το λογοτυπο της εταιρειας.
Η μεγαλυτερη και ουσιαστικοτερη διαφορα ειναι ο διακοπτης/κουμπι ασφαλειας. Η Βοsch εχει το κουμπι (κοκκινο) πανω στο σωμα ενω η Irwin εχει ενα λαμακι απο κατω.
Για να ανοιξεις το κοπιδι πρεπει να πατησεις το κοκκινο κουμπακι στο Bosch. Oταν ανοιξει, η λαμα ασφαλιζει και μετα χρειαζεται να ξαναπατησεις το κουμπι για να κλεισεις το εργαλειο.
Στο Irwin, οταν το κοπιδι ειναι κλειστο, η λαμα δεν κλειδωνει, απλα την ανοιγεις με το χερι και κλειδωνει οταν ανοιχτει. Μετα για να την κλεισεις σπρωχνεις ενα λαμακι απο την κατω πλευρα του εργαλειου για να απελευθερωθει η λαμα και να κλεισει το εργαλειο. Ειναι λιγο πιο αβολο απο το κουμπι που εχει το Bosch, αλλα δεν ειναι προβλημα.
Το προβλημα ειναι οτι επειδη ΔΕΝ κλειδωνει η λαμα οταν το εργαλειο εναι κλειστο, καποιες φορες μπορει να ανοιξει κατα λαθος και αυτο ισως ειναι προβλημα. Στο Bosch η λαμα δεν ανοιγει εαν δεν πατηθει το κουμπι.

Επιπλεον σαν διαφορα βλεπουμε οτι το Bosch εχει μια τρυπα στην ουρα η οποια ειναι πολυ βολικη αν θελουμε να πιασουμε η να κρεμασουμε το εργαλειο.

Και τα δυο εργαλεια εχουν πορτ μπαγκαζ οπου μπορουν να φιλοξενηθουν δυο ανταλλακτικες λαμες.
33889830698_e1e26b7231_c.jpg

Και τα δυο εργαλεια εχουν κλιπ ζωνης/τσεπης στην πισω μερια.
47766785231_35f7acd3e0_c.jpg

Λογω κατασκευης/σχηματος του κλιπ, αν και πιο κοντο σε μηκος, το κλοπ της Βοsch ασφαλιζει καλυτερα, ειτε σε ζωνη ειτε σε τσεπη.

Σαν περιληψη εχω να πω οτι και τα δυο εργαλεια ειναι πολυ καλα σε ποιοτητα κατασκευης, αντεχουν ως επαγγελματικα και ειναι ανταξια του ονοματος των εταιρειων τους.

Το Bosch ομως κατα την γνωμη μου υπερτερει και σε εμφανιση και σε ποιοτητα κατασκευης και σε ευχρηστια και σε εργονομια.
Δηλαδη δικαιολογει σε αρκετα μεγαλο βαθμο την διαφορα στην τιμη τους. Eδω ενα παλαιο ποστ για το Irwin. https://avclub.gr/forum/showthread....ι-άλλα?p=1057201774&viewfull=1#post1057201774

To Βosch λοιπον ηδη πηρε την περιοπτη θεση που κατειχε το πολυτιμο Ιrwin για 5 περιπου χρονια στο εργαστηριο μου.
47766784671_eebde683ce_c.jpg

Αναλυτικοτατος και παλι Μιχαλη......
Εγω για να ειμαι ειλικρινης δεν βλεπω και ουσιαστικα μεγαλες διαφορες σε τετοιας ποιοτητας εργαλεια....ενδεχομενος το μεγαλυτερο μηκος της Bosch ειναι ενα + για μενα...αλλα το κυριοτερο ειναι πως ανταποκρινεται το σωμα στην πιεση με της αναλογες λαμες κατα το κοψιμο....πως κοβουν και χαραζουν εαν αυτο χρειαστει....εκει καταλαβαινεις ποιοτητα και διαφορα....
Δεν εχω τετοιου ειδους κοπιδι...κινουμε και αγοραζω με απλα...

Ευχαριστω Κωστη.
Εγω αν δεν ειχα τετοια τρελα με τα εργαλεια θα εκανα την δουλεια μου μια χαρα με το κοπιδακι powerfix του Lidl.

Το πως κοβουν και το πως αντεχουν ομως στην πιεση εχει να κανει σιγουρα με την ποιοτητα κατασκευης.
Σε σχεση με τα απλα κοπιδια -που ειχα και εχω- τα δυο αυτα εχουν μηδενικο τζογο στον βραχιονα που ανοιγει και ελαχιστο τζογο στη λαμα.
Επισης στο ζορι πρεπει να εισαι σιγουρος οτι η ασφαλιση της λαμας θα ειναι δυνατη και σιγουρη, μην τυχει και κλεισει κατα λαθος το μαχαιρι. Στο Bosch εισαι σιγουρος.
Οπως και η εργονομια πρεπει να ειναι προσεγμενη ωστε το κρατημα να ειναι οσο το δυνατον καλυτερο και ανετο ειτε με γαντια ειτε με ιδρωμενα χερια ειτε στην συνεχη χρηση.

