Εργαλεία Χειρός

Eκανα μια τρυπα σε μαρμαρο για να βαλω συρτη/πειρο ασφαλειας.

Ο ατσαλινος πειρος ειχε 10μμ διαμετρο, ιδια διαμετρο με το μεγαλυτερο τρυπανι πετρας που ειχα. Επρεπε η τρυπα στο μαρμαρο να ανοιξει λιγο.
Αντι να χρησιμοποιησω τρυπανι SDS για να διευρυνω την τρυπα των 10μμ, επειδη βαρεθηκα, χρησιμοποιησα τρυπανι μεταλλου που εχω μεγαλα νουμερα και μεσα σε αυτα, τρυπανια 11μμ.

Τρυπανι HSS SKF (made in Sweden) 11mm
K7MdnBMh.jpg

Πολυ σκληρος χαλυβας, δεν ηθελε και πολυ για να σπασει οταν πιεσα το δραπανο μαλλον λιγο λοξα.

Τα τρυπανια μεταλλου της SKF ειναι φτιαγμενα απο εξαιρετικο Σουηδικο χαλυβα και ειναι (ΠΟΛΥ) καλυτερα απο τα πολυ καλα τρυπανια κοβαλτιου της Dewalt.
Kαλυτερα εννοω οτι η διατρηση σε σκληρο χαλυβα γινεται σημαντικα πιο γρηγορα με αυτα τα τρυπανια της SKF παρα με τα τρυπανια κοβαλτιου της Dewalt.
Ακουγεται παραξενο η ακομα και παραδοξο, αλλα ετσι ακριβως ειναι.

Τελος παντων, το αναφερω για να τονισω το λαθος μου και το γεγονος οτι καθε υλικο θελει το τρυπανι του...

Θα σου φερω εκεινα τα κομματια απο τον μαγνητη να δουμε αν τον τρυπανε (τα dewalt δυσκολευονταν πολυ).
Κριμα, παντως, στο τρυπανι, που πληρωσε την...βαρεμαρα σου 😛

• Like
Reactions: Χιωτης
Nεα πενσα απο την ΚNIPEX, ενας χρησιμος τυπος πενσοειδους που δεν θυμαμαι να ειχε βγαλει ποτε παρομοιο.
Ελπιζω να βγαλει και μινιατουρα στα ~125μμ οπως εκανε με την cobra και αλλα εργαλεια οπως κοφτες, πενσες, μυτοτσιμπιδα κλπ.

Knipex 8201200
E4HMkhpXwAoUEGU.jpg

Οι σιαγωνες θυμιζουν τις πενσες της Γιαπωνεζικης Engineer που ειναι ιδανικες και για να αφαιρουν κατεστραμενες βιδες.
Δεν πολυκυκλοφορουν τετοιες ρυθμιζομενες πενσες. Εχω μια της Stanley, σε περιοπτη θεση στο εργαστηριο καθως μου ειναι χρησιμη.
1166191_2.jpeg

Εδω ενα βιντεακι...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

...και εδω το πληρες αρθρο

μιλαμε για ΤΟ απολυτα χρησιμο εργαλειο!
σε αντιθεση με την engineer δεν ειναι πενσα, αλλά γκαζοταναλια "engineer".
αρα προσαρμοζεται σε ολες σχεδον τις βιδες (με εξαιρεση τις πολυ μικρες) κατι που λογικα θα το καλυψει μια μελλοντικη 8201120
μαλλον θα ειμαι μεσα στους πρωτους αγοραστες οταν ερθει ;)

• Like
Reactions: Χιωτης
Ωραίο εργαλείο, ουσιαστικά πήραν την πένσα της Engineer και την cobra και τα παντρεψαν σε ένα εργαλείο.
Αν δεν είχα την Engineer θα αγόραζα την knipex αλλά ο Μιχάλης μας έβαλε σε έξοδα πριν μήνες με το ιαπωνικό εργαλείο το οποίο είναι και πολύ ιδιαίτερο στην όψη του!

Ύ. Γ. Να δω πότε θα αξιωθώ να αγοράσω μια cobra επιτέλους 😕

Eπειδη υπαρχουν 8 μεγεθη κομπρας -απο 100μμ εως 560μμ- φροντισε να κανεις σοφη επιλογη αναφορικα με ποιο μεγεθος σε βολευει.

Μην την παθεις σαν κι εμενα που καπου πρεπει να εκανα λαθος υπολογισμο και κατεληξα με τεσσερεις, ζωη να'χουν.

