Εργαλεία Χειρός

Iσως να ανοιξουμε εδω ενα νημακι με καλλιτεχνικες φωτο εργαλειων και συναφων :)

Καλημέρες, θεωρώ ότι κάθε κατηγορία έχει το σκοπό της, οπότε καλό θα ήταν οι φωτογραφίες να ανήκουν στην κατηγορία των φωτογραφικών. Μη φτιάξουμε ένα υποφόρουμ μέσα στο ήδη υπάρχον φόρουμ ! ;)

Δεν νομιζω να ειναι καλη ιδεα ενα θεμα 'εργαλειων' μεσα στην θαυμασια Φωτογραφικη κατηγορια, οσο και προσεγμενες η διαφορετικες κι αν ειναι οι ληψεις.
Το θεωρω ενα ειδος 'ιεροσυλιας' -χωρις πλακα. Αλλιως θα ειχε ηδη ανοιξει και ενα νημα εκει με φωτογραφιες απο ηχοσυστηματα/προβολεις κλπ...:)

Παντως στους φακους led υπαρχει αντιστοιχο νημα! Φακουδοφωτογραφιες!!

παιδια τι χαρακτηριστικα θα πρεπει να εχει ενα πριονι χειρος για μελαμινες και mdf?

παχος και μηκος λεπιδας, οδοντωση, και αν πρεπει να ειναι αμφιδρομης κοπης...

δεν ειχα και πολυ καλη τυχη με το μεγαλο γιαπωνεζικο του λιντλ. Ναι μεν ειχα ευθεια κοπη απο την πανω μερια, αλλα απο κατω ξεφυγε λιγο, οπως οταν λυγιζουν οι λαμες της σεγας.

Συναδελφοι βρηκα αυτο το εργαλειο πριν κανα μηνα σε ενα ντουλαπι.

USAG EXTRA ITALY No 127. Μηκος εργαλειου 26 εκατοστα. Μηκος τσιμπιδων 5 εκατοστα.
zWI2ocNh.jpg

Δεν πολυεβγαλα ακρη απο το Ιντερνετ καθως ειναι παλαιο μοντελο ασφαλειοτσιμπιδας(?).
Εμπειρικα, γνωριζει κανεις την χρηση του? Κλεινοντας τις λαβες, κλεινουν και οι τσιμπιδες.

Εδω ενα κοντινο στο ακρο της τσιμπιδας.
gg4LobFh.jpg

Μεγαλο και αβολο εργαλειο!

Κατι καπου διαβασα για χρηση σε μηχανες αυτοκινητων! Λες?

Καποια ελατηρια ανοιγουν πιεζοντας τα? Γιατι αυτη η πενσα οταν κλεινεις τα χερουλια σφιγγουν και οι δαγκανες, οπως σε ενα κοινο μυτοτσιμπιδο.

Ναι Μακη ευχαριστω, μαλλον για αυτο τον σκοπο ειναι, εξ΄ ου και η εγκοπη στις ακρες των σιαγωνων.

Αρα ειναι πενσα για ειδικες περιπτωσεις. Κριμα :)

Εμένα μου μοιάζει περισσότερο για μυτοτσίμπδο στρογγυλό που χρησιμοποιούσαν στις κατασκευές πολυελαίων για να γυρίζουν τα συρματάκια με τα κρυσταλλάκια.
Κάπου έχω και εγώ ένα τέτοιο του πατέρα μου.

Λαδικα χειρος! Ξεχασμενα ισως αλλα παραμενουν χρησιμα σε αρκετες περιπτωσεις.

7IyT3bBh.jpg

Αν και τα λιπαντικα σε σπρευ καλυπτουν πλεον το 90% των αναγκων μου, υπαρχουν φορες που χρειαζομαι περισσοτερη ακριβεια η κατι αλλο που δεν το παρεχει το σπρευ.

-Το πιο χρησιμο απο τα παραπανω για λεπτοδουλειες ειναι το 'στυλο' της 3M το οποιο ειναι επαναχρησιμοποιουμενο (ξαναγεμιζει) και η ακριβεια του ειναι μεγαλη, λογω της πολυ λεπτης μυτης, πιεζοντας το ασπρο κουμπακι. Δεν το βλεπω να υπαρχει πουθενα εκτος απο καποια παρομοια οπως αυτο.

