Στο συγκριτικο που θα ακολουθησει, το αποτελεσμα μπορει να αποτελεσει εκπληξη για μερικους απο εμας που ισως να μην γνωριζουμε τι εστι
OLFA Japan.
Για την ακριβεια η συγκριση ειναι το Olfa απο την μια μερια και ολα τα αλλα απο την αλλη.
Η διαφορες ειναι μεγαλες ακομα και με το Bosch το οποιο ειναι παρα πολυ ποιοτικο και καλοφτιαγμενο αλλα η φιλοσοφια λειτουργιας του Bosch ειναι η ιδια με τα υπολοιπα κοινα κοπιδια.
OLFA vs all the rest.
Mπορει να μην γεμιζει το ματι αρχικα αλλα το γιαπωνεζικο κοπιδι ειναι μια ποιοτικη και στιβαροτατη κατασκευη και το καταλαβαινεις οταν το πιανεις στο χερι.
Γενικως αυτα τα κοπιδια ειναι χαλαρες κατασκευες και ολα τα εξαρτηματα που το αποτελουν ψιλοκουνιουνται λογω κατασκευης. Το Οlfa ομως ειναι συμπαγες σαν μαχαιρι, κανενα εξαρτημα του δεν κουνιεται.
Εδω τα δυο κοπιδια Bosch - Olfa. Τα υπολοιπα no name δεν επιδεχονται καμμια συγκριση με τα επωνυμα καθως η ποιοτητα κατασκευης ειναι κακη, οταν πεσουν κατω θα διαλυθουν, η ευκολια χρησης μειωμενη και οι τζογοι της λαμας μεγαλοι.
Kαι στα δυο εργαλεια ειναι εμφανης η ποιοτικη κατασκευη αν και το κιτρινο χρωμα στο γιαπωνεζικο εργαλειο δεν το κολακευει οσο τα χρωματα του Bosch.
O μεταλλικος σκελετος του Olfa ειναι πιο παχυς και πιο στιβαρος απο του Bosch. To πλαστικο σωμα και των δυο φαινεται εξ'ισου γερο και ανθεκτικο.
Το ΟLFA ειναι πιο κοντο απο το Βοsch και σε αυτο το εργαλειο ισχυει ακριβως το αντιθετο απο τα προηγουμενα -τα αναδιπλουμενα κοπιδια- δηλαδη το κοντο OLFA ειναι πιο εργονομικο απο το μεγαλυτερο κατα δυο εκατοστα μηκος Bosch.
Eδω η πισω πλευρα των κοπιδιων
Οι εγκοπες στο σωμα του OLFA προσδιδουν λιγο καλυτερο κρατημα και χειρισμο απο το εξ'ισου αντιολισθητικο σωμα του Bosch (πλαστικο&καουτσουκ).
Και τα δυο εργαλεια εχουν το λογοτυπο με την διαφορα οτι το ενα αναγραφει Made in Japan ενω το αλλο δεν αναγραφει Μade in PRC

)
Eπισης και τα δυο εχουν τρυπα στην ουρα για να τους περασεις κατι για να τα κρεμασεις.
Ερχομαστε στην πιο ουσιαστικη λειτουργικη διαφορα τωρα.
Εδω τα δυο κοπιδια ανοιγμενα. Και τα δυο παιρνουν ακριβως την ιδια λαμας κοπη που περνουν ολα αυτα τα κοπιδια. (Στο ΟLFA εχω βαλει την λαμα πριονιου)
Επειδη το ΟLFA εχει ροδελα που σφιγγει την λαμα και την κρατα σταθερη οταν επεκτεινεται, ο τζογος της λαμας ειναι κυριολεκτικα μηδενικος.
Σε ολα τα υπολοιπα κοπιδια, λογω μηχανισμου επεκτασης της λαμας υπαρχει μεγαλος τζογος οχι μονο μεσα εξω αλλα και πανω κατω.
Ο τζογος της λαμας στο Bosch ειναι ~1μμ μεσα εξω, το ιδιο και πανω κατω. Η διαφορα του Βοsch με τα υπολοιπα no name ειναι η πιο ομαλη κυλιση της λαμας μεσα εξω. Δηλαδη δεν ακους αυτο το εντονο κρακ κρακ κρακ που ακους συνηθως σε αυτα τα μαχαιρακια, αλλα εναν πιο ηπιο θορυβο καθως κυλαει η λαμα στις εγκοπες συγκρατησης. Απο την αλλη, η μετακινηση της λαμας στο OLFA ειναι πολυ ομαλη καθως η λαμα γλυστραει πανω στον μεταλλικο οδηγο.
Εδω το οπισθιο μερος των κοπιδιων οπου γινεται η αλλαγη της λαμας. Και εδω υπαρχει σημαντικη λειτουργικη διαφορα υπερ του γιαπωνεζικου εργαλειου.
Στο παραπανω κοντινο πλανο ισως φαινεται καλυτερα η αριστη ποιοτητα του OLFA.
Bλεπουμε οτι το Bosch εχει ενα καπακι που το πατας και βγαινει και μετα αφαιρειται η λαμα για να αλλαξει. Το καπακι γραφει Push επανω. Τo Οlfa δεν εχει.
Εδω βλεπουμε τα κοπιδια λυμενα.
Στο Bosch εχει βγει το καπακι και μετα θα βγει το τεμαχιο που οδηγει την λαμα. Εχουμε δηλαδη δυο κινητα μερη για να αλλαξει η λαμα.
Στο Οlfa υπαρχει μονο ενα κινητο μερος που βγαινει για να αλλαξει η λαμα. Ειναι μονο η ροδελα που οδηγει την λαμα.
Εδω ειναι ο εξυπνος τροπος που η OLFA εχει μονο ενα κινητο μερος για την αλλαγη.
Οταν θελεις να αλλαξεις λαμα, η ροδελα ξεβιδωνει τοσο ωστε να μπορει να περασει κατω απο το πλαστικο που βλεπουμε στη φωτο.
Η ροδελα δεν ξεβιδωνει παραπανω απο οτι χρειαζεται. Δεν μπορεις να την χασεις δηλαδη.
Verdict: Olfa wins by Knock Out!
Δυστυχως δεν υπαρχει κατι στο οποιο το κοπιδι της Bosch να υπερτερει. Ισως λιγο στο 'wow factor' επειδη ειναι στα χρωματα της Bosch

Τo ΟLFA ειναι ασυγκριτα πιο στιβαρο, πιο σταθερο, πιο εργονομικο, πιο ευχρηστο και πιο ευκολο στις αλλαγες των αναλωσιμων.
Το κοπιδι λοιπον της Βοsch ΔΕΝ θα παρει την θεση του κοπιδιου της ΟLFA, oπως εγινε με το αναδιπλουμενο κοπιδι της Bosch που πηρε την θεση του ΙRWIN!
Για να δουμε τι γινει στο συγκριτικο των πενσοειδων. Εκει εχουμε τα Bosch against Γερμανικων Κnipex και Ιαπωνικων Engineer.
Αυριο ομως καθως αυτα τα συγκριτικα ειναι μεν ωραια και ενδιαφεροντα να τα κανεις αλλα ειναι και ολιγον κουραστικα να τα παρουσιασεις!