Εργαλεία Χειρός

ναι αλλά δεν υπάρχει τρόπος να μπορείς να κόψεις μια βίδα και να μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις;
Γιατί μετά δεν έμπαινε το παξιμάδι με τίποτα!

Η ιδέα στο video του aetosa είναι ωραία, θα την δοκιμάσω.

Αλλά είναι τόσο μικρές οι 3mm που είναι πολύ ευαίσθητες. Δηλαδή προσπάθησα να τις "διορθώσω" με τις λίμες αλλά ... δεν.

Δεν ειναι φυσιολογικο να χαλανε οι βολτες, εαν βιδωσεις παξιμαδι και κοψεις (ισια), οπως στο πιο πανω video, θα ειναι μια χαρα
Αν και στο video, την βιδα την πιανει αναποδα. Κανονικα, θα πρεπει να πιαστουν στην μεγγενη τα 2 εξαγωνα.

• Like
Reactions: nikfor
Ωραία εργαλεία! (y)

Εχθές προσπαθούσα να κόψω αυτές τις βίδες (ήθελα το μισό μήκος) και ό,τι και αν έκανα, χαλούσαν οι βόλτες μπροστά στο κόψιμο.
Δοκίμασα: σιδηροπρίονο, τον μίνι τροχό, τον απογυμνωτή καλωδίων που έχει και τρύπες για να κόβεις αυτές τις βίδες, αλλά τίποτα δεν πέτυχε. Τον κόφτη για τα καλώδια τον λυπήθηκα, δεν δοκίμασα.
(σε πιο χοντρές βίδες δεν θυμάμαι να είχα πρόβλημα παλιότερα με τον απογυμνωτή)

Είναι κάτι από τα πιο πάνω κατάλληλο για αυτό που προσπαθούσα;

Ευχαριστω!

-Σε τετοιες βιδες το σιδηροπριονο με μια λεπτη λαμα και 24TPI κανει συνηθως (για να μην πω παντα) καλη δουλεια και δεν χρειαζεται και πολυ λιμαρισμα αν δωσεις λιγο προσοχη.
-Τα εργαλεια χειρος που εχουν τρυπες για κοπη σιδεροβιδων/μπουλονιων κανουν πραγματικα τελεια δουλεια μεχρι τα 5μμ παχος. Τουλαχιστον τα καλα εργαλεια οπως τα Κnipex.

Απο κει και περα οι κοφτες δεν θα σου δωσουν καλυτερο αποτελεσμα απο τα παραπανω, ουτε φυσικα και ο τροχος. Θα θελουν απαραιτητως φινιρισμα οι βιδες με λιμα.
Η φιλιερα ειναι πολυ πιθανο να σου καταστρεψει τις βολτες παρα να στις διορθωσει αν αρχισει στραβα στο αρχικο σημειο που εχει στραβωσει το σπειρωμα.

Oποιαδηποτε μεθοδο και να διαλεξεις, ιδιως αν επιλεξεις τροχο που λιωνει το μεταλλο, καλο ειναι να βαλεις ενα παξιμαδι πριν την κοπη και μετα το βγαζεις αφου εχεις λιμαρει την ακρη σε μορφη κωνου.

• Like
Reactions: stfmich and nikfor
Μιχαλη πολυ χρησιμα τελικα αυτα τα εργαλεια....!!!
Σου λυνουν τα χερια....!!!!
Αν ειχαν και χαμηλoτερες τιμες θα ηθελα μια στην φαρετρα μου....!!!

• Like
Reactions: stfmich
@nikfor για μικρού διαμέτρου βίδες μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια πρέσα ακροδεκτών που παρέχει την δυνατότητα για κοπή ντίζας: M2,6 - M3 - M3,5 - M4 - M5
https://a.scdn.gr/images/sku_main_i...200218121030_facom_presa_akrodekton_449b.jpeg
Βέβαια θα πρέπει να έχεις φροντίσει απο πρίν να έχεις περάσει ενα παξιμάδι και αφου κόψεις να ξεβιδώσεις το παξιμάδι ώστε να σχηματιστουν σωστά οι βόλτες.

Επίσης την λύση μετά απο το κόψιμο μπορεί να σου δώσει αυτό το εργαλείο που αν δεν κάνω λάθος είχε προτείνει παλιότερα ο Νικόλας και έχει πολύ χαμηλό κόστος.
Το έχω παραγγείλει ενω και 2 μήνες απο ali αλλά ακόμη το περιμένω οπότε δεν μπορώ να σου μεταφέρω τις προσωπικές μου εντυπώσεις.