To κοπιδι της Βοsch στην εργονομια ειναι το καλυτερο που εχω δοκιμασει. Οπως και το μεγεθος του, ουτε πολυ μεγαλο ουτε πολυ μικρο, απλα ιδανικο οπως και το βαρος του.

Χαίρομαι μέ αυτές τίς πολύ καλές παρουσιάσεις πού κάνεις Μιχάλη,πλήρη κατατοπιστικότατος μέ πολλές λεπτομέρειες,άν καί είμαι σάν τόν Κωστή καί εγώ,έχω δύο ταπεινά κοπίδια Stanley καί κάνω τήν δουλειά μου,τό ένα τό έχω γιά χοντροδουλειές,καί τό άλλο γιά "μη μου άπτου" κοψίματα.Δέν μπορώ όμως νά μήν δώσω τά εύσημα σέ αυτά τά δυό πολύ καλής ποιότητας κοπίδια.

Στο συγκριτικο που θα ακολουθησει, το αποτελεσμα μπορει να αποτελεσει εκπληξη για μερικους απο εμας που ισως να μην γνωριζουμε τι εστι OLFA Japan.

Για την ακριβεια η συγκριση ειναι το Olfa απο την μια μερια και ολα τα αλλα απο την αλλη.
Η διαφορες ειναι μεγαλες ακομα και με το Bosch το οποιο ειναι παρα πολυ ποιοτικο και καλοφτιαγμενο αλλα η φιλοσοφια λειτουργιας του Bosch ειναι η ιδια με τα υπολοιπα κοινα κοπιδια.

OLFA vs all the rest.
40807340813_968a55c580_c.jpg

Mπορει να μην γεμιζει το ματι αρχικα αλλα το γιαπωνεζικο κοπιδι ειναι μια ποιοτικη και στιβαροτατη κατασκευη και το καταλαβαινεις οταν το πιανεις στο χερι.
Γενικως αυτα τα κοπιδια ειναι χαλαρες κατασκευες και ολα τα εξαρτηματα που το αποτελουν ψιλοκουνιουνται λογω κατασκευης. Το Οlfa ομως ειναι συμπαγες σαν μαχαιρι, κανενα εξαρτημα του δεν κουνιεται.

Εδω τα δυο κοπιδια Bosch - Olfa. Τα υπολοιπα no name δεν επιδεχονται καμμια συγκριση με τα επωνυμα καθως η ποιοτητα κατασκευης ειναι κακη, οταν πεσουν κατω θα διαλυθουν, η ευκολια χρησης μειωμενη και οι τζογοι της λαμας μεγαλοι.
40807340433_97b3f8af82_c.jpg

Kαι στα δυο εργαλεια ειναι εμφανης η ποιοτικη κατασκευη αν και το κιτρινο χρωμα στο γιαπωνεζικο εργαλειο δεν το κολακευει οσο τα χρωματα του Bosch.
O μεταλλικος σκελετος του Olfa ειναι πιο παχυς και πιο στιβαρος απο του Bosch. To πλαστικο σωμα και των δυο φαινεται εξ'ισου γερο και ανθεκτικο.
Το ΟLFA ειναι πιο κοντο απο το Βοsch και σε αυτο το εργαλειο ισχυει ακριβως το αντιθετο απο τα προηγουμενα -τα αναδιπλουμενα κοπιδια- δηλαδη το κοντο OLFA ειναι πιο εργονομικο απο το μεγαλυτερο κατα δυο εκατοστα μηκος Bosch.

Eδω η πισω πλευρα των κοπιδιων
40807340143_11ca26de09_c.jpg

Οι εγκοπες στο σωμα του OLFA προσδιδουν λιγο καλυτερο κρατημα και χειρισμο απο το εξ'ισου αντιολισθητικο σωμα του Bosch (πλαστικο&καουτσουκ).
Και τα δυο εργαλεια εχουν το λογοτυπο με την διαφορα οτι το ενα αναγραφει Made in Japan ενω το αλλο δεν αναγραφει Μade in PRC :))
Eπισης και τα δυο εχουν τρυπα στην ουρα για να τους περασεις κατι για να τα κρεμασεις.