-Πολυ χρησιμα ειναι και τα μεταλλικα τα οποια μπορεις να τα εχεις σε καποια μικρη εργαλειοθηκη καθως δεν σταζουν. Βγαζουν μια σταγονα λαδι οταν πιεζονται στο κεντρο. Δυστυχως δεν βλεπω ουτε και αυτα να υπαρχουν διαθεσιμα.

-Το πιο μεγαλο λαδικο το εχω παρα πολλα χρονια αλλα δεν ετυχε να το χρησιμοποιησω πουθενα, καθως τα αλλα με καλυπταν παντα. Εδω ενα λινκ.

To καλο με τα μικρα λαδικα της φωτογραφιας ειναι οτι ΔΕΝ σταζουν. Τα μεταλλικα επειδη εχουν σπειρωμα και βελονα στο καπακι και το 3Μ επειδη ειναι ..3Μ.
SDGPp6zh.jpg

Για την ιστορια, τα δυο απο τα τρια λαδικά εχουν μεσα λαδι λεπτο τυπου ραπτομηχανης και το ενα απο τα στρογγυλα εχει λιγο πιο παχυρευστο λαδι.

• Like
Reactions: dk31
Σημερα καθομουν και μαδουσα και ξεγυμνωνα (ξεδιαντροπα) διαφορα καλωδια USB απο συσκευες που δεν λειτουργουν πλεον και αφηνα μονο τα καλωδιακια που περναει το ρευμα. Αυτα θα χρησιμοποιηθουν για να τροφοδοτουν διαφορες κατασκευουλες οπως αυτη που ειχα φτιαξει στον τορνο.

Τα καλωδιακια του USB ειναι πολυ λεπτα 0.8/0.7μμ διαμετρο αναλογα το USB και θελει λιγο προσοχη οταν τα καθαριζεις με απογυμνωτη.

Εδω βλεπουμε την ζημια που μπορει να κανει ενα ακαταλληλο εργαλειο, παρ'ολο που εχει ρυθμιστει για ελαφρια απογυμνωση με την ροδελιτσα ολη στα αριστερα.
WSsI4TXh.jpg

Φαινονται κομμενα συρματακια καθως το συγκεκριμενο καλωδιο ειναι μολις 0,7μμ (0.4mm2) διαμετρο και το εργαλειο Parkside αδυνατει να ανταπεξελθει.
Υποτιθεται οτι κανει για καλωδια διατομης 0.2mm2 (~0.5mm αντιστοιχη διαμετρος) εως 6mm2 (~3mm διαμετρος). Αυτα ειναι τα ορια των περισσοτερων απογυμνωτων.

Παντως με εντυπωσιασε καθως εκοβε σωστα ολα τα καλωδια των 0.8μμ διαμετρου (0.5mm2) που ειναι και το συνηθισμενο μεγεθος των εσωτερικων καλωδιων των USB.
Σε μικροτερες διαμετρους, πότε εκοβε καλα, πότε μετρια τα μικρα καλωδια των 0.7μμ (0,4mm2).

Eδω το εργαλειακι της Powerfix που σε πολυ λεπτα καλωδιακια (0.7μμ) δεν τα καταφερνει καλα ολες τις φορες.
koXHmvsh.jpg

Εδω βλεπουμε την αποδοση του Powerfix και του Wiha σε καλωδιο των 7μμ
XTgtSooh.jpg

To εργαλειο του Lidl κουρεψε τα μισα συρματακια. Το Wiha εκανε σωστη δουλεια.