Πριν λίγο καιρό χρειαστηκε να κόψω 8αρες βίδες ώστε να τις κοντίνω και ξεκίνησα να χρησιμοποιήσω τον τροχό τον οποίο με τόσα που έχω διαβάσει εδω μέσα τον ψιλοφοβάμαι ως εναν βαθμο. Κάτι με έτρωγε και προσπαθούσα να βρώ εναλλακτική για να αποφύγω τον τροχό και θυμήθηκα την λάμα καρβιδίου της bosch για την σπαθοσέγα που είχε παραγγείλει ο Μιχάλης σε μια ομαδική.
Πήρα στην σπαθοσέγα και την λάμα και τις έκοψε σαν βούτηρο τις βίδες!
20210304_100103.jpg
Εννοείται οτι είχα περάσει παξιμάδι πριν απο το κόψιμο

λοι[ον θα ηθελα την γνωμη σας για την επομενη αγορα μου.
Χρειαζομαι ενα ΟΧΙ ευλυγιστο πριονι για κοπες μικρες/ακριβειας/αργες/λεπτες.
ΚΑΙ crosscut ΚΑΙ rip

Αυτο το σχεδιο ειναι καταλληλο? Και στα 25 ή στα 30 εκατοστα?

ή αυτο θα ειναι αρκετα στιβαρο, ωστε να μπορω να μπαινει ολη η λαμα μεσασ την κοπη?

Last edited:
Θα σου ελεγα να ξεχασεις τα παραδοσιακα πριονια που ξερουμε και να στραφεις στα Ιαπωνικου τυπου που κοβουν στο τραβηγμα.

Διαβασε τις λεπτομερειες του συγκεκριμενου αυτου τυπου διπλης οψης Γιαπωνεζικου πριονιου (Ryoba). Θα σε καλυψει σε ολα.

Yπαρχουν τρεις βασικοι τυποι Γιαπωνεζικων πριονιων. Ryoba, Dozuki και Κataba. Εμενα με καλυπτουν πληρως οι δυο πρωτοι τυποι.

Οι λαμες δεν ειναι ευλυγιστες, ειναι λεπτες.
Επιπλεον επειδη το πριονι κοβει μονο τραβωντας το, δεν μπορει να λυγισει η λαμα ευκολα οπως με τα παραδοσιακα πριονια.

Με αυτα εκοβα λεπτες φετες ξυλου (rip cutting) για να φτιαχνω τις μικροκατασκευες μου.

Εχω παροπλισει ολα τα παραδοσιακα πριονια με τις χοντρολαμες τους και κανω ολες τις πριονοδουλειες μου πλεον με αυτα. Τυχαιο?

Σου προτεινω να ρωτησεις καποιον μαγαζατορα που γνωριζει. Μην πας στα παραδοσιακα πριονια, θα χασεις :)

Χρησιμα εργαλεια τα τριβεια χειρος αν και ειχαν δει πολυ καλυτερες μερες στο παρελθον, πριν (σχεδον) παροπλιστουν απο τα παρα πολλα πλεον ειδη τριβειων ρευματος και μπαταριας!

Παντως στο εργαστηριο μου εχουν την δικη τους γωνια και ειναι παντοτε ετοιμα για εργασιες ειδικου σκοπου.

Σημερα το μενου ειχε καθαρισμο σε καποια τριβεια και αλλαγη φθαρμενων γυαλοχαρτων στα περισσοτερα.
HAJV3pEh.jpg

Υπαρχουν αρκετα τριβεια ακομα, κυριως μικρα και τυπου λιμας νυχιων, αλλα τα παραπανω χρηζουν αμεσης συντηρησης.