Ερχομαστε στην πιο ουσιαστικη λειτουργικη διαφορα τωρα.
Εδω τα δυο κοπιδια ανοιγμενα. Και τα δυο παιρνουν ακριβως την ιδια λαμας κοπη που περνουν ολα αυτα τα κοπιδια. (Στο ΟLFA εχω βαλει την λαμα πριονιου)
32829909537_5d8949bce7_c.jpg

Επειδη το ΟLFA εχει ροδελα που σφιγγει την λαμα και την κρατα σταθερη οταν επεκτεινεται, ο τζογος της λαμας ειναι κυριολεκτικα μηδενικος.
Σε ολα τα υπολοιπα κοπιδια, λογω μηχανισμου επεκτασης της λαμας υπαρχει μεγαλος τζογος οχι μονο μεσα εξω αλλα και πανω κατω.
Ο τζογος της λαμας στο Bosch ειναι ~1μμ μεσα εξω, το ιδιο και πανω κατω. Η διαφορα του Βοsch με τα υπολοιπα no name ειναι η πιο ομαλη κυλιση της λαμας μεσα εξω. Δηλαδη δεν ακους αυτο το εντονο κρακ κρακ κρακ που ακους συνηθως σε αυτα τα μαχαιρακια, αλλα εναν πιο ηπιο θορυβο καθως κυλαει η λαμα στις εγκοπες συγκρατησης. Απο την αλλη, η μετακινηση της λαμας στο OLFA ειναι πολυ ομαλη καθως η λαμα γλυστραει πανω στον μεταλλικο οδηγο.

Εδω το οπισθιο μερος των κοπιδιων οπου γινεται η αλλαγη της λαμας. Και εδω υπαρχει σημαντικη λειτουργικη διαφορα υπερ του γιαπωνεζικου εργαλειου.
40807339973_f9ddeaccff_c.jpg

Στο παραπανω κοντινο πλανο ισως φαινεται καλυτερα η αριστη ποιοτητα του OLFA.
Bλεπουμε οτι το Bosch εχει ενα καπακι που το πατας και βγαινει και μετα αφαιρειται η λαμα για να αλλαξει. Το καπακι γραφει Push επανω. Τo Οlfa δεν εχει.

Εδω βλεπουμε τα κοπιδια λυμενα.
32829910247_a9d2d9c61a_c.jpg

Στο Bosch εχει βγει το καπακι και μετα θα βγει το τεμαχιο που οδηγει την λαμα. Εχουμε δηλαδη δυο κινητα μερη για να αλλαξει η λαμα.
Στο Οlfa υπαρχει μονο ενα κινητο μερος που βγαινει για να αλλαξει η λαμα. Ειναι μονο η ροδελα που οδηγει την λαμα.

Εδω ειναι ο εξυπνος τροπος που η OLFA εχει μονο ενα κινητο μερος για την αλλαγη.
Οταν θελεις να αλλαξεις λαμα, η ροδελα ξεβιδωνει τοσο ωστε να μπορει να περασει κατω απο το πλαστικο που βλεπουμε στη φωτο.
40807339323_29d6e702ed_c.jpg

Η ροδελα δεν ξεβιδωνει παραπανω απο οτι χρειαζεται. Δεν μπορεις να την χασεις δηλαδη.

Verdict: Olfa wins by Knock Out!
Δυστυχως δεν υπαρχει κατι στο οποιο το κοπιδι της Bosch να υπερτερει. Ισως λιγο στο 'wow factor' επειδη ειναι στα χρωματα της Bosch :)
Τo ΟLFA ειναι ασυγκριτα πιο στιβαρο, πιο σταθερο, πιο εργονομικο, πιο ευχρηστο και πιο ευκολο στις αλλαγες των αναλωσιμων.

Το κοπιδι λοιπον της Βοsch ΔΕΝ θα παρει την θεση του κοπιδιου της ΟLFA, oπως εγινε με το αναδιπλουμενο κοπιδι της Bosch που πηρε την θεση του ΙRWIN!

Για να δουμε τι γινει στο συγκριτικο των πενσοειδων. Εκει εχουμε τα Bosch against Γερμανικων Κnipex και Ιαπωνικων Engineer.
Αυριο ομως καθως αυτα τα συγκριτικα ειναι μεν ωραια και ενδιαφεροντα να τα κανεις αλλα ειναι και ολιγον κουραστικα να τα παρουσιασεις!

Παρουσίαση για σεμινάριο !! :worshippy::worshippy:

Στο μόνο πράγμα που υπερτερεί το κοπίδι Bosch για μένα είναι στην ομορφιά. αλλά πάλι για μένα το Made in Japan σε πάρα πολλά πράγματα είναι ανώτερο του Made in Germany. -bye-

Εχω ενα κοπιδι σαν το olfa μαρκας kds. Ειναι made in japan και εχει αμριβως, αντε 95% ακριβως τα ιδια χαρακτηριστικα. Στιβαροτατο, βαρυ και ανθεκτικο στα χρονια. Δεν θυμαμαι απο που το ειχα παρει.