Σε συρμα διαμετρου 6μμ (διατομης 0.26mm2) πολυ κοντα στο κατω οριο των 5μμ (0.2mm2) καλωδιων που μπορουν να απογυμνωνουν, μονο το Wiha εκανε δουλεια.
zVxytBph.jpg

Το Powerfix απλα εκοψε το πολυ λεπτο καλωδιακι ολες τις φορες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

To εργαλειο του Lidl κανει μια χαρα δουλεια και μπορει να ρυθμιστει να καθαριζει καλωδιακια απο3μμ εως τα πολυ λεπτα των 0.8μμ διαμετρου (πχ. αυτα που υπαρχουν συνηθως μεσα σε ενα καλωδιo USB). Το οτι δεν μπορει να ανταποκριθει στα πολυ λεπτα καλωδια διαμετρου 0.5 εως 0.7μμ δεν νομιζω οτι πολυπειραζει καθως σπανια θα δουλεψει καποιος τετοια μεγεθη.

Απο την αλλη, ο απογυμνωτης της Wiha ανταποκρινεται πληρως και κανει δουλεια σε ολα τα καλωδια διατομης απο 0.2mm2 εως 6mm2. Ειναι εργαλειο!

Οποιος δεν εχει απογυμνωτη για τα ψιλα καλωδια, ζεσταινει ελαφρα τη μονωση με αναπτηρα και την τραβαει με μυτοτσιμπιδο ή με πλαγιοκοφτη.

• Like
Reactions: enduras1
Και με το χερι την βγαζεις ανετα τη μονωση, ειναι πολυ λιγο το πλαστικο και δεν καιει σχεδον καθολου αν ζεστανεις τοσο, οσο πρεπει με τον αναπτηρα το καλωδιο.

• Like
Reactions: nickmanak
Ενδιαφέρoν το τεστ με τους ξεγυμνωτές.
Έναν από Κίνα που έχω είναι πολύ κατώτερος από του lidl. ότι ρύθμιση και να του κάνω μου καταστρέφει τα λεπτά συρματάκια.
Καλά η wiha δεν παίζεται (σε πολλά εργαλεία) εξ ου και η τιμή της. τα powerfix γενικά είναι απλά τίμια για τα χρήματά τους. αν δεν έχεις πολλές απαιτήσεις είναι οκ. έχω κάμποσα στην κατοχή μου και τη δουλειά τους την κάνουν.
Όπως είπε και ο nickmanak αυτό κάνω κι εγώ όταν θέλω να ξεγυμνώσω λεπτά καλώδια.

Σημερα καθομουν και μαδουσα και ξεγυμνωνα (ξεδιαντροπα) διαφορα καλωδια USB απο συσκευες που δεν λειτουργουν πλεον και αφηνα μονο τα καλωδιακια που περναει το ρευμα. Αυτα θα χρησιμοποιηθουν για να τροφοδοτουν διαφορες κατασκευουλες οπως αυτη που ειχα φτιαξει στον τορνο.

Τα καλωδιακια του USB ειναι πολυ λεπτα 0.8/0.7μμ διαμετρο αναλογα το USB και θελει λιγο προσοχη οταν τα καθαριζεις με απογυμνωτη.

Εδω βλεπουμε την ζημια που μπορει να κανει ενα ακαταλληλο εργαλειο, παρ'ολο που εχει ρυθμιστει για ελαφρια απογυμνωση με την ροδελιτσα ολη στα αριστερα.
WSsI4TXh.jpg

Φαινονται κομμενα συρματακια καθως το συγκεκριμενο καλωδιο ειναι μολις 0,7μμ (0.4mm2) διαμετρο και το εργαλειο Parkside αδυνατει να ανταπεξελθει.
Υποτιθεται οτι κανει για καλωδια διατομης 0.2mm2 (~0.5mm αντιστοιχη διαμετρος) εως 6mm2 (~3mm διαμετρος). Αυτα ειναι τα ορια των περισσοτερων απογυμνωτων.

Παντως με εντυπωσιασε καθως εκοβε σωστα ολα τα καλωδια των 0.8μμ διαμετρου (0.5mm2) που ειναι και το συνηθισμενο μεγεθος των εσωτερικων καλωδιων των USB.
Σε μικροτερες διαμετρους, πότε εκοβε καλα, πότε μετρια τα μικρα καλωδια των 0.7μμ (0,4mm2).

