Εργαλεία Χειρός

Καλά δουλεύει αρκει να βρίσκεις το σημείο που "κλειδώνει" το δόντι.

https://www.smetea.com/products/tw?...UfTcPnkQ6FSAPNe1SKQFZ7zXTA4Ci2LNhU0Rx46LV0-J0
5_79826a08-f11d-428b-b8ca-40eee2efc869_540x.jpg

Kαποια ειδικα εργαλεια ειναι ανεκτιμητα οταν ερθει η ωρα τους να χρησιμοποιηθουν.

Εδω βλεπουμε ενα σφιγκτηρακι μοντελισμου που το χρησιμοποιω συχνα για ιδιαιτερες συγκολλησεις ξυλων που δεν σηκωνουν σφιγκτηρες για διαφορους λογους.

48664252731_6180d41d8c_c.jpg

Το σφιγκτηρακι αυτο το πιεζεις οσο χρειαζεται πανω στα δυο τεμαχια ξυλου που θες να κολλησεις. Στη φωτο το μινι αγκυρακι που εσπασε απο πτωση.

Eδω ενα Ελληνικο λινκ. Ηταν πολυ φτηνο και ειχα παρει μπολικα απο ολα τα μεγεθη απο μαγαζι μοντελισμου στο Βουκουρεστι

Πολυ καιρο ηθελα να τεσταρω την ακριβεια των μετροταινιων σε σχεση μια μετροταινια ακριβειας -class I αλλα βαριομουν.

Σημερα λοιπον εκατσα μιση ωριτσα και τεσταρα ολα τις επωνυμες class-II μετροταινιες που ειχα, αλλα και αρκετες no name, σε σχεση με μια μετροταινια ακριβειας class-I

Eδω οι διαγωνιζομενοι στο πεδιο μετρησης!
48699511428_fc2abc0033_b.jpg

Το αποτελεσμα ειναι οτι ΟΛΕΣ οι παραπανω μετροταινιες εδειξαν ακριβως την ιδια ενδειξη με την ταινια ακριβεια ειτε σε αποσταση ενος μετρου ειτε τριων μετρων.

Το πιο ενδιαφερον ομως ειναι οτι οι budget, no name μετροταινιες που εχω απο το jumbo, κινα , ξυλινα/πλαστικα μετρα ειχαν σχεδον απολυτως την ιδια ακριβεια, αντε το πολυ 1-2 δεκατα του χιλιοστου διαφορα, απο την μετροταινια ακριβειας. Τοσο λιγη διαφορα που δυσκολευεσαι να την δεις με το ματι.

Πιθανως και λογικο ειναι να υπαρχουν διαφορες σε μετρημα σε αποστασεις πανω απο 3 μετρα. Ομως αυτο δεν μπορω να το διαπιστωσω καθως η ταινια ακριβειας που εχω ειναι 3 μετρων.

Για την ιστορια να πω οτι η καλυτερη μετροταινια σε αισθηση ειναι της Facom. Εννοω και το υλικο/υφη της ταινιας και τον χαρακτηριστικο θορυβο οταν τυλιγεται-ξετυλιγεται.
Πληρεστερη μετροταινια θα εβρισκα την Bosch -κριμα που βγαινει μονο στα 5 μετρα- αν το κλειδωμα της δεν ηταν τοσο σκληρο σε σημειο που καταντα ενοχλητικο.

Λογικο μου φαινεται το συμπερασμα. Γιατι ολες αντιγραφουν ενα προτυπο. Το θεμα ειναι οτι απο τη μια στις φθηνες δεν το ξερεις τι ακριβεια εχουν και δεν ξερεις αν παρεις αλλη μια στο χερι θα εχει την ιδια μετρηση. Απο την αλλη η κατηγοριας ΙΙ σε σχεση με τη Ι μπορει να εχουν το ιδιο αποτελεσμα στη μετρηση αλλα δεν το ξερεις παντα και αν θα ειναι σε ολα τα κομματια παραγωγης. Δες ανοχη μετρησης που δινουν συνηθως. Το παν ειναι στις πιστοποιησεις και τις διακριβωσεις.

Υς. Wurth επρεπε να συγκρινεις καθως και stanley fatmax

Μια 8-μετρη Facom που έχω, ούτε θυμάμαι πόσα χρόνια, είναι άψογη λειτουργικά και εμφανισιακά σαν καινούρια.

Σε ένα βίντεο στο YouTube ένας Αμερικανός συγκρίνει μετροταινιες. Σε χώμα, λασπη, πτώση από 5 και 10 μέτρα κ.λ.π
Οι καλύτερες βγήκαν Stanley και Fisco.
Βέβαια και άλλα βίντεο που είδα και διάβασα θεωρούνται οι καλύτερες. Με τις Lufkin και Komolon εξίσου κοντά. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι σημαντικό ποσό εύκολα διαβάζεται η ταινία και το υλικό της.

Συνοπτικά εγώ έχω δουλέψει μια Würth στη δουλειά. Μπορώ να πω ότι έχει φάει πολύ ξύλο. Αλλά έχει κοπεί σε ένα σημείο η ταινία. Έχει μια δυσκολία στο άνοιξε κλείσε και δε θα περίμενα έτσι. Από την άλλη σκέφτομαι να μην είχε και το αντικραδασμικό υλικό γύρω της.

s6V46jx.jpg

Καπου 12 χρονια πρεπει να εχω αυτη την μετροταινια. Εχω ξεχασει ποσες φορες εχει πεσει, η θηκη ειναι πολυ ρααγισμενη αλλα ακομη κανει δουλεια.

Μεταλλοταινια. Ισως εαν ειχε ενα καλο μαγνητακι στην ακρη να εκανε και πιο κουζουλα πραματα.

Καλησπέρα,
Για όποιον ενδιαφέρεται, στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει σύντομο videάκι από μικρό ροκάνι που έφτιασα για διεύρυνση γκινισιών (αγγλιστί side rabbet plane):

https://youtu.be/A3NbVtPrZHQ

Αν η κατασκευή (εργαλείου) έπρεπε να μπει να σε άλλο νημα, παρακαλώ διορθώστε με (ψάρι γαρ)

Last edited by a moderator:
Καλησπέρα,
Για όποιον ενδιαφέρεται, στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει σύντομο videάκι από μικρό ροκάνι που έφτιασα για διεύρυνση γκινισιών (αγγλιστί side rabbet plane):

https://youtu.be/A3NbVtPrZHQ

Αν η κατασκευή (εργαλείου) έπρεπε να μπει να σε άλλο μίτο παραλαλώ διορθώστε με (ψάρι γαρ)

Πολλά μπράβο!!!