Εργαλεία Χειρός

Λενε οτι οι μαρκαδοροι πρεπει να αποθηκευονται με την μυτη προς τα κατω αλλιως το μελανι φευγει απο τη μυτη και αχρηστευονται, το οποιο εχει καποια λογικη. Απο την αλλη πιστευω οτι ενας καλος μαρκαδορος δεν πρεπει να εχει τετοια θεματα.

Προσωπικα δεν με βολευει ουτε μου αρεσει να τους εχω αναποδα οποτε τους βαζω με το καπακι/μυτη προς τα πανω. Στο μελλον θα προτιμω να αγοραζω αυτους που φαινεται οτι δεν εχουν προβλημα οπως και να τους αποθηκευεις.

Παντως ειναι αξιοπεριεργο οτι ΚΑΝΕΝΑΣ μαρκαδορος δεν φαινεται να ειναι φτιαγμενος για αποθηκευση με την μυτη προς τα κατω.
Ειτε εχουν αγκραφα στηριξης (για την τσεπη/ζωνη), ειτε η βαση τους ειναι μεγαλυτερη απο το καπακι (βλεπε τον BIC στη φωτο), ειτε η πλαστικη θηκη τους εχει τρυπα για κρεμασμα του σετ στο ορθιο, με τη μυτη προς τα πανω.

Πολυ χρησιμα εργαλεια οι λιμες για την επεξεργασια μεταλλων αλλα και ξυλου σε καποιες περιπτωσεις.
Οι καλες λιμες πωλουνται χωρις χερουλι για καποιο λογο.

Εδω μια τετοια καλη Γιαπωνεζικη λιμα απο τα εργαλεια του πατερα μου που περιμενε υπομονετικα να βρει χερουλι περιπου 50 χρονια :))

50300663553_a1065032c6_b.jpg

Αν και το χερουλι θα μπορουσε να φτιαχτει πολυ ευκολα στο τορνακι, βρηκα ενα κυλινδρικο ρεταλι οξιας που ειχα απο πλατη καρεκλας.
Με βολεψε πολυ γιατι σε ενα σημειο ηταν επιπεδο που μου αρεσε γιατι η λιμα δεν κυλαει αλλα μενει σταθερη οπου και να την βαλεις.

Το χερουλι περαστηκε με ενα χερι λινελαιο και αφου στεγνωσε γυαλιστηκε με ενα κερι Ηampsire Sheen. Θα περαστει με το ιδιο κερι, άλλα δυο-τρια χερια.
50301350526_a05cec65b7_b.jpg

Η τρυπα στο χερουλι, για να μπει σωστα και να σφηνωσει καλα η λιμα, εγινε διαδοχικα με 3 μεγεθη τρυπανια με την σειρα: 3mm, 5mm και 8μμ.
Αφου ανοιχτηκε η τρυπα, μπηκε εποξικη κολλα σε ολο το βαθος της τρυπας και μετα μπηκε και σφηνωθηκε και η λιμα.

Ξερω οτι δεν του φαινεται, αλλα το χερουλι ειναι ιδιαιτερα εργονομικο και το προτιμω ετσι ευθυ και απλο απο τα καμπυλωτα χερουλια που εχω στις αλλες λιμες.

Δυο καβουρακια βαρεως τυπου (drop forged) made in Japan και ενα, το μεγαλυτερο, made in France (Facom). Ολα μεγαλυτερα των 50 ετων. To μεγαλο και το μικρο ειναι (ηταν) του πατερα μου και το μεσαιο του πεθερου:)

Εδω μεσα σε ντεκορ απο διαφορα ξυλαρακια που εκοψα και γυαλισα, ετσι για πλακα.
50326959003_8530b22b26_b.jpg

-Το μεγαλο θελει καθαρισμα αλλα δεν ειναι σε ασχημη κατασταση.

-Το μεσαιο (ΜCC Japan -απο τις παλαιοτερες Γιαπωνεζικες εταιρειες εργαλειων χειρος) υπεστη καθαρισμο με πετρελαιο (μια βδομαδα μεσα στον κουβα) και μετα με συρματοβουρτσα να φυγει το κοκκινο χρωμα απο την λαβη που ηταν ξεφτισμενο.

-Το μικρο, αν και εμφανως ταλαιπωρημενο απο την χρηση, δεν εχει υποστει σχεδον την παραμικρη ζημια/οξειδωση. Το μονο που χρειαζεται λιγο καθαρισμα ειναι το δακτυλιδι που ανοιγοκλεινει την σιαγωνα. Δεν ξερω τι επεξεργασια του εχει γινει αρχικα. Απο την πισω μερια ο πατερας μου ειχε χαραξει τα αρχικα του αλλα ουτε εκει εχει παρουσιασει καποια οξειδωση.