• Haha
Reactions: Nektarios2015
Μιχάλη έχω στο στόχαστρο την 180αρα αλλά το μέγεθος μπρελόκ είναι μεγάλος πειρασμός για να το κρεμάσω στα κλειδία μου ώστε να το έχω πάντα μαζί μου

Με το ιδιο σκεπτικο ξεκινησα και εγω, με την 180μμ και την μικρη κομπρα των 125μμ καθως τοτε δεν ειχε βγει το κομπριδιο των 100μμ.
Στη πορεια ομως βρηκα οτι η 180μμ ηταν οριακα μικρη για καποια μαστορεματα οποτε πηγα στην 300μμ η οποια πιστευω οτι ειναι το ιδανικο DIY μεγεθος για τα παντα. Κατοπιν βγηκε το γκατζετ των 100μμ το οποιο ηταν απλα αδυνατον να του αντισταθω.

Με λιγα λογια θα σου προτεινα να σκεφτεις κατ'αρχας μια μεγαλυτερη κομπρα απο 180μμ εκτος αν εισαι σιγουρος.
Το μικρο κομπρακι των 100μμ δεν θα σε βολεψει στα κλειδια. Κατα τα αλλα ειναι απιστευτα λειτουργικο παρα το ελαχιστο μεγεθος του!

• Like
Reactions: stfmich
Τα 300μμ θεωρω οτι ειναι το ιδανικο μηκος για πληθος εργασιων.....
Η μινι αν και δεν εχει ευρoς εργασιων ειναι αξιοζηλευτo εργαλειο....

Cobra για υψος μεχρι 1,70cm ειναι το 250mm!! Για ψηλοτερους ισως παμε στα 300mm.
overall παντως το 250mm ειναι το ποιο handy tool!

Και σε cobra και σε γκαζοτανάλια (8603300) χρησιμοποιώ τις 30-άρες.
Με βολεύουν για το 90% των εργασιών που κάνω. Για το υπόλοιπο 5% χρειάζομαι ή κάτι πολύ πιο μεγάλο ή κάτι πολύ πιο μικρό.
Τη μικρή cobra την πήρα απλά για το χαβαλέ… Ούτε που θυμάμαι που βρίσκεται.

Μιας και έχετε αυτήν την κουβέντα, οι κλασικές οι τσιμπιδες το διαφορά έχουν με την cobra πχ?
https://www.skroutz.gr/s/12055144/Rothenberger-Τσιμπίδα-Υδραυλικών-45-7-0132X.html?from=recommendations

https://www.skroutz.gr/s/11969427/Knipex-Γκαζοτανάλια-Cobra-300mm-8701300.html?from=catspan

Σε υδραυλικές δουλειές καλό είναι να έχεις και τα δύο;
Προς το παρόν έχω γαλλικό, την 8603250,και μια cobra 18αρα..

Μιας και έχετε αυτήν την κουβέντα, οι κλασικές οι τσιμπιδες το διαφορά έχουν με την cobra πχ?
https://www.skroutz.gr/s/12055144/Rothenberger-Τσιμπίδα-Υδραυλικών-45-7-0132X.html?from=recommendations

https://www.skroutz.gr/s/11969427/Knipex-Γκαζοτανάλια-Cobra-300mm-8701300.html?from=catspan

Σε υδραυλικές δουλειές καλό είναι να έχεις και τα δύο;
Προς το παρόν έχω γαλλικό, την 8603250,και μια cobra 18αρα..

Νομιζω οτι το παρακατω λινκ ειναι πολυ διαφωτιστικο!

• Like
Reactions: papakitou
Aντωνη ανάλογα με το τι χρειάζεται η δουλειά θες και ανάλογo εργαλείο...
Για τις τσιμπιδες ξέρω ότι οι περισσότεροι υδραυλικοί έχουν 45 και 90 μοιρών καθώς οι απαιτήσεις ποικίλουν...
Οπωσδήποτε μια καλή γκαζοταναλια και ένας σωληνοκαβουρας...και θα είσαι κομπλέ..
Οπωσδήποτε μια τσιμπίδα-γκαζοταναλια σαν την παραπάνω της Knipex κάνει δουλειά σε μεγάλο φάσμα.. Όχι όμως ότι θα σε καλύψει παντού..

• Like
Reactions: amsen and papakitou
Καθε φορα που χρησιμοποιω το μικρο κοφτακι Cobolt της Κnipex, πραγματικα εντυπωσιαζομαι.
Ειναι απιστευτη η δυναμη κοπης για ενα τοσο μικρο εργαλειο.

Εκοψα σημερα ενα καρφι (3μμ παχος) για να κανω ενα αξονακι που θελω για ρουλεμαν
zoXE5tNh.jpg

Αυτο ειναι το μοντελο Knipex 7131160 με την εσοχη στις κοπτικες ακμες, ιδανικο για καρφια, συρματα, βιδες, μπουλονια, πειρους κλπ.
oqUqwAqh.jpg

Η εσοχη ειναι μολις 0,4 του χιλιοστου! Υπαρχει και το μοντελο 7101160 το οποιο ειναι καταλληλοτερο για επιπεδα εξαρτηματα, ελασματα κλπ.