Αυτα που χρησιμοποιω πιο συχνα ειναι τα παρακατω
qgh1Xj4.jpg

...και εδω η μονιμη συντροφια!🐱
I1t23msh.jpg

Πρόσφατα χρειάστηκε να κάνω κάποιες κοπές λαμαρίνας (1 χιλ. οι περισσότερες). Επειδή δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω τροχό μέσα στο διαμέρισμα (φόβος σπινθήρων κυρίως) και παράλληλα τα προς κοπή τεμάχια δεν ήταν δυνατόν να μετακινηθούν σε εξωτερικό χώρο, αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω ένα στοιχειώδες σιδηροπρίονο χειρός που είχα (αγορασμένο από τα ΙΚΕΑ πριν πολλά χρόνια) με λάμα 30 εκατοστών. Η εργονομία του συγκεκριμένου πολύ μέτρια όπως και η ευχρηστία του και η αλήθεια είναι ότι παιδεύτηκα χωρίς σοβαρό λόγο, πιθανότατα και λόγω του τύπου/ποιότητας της λάμας που είχα. Ήταν μια λάμα με 24 δόντια ανά ίντσα (24ΤΡΙ).
Μετά από αυτή την εμπειρία σκέφτομαι να αποκτήσω επιτέλους ένα σοβαρό σιδηροπρίονο χειρός από την άποψη της εργονομίας/ευχρηστίας καθώς και κατάλληλες ποιοτικές λάμες. Θα ήθελα λοιπόν τις προτάσεις σας τόσο σε πριόνια όσο και σε λάμες. Ειδικά για τις λάμες από μια πρώτη έρευνα αγοράς είδα ότι παίζουν 3 παραλλαγές ανάλογα με τον αριθμό δοντιών, ήτοι 18, 24 ή 30 δόντια ανά ίντσα (ΤΡΙ). Για ποιο τύπο μετάλλου είναι πιο κατάλληλη η κάθε οδόντωση από τις ανωτέρω ώστε ανάλογα να επιλέξω;

14 δοντια ανα ιντσα δεν νομιζω να κανουν για λεπτο σιδηρο, ουτε καν για μεσαιου παχους.
οσο πιο πολλα τοσο πιο καλα για λεπτο σιδηρο. γιατι οσο πιο πολλα, τοσο και πιο μικρα.
για χοντρο σιδηρο μπορεις και με λιγο λιγοτερα απο 24 νομιζω.
αν σε λεπτο σιδηρο π.χ. λαμαρινα, βαλεις χοντρουτσικο δοντι , θα στην τρανταζει ολοκληρη.
για αυτο οι λαμες σιδηρου αναφερουν για μεχρι ποσο παχος ειναι φτιαγμενες.

τωρα, αναλογα το τι θα κοψεις ειναι και πιο σιδηροπριονο σε βολευει περισσοτερο.
μια λυση ειναι αυτα
https://www.praktiker.gr/c/prionia-551/Τύπος-σιδήρου?criteria=5141d8d9b958e832&lf=98
αν και εγω χρησιμοποιω για γενικες κοπες και ενα παρομοιο με αυτο, με λαμα σιδηρου. αφου τα 30 εκ. ειναι κοινη διασταση

προσωπικα, επειδη ειμαι φαν της ξεκουρασης, προτιμω να χρησιμοποιω σε τετοιες κοπες μεσα στο σπιτι αλλά και γενικοτερα, σεγα ή σπαθοσεγα με καλες λαμες σιδηρου. δεν βγαζουν σπιθες και ειναι ασφαλη εργαλεια. στο σιδηρο η καλη ποιοτητα λαμας μετραει πολυ περισσοτερο απο οτι στο ξυλο!

αν και εχω τις δυο parkside, η ανεση και ο τροπος βασικα της 18βολτης μπος (ακριβεια κοπης) με κανει να την θεωρω κορυφαια επιλογη για κοπες γενικα, οχι μονο μεσα στο σπιτι.
η χρυση τομη μεταξυ ευκολιας και τσεπης δεν ειναι τα σιδηροπριονα χειρος, ειναι η σπαθοσεγα ή η σεγα, (αναλογα τι κοβεις), ρευματος parkside.
εχει δυναμη και ακριβεια σε σχεση με την αντιστοιχη μπαταριας και με ενα σετ καλες λαμες των 5-7 ευρω εισαι αρχοντας!
προσωπικα τις περισσοτερες κοπες σιδηρου, ασχετα το τι κοβω τις κανω με την σπαθοσεγα ρευματος της παρκ με κοστος 30€ αν θυμαμαι καλα...

εχει 18αρες η bahco

και 14αρες επισης

Last edited:
  • Like
Reactions: lazarefa
Σιδεροπρίονο εγώ προτείνω αυτό: https://www.skroutz.gr/s/14913848/Stanley-Πριόνι-Σιδήρου-43cm-0-20-108.html. Βαριά και στιβαρή κατασκευή. Λίγο τσιμπημένο σαν τιμή αλλά πολύ, πολύ ποιοτικό. Δεν "μαγουλιάζει" που λέμε ούτε το πλαίσιο του αλλά ούτε "μαγουλιάζουν" και οι λάμες.... Σε κάθετη κοπή που θα βάλεις και το βάρος του σώματός σου κόβει που λέμε μόνο του....

• Like
Reactions: lazarefa
Καλησπερα. Μια λιμα χρειαζομαι για χαλυβα αλλα δεν εχω ιδεα. Ξερουμε καθολου
απο χαρακτηριστικα λιμας? Π.χ. οταν λεμε second cut τι εννοουμε?