50327012778_d60104e628_c.jpg

Μια χαρα
με το mcc τι θα κανεις, θα βαψεις τη λαβη?
σε τετοια εγαλεια δεν μου αρεσει το υπερβολικο γυαλισμα οπως το μικρο

Το σκεφτομαι να βαψω την λαβη Θαναση. Μου αρεσει και ετσι για καποιο λογο. Αυτο που θα κανω σιγουρα ειναι να το γυαλισω/καθαρισω περισσοτερο.

Το μικρο φανταζομαι οτι δεν εχει γυαλιστει/καθαριστει ποτε απο τοτε που αγοραστηκε και παρ'ολα αυτα φαινεται οπως φαινεται! Πρεπει να ειναι το ειδος του ατσαλιου ετσι.

Εφόσον ψάχνεις για τέτοιου τύπου κατσαβίδια και δεν θέλεις να δώσεις αρκετά χρήματα (ήτοι 30-40 ευρώ) νομίζω ότι θα σε καλύψουν χωρίς πρόβλημα τα συγκεκριμένα. Γενικά η bahco φαίνεται να είναι από τις λίγες εταιρείες που ακόμα και μετά την εξαγορά της από τη Snap on έχει κρατήσει μια αρκετά ως πολύ καλή ποιότητα σε σχεδόν όλα της τα προϊόντα, οπότε δύσκολα μπορώ να φανταστώ τα εν λόγω κατσαβίδια να αποτελούν αρνητική εξαίρεση. Συν τοις άλλοις τα συγκεκριμένα έρχονται και σε εξαιρετική τιμή από το συγκεκριμένο κατάστημα ενώ έχουν και καλές κριτικές στο amazon:
https://www.amazon.co.uk/Bahco-B219-005-Slotted-Screwdriver-Multi-Colour/dp/B016QHOMG8
Από μένα χτύπησέ τα...

Πιστεύω να είναι καλύτερα από κάτι stanley . Υπάρχει κάτι καλύτερο μέχρι 20 ?

Τα essential πήρα και εγώ και απογοητευτικα. Βασικά είμαι σε δίλημμα αν θα πρέπει να δώσω κάτι παραπάνω να πάω σε τίποτα facom ή να πάω στα bahco . Η αλήθεια ότι δεν θα τα πολύ χρησιμοποιήσω μιας και δουλεύω πολυ με vde (έχω πάρει τα facom).

Φοβερή τιμή τα έχει ο Τομάρας.
Και η bacho είναι εγγυηση.
Ακόμη ένα εξαιρετικό σετ ειναι αυτο.
https://www.amazon.co.uk/Wera-Kraft...iver+sets&qid=1601864078&sprefix=wera+&sr=8-8
Σε καλή τιμή και με μυτες με επιφάνεια διαμόρφωσης με λέιζερ ώστε να δίνει καλό πιασιμο στην βιδα.

Τα συγκεκριμένα σίγουρα είναι καλύτερα από τα Bahco, αλλά μάλλον όχι τόσο ώστε να δικαιολογούν τα σχεδόν διπλάσια λεφτά που ζητάνε (μαζί με μεταφορικά), σε συνδυασμό πάντα με τη χρήση που τα θέλει ο φίλος, για την οποία σίγουρα θα τον υπερκαλύψουν και τα Bahco. Από κει και πέρα βέβαια, ο καθένας ξοδεύει τα χρήματά του όπως νομίζει :)

Ωραία τα wera θα ήθελα να τα δοκιμάσω σε vde αλλά θα πάρω τα bahco με το μόνο μου δίλημμα να είναι philips ή pozi ? Πώς με εκνευρίζουν τα σετ, βάλτε τα ρε άνθρωποι όλα μαζί ήμαρτον...

Eνα στοιχειωδως πληρες σετακι περιλαμβανει 6 τυπους κατσαβιδιων, 2 pozidrive (PZ1,PZ2), 2 philips (PH1, PH2) και δυο ισια. Χρειαζονται ομως και τα PZ3,PH3 που πρεπει συνηθως να τα παραγγειλεις ξεχωριστα.

Eνα τετοιο σετακι που χαιρεσαι να το δουλευεις, που περα απο την καλη εργονομια εχει χαραγμενες τις μυτες με laser για καλυτερο πιασιμο (και λιγοτερη πιεση) στη βιδα, ειναι το παραπανω wera που εβαλε ο Κυριακος.

im26723210_5559755323.jpg

Last edited:
Re: Απάντηση: Εργαλεία Χειρός

Έτσι έτσι...χορταστική εικόνα...για μας που έχουμε μεγάλα monitor!!!!