Εδω καποιες πληροφοριες:

71 31 160 KNIPEX CoBolt® S Συμπαγής κόφτης πείρων με εσοχή στις κοπτικές ακμές

Ένας μικρός "γίγαντας" που 25πλασιάζει την ασκούμενη μυική προσπάθεια – τώρα ιδανικός και για στρογγυλά εξαρτήματα.

Περιγραφή.
• Κοπτικές ακμές βαρέως τύπου με εσοχή, τώρα κόβει και τα σκληρότερα στρογγυλά υλικά με μία μόνο κίνηση.
• Εξαιρετικά μεγάλη απόδοση κοπής σε εύχρηστο μήκος 160 mm.
• Μικρή, λεπτή κεφαλή για πολύ καλή δυνατότητα πρόσβασης.
Μικρό και πανίσχυρο: κόβει μπουλόνια, καρφιά, πριτσίνια κ.λπ. διαμέτρου μέχρι Ø 4,8 mm.
Σκληρότητα κόψεων περίπου 64 HRC.
• Μικρότερη απαιτούμενη δύναμη χάρη στον αποτελεσματικό μηχανισμό μετάδοσης.
• Το προς κοπή αντικείμενο δεν γλιστρά χάρη στην κατεργασία λέιζερ που διαθέτουν οι κοπτικές ακμές.
• Με επιφάνειες συγκράτησης κάτω από την άρθρωση για συγκράτηση και τράβηγμα συρμάτων από Ø 1,0 mm.
• Κόψεις με εγκοπή για εύκολη κοπή μεγάλων διατομών μέσω καλύτερης μόχλευσης κοντά στο σημείο περιστροφής.
• Χρωμιοβαναδιούχος χάλυβας υψηλής ποιότητας, σφυρηλατημένος, σκληρυμένος σε λάδι σε περισσότερα στάδια.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
• Επιφάνεια: ηλεκτρολυτικά μαυρισμένη.
• Λαβές: πλαστική επένδυση.
• Βάρος: 200 g.
• Διαστάσεις: 160 x 45 x 14 mm
• Τιμή κοπής μαλακού σύρματος (διάμετρος): Ø 5,3 mm
• Τιμή κοπής ημίσκληρου σύρματος (διάμετρος): Ø 4,8 mm
• Τιμή κοπής σκληρού σύρματος (διάμετρος): Ø 3,6 mm
• Τιμή κοπής ατσαλοσύρματος (διάμετρος): Ø 3,3 mm

Ενα βιντεο για το προιον

Και εδω μια φωτο με τον μεγαλυτερο μπουλονοκοφτη (Κnipex 7132200) και αυτος με εσοχη αλλα με λιγο μεγαλυτερα ορια κοπης.
qyOoczhh.jpg

Ειναι ενδιαφερον οτι παρ' ολη την διαφορα μεγεθους δεν εχουν πολυ μεγαλες διαφορες στα ορια κοπης. Ισως για αυτο στις απλες τους εκδοσεις οι τιμες ειναι σχεδον ιδιες.

Οι τιμες ειναι πολυ καλες στην Ελλαδα και για τους δυο κοφτες
Προσοχη στο νουμερο του μοντελου καθως υπαρχουν πολλες εκδοσεις για καθε μεγεθος κοφτη.

Ωραία εργαλεία! (y)

Εχθές προσπαθούσα να κόψω αυτές τις βίδες (ήθελα το μισό μήκος) και ό,τι και αν έκανα, χαλούσαν οι βόλτες μπροστά στο κόψιμο.
Δοκίμασα: σιδηροπρίονο, τον μίνι τροχό, τον απογυμνωτή καλωδίων που έχει και τρύπες για να κόβεις αυτές τις βίδες, αλλά τίποτα δεν πέτυχε. Τον κόφτη για τα καλώδια τον λυπήθηκα, δεν δοκίμασα.
(σε πιο χοντρές βίδες δεν θυμάμαι να είχα πρόβλημα παλιότερα με τον απογυμνωτή)

Είναι κάτι από τα πιο πάνω κατάλληλο για αυτό που προσπαθούσα;

@nikfor Πριν κόψεις τη βίδα βιδώνεις σε αυτή ένα παξιμάδι, να πάει πιο μέσα από το σημείο κοπής.
Κόβεις τη βίδα και ξεβιδώνεις το παξιμάδι, οπότε αυτό διορθώνει τις βόλτες.