Eδω το εργαλειακι της Powerfix που σε πολυ λεπτα καλωδιακια (0.7μμ) δεν τα καταφερνει καλα ολες τις φορες.
koXHmvsh.jpg

Εδω βλεπουμε την αποδοση του Powerfix και του Wiha σε καλωδιο των 7μμ
XTgtSooh.jpg

To εργαλειο του Lidl κουρεψε τα μισα συρματακια. Το Wiha εκανε σωστη δουλεια.

Σε συρμα διαμετρου 6μμ (διατομης 0.26mm2) πολυ κοντα στο κατω οριο των 5μμ (0.2mm2) καλωδιων που μπορουν να απογυμνωνουν, μονο το Wiha εκανε δουλεια.
zVxytBph.jpg

Το Powerfix απλα εκοψε το πολυ λεπτο καλωδιακι ολες τις φορες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
To εργαλειο του Lidl κανει μια χαρα δουλεια και μπορει να ρυθμιστει να καθαριζει καλωδιακια απο3μμ εως τα πολυ λεπτα των 0.8μμ διαμετρου (πχ. αυτα που υπαρχουν συνηθως μεσα σε ενα καλωδιo USB). Το οτι δεν μπορει να ανταποκριθει στα πολυ λεπτα καλωδια διαμετρου 0.5 εως 0.7μμ δεν νομιζω οτι πολυπειραζει καθως σπανια θα δουλεψει καποιος τετοια μεγεθη.

Απο την αλλη, ο απογυμνωτης της Wiha ανταποκρινεται πληρως και κανει δουλεια σε ολα τα καλωδια διατομης απο 0.2mm2 εως 6mm2. Ειναι εργαλειο!
Έχει και το "εργαλείο" κόστος απόκτησης σε σχέση με του powerfix των 12 ή 13 ευρώ, να τα λέμε όλα.....))))))))) :p Εδώ ταιριάζει γάντι το ότι πληρώσεις τελικά παίρνεις...... ;) όμως αξίζει....

• Like
Reactions: Χιωτης
χαχαχα, ετσι ειναι, για αυτο ακριβως εβαλα το λινκ που αναφερει το κοστος.

Αν δεν μπορει να κανει δουλεια κανεις με το αναπτηρακι, πρεπει να επενδυσει γερα :)

• Like
Reactions: AGROTISS
Αλλη μια φορα που το μικρο Γιαπωνεζικο πενσιδιο αφαιρεσης κατεστραμενων βιδων βοηθησε!!

Βιδες πολυ μικρες, που ξεβιδωνουν με μυτη PH0. Την δεξια μυτη την καταστρεψα βαζοντας μυτη PH1 κατα λαθος στο παλμικο.
QFspUpch.jpg

Δεξια η καταστραμενη βιδα, αριστερα η βιδα που βγηκε με μυτη PH0.
Aν επιλεξεις την λαθος μυτη για να ξεβιδωσεις βιδα και χρησιμοποιησεις παλμικο, η βιδα θα καταστραφει πολυ πιο ευκολα απο το να χρησιμοποιουσες κανονικο βιδολογο.
Μεχρι να παρεις χαμπαρι το λαθος, η κεφαλη της βιδας εχει ηδη δεχτει καποια εκατονταδες χτυπηματα :)

Eυτυχως που υπαρχουν τα εργαλειακια για να διορθωνεις τα λαθη!
upd0IhTh.jpg

Η συγκεκριμενη μικρη βιδα δεν εβγαινε με κοινη πενσα παρ'ολο που φαινεται οτι εχει περιθωριο για να πιασεις την κεφαλή.
Ουτε ειναι ευκολο να κανεις τομη με dremel, oυτε φυσικα να χρησιμοποιησεις κολαουζο.

Eδω οι πενσες (screw removal) της εταιρειας. https://www.engineertools-jp.com/screwremoval
Και εδω ολα τα προιοντα της Engineer. https://www.engineertools-jp.com/products

Οι παραπανω φωτο ειναι μερος απο .."επισκευη" σκληρου δισκου :ROFLMAO:

• Like
Reactions: